Han tar med Clarion på framtidens hotellresa

Henrik Berghult Foto: Felicia Andreasson

Har service i blodet. Redan som tonåring jobbade Henrik Berghult julbord på farfars ställe.

PORTRÄTT. Med Nordic Choice flaggskeppsatsningar är det lätt att Clarion hamnar i medieskugga. Men även här råder febril aktivitet. För Henrik Berghult, koncerndirektör och Finlands-chef är det ingen rast och ro.

I höstas ledde Clarions koncerndirektör Henrik Berghult två stora etableringar på andra sidan Östersjön: ett helt nybygge på Helsingfors flygplats Vanda och ett till hotell mitt i centrala Helsingfors.

–Det är stort att öppna två jättehotell i Finland samtidigt. För oss är det ett helt nytt land. Vi byggde allt från grunden med lokal organisation och marknadsetablering av varumärket.Artikeln fortsätter under annonsen

Vill öppna i Köpenhamn

Henrik Berghult har praktiskt tagit service i blodet. Hans farfar hade ett hotell i Hällevik där Henrik extraknäckte under sin uppväxt. Redan i tonåren klättrade han från nisse till hovmästare under julbordssäsongen.

Clarion Hotel på Köpenhamns flygplats öppnade i april i år. Och nu siktar koncernchefen in sig på city.

–Nästa stad på min bucket list är Köpenhamn. Tänk att få till det! Ett stort hotell i city, av samma kaliber som Clarion Sign i Stockholm, säger Henrik Berghult och blickar ut från terrassen bredvid spaavdelningen på det sistnämnda hotellet.

–Kolla vilken utsikt! säger Henrik Berghult och slår ut med händerna. Clarions ambition är att bli Nordens största och mest passionerade hotellkedja. Vi vill expandera utanför våra huvudorter. Där ska vi få till det vi är så bra på, att bygga Living Rooms, där vi får in lokalbefolkningen på hotellen. Vi ska komma in som ett ungt, tufft och kul varumärke som har en helt egen kultur.

Sin mesta kontorsbundna arbetstid spenderar han ett par dagar i veckan på Clarion Sign. Men utan att ha en fast arbetsplats.

–Jag gillar att sitta på olika platser här på hotellet. Det är härligt att se all aktivitet som pågår runtomkring.

Het hotellmarknad

Ute i landet händer även där en hel del. År 2020 ska storsatsningen i Helsingborg stå klar – en anläggning som ska kunna ta emot 1300 kongressgäster. ”Ett prestigeuppdrag”, enligt Berghult. Hotellen i Göteborg går fortsatt bra. Malmö ännu bättre. Den heta hotellmarknaden ser inte ut avmättas inom den närmsta framtiden.

–Vi ser inga tendenser till att marknaden skulle avstanna. Konjunkturen i Sverige är väldigt stark. Det finns kapacitetsväxt i Stockholm 2017. Kanske att det kommer bli lite färre event och kongresser, men vet du vad, det sa vi 2015 också. Och så kom den stora Jehovaskonferensen och fyllde alla hotell ända upp till Uppsala.

På den norska marknaden har det dock varit sämre. Framförallt i Stavanger där ett helt nybyggt super-Clarion, Clarion Air, fick dra ner driften till minimumkraft.

–Vi öppnade det mitt under krisen 2015. Det var tufft, vi gjorde allt för att spara ner på kostnaderna och samtidigt hålla vår upscale nivå. Det var en balansgång att överleva rent ekonomiskt kontra att möta gästens förväntningar. Samtidigt är det svårt när människor man bryr sig om måste gå.  Jag har haft många smärtsamma goodbyes. Det är ju de här människorna ute på hotellen som gör jobbet, som är ansiktet utåt.

Vi hinner med flera stopp inuti Clarion Sign under den dryga timme som Besöksliv är på plats: I spat, på terrassen, i konferensen, lunchmatsalen och lobbyn. Henrik Berghult missar inte att heja på en enda personal som kommer vår väg under den tiden.

Vilken är Clarions största utmaning just nu?

–Generellt är alltid den största utmaningen att hitta och attrahera rätt medarbetare till våra hotell – det är helt avgörande för vår framgång, oavsett om vi pratar Stavanger, Helsingfors eller Malmö.

Hobo, At Six och Tak har fått mycket medial uppmärksamhet. Hur ska Clarion förhålla sig till signaturhotellen?

–Independenthotellen är en del av vår strategi. De lever lite sina egna liv i periferin, de ska vara spjutspetsen i de städerna där vi sätter dem. Men tanken är att vi fyller olika funktioner. Och bara för att du är på konferens på ett Clarion så finns det ju inget som hindrar att du sedan åker till Copperhill i Åre med familjen på skidsemester. Vid många tillfällen så är det samma gäst, bara att de rör sig olika beroende på syfte.

Clarions varumärke ska bygga på igenkänning. Samarbetet med Marcus Samuelssons restaurangkoncept Kitchen & Table är ett exempel. Hur funkar det?

– Marcus är en fantastisk partner att jobba med. Framförallt för att vi gör det joint venture, det vill säga – vi betalar inte honom för att använda hans logga utan han sitter aktivt med i vår styrelse och är väldigt engagerad. Att han öppnar Red Rooster i London är bara bra då kommer han lite närmare oss.

Vilket hotell skulle du personligen vilja ha in under kedjan? 

 –Som destination står Köpenhamn högst på listan för att få nordisk huvudstadstäckning nu efter Helsingfors. Ett lämpligt projekt där är väl vad vi helst skulle vilja få till annars är jag av den personliga uppfattningen att vi har en av branschens bästa portföljer riktigt fördelat per destination i och med att vi fick till Clarion Malmö Live.

Fakta

Henrik Berghult

ÅLDER: 39 år

BOR: Täby

FAMILJ: Sambo, 2 barn.

TIDIGARE ARBETEN: Strand Hotell Borgholm, Norlandia Hotels & Resorts, The Rezidor Hotel Group, Scandic Hotel Norra Bantorget, Scandic Hotel Foresta och Clarion Hotel Arlanda Airport.

UTBILDNING: EMBA Service Management, Lunds Universitet, enstaka kurser Kalmar Högskola, Örebro Universitet och Cornell University USA.

MITT DRÖMHOTELL (utanför egna kedjan): Hotel Portixol, Palma

DETTA GÖR JAG OM 5 ÅR: ”Leder Clarion Hotels fortsatta expansion i Norden med fokus på etableringar i Danmark och Finland”.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
studio2

Premiär för ”Studio 54” i Västerås

NYHETER. Nya Steam Hotel tror på sug efter stor nöjesscen.

Annons
tylosand1

Efter renoveringen: Ännu högre tryck och ännu ett pris

NYHETER. Högtryck råder på Hotel Tylösand. 
skoter

Digital kampanj ska locka utländska turister till Lappland

NYHET. Semesterdrömmar om nattliv och shopping flyttas till en arktisk miljö.
Glashus

Hotellentreprenör öppnar ny restaurang i New York-stil

NYHETER. Åtta meter i takhöjd på Hellstens Glashus.
Uttern Lyllo

Utter ska bygga Lyckseles varumärke

NYHETER. Maskoten Lyllo ska samla stadens turistföretag.
naturturism

Viktig seger för naturturismen

NYHETER. Regeringen öppnar för egen gymnasieinriktning.
Jangbratt Scandic

Visitas lista: Scandic populäraste arbetsgivaren

NYHETER. Chefen: ”Är det någon gång man ska arbeta på Scandic så är det nu”.
scandicdröm2

Kedja toppar nya drömlistan

NYHETER. Visita börjar ranka besöksnäringens populäraste arbetsgivare.
skycity

Nytt råd ska lyfta Arlanda

NYHETER. Ska bli Nordens ledande storflygplats.
daftöland

Daftö förbereder för Storm

NYHET. Storsatsning ska locka de lite äldre barnen.
Scandic Downtown Camper

Scandics nya slår läger i Stockholm

NYHETER. Så blir restaurangen på Downtown Camper.
Pigalles svit 1

Är det här landets lyxigaste hotellsvit?

NYHETER. Checka in bland champagne, kaviar och exklusiva lånekläder.
Comfort Hotel Arlanda 1

Nordens största flygplatshotell byggs på Arlanda

NYHETER. Arlandas nya storhotell blir ännu större.
fireball

Succé när barnen fick provåka Fireball

NYHETER. Boomerang-banan är Furuviks största satsning hittills.
slao

Här är föregångarna i skidbranschen 2017

NYHETER. Skistar prisas dubbelt Idre Fjäll är årets skidanläggning.
Liseberg Instagram.

Liseberg störst i Sverige på Instagram

NYHETER. Här är de svenska turistdestinationerna som är störst på Instagram.
Möte

Stockholm på topplista över bra mötesstäder

NYHETER. Visit Stockholm: ”Betyder mycket för oss som stad”.
stylt

FN-pris till Stylt för bästa hotellarkitektur

NYHETER. Svenska designbyrån spöade internationella eliten.
eva östling

”Det är ett tungt beslut”

NYHETER. Eva Östling om att lämna sin roll som vd för Visita.
Eva Östling

Visitas vd Eva Östling slutar på egen begäran

NYHETER. Eva Östling: "Nu är det dags att avsluta det här kapitlet i min karriär".
Sopor

Ny vägledning ska skapa klarhet i sopförvirringen

NYHETER. Återvinningsindustrierna vägleder i fråga om äganderätt till avfall.
Skallefteå Airport 1

Kraftigt lyft för Skellefteå Airport

 NYHETER. Ny linje gav 40 procent fler resenärer.
Cykelinsamling på Clarion

Clarion samlade in cyklar till nyanlända

NYHETER. Stora cityhotellet startade kampanj – fick in hela 80 cyklar.
Värtahamnen 1.

Fler kryssningsturister till Stockholm – så kan de spendera mer

NYHETER. Hela 650 000 besöker huvudstaden i sommar.
Pite Havsbad köper Cape East

Pite Havsbad i ny affär – köper spahotell i Haparanda

NYHETER. Har utsetts till "Årets Spa" – öppnar i ny regi om 1 år .
Framtiden restaurangbranschen

Ny trendrapport: "Det är restaurangbranschens utmaningar"

NYHETER. Sätter fingret på det nya digitala landskapets möjligheter. 
Robert Andersson, sommelier.

Skål för svenskt sommelieri – sjätte bästa i Europa!

NYHETER. Robert Andersson om i EM i Wien: "Nöjd med min insats".
Kalmars hotellnäring sover inte 1

Kalmars hotellnäring – en bokningsraket

NYHETER. Beläggningsgraden ökar mest här jämfört med hela landet.
Bra lärare

Yrkesgala startar pris till bra handledare och lärare

NYHETER. Under en gala i Västerås lyfts stadens YH-utbildningar.
Snökonferens – SLAO

Snökonferens med framtidens turism på agendan

NYHETER. Snökonferens om framtiden på landets skidanläggningar.
Sara Gustavsson

Hon ska sälja in Umeå: ”Här har vi allt”

KARRIÄR. Sara Gustavsson går från HBO Nordic till vd för Visit Umeå.
Storhogna

Här är högfjällshotellet som satsar året runt

NYHETER. Nybygge ska möta ökad efterfrågan från internationella gäster. 
Charlotte Halzius

Hon skakade hem en finalplats i internationell bartävling

HALLÅ DÄR. Charlotte Halzius, 26, ska tävla i Diplomaticos globala final.
Håkan Thörnström, kreativ matledare för Rasta Kulturrestauranger 1

Håkan Thörnströms nya uppdrag: Matleda kulturrestauranger

NYHETER. Plockas in av Rasta Group – blir kreativ ledare för 5 restauranger.
Nääs fabriker 1

Smart tänk kring matsvinn gav Svenska Mötespriset

HELA LISTAN. Alla anläggningar som vann pris under ärofylld gala.
White Guide Kafé 2017-1

De vann! Här är landets bästa kafé

NYHETER. Juice på syrsor – det trendar i kafévärlden.
Daniel Ogalde

Från volontär i Colombia till Stockholmshotell

KARRIÄR. Daniel Ogalde ska kommunicera Strand Hotels omvandling.
Kolmården app

Kolmården knyter ihop verksamheten med ny app

NYHETER. "Gamification" och forskning ska revolutionera parkupplevelsen.
Fjälluffen 1

STF vill få unga att välja fjällsemester istället för Magaluf

NYHETER. Startar utbildning för att ungdomar ska få "fjällkoll". 
Nordic Cookery 1

Tareq Taylor gör internationell mat-tv om Jokkmokk

NYHETER. Tv-serien Nordic Cookery når över 80 miljoner hushåll i 115 länder. 
Thomas Nilsson, Öland 1.

Kapelluddens campingaffär – siktar mot ny målgrupp

NYHETER. Siktar på att omsätta 19 miljoner med totalt 750 platser. 
husbil2

Bra siffror i ryggen: Nu satsar svensk camping framåt

NYHETER. Gästnätterna ökar och rekordmånga fordon registreras.  
Grönklittsgruppen, Öland

Campingjätte på expansionsfas: "Ölands marknad är stekhet"

NYHETER. Grönklittsgruppen köper Ekerum – första södra etableringen.
Best Western och Sweden Hotels 1

Best Western köper Sweden Hotels: "Nu är vi Sveriges största kedja"

NYHETER. Totalt har nu kedjan 135 hotell – så ska de nya konverteras.
Nordic Choice rapport 2016

Nordic Choice om 2016: "Vårt bästa resultat någonsin"

NYHETER. Vill ha 35% av marknaden i nordiska storstäder innan – 2020. 
Max anställda

Max goda service gav pris – igen

NYHETER. Christoffer Bergfors, Sverigechef: "Våra anställda trivs".
Susanne Dahlberg, Visit Sweden

Nya namn i toppen på Visit Sweden

NYHETER. Susanne Dahlberg är ny vd: "Utmaning jag drömt om att få".
Niclas Palmqvist, vd, Kolmården.

Han är Kolmårdens djurparks nya vd

KARRIÄR. Niclas Palmqvist: "Vi har stora planer".
Tävling

Sim- och klättertävling slussar turister till Linköping

NYHETER. Linköping & Co vill ta vara på publiksuccén.
Orsa

Strålande sommar för landets campingföretag

NYHETER. Bokningsläget hos Svenska Campingpärlor upp över 25%.
Ulla på Prinsen

Servitris med 35 stolta år på samma ställe

PORTRÄTT. Ulla Dunder ser restaurang Prinsen som sitt "andra hem".
liseberga

Lisebergs nya supergunga: ”Suger tag i magen”

NYHETER. Attraktionen Lokes prislapp – 170 miljoner.
Svenska Mässan 1

Svenska Mässan storsatsar: 2000 rum innan 2030

NYHETER. Prislapp: 5 miljarder – Målet: Att bli Europas mötesplats nummer 1.
Park Avenue Göteborg, skiss över nya restaurangen

Stefan Karlssons nya restaurang ska sätta Park Avenue på matkartan

NYHETER. Inleder samarbete med Elite – del av hotellets 100-miljonerssatsning.
Ikaros, nyhet Gröna Lund 2017.

Premiär-åk för Gröna Lunds Ikaros: ”Läskigaste någonsin”

LISTA. Kolla in: Det här är nöjesparkens alla nyheter 2017.
Flag Hotels 1

Hotelljätten till Landvetter: "Bygger ett super-Scandic"

NYHETER. Klar operatör för Flag Hotel – i anslutning till nya flygplatsen.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.
visitavimmel17

Vårens varmaste vimmel!

NYHETER. Fullt hus när Visita bjöd in till Tyrol.
Campingkrögare

Rutinerad krögare bakom ny campingkrog

NYHETER. Anders Vollmer nappade på att driva fisk- och skaldjursställe.
annas

Hon prisas som Årets Kvinna i besöksnäringen

NYHET. Hotelltoppen Anna Spjuth: "Jag har alltid tagit lite för svåra tjänster".
Accor

Bra start på året för jätten Accorhotels

NYHETER. Hotellmarknaden lyser starkt – franska marknaden vänder.
rutabaga

Mathias Dahlgren dumpar stjärnor och startar vegovåg

NYHETER. Experten: "Det gröna skiftet är mer än en fluga".

Aljoša Lagumdžija

Södertälje satsar som turistdestination – i Finland

NYHETER. Samarbete ska locka finska turister.

McDonald's säljer

McDonald's i storaffär: Säljer svenska verksamheten

NYHETER. Ingen skillnad för franschisetagare – vill öppna fler restauranger.