Han blir ny vd på Nordic Light Hotel

David Bergling Foto: Pressbild

"Jag älskar den här branschen, så ser att jag fortfarande vidareutvecklar serviceleveransen och mötet med gästen", säger David Bergling.         

KARRIÄR. En hotellnörd som nästan aldrig släpper yrkesrollen – inte ens när det är dags för semester och han checkar in på ett nytt spännande hotell med familjen. Så beskriver David Bergling, ny vd på Nordic Light Hotel sig själv. 

Hej där. Du har precis börjat som ny vd på Nordic Light Hotel. Vad spännande. 

– Tack. Det är spännande. Jag är en passionerad hotelnörd, och har länge följt Nordic Light Hotel på avstånd. När jag läste i Besöksliv att hotellet letade efter en ny vd sökte jag, men vågade inte tro att jag skulle få jobbet.Artikeln fortsätter under annonsen

Vad var det som fick dig att tacka ja till den här tjänsten?

– När Nordic Light öppnade en gång i tiden jobbade jag på Berns och såg vilken stark aktör hotellet blev. Nu ville jag ta chansen att vara med och återetablera Nordic Lights position.

Du har arbetat som konsult i hotellbranschen. Vad innebär det mer konkret?

– Jag har fått chansen att jobba med olika produkter runt om i Sverige och hjälpa till med marknadsföringen och försäljningen. Fick bland annat chansen att ta fram en säljplan när Ett hem skulle tas fram och jobbade med dem i fyra år.

Du har en bakgrund som egenföretagare, kan du berätta?

– För 5,5 år sedan startade jag ett eget bolag där jag jobbade med olika säljuppdrag och hade vissa andra typer av uppdrag som konsult. Det passade mig bra, eftersom jag har lång erfarenhet från hotellbranschen.

Hur vill du utveckla Nordic Light?

– Vi vill ta ett större grepp om Norden vad gäller design och formgivning, men också värderingsmässigt. Vi har låtit kanadensaren John Tong tolka Norden där rummen fungerar som plats för återhämtning. Lobbyn och restaurang kommer att spegla citylivet och pulsen. Där har arkitekten Tod Saunders satt sin prägel. Vi vill göra det här till en mogen plats där vi utgått från ord som ”vänligt”, ”snällt” och ”jämlikt”. Vi tror att vi har samma slags gäster som var hos oss för länge sedan, och att den gästen nu vuxit upp och fortfarande har samma värderingar men lite nya intressen.

Vilken blir din första arbetsuppgift?

– Jag började för en månad sedan och under den första tiden har jag ägnat mycket tid åt att lära känna personalen. Jag är enormt imponerad av den positiva anda som finns i huset. Här ska alla känna att de är värdar.

I pressmeddelandet står det att hotellet genomgår en stor förändring, och att med dig vid rodret kommer man att skapa något unikt och ta begreppet designhotell till en ny nivå. Det låter spännande. Berätta.

– Vi gör en enorm satsning där vi renoverar 169 rum, samtliga rum. Vi gör en helt ny lobby, restaurang och bar. Vi har lagt fokus på ordet ”nordic” istället för ordet ”light”. Nu jobbar vi fram vad det innebär.

Du verkar brinna för hotellbranschen. Vad är det som gör din bransch så häftig, i ditt tycke?

– Energin! Och pulsen och kreativiteten. Det här skapas av en mångfald av människor och mötet mellan människor. Lägg till komplexitiviteten där man jobbar med allt från fastighetsfrågor till design, formgivning, mode och mat och dryck. Att få ihop allt det här till något kommunikativt är spännande. Att få ihop det här hela vägen, från reception till lokalvårdare, det är häftigt.

Du har jobbat som chef tidigare. Vilken egenskap är den viktigaste chefsegenskapen?

– Jag har haft mindre chefsuppdrag, varit driftschef en stund på Sandhamns seglarhotell och var även under en kort tid tf hotellchef på Berns. Det här är mitt första vd-uppdrag. Den viktigaste chefsegenskapen är att vara vänlig. Att man känner trygghet och förtroende för de man jobbar med. Transparens och tydlighet är också viktiga ord.

Du, med din hotellerfarenhet, har förmodligen bott på en rad hotell under årens lopp. Kan du berätta om någon extraordinär hotellerfarenhet?

– Jag tycker att det är ganska jobbigt att bo på hotell, jag är nämligen ganska, och har ett nästan lite sjukligt beteende. Jag registrerar precis allt, från det jag kommer in i lobbyn till det att jag kollar städningen under sängen. Jag är inte som en vanlig gäst, går direkt in i workmood. Inte så kul för andra i min omgivning, precis. Nyligen var jag gäst hos ett ungt danskt par som startat Stedsans in the Woods utanför Hyltebruk . Det var fantastiskt. Anspråkslöst och prestigelöst där man bor i beduintält och där fokus ligger på mötet med människan. 

Fakta

David Bergling

Ålder: 41.

Utbildning: Fil kand Hotel Management.

CV: Jobbat på Berns som receptionist, som chefsreceptionist och som tf hotellchef. Har även varit driftschef på Sandhamns hotell och drivit egna konsultbolaget Summerbird AB där han bland annat var med och etablerade Ett hem i Stockholm.

Höjdpunkt i arbetslivet: "Mina första år som receptionist på Berns Hotel … Det var den absolut bästa skolan".   

Jobbprestation jag är stolt över: "Då jag som receptionist gick från en restaurangrekommendation till att planera en familj från USA:s hela resa i Norden".    

Det gör jag om 5 år: "Jag älskar den här branschen, så ser att jag fortfarande vidareutvecklar serviceleveransen och mötet med gästen".         

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Gustav Yrkes-VM

Inga medaljer - men värdefull erfarenhet

NYHETER. Servitris Sofie Langkjaer: "Jag fick en dipp tredje dagen".

Annons
Petter Stordalen

Stordalen: ”Här har saknats ett stort konferenshotell”

NYHETER. Bygger ett 18 våningar högt hotell med utsikt över Vättern.
Stureplan

Stureplans ombyggnad skjuts upp – igen

NYHETER. PG Nilsson: ”Ingen politisk majoritet för att gå vidare”.
Skistar

Färre säsongssökande till fjällen

NYHETER. ”Har sina naturliga förklaringar”, säger Branäsgruppens vd.
Sophie Helin

Nu ska hon styra Scandic Bollnäs

KARRIÄR. Sophie Helin tar över som hotelldirektör.
dubbel

Dubbel Dubbel rider på Göteborgsk Asienvåg

NYHETER. Slår upp dörrarna till sin fjärde krog - hoppas på kinesisk lunchsuccé.
Twister

Rekordsäsong för nöjesparkerna

NYHETER. Nöjesparksgruppen Parks and Resorts slår nya besöksrekord.
Mat

De är Årets restaurangkedja 2017

NYHETER. Långsiktiga samarbeten placerar Fazer Food Services i topp.
Personalbrist

Brist på medarbetare – nu i ännu fler yrken

NYHETER. Hovmästare och bartender räknas nu bland bristyrkena.
Stella

Finalisterna klara i debuterande Stella-galan

NYHETER. Finalister klara – Malin Söderström i tre kategorier.
Box Destilleri

Box Destilleri storsatsar – ska locka fler kvinnor

NYHETER. Fördubblar produktionen och utvecklar verksamheten.
Yrkes-VM

Bra start i Yrkes-VM: Flera topprestationer

NYHETER. Hård kamp om medaljerna i Abu Dhabi.
Restauranggalan

Trångt och trevligt då restaurangbranschen prisades

VIMMEL. Kolla in! De var där på den tionde Restauranggalan.
Ronge Restauranggalan

Storslam för Taks Frida Ronge

NYHETER. Galan bjöd på vinnare och rätter av Stockholm Culinary Team.
Emma Ziemann

Vinnaren i Årets Servitör: ”Jag log och tittade upp”

NYHETER. Fjolårets sommeliervinnare kan nu även kalla sig Årets Servitör.
Västsverige Norge

Norrmän skapar högtryck i Västsverige

NYHETER. Västsverige storsatsar på norska sommarbesökare.
Pierre

Han gör 40 krogbesök på 7 timmar

NYHETER. Under Matnatten ska matbloggaren i Malmö slå världsrekord.
Halloween Liseberg

Ännu större satsning på Halloween i år

NYHETER. Halloween har blivit ett sätt att förlänga säsongen.
Yrkes-VM

”Vi räknar med många medaljer”

NYHETER. Det svenska laget taggat inför Yrkes-VM i Abu Dhabi.
Christoffer Bergfors

Han utmanar branschen att bli mer hållbar

NYHETER. Christoffer Bergfors prisas för fokus på hållbarhet.
Storhogna sport

Storhogna satsar på sportanläggning

NYHETER. Aktiviteter året runt ska lyfta högfjällshotellet.
at park

Stefan Karlsson har öppnat At Park

NYHETER. Götaplatsgruppens femte restaurang.
whiskeykrog

De är bästa whiskykrogen – igen

NYHETER. Brygghuset i Fiskebäckskil lockar tio gånger fler provare än vanligt.
Kåbdalis

Kåbdalis storsatsar på hemmapubliken

NYHETER. Kåbdalis skidanläggning ska lyfta destinationen.
Fredrik lindfors

Fredrik Lindfors vinner NM i sommellerie

NYHETER. Chefssommelieren vinner två guld på en vecka.
72 hour cabin

Så lugnar svensk natur stressade turister

NYHETER. Framgång för program som lyfter svensk natur. 
husbilscamping

Ny skatt kan grusa husbilsboomen

NYHETER. Campingar riskerar drabbas dubbelt av ny skatt.
Linje Tio barteam 1

Linje Tio i Hornstull är en av världens bästa barer

NYHETER. Knep plats 44 på prestigefyllda World’s 50 Best Bars.
Global pastry chef

Sverige vidare till VM i Global Pastry Chef

NYHETER. Kocklandslagets konditorer klara för finalen i Kuala Lumpur.
Gränsö slott

Gränsö Slott bygger ut sitt spa

NYHETER. Nu dubbleras spaavdelningen på Gränsö Slott till 600 kvadratmeter. 
Paul Svensson

Paul Svensson gröna krog prisas – och växer till London

NYHETER. Vill att gästerna ska förstå att ”växtbaserat är gott”.
Bruksvallarna

Många skidorter laddar snabb säsongsstart med sparad snö

NYHETER. Bruksvallarna lägger 10 miljoner för att spara 25 000 kubikmeter snö.
SAS höga kusten

Nytt flyg till Stockholm gynnar turismen på Höga Kusten

NYHETER. Nu återupptar SAS flyg mellan Örnsköldsvik och Stockholm.
Lydmar Hotell 1

Sverige – ny resefavorit för amerikanska turister

NYHETER. Intäkter från ökat antal gästnätter steg med 6,6% i somras.
Eva Östling om SD:s skuggbudet

Eva Östling: ”SDs förslag ökar splittring på arbetsmarknaden”

NYHETER. Chockhöjd restaurangmoms - hot mot ”Sveriges integrationsmotor”.
Aquavit London

Efter första Michelin-stjärnan – nu ska Aquavits koncept spridas

NYHETER. Krogen där stammisen Rihanna beställer köttbullar prisas.
Petter Stordalen, Arlanda 1

Stordalen vill bygga ut på Arlanda

NYHETER. Koncernen kan komma att ha över 1000 rum på flygplatsen.
Eva Östling höstbudget

Eva Östling om konkursökning: "Höjda arbetsgivaravgifter för unga är orsaken"

NYHETER. Hotell och restauranger drabbades av 22% fler konkurser än 2016.
Kanelbullens Dag 2017

Här var det uppbullat – nu firas Kanelbullens Dag!

NYHETER. Bagaren Magnus Johansson säljer tusentals bullar idag.
SM-mästare sommelieri 2016: Fredrik Lindfors

Höj glaset – Fredrik Lindfors fixade svenskt guld i sommelieri!

NYHETER. Grand Hotels chefssommelier om den tuffa tävlingen.
Plus, 1

Kritiken växer mot Booking.com: "Ranking ska vara ärlig"

NYHETER. Eva Östling välkomnar Plus granskning av OTA:ernas fulspel.
Ripjakt 1

Stopp för utländska jägare slår mot besöksnäringen

NYHETER. Stängda anläggningar och färre jobb i fjällen efter kritiserat beslut.
Kalle Jangbratt

Han startade med sommarjobb som vaktmästare – idag vd

KARRIÄR. Kalle Jangbratt ska ta koncernen Melanders group vidare. 
eva möter Sara Öhrvall

Så påverkar digital utveckling besöksnäringen

EVA MÖTER. Sara Öhrvall om hur digitalisering påverkar besöksnäringen.
Good Mornings hotellbåt, Sundsvall

Flytande hotell tar ny kurs

NYHETER. Hotellbåt blir budgetalternativ i Sundsvall.
Göran Jonsson

Liftskötare med 40 år på toppen

PORTRÄTT. Göran Jonsson basar över 34 liftar i Västbranten. 
Eva Östling 1

Eva Östling: ”Momsförslaget slår mot jobben och integrationen”

NYHETER. Visita kritiska mot Moderaternas momsförslag: "En dubbelstöt".
Waxholms hotell, fasad 1

Efter dubbel otur reser sig nu Waxholms hotell

NYHETER. vd Tobias Ekman: "Som tur är har vi sluppit avboka gäster".
Långe Jan, Öland

Ölands skördefest drar in 300 miljoner

NYHETER. Bo Pensionat: "Bättre än midsommar för oss".
Vadstena Camping 1

Vadstena Camping applåderar sommaren: ”Totalt fullt varje dag”

NYHETER. Trycket till trots – anläggningen vill men får inte bygga ut.
Harrys

Karlstadkrogar nekas uteservering på vintern

NYHETER. Restauratören: ”Förhoppningen var att vi skulle få tillstånd”.
Hotel Rogge

Efter hotellets stjärnstatus – vill dubbla antal rum

NYHETER. vd:n: "För att inte behöva tacka nej till gäster".
Skeppsholmen, Af Chapman

Vilken framtidsbransch! Svensk turisms omsättning ökade med 18,3 miljarder

NYHETER. Idag firas World Tourism Day – med svenska rekordsiffror.
Fredrik Elfgren

Han sadlade om från safariguide i Kenya – idag hotell-vd

KARRIÄR. Fredrik Elfgren: ”Alla kan lära sig, men man måste gilla sitt jobb”.
Sibylla i Viksjö 1

Rekordmånga nya restauranger ger Sibylla "ketchupeffekt"

NYHETER. Kedjan väntas omsätta 800 miljoner kronor under 2017.
Roller coaster 1

Europas bästa nöjesparker har korats – här är de svenska vinnarna

NYHETER. Så gick det när European Star Awards 2017 delades ut i Berlin igår.
Appar

7 appar som klickar besöksnäringen in i framtiden

LISTA. Digitala plattformer som erbjuder nya lösningar.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Hon är landets bästa kvinnliga sommelier

NYHETER. Tina Johansson skålade sig till seger i Lily Bollinger Award. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.