Han sadlade om från safariguide i Kenya – idag hotell-vd

Fredrik Elfgren Foto: Pressbild

"Jag älskar att se när folk utvecklas", säger Comfort Hotel i Västerås nya vd, Fredrik Elfgren.

KARRIÄR. Efter gymnasiet pluggade han inte vidare vidare. Fredrik Elfgren tog istället jobb som reseledare, safariguide i Kenya och sedermera trafikledare i Spanien. Han älskar att ge service, och är ny vd för Comfort Hotel i Västerås som slår upp portarna den 28 februari nästa år. 

Hej där, och välkommen till Västerås! Vilken blir din första arbetsuppgift?

– Jag började för tre veckor sedan, den 21 augusti. Det är väldigt mycket möten så här i början. Jag kommer direkt från Clarion Hotel Stockholm, och det är samma hotellkoncern, men ändå annorlunda. Comfort Hotel som varumärke där jag skall leverera ett schysst modernt hotell med urban design, där vi är stolta av att erbjuda limited service till en bra peng. Detta innebär att jag får sätta mig in i nya saker.  Nu kommer jag att sätta igång med nyrekrytering av 30 personer.

Hur känns det?

– Jag är taggad inför uppgiften att ta öppna ett helt nytt hotell med nästan 150 rum. Jag känner en extrem energi och vilja att få det här att bli något alldeles extra.

Du går från att ha jobbat som safariguide i Kenya och att vara trafikledare i Spanien till att bli hotelldirektör på Comfort Hotel i Västerås. Finns det några som helst likheter mellan de olika tjänsterna?

– Att man blir en väldigt central person vars beslut påverkar väldigt många personer. Comfort Hotel är mycket ”know your shit” och det gäller att få ihop många bitar, att vi alla agerar tillsammans mot ett gemensamt mål.

Och vilka skillnader ser du?

– Att man varit en del av en ledningsgrupp och har haft många bollplank till att nu gå till en liten organisation. Jag får här ett tyngre ansvar på mina axlar, men ser det som en fantastisk möjlighet och spännande utmaning.

Du har hunnit med mycket, kan du berätta om din yrkesmässiga bakgrund?

– Jag älskar service och tycker att det är kul att både ge och få bra service som utmärker sig och fick jobb som guide på Vingresor. Gjorde en åtta veckor lång utbildning i Spanien, älskade det. Jag fick lära mig service och försäljning. Jag var utomlands för Ving i sex år på massor av olika tjänster. När jag började sakna Sverige gick jag till Fritidsresor på huvudkontoret i Stockholm och jobbade med försäljning. Sedan till Sheraton Hotel Stockholm och så småningom tillfrågad om att börja på Clarion Hotel Arlanda på avdelningen inhouse sales, och efter tre år blev jag försäljningschef på Clarion Hotel Stockholm där jag var i totalt två år.

Vad är det som fått in dig i resebranschen?

– Jag är extremt passionerad för service och tycker att det är kul att både ge och få service och via en bekant fick jag jobb som guide på Vingresor. Jag gjorde en åtta veckor lång utbildning i Spanien och älskade branschen från första stund.

Vilken är din bästa hotellupplevelse, eller föredrar du att sova i en hydda på Kenyas savann?

– Mitt bästa minne är nog när jag fick vara med och öppna Clarion Hotel Arlanda och lyckades leverera allt det vi drömt om. Det var en kanonresa. Jag gillade känslan på ett hotell i Kenya när jag jobbade i Mombasa, där bodde jag på ett hotell med fantastiskt bemötande i receptionen. Deras ambition av att vi skulle trivas och det faktum att personalen trivdes, det fick också mig att trivas. De skojade och skämtade, men ändå på ett professionellt sätt.

Vad utmärker ett bra hotell, enligt dig?

– Personalen! Det är det absolut viktigaste. Har du bra personal som gillar det de gör, då kommer man långt. Alla kan lära sig ett yrke, men man måste gilla det man gör. Märker gästerna att personalen trivs, då kommer de också att trivas. Det smittar av sig.

Hur är du som chef?

– Jag vill väldigt gärna vara med i driften, jag vill vara med där det händer. Jag älskar att se när folk utvecklas. Ser jag att en person som växer och utvecklas, då trivs jag. Jag är ganska krävande, men samtidigt stöttande och hjälpsam.

… Och vad har du för ambitioner med ditt ledarskap?

– Jag vill att folk ska komma till mig med frågor och problem. Alla ska veta vilka mål de jobbar mot och att alla hjälps åt och att det blir en flytande organisation. Man ska vara ett med hotellet.

Vad har du för planer för Comfort Hotel i Västerås?

– Förutom att Comfort Hotel ska bli Västerås bästa hotell med bästa läget, vill vi också få in västeråsarna på till exempel afterwork och annat. Vi vill bli en central hubb, vår barception skall bli en naturlig plats att ses och hänga på.

Fakta

Fredrik Elfgren

Ålder: 33.

Utbildning: ”Efter gymnasiet har jag inte någon vidareutbildning, har jobbat mig fram.”

Höjdpunkt i arbetslivet: ”När jag blev erbjuden denna möjlighet.”

Jobbprestation jag är stolt över: ”Det teamet jag hade på Clarion Stockholm och våra gemensamma prestationer och resultat.”

Det gör jag om 5 år: ”Som det känns i dag så är jag väldigt glad t i Nordic Choice Hotels och ser att jag är kvar i det här sällskapet. Vi har väldigt inspirerande ledare och det genomsyrar hela organisationen. Jag tror att jag är kvar som vd fast på ett än större hotell.”

 

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Gustav Yrkes-VM

Inga medaljer - men värdefull erfarenhet

NYHETER. Servitris Sofie Langkjaer: "Jag fick en dipp tredje dagen".

Annons
Petter Stordalen

Stordalen: ”Här har saknats ett stort konferenshotell”

NYHETER. Bygger ett 18 våningar högt hotell med utsikt över Vättern.
Stureplan

Stureplans ombyggnad skjuts upp – igen

NYHETER. PG Nilsson: ”Ingen politisk majoritet för att gå vidare”.
Skistar

Färre säsongssökande till fjällen

NYHETER. ”Har sina naturliga förklaringar”, säger Branäsgruppens vd.
Sophie Helin

Nu ska hon styra Scandic Bollnäs

KARRIÄR. Sophie Helin tar över som hotelldirektör.
dubbel

Dubbel Dubbel rider på Göteborgsk Asienvåg

NYHETER. Slår upp dörrarna till sin fjärde krog - hoppas på kinesisk lunchsuccé.
Twister

Rekordsäsong för nöjesparkerna

NYHETER. Nöjesparksgruppen Parks and Resorts slår nya besöksrekord.
Mat

De är Årets restaurangkedja 2017

NYHETER. Långsiktiga samarbeten placerar Fazer Food Services i topp.
Personalbrist

Brist på medarbetare – nu i ännu fler yrken

NYHETER. Hovmästare och bartender räknas nu bland bristyrkena.
Stella

Finalisterna klara i debuterande Stella-galan

NYHETER. Finalister klara – Malin Söderström i tre kategorier.
Box Destilleri

Box Destilleri storsatsar – ska locka fler kvinnor

NYHETER. Fördubblar produktionen och utvecklar verksamheten.
Yrkes-VM

Bra start i Yrkes-VM: Flera topprestationer

NYHETER. Hård kamp om medaljerna i Abu Dhabi.
Restauranggalan

Trångt och trevligt då restaurangbranschen prisades

VIMMEL. Kolla in! De var där på den tionde Restauranggalan.
Ronge Restauranggalan

Storslam för Taks Frida Ronge

NYHETER. Galan bjöd på vinnare och rätter av Stockholm Culinary Team.
Emma Ziemann

Vinnaren i Årets Servitör: ”Jag log och tittade upp”

NYHETER. Fjolårets sommeliervinnare kan nu även kalla sig Årets Servitör.
Västsverige Norge

Norrmän skapar högtryck i Västsverige

NYHETER. Västsverige storsatsar på norska sommarbesökare.
Pierre

Han gör 40 krogbesök på 7 timmar

NYHETER. Under Matnatten ska matbloggaren i Malmö slå världsrekord.
Halloween Liseberg

Ännu större satsning på Halloween i år

NYHETER. Halloween har blivit ett sätt att förlänga säsongen.
Yrkes-VM

”Vi räknar med många medaljer”

NYHETER. Det svenska laget taggat inför Yrkes-VM i Abu Dhabi.
Christoffer Bergfors

Han utmanar branschen att bli mer hållbar

NYHETER. Christoffer Bergfors prisas för fokus på hållbarhet.
Storhogna sport

Storhogna satsar på sportanläggning

NYHETER. Aktiviteter året runt ska lyfta högfjällshotellet.
at park

Stefan Karlsson har öppnat At Park

NYHETER. Götaplatsgruppens femte restaurang.
whiskeykrog

De är bästa whiskykrogen – igen

NYHETER. Brygghuset i Fiskebäckskil lockar tio gånger fler provare än vanligt.
David Bergling

Han blir ny vd på Nordic Light Hotel

KARRIÄR. David Bergling ska få hotellet att ta ett större grepp om Norden.
Kåbdalis

Kåbdalis storsatsar på hemmapubliken

NYHETER. Kåbdalis skidanläggning ska lyfta destinationen.
Fredrik lindfors

Fredrik Lindfors vinner NM i sommellerie

NYHETER. Chefssommelieren vinner två guld på en vecka.
72 hour cabin

Så lugnar svensk natur stressade turister

NYHETER. Framgång för program som lyfter svensk natur. 
husbilscamping

Ny skatt kan grusa husbilsboomen

NYHETER. Campingar riskerar drabbas dubbelt av ny skatt.
Linje Tio barteam 1

Linje Tio i Hornstull är en av världens bästa barer

NYHETER. Knep plats 44 på prestigefyllda World’s 50 Best Bars.
Global pastry chef

Sverige vidare till VM i Global Pastry Chef

NYHETER. Kocklandslagets konditorer klara för finalen i Kuala Lumpur.
Gränsö slott

Gränsö Slott bygger ut sitt spa

NYHETER. Nu dubbleras spaavdelningen på Gränsö Slott till 600 kvadratmeter. 
Paul Svensson

Paul Svensson gröna krog prisas – och växer till London

NYHETER. Vill att gästerna ska förstå att ”växtbaserat är gott”.
Bruksvallarna

Många skidorter laddar snabb säsongsstart med sparad snö

NYHETER. Bruksvallarna lägger 10 miljoner för att spara 25 000 kubikmeter snö.
SAS höga kusten

Nytt flyg till Stockholm gynnar turismen på Höga Kusten

NYHETER. Nu återupptar SAS flyg mellan Örnsköldsvik och Stockholm.
Lydmar Hotell 1

Sverige – ny resefavorit för amerikanska turister

NYHETER. Intäkter från ökat antal gästnätter steg med 6,6% i somras.
Eva Östling om SD:s skuggbudet

Eva Östling: ”SDs förslag ökar splittring på arbetsmarknaden”

NYHETER. Chockhöjd restaurangmoms - hot mot ”Sveriges integrationsmotor”.
Aquavit London

Efter första Michelin-stjärnan – nu ska Aquavits koncept spridas

NYHETER. Krogen där stammisen Rihanna beställer köttbullar prisas.
Petter Stordalen, Arlanda 1

Stordalen vill bygga ut på Arlanda

NYHETER. Koncernen kan komma att ha över 1000 rum på flygplatsen.
Eva Östling höstbudget

Eva Östling om konkursökning: "Höjda arbetsgivaravgifter för unga är orsaken"

NYHETER. Hotell och restauranger drabbades av 22% fler konkurser än 2016.
Kanelbullens Dag 2017

Här var det uppbullat – nu firas Kanelbullens Dag!

NYHETER. Bagaren Magnus Johansson säljer tusentals bullar idag.
SM-mästare sommelieri 2016: Fredrik Lindfors

Höj glaset – Fredrik Lindfors fixade svenskt guld i sommelieri!

NYHETER. Grand Hotels chefssommelier om den tuffa tävlingen.
Plus, 1

Kritiken växer mot Booking.com: "Ranking ska vara ärlig"

NYHETER. Eva Östling välkomnar Plus granskning av OTA:ernas fulspel.
Ripjakt 1

Stopp för utländska jägare slår mot besöksnäringen

NYHETER. Stängda anläggningar och färre jobb i fjällen efter kritiserat beslut.
Kalle Jangbratt

Han startade med sommarjobb som vaktmästare – idag vd

KARRIÄR. Kalle Jangbratt ska ta koncernen Melanders group vidare. 
eva möter Sara Öhrvall

Så påverkar digital utveckling besöksnäringen

EVA MÖTER. Sara Öhrvall om hur digitalisering påverkar besöksnäringen.
Good Mornings hotellbåt, Sundsvall

Flytande hotell tar ny kurs

NYHETER. Hotellbåt blir budgetalternativ i Sundsvall.
Göran Jonsson

Liftskötare med 40 år på toppen

PORTRÄTT. Göran Jonsson basar över 34 liftar i Västbranten. 
Eva Östling 1

Eva Östling: ”Momsförslaget slår mot jobben och integrationen”

NYHETER. Visita kritiska mot Moderaternas momsförslag: "En dubbelstöt".
Waxholms hotell, fasad 1

Efter dubbel otur reser sig nu Waxholms hotell

NYHETER. vd Tobias Ekman: "Som tur är har vi sluppit avboka gäster".
Långe Jan, Öland

Ölands skördefest drar in 300 miljoner

NYHETER. Bo Pensionat: "Bättre än midsommar för oss".
Vadstena Camping 1

Vadstena Camping applåderar sommaren: ”Totalt fullt varje dag”

NYHETER. Trycket till trots – anläggningen vill men får inte bygga ut.
Harrys

Karlstadkrogar nekas uteservering på vintern

NYHETER. Restauratören: ”Förhoppningen var att vi skulle få tillstånd”.
Hotel Rogge

Efter hotellets stjärnstatus – vill dubbla antal rum

NYHETER. vd:n: "För att inte behöva tacka nej till gäster".
Skeppsholmen, Af Chapman

Vilken framtidsbransch! Svensk turisms omsättning ökade med 18,3 miljarder

NYHETER. Idag firas World Tourism Day – med svenska rekordsiffror.
Sibylla i Viksjö 1

Rekordmånga nya restauranger ger Sibylla "ketchupeffekt"

NYHETER. Kedjan väntas omsätta 800 miljoner kronor under 2017.
Roller coaster 1

Europas bästa nöjesparker har korats – här är de svenska vinnarna

NYHETER. Så gick det när European Star Awards 2017 delades ut i Berlin igår.
Appar

7 appar som klickar besöksnäringen in i framtiden

LISTA. Digitala plattformer som erbjuder nya lösningar.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Hon är landets bästa kvinnliga sommelier

NYHETER. Tina Johansson skålade sig till seger i Lily Bollinger Award. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.