Han tar fjälluften till asfaltsdjungeln

Jacob Dahlberg Foto: Pressbild

"Generellt ska vårt hotell inte vara så tillknäppt. Det ska vara en lekplats för folk som gillar att göra saker", säger Jacob Dahlberg.

KARRIÄR. Jacob Dahlberg har hittat hem. Som hotelldirektör för Scandics nya signaturhotell Downtown Camper får han kombinera sin bakgrund inom friska fjällhotell, rysk ultralyx, paddlande militärövningar och urbana klubbmiljöer. 

Vi sitter nu på Gretas café inne på Haymarket by Scandic, med sval jazzmusik och härliga pasteller. Får man anta att det inte påminner om Downtown Camper just nu, två veckor innan öppningen?

− Haha, nej det kan man lugnt säga. Det råder kontrollerat kaos. Men det blir något nytt och spännande!

Du tillträdde rollen som GM 1 augusti för ett stort hotell som öppnar 1 september. Det låter lite… stressigt?

− Det är faktiskt bara kul! Personal, inredning och allting är redan satt, så min uppgift blir att launcha hotellet på ett så bra sätt som möjligt. Jag behöver inte bry mig så mycket om detaljerna eftersom de allra bästa rekryterarna, byggarna, strategerna, marknadsförarna och arkitekterna redan har varit här sedan ett år. Sen kommer förstås den dagliga driften, och det skiljer sig alltid en hel del från öppningen, både i atmosfär, utmaningar och personalsammansättning.

Hur mycket står klart 1 september?

− Drygt 300 rum kommer att finnas tillgängliga, och vid årsskiftet ska 494 rum vara klara. Så det blir ett av Sveriges större hotell. De sista rummen högre upp i fastigheten kommer att bli fantastiska sviter där du kan bo med ett sällskap på upp till 12 personer. 

Ni ligger på Brunkebergs torg, 50 meter från Choice-gruppens två nya storsatsningar At Six och Hobo. Det blir tuff konkurrens?

− Som trycket har varit i Stockholm de senaste fem åren ser man det inte som konkurrens, utan det blir helt enkelt ett nytt, spännande torg. Med tusen nya hotellrum blir det ett kraftfullt område.

Downtown Camper tycks dela en del atmosfär med Hobo?

− Kanske utifrån sett, men inte på insidan. Vi har olika blueprints, och söker oss mot olika målgrupper.

Vad kan du berätta om er?

− Downtown Camper vill att naturen möter storstaden. Våra värdeord urban, nature, togetherness & explore bygger på vad vi tror kommer att vara allt viktigare för den framtida resenären. Ungefär som när man träffar någon på en vandring ute på fjället, den personen vill man ju prata med. Vi har ett väldigt grönt tänkt och trots att du är mitt i asfaltsdjungeln kan du ändå ge dig ut för att morgonjogga eller boka in en kajaktur. Jag tycker att det är superspännande, särskilt eftersom jag har jobbat med svenska skidanläggningar under många år. Det vi gjorde i Riksgränsen gör vi nu delvis på Downtown Camper. Så det här känns som en riktig utmaning och som ett jobb som passar mig!

Vad ska man kunna göra på Downtown Camper?

− Det kommer alltid finnas duktiga guider på plats, liksom nya föreläsare och talare hela tiden. Vi har yoga och annat som får våra gäster att slappna av, samt mer aktiva program med golf, jogging och skärgårdsaktiviteter. Gästerna kan låna cyklar och kanoter i lobbyn om de vill. Vi har till och med en egen lifestyle-concierge som hjälper gästerna med tips, samt med löpning – till exempel var det finns en bra löp- och cykelrundor i stan, eller var isen är tjockast just nu.

Vilken typ av personal har ni letat efter?

− Vi har använt oss av en ny metod. Det är ett startup-företag som jobbar med videoinspelningar där vi har letat efter personligheter med energi, attityd, unikitet och bra vibbar. Jag brukar kalla det för ”mojo”, ett slags direkt välbefinnande. Vi har låtit CV:t komma i andra hand i denna rekrytering. Jag är själv känslig för detta med om det finns mojo eller inte. Jag var med och startade femstjärniga Grand Hotel Europa i S:t Petersburg på 90-talet − ultralyxen är jättekul att jobba med, men det blir inte alltid så mycket ”mojo” för gästerna.

Efter S:t Petersburg så var du på First Hotels?

− Ja, jag var där i sex år som GM och till slut som försäljningsdirektör. Det var under småbarnsåren och rätt slitigt med mycket resor, så jag valde att downsiza och drog mig då ut i fjällvärlden under lika lång tid.

Men nu är du trogen Scandic?

− Ja, jag börjar bli en veteran här. 2010 fick jag frågan om jag ville bli hotelldirektör för Scandic Ferrum i Kiruna, vilket var fantastiskt. Jag pendlade hem till min familj i Stockholm då det passade, eller så kom de upp till vildmarken runtom i Kiruna, och det funkade faktiskt väldigt bra. Efter tre år fick jag samma jobb på Scandic Malmen på Söder, och efter ett tag klustrades det med Scandic Gamla Stan, så jag fick ansvar över båda dessa hotell.

Ska du göra Downtown Camper till en sån där ”mötesplats” och ”smältdegel” nu?    

− Visst, vi kommer ha en restaurang med över 300 platser i bottenplan. På taket kommer det finnas bar med bastu och pool. Generellt ska vårt hotell inte vara så tillknäppt. Det ska vara en lekplats för folk som gillar att göra saker. Men allt kommer inte vara öppet för allmänheten, jag tror det är bra att ha lite avskildhet för att gynna våra boendegäster också.

Fakta

Jacob Dahlberg

Ålder: 55

Från: Göteborg, bor i Stockholm

Utbildning: Civilekonom från Stockholms universitet

Bakgrund: Har jobbat inom hotellbranschen sedan 1988, då han började som säljchef på Hotel Tylösand. Därefter jobb i Ryssland, dels på Grand Hotel Europe i S:t Petersburg, dels åt Kinnevik i deras tidiga Rysslandsexpansion. Karriär inom First Hotels, bland annat försäljningschef för hela kedjan. Har drivit såväl investmentbolag som konsultbyrå. På Scandic sedan 2011: Ferrum i Kiruna, Scandic Malmen, Scandic Gamla Stan, Downtown Camper.

Om fem år: ”Jag är nog kvar, jag byter ju jobb var sjätte år! Nej, men med tanke på komplexiteten i den här verksamheten finns det nog mycket att göra även efter fem år.”

Oanad talang: ”Gillar att gå uppför berg.”

Intressen: Fjällvandring. ”Jag ska gå Sarek om två år, en vandring på 10-12 dagar. Jag är nog mer organiserad än man kan tro, jag gillar att planera på lång sikt. Och så är väldigt förtjust i vildmarken. Det blev mycket av den varan när jag jobbade i Kiruna.”

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Pite havsbad

Pite Havsbad slår rekord – vill öppna fler hotell

NYHETER. 146 500 gästnätter – bara under juli i år.

Annons
Stars and Stripes 1

Stars and Stripes vill ha 20 restauranger inom 5 år

NYHETER. Steakhousekedjan vill etablera sig i Stcokholm via förorterna.
Scandinavian Expo 1

Arlandas nya mässområde kan stoltsera med 900 rum

NYHETER. Bygger en internationell mötesplats – Nordic Choice intresserade som operatör.
Lalandia 1

Jättebad i Motala kan ge hotellboom

NYHETER. Destinationschefen: ”Lalandia är  precis vad vi behöver”.
Falkenberg Strandbad 1

Här är hotellet som tar hem spavärldens Oscar

NYHETER. Senaste spatrenden: "Fler satsar på det sociala".
Stureplan

Stockholmarna emot rivning vid Stureplan

NYHETER. Sifo: "Flertalet säger nej till rivning och lång byggtid."
Clarion Riverside 1

Nordic Choice bygger hotell för 400 miljoner i Sundsvall

NYHETER. Stordalens tredje hotell i staden ger liv åt bortglömd stadsdel. 
Jesper Hyseus

Han ska utveckla konferenser vid Mälarens strand

KARRIÄR. Jesper Hyseus blir ny vice-vd för Hackholmssunds konferens.
Skellefteå Airport1

Skellefteå Airport topp tre i Europa

NYHETER. I täten bland regionala flygplatser efter våldsam trafikökning.
Hemavan

Investeringar om 100 miljoner ska stärka Hemavan Tärnabys turism

NYHETER. Skidorten kraftsamlar för att förlänga vintersäsongen.
fazer aurora

Fazer mättar militärövning med 19 000 personer

NYHETER. Hela 150 000 portioner per dygn när deltagare från 9 länder deltar.
Edin Dzemat, Kockarnas Kamp 2016

Edin Dzemats tips till deltagarna i Kockarnas Kamp: "Stressa inte!"

NYHETER. Vann och blev kändis över en natt – nu har han sagt upp sig efter 9 år.
The Box Hotel

Bygger The Box för 350 miljoner – nu vill ägarna öppna nio fler hotell

NYHETER. Siktar på 15 hotell i de tre största städerna: "Dramatisk tillväxtkurva".
Gabriella Gullberg

Konferenschefen: ”Snåla inte med kaffet!”

KARRIÄR. Gabriella Gullberg, ny på Uppsala Konsert & Kongress, tipsar. 
Barception 1

Nu lanseras Stordalens nya lågprishotell i Stockholm

NYHETER. Comfort Hotel Xpress öppnar på Kungsbron vid årsskiftet.
Camping Holland

Holländsk boom inom svensk camping – i dubbel bemärkelse

NYHETER. Antalet holländska turister ökar – hitflyttade campingägare likaså.
Vapiano.

Vapiano öppnar ny restaurang i Stockholm

NYHETER. Kedjan växer och lanserar nytt restaurangkoncept.
Sebastian Gibrand

Sebastian Gibrand vinner svenska Bocuse d’Or: ”Känns fantastiskt!”

NYHETER. ”Jag blir mörkrädd av mig själv över hur iskall jag är på tävling.”
Visitabaronen

Dröm för alla branschnördar

NYHETER. Ny sajt lyfter fram besöksnäringens framgångar.
Eva Östling Airbnb

Visitas vd: ”Svenska politiker för passiva”

NYHETER. Airbnb har kunnat undvika att betala svensk bolagsskatt.
UEFA STOCKHOLM

Fotbollsfans gav Stockholm klirr i kassan

NYHETER. Stockholm omsatte 290 miljoner under Europa League-matchen.
Sodexo 11

Sodexo toppar hållbarhetslista – för 13:e året i rad

NYHETER. I Sverige har serviceföretaget hälften kvinnor på ledande befattningar. 
Årets Placebrander 2017

Deras festival prisas för att ha satt Varberg på kartan

NYHETER. Festivalen Hallifornia ger staden mervärde enligt Årets Placebrander.
Akerlund

Jokkmokks heta hotellmarknad skapar investeringslusta

NYHETER. Hotel Akerlund vill dubblera antalet rum för att möta efterfrågan.
PM & Vänner, Växjö 1.

Här är restaurangen med Sveriges bästa vinkällare

NYHETER. Prestigefyllda Wine Spectator gav PM & Vänner Grand Award.
Hampus Risberg

Hampus Risberg jobbar 3-stjärnigt i Köpenhamn: ”Målet är Bocuse d’Or”

KARRIÄR. Prisvinnande commis – ny i köket hos Rasmus Kofoeds Geranium.
Fjällgården

Fjällgårdens expansion stoppas i domstol

NYHETER. Vd: ”Hade betytt mycket att åka skidor fram till dörren”.
Jonas Alvin, Årets Ekokock 2017

Årets Ekokock korad: "Jag fick in hållbarhet på rätt sätt"

NYHETER. Jonas Alvin kammade hem segern med hjälp av blåmusslor.
72 hour cabin 1

Så ska svensk natur locka utländska turister

NYHETER. Projektet 72 hour cabin: 5 stressade turister filmas i svensk natur.
Vinden

Lisebergs förlänger säsongen – med Halloween

NYHETER. Skräcktema en bra affär för landets nöjesparker.

”Matlagningsmästerskap är också en sport”

NYHETER. Kocklandslaget värmer upp inför VM med Göteborgsvarvet.
Mölle

Grand Hôtel i Mölle vill bygga ut med 50 rum

NYHETER. En drömvision som går loss på 70 miljoner kronor.
Stora Turismpriset

De kan vinna Stora Turismpriset

HELA LISTAN. Vem tror du kammar hem priset? Kolla in de olika kandidaterna!
Skola

Förslag kan höja status på gymnasiets yrkesutbildningar

NYHETER. Visita välkomnar förslaget efter remissvar från branschorganisationen.
Göta Kanal, M/S Diana 1

Mer pengar till Visit Sweden och Göta Kanal

NYHETER. Del av regeringens satsning på Sverige utanför storstäderna.
Kai Pasma

Öppnade Steam Hotel för en månad sen – nu lämnar Kai Pasma

NYHETER. Avgående vd:n: "Det känns helt rätt att lämna över stafettpinnen.”
Bonito, Göteborg 1

Erkända krögare bakom Göteborgs nyaste asiatiska krogar

NYHETER. Emma Kolback och Lars Olsson ritar om kartan över stans matutbud.
Nääs fabriker 111

Efter 2 års ombygge – det här är nya Nääs Fabriker

NYHETER. vd Linda Pettersson: "Ett stort lyft för oss". 
Sturehof, Stureplan 1

Snabba turer om Stureplan – rivning kan stoppas

NYHETER. Krögaren PG Nilsson: ”Vi ser att det är en väldig stor omsvängning”.
Ramundberget 1

Hit vill skandinaviska fjällresenärer helst åka tillbaka

NYHETER. List-ettan Ramundbergets vd: "Vi blir otroligt stolta". 
Prince Van Orangiën

Hotellbåt i Stockholm hyllas av amerikansk press

NYHETER. Ägaren: "Vi har valt bort bokningssajterna och sköter allt själva".
Frimurarehotellet

Best Westerns nya kedja vill bli ledande på mellanklasshotell

NYHETER. Startar med 8 enheter – siktar mot 20 hotell innan årskiftet.
Naturturism

Så ska nationalparkerna locka fler besökare

NYHETER. Sverige på efterkälken när det gäller naturturism.
Flyg Härjedalen

Hedlanda eller Sveg – var ska flygplatsen ligga?

NYHETER. Destinationsbolag vill utreda flytt av reguljärflyg i Härjedalen.
Ostronets Dag

Ostronexperten: ”Inga tillbehör tack!”

NYHETER. I Bohuslän firar man Ostronets Dag med SM-tävling. 
Downtown Camper invigning

Nu är Scandics nya superhotell Downtown Camper invigt

NYHETER. Sacndics vd Even Frydberg: "Det här är världsklass!".
Stureplanerna 1

Här visar PG Nilsson alternativa byggplaner av Stureplan

NYHETER. Krögaren intog sin motparts gamla plats: Intresset har varit "enormt".
Boulebar 1

Nu öppnar Boulebars 30-miljonerssatsning

NYHETER. Stort även till ytan: Lokal om 1300 kvadratmeter.
Furuviksparken 1

Så här bra snurrade nöjesparkerna i sommar

NYHETER. Furuviks nya attraktion för 32 miljoner lockade besökare.
Östersund

Krögaren: "Ska stockholmare få ha det roligare än Östersundsbor?"

NYHETER.  Efter 2 års kamp får Mathias Madsen ha öppet till 03: "Äntligen!".
Gullmarsstrand Hotell & Konferens 1

Tv-serie spelar roll i Skaftös turism

INBLICK. Efter Saltöns tv-premiär kom busslaster med besökare.
Clarion Hotel SeaU Helsingborg

Stordalen tar spadtag för Helsingborgs nya superhotell

NYHETER. Byggstart för Clarion Hotel SeaU – ska stå klart 2020.
Albin Edberg och Frida Ronge

Frida Ronge: "Öppnar min drömrestaurang"

NYHETER. Lanserar teppanyakin Unn där gästerna uppmanas byta nummer.
Lisa Lönner Pulkkinen 1

Ny turné för kockarna bakom TakeOver

NYHETER. Grundaren Lisa Lönner Pulkkinen tar nytt parallelt karriärkliv.
Stockholm Culinary Team

Culinary Team ska laga guld med hemlig coach från fotbollslandslaget

NYHETER. Nya laget med 12 medlemmar har haft sin första träningshelg.
Jobbträff Södra Teatern 1

Nya säsongare lockas till fjälls i vinter

NYHETER. Hela 1500 jobb utlovades under jobbträff i Stockholm.
camping

Så byggde landets yngsta campingägare sitt företag

INBLICK. 22-åriga Viktor Brännmark och Sebastian Jonsson siktar högt.
Paul Svensson 1

Svenska kockar på lista över världens 50 bästa vego-restauranger

LISTA. Paul Svensson på Fotografiska prisas av The Culinary Institute of America.
ICE Hotel 1

Året runt-öppet ishotell: ”Över all förväntan”

NYHETER. Nya lyxsviter lockade fler sommarbesökare än väntat.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Tinas näsa för rosé gav pallplats i sommeliertävling

HALLÅ DÄR. Tina Johansson om sin insats i Ruinart Challenge. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.