Hampus Risberg jobbar 3-stjärnigt i Köpenhamn: ”Målet är Bocuse d’Or”

Hampus Risberg Foto: Pressbild

Målinriktad. Att tävla i matlagning är viktigt för att kunna utmana mig själv, säger Hampus Risberg.

KARRIÄR. Att tävla i matlagning är ett nödvändigt ont för Hampus Risberg. Senast under Bocuse d’Or i Lyon var han Alexander Sjögrens oumbärliga commis. Sedan i somras hittar vi honom på en av Nordens 3-stjärniga restauranger Geranium. 

Grattis – du jobbar numer på Geranium, en av Nordens få 3-stjärniga krogar. Hur hamnade du där?

– Tack! Jag ville utmana mig själv efter Bocuse d'Or Europe 2016 när vi hade ett litet sommaruppehåll innan VM i Lyon. Då sökte jag en plats som "stagier" på restaurangen. Efter jag varit där och provat på det så kände jag ganska fort att jag gärna ville komma tillbaka dit efter VM i Lyon, trots att det var väldigt hårt arbete. Det finns enormt mycket att lära sig av Rasmus [Kofoed, Geraniums delägare och kreative ledare] om man själv vill tävla i Bocuse d'Or i framtiden.

Om du jämför att jobba i kök i Sverige med Danmark, vilka skillnader upplever du?

– Framförallt så är matlagningen i Köpenhamns kök mer internationellt influerad och man har i regel engelska som huvudspråk på alla större krogar. 

Geraniums Rasmus Kofoed är en legend efter att ha kammat hem brons, silver och guld i Bocuse d'Or. Hur är han att jobba med?

– Han är fåordig men väldigt bestämd och vet precis hur han vill ha det. Inget annat än total perfektion är tillåtet i hans kök. Han är en intressant karaktär att arbeta med.

Du har ju också Bocuse-erfarenhet, som commis till senaste svenske kandidaten Alexander Sjögren. Är det något du skulle kunna tänka dig att göra igen? 

– Absolut, jag tänker väldigt ofta på det. Att arbeta här är delvis för att slipa på mina egenskaper i det området inför möjliga framtida tävlingar.

Varför – eller varför inte – är det viktigt att tävla i matlagning?

– Att tävla i matlagning är viktigt för mig personligen för att jag alltid behöver utmana mig själv. Hur långt kan jag nå? Hur bra kan jag bli? Ur ett större perspektiv är det även viktigt för Sverige som matland att vi representerar landet på ett gott sätt i tävlingar, för att kunna bringa in mer pengar till svensk restaurangnäring.

Vad var det som fick dig att vilja bli kock från första början?

– Ärligt talat så vet jag inte hur jag fick upp ögonen för att bli kock, jag var datornörd och ville bli spelutvecklare. Men jag har alltid funnit glädje i att skapa och på något sätt som jag inte minns så övertalade jag mig själv att istället välja restaurangprogrammet i gymnasiet. 

Finns det någon gång du tvivlat på kockyrket? Och vad fick dig att bryta den tanken?

– Många gånger. Jag funderar fortfarande på om det är rätt yrke för mig. Det är enormt tidskrävande om man vill jobba på absoluta toppnivån. Det är väldigt svårt att ha ett privatliv när man jobbar 320 timmar en vanlig månad. Men såklart att yrket också ger en massa glädje på sätt som andra jobb aldrig kan.

Var ser du dig själv karriärsmässigt om 5 år?

– Förhoppningsvis tävlar jag i Bocuse d'Or.

Har du någon förebild ur matvärlden? Vem och varför?

–Rasmus Kofoed. Hans förbluffande dedikation för att nå sitt mål, att vinna Bocuse d'Or. Att göra den tyngsta möjliga tävlingen i matvärlden är tungt nog en gång. Men att göra det tre gånger, det är fan inte lätt.

Fakta

Hampus Risberg

Bor: Köpenhamn.

Utbildning: Hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet.

Cv: ”Började min karriär på restaurang Atmosfär i Malmö och lärde därigenom känna Alexander Sjögren som tog med mig till Bocuse d’Or.”

Tävlingsmeriter: Brons i Bocuse d'Or Europe 2016, utsedd till "Best commis Bocuse d'Or Europe 2016". Sjunde plats i Bocuse d’Or Lyon, 2017. Utsedd till "Årets unga Kocktalang 2016" av Sveriges bästa bord och Arla.

Köksredskap jag inte kan leva utan: ”På nuvarande arbetsplatsen är det sorgligt nog pincetten och permanentpennan... haha.”

Det gör jag helst en ledig dag: ”Strosar runt i Köpenhamn med min flickvän och varvar ner med god mat och dryck på något trevligt hak.”

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Härnösand Andreas

Restaurangskola med affärsinriktning på gång i Härnösand

NYHETER. Unik utbildning planeras av låtskrivarstjärnan Andreas Carlsson.

Annons
Gustav Yrkes-VM

Inga medaljer - men värdefull erfarenhet

NYHETER. Servitris Sofie Langkjaer: "Jag fick en dipp tredje dagen".
Petter Stordalen

Stordalen: ”Här har saknats ett stort konferenshotell”

NYHETER. Bygger ett 18 våningar högt hotell med utsikt över Vättern.
Stureplan

Stureplans ombyggnad skjuts upp – igen

NYHETER. PG Nilsson: ”Ingen politisk majoritet för att gå vidare”.
Skistar

Färre säsongssökande till fjällen

NYHETER. ”Har sina naturliga förklaringar”, säger Branäsgruppens vd.
Sophie Helin

Nu ska hon styra Scandic Bollnäs

KARRIÄR. Sophie Helin tar över som hotelldirektör.
dubbel

Dubbel Dubbel rider på Göteborgsk Asienvåg

NYHETER. Slår upp dörrarna till sin fjärde krog - hoppas på kinesisk lunchsuccé.
Twister

Rekordsäsong för nöjesparkerna

NYHETER. Nöjesparksgruppen Parks and Resorts slår nya besöksrekord.
Mat

De är Årets restaurangkedja 2017

NYHETER. Långsiktiga samarbeten placerar Fazer Food Services i topp.
Personalbrist

Brist på medarbetare – nu i ännu fler yrken

NYHETER. Hovmästare och bartender räknas nu bland bristyrkena.
Stella

Finalisterna klara i debuterande Stella-galan

NYHETER. Finalister klara – Malin Söderström i tre kategorier.
Box Destilleri

Box Destilleri storsatsar – ska locka fler kvinnor

NYHETER. Fördubblar produktionen och utvecklar verksamheten.
Yrkes-VM

Bra start i Yrkes-VM: Flera topprestationer

NYHETER. Hård kamp om medaljerna i Abu Dhabi.
Restauranggalan

Trångt och trevligt då restaurangbranschen prisades

VIMMEL. Kolla in! De var där på den tionde Restauranggalan.
Ronge Restauranggalan

Storslam för Taks Frida Ronge

NYHETER. Galan bjöd på vinnare och rätter av Stockholm Culinary Team.
Emma Ziemann

Vinnaren i Årets Servitör: ”Jag log och tittade upp”

NYHETER. Fjolårets sommeliervinnare kan nu även kalla sig Årets Servitör.
Västsverige Norge

Norrmän skapar högtryck i Västsverige

NYHETER. Västsverige storsatsar på norska sommarbesökare.
Pierre

Han gör 40 krogbesök på 7 timmar

NYHETER. Under Matnatten ska matbloggaren i Malmö slå världsrekord.
Halloween Liseberg

Ännu större satsning på Halloween i år

NYHETER. Halloween har blivit ett sätt att förlänga säsongen.
Yrkes-VM

”Vi räknar med många medaljer”

NYHETER. Det svenska laget taggat inför Yrkes-VM i Abu Dhabi.
Christoffer Bergfors

Han utmanar branschen att bli mer hållbar

NYHETER. Christoffer Bergfors prisas för fokus på hållbarhet.
Storhogna sport

Storhogna satsar på sportanläggning

NYHETER. Aktiviteter året runt ska lyfta högfjällshotellet.
at park

Stefan Karlsson har öppnat At Park

NYHETER. Götaplatsgruppens femte restaurang.
whiskeykrog

De är bästa whiskykrogen – igen

NYHETER. Brygghuset i Fiskebäckskil lockar tio gånger fler provare än vanligt.
David Bergling

Han blir ny vd på Nordic Light Hotel

KARRIÄR. David Bergling ska få hotellet att ta ett större grepp om Norden.
Kåbdalis

Kåbdalis storsatsar på hemmapubliken

NYHETER. Kåbdalis skidanläggning ska lyfta destinationen.
Fredrik lindfors

Fredrik Lindfors vinner NM i sommellerie

NYHETER. Chefssommelieren vinner två guld på en vecka.
72 hour cabin

Så lugnar svensk natur stressade turister

NYHETER. Framgång för program som lyfter svensk natur. 
husbilscamping

Ny skatt kan grusa husbilsboomen

NYHETER. Campingar riskerar drabbas dubbelt av ny skatt.
Linje Tio barteam 1

Linje Tio i Hornstull är en av världens bästa barer

NYHETER. Knep plats 44 på prestigefyllda World’s 50 Best Bars.
Global pastry chef

Sverige vidare till VM i Global Pastry Chef

NYHETER. Kocklandslagets konditorer klara för finalen i Kuala Lumpur.
Gränsö slott

Gränsö Slott bygger ut sitt spa

NYHETER. Nu dubbleras spaavdelningen på Gränsö Slott till 600 kvadratmeter. 
Paul Svensson

Paul Svensson gröna krog prisas – och växer till London

NYHETER. Vill att gästerna ska förstå att ”växtbaserat är gott”.
Bruksvallarna

Många skidorter laddar snabb säsongsstart med sparad snö

NYHETER. Bruksvallarna lägger 10 miljoner för att spara 25 000 kubikmeter snö.
SAS höga kusten

Nytt flyg till Stockholm gynnar turismen på Höga Kusten

NYHETER. Nu återupptar SAS flyg mellan Örnsköldsvik och Stockholm.
Lydmar Hotell 1

Sverige – ny resefavorit för amerikanska turister

NYHETER. Intäkter från ökat antal gästnätter steg med 6,6% i somras.
Eva Östling om SD:s skuggbudet

Eva Östling: ”SDs förslag ökar splittring på arbetsmarknaden”

NYHETER. Chockhöjd restaurangmoms - hot mot ”Sveriges integrationsmotor”.
Aquavit London

Efter första Michelin-stjärnan – nu ska Aquavits koncept spridas

NYHETER. Krogen där stammisen Rihanna beställer köttbullar prisas.
Petter Stordalen, Arlanda 1

Stordalen vill bygga ut på Arlanda

NYHETER. Koncernen kan komma att ha över 1000 rum på flygplatsen.
Eva Östling höstbudget

Eva Östling om konkursökning: "Höjda arbetsgivaravgifter för unga är orsaken"

NYHETER. Hotell och restauranger drabbades av 22% fler konkurser än 2016.
Kanelbullens Dag 2017

Här var det uppbullat – nu firas Kanelbullens Dag!

NYHETER. Bagaren Magnus Johansson säljer tusentals bullar idag.
SM-mästare sommelieri 2016: Fredrik Lindfors

Höj glaset – Fredrik Lindfors fixade svenskt guld i sommelieri!

NYHETER. Grand Hotels chefssommelier om den tuffa tävlingen.
Plus, 1

Kritiken växer mot Booking.com: "Ranking ska vara ärlig"

NYHETER. Eva Östling välkomnar Plus granskning av OTA:ernas fulspel.
Ripjakt 1

Stopp för utländska jägare slår mot besöksnäringen

NYHETER. Stängda anläggningar och färre jobb i fjällen efter kritiserat beslut.
Kalle Jangbratt

Han startade med sommarjobb som vaktmästare – idag vd

KARRIÄR. Kalle Jangbratt ska ta koncernen Melanders group vidare. 
eva möter Sara Öhrvall

Så påverkar digital utveckling besöksnäringen

EVA MÖTER. Sara Öhrvall om hur digitalisering påverkar besöksnäringen.
Good Mornings hotellbåt, Sundsvall

Flytande hotell tar ny kurs

NYHETER. Hotellbåt blir budgetalternativ i Sundsvall.
Göran Jonsson

Liftskötare med 40 år på toppen

PORTRÄTT. Göran Jonsson basar över 34 liftar i Västbranten. 
Eva Östling 1

Eva Östling: ”Momsförslaget slår mot jobben och integrationen”

NYHETER. Visita kritiska mot Moderaternas momsförslag: "En dubbelstöt".
Waxholms hotell, fasad 1

Efter dubbel otur reser sig nu Waxholms hotell

NYHETER. vd Tobias Ekman: "Som tur är har vi sluppit avboka gäster".
Långe Jan, Öland

Ölands skördefest drar in 300 miljoner

NYHETER. Bo Pensionat: "Bättre än midsommar för oss".
Vadstena Camping 1

Vadstena Camping applåderar sommaren: ”Totalt fullt varje dag”

NYHETER. Trycket till trots – anläggningen vill men får inte bygga ut.
Harrys

Karlstadkrogar nekas uteservering på vintern

NYHETER. Restauratören: ”Förhoppningen var att vi skulle få tillstånd”.
Hotel Rogge

Efter hotellets stjärnstatus – vill dubbla antal rum

NYHETER. vd:n: "För att inte behöva tacka nej till gäster".
Skeppsholmen, Af Chapman

Vilken framtidsbransch! Svensk turisms omsättning ökade med 18,3 miljarder

NYHETER. Idag firas World Tourism Day – med svenska rekordsiffror.
Fredrik Elfgren

Han sadlade om från safariguide i Kenya – idag hotell-vd

KARRIÄR. Fredrik Elfgren: ”Alla kan lära sig, men man måste gilla sitt jobb”.
Sibylla i Viksjö 1

Rekordmånga nya restauranger ger Sibylla "ketchupeffekt"

NYHETER. Kedjan väntas omsätta 800 miljoner kronor under 2017.
Roller coaster 1

Europas bästa nöjesparker har korats – här är de svenska vinnarna

NYHETER. Så gick det när European Star Awards 2017 delades ut i Berlin igår.
Appar

7 appar som klickar besöksnäringen in i framtiden

LISTA. Digitala plattformer som erbjuder nya lösningar.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Hon är landets bästa kvinnliga sommelier

NYHETER. Tina Johansson skålade sig till seger i Lily Bollinger Award. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.