Han tar med Clarion på framtidens hotellresa

Henrik Berghult Foto: Felicia Andreasson

Har service i blodet. Redan som tonåring jobbade Henrik Berghult julbord på farfars ställe.

PORTRÄTT. Med Nordic Choice flaggskeppsatsningar är det lätt att Clarion hamnar i medieskugga. Men även här råder febril aktivitet. För Henrik Berghult, koncerndirektör och Finlands-chef är det ingen rast och ro.

I höstas ledde Clarions koncerndirektör Henrik Berghult två stora etableringar på andra sidan Östersjön: ett helt nybygge på Helsingfors flygplats Vanda och ett till hotell mitt i centrala Helsingfors.

–Det är stort att öppna två jättehotell i Finland samtidigt. För oss är det ett helt nytt land. Vi byggde allt från grunden med lokal organisation och marknadsetablering av varumärket.Artikeln fortsätter under annonsen

Vill öppna i Köpenhamn

Henrik Berghult har praktiskt tagit service i blodet. Hans farfar hade ett hotell i Hällevik där Henrik extraknäckte under sin uppväxt. Redan i tonåren klättrade han från nisse till hovmästare under julbordssäsongen.

Clarion Hotel på Köpenhamns flygplats öppnade i april i år. Och nu siktar koncernchefen in sig på city.

–Nästa stad på min bucket list är Köpenhamn. Tänk att få till det! Ett stort hotell i city, av samma kaliber som Clarion Sign i Stockholm, säger Henrik Berghult och blickar ut från terrassen bredvid spaavdelningen på det sistnämnda hotellet.

–Kolla vilken utsikt! säger Henrik Berghult och slår ut med händerna. Clarions ambition är att bli Nordens största och mest passionerade hotellkedja. Vi vill expandera utanför våra huvudorter. Där ska vi få till det vi är så bra på, att bygga Living Rooms, där vi får in lokalbefolkningen på hotellen. Vi ska komma in som ett ungt, tufft och kul varumärke som har en helt egen kultur.

Sin mesta kontorsbundna arbetstid spenderar han ett par dagar i veckan på Clarion Sign. Men utan att ha en fast arbetsplats.

–Jag gillar att sitta på olika platser här på hotellet. Det är härligt att se all aktivitet som pågår runtomkring.

Het hotellmarknad

Ute i landet händer även där en hel del. År 2020 ska storsatsningen i Helsingborg stå klar – en anläggning som ska kunna ta emot 1300 kongressgäster. ”Ett prestigeuppdrag”, enligt Berghult. Hotellen i Göteborg går fortsatt bra. Malmö ännu bättre. Den heta hotellmarknaden ser inte ut avmättas inom den närmsta framtiden.

–Vi ser inga tendenser till att marknaden skulle avstanna. Konjunkturen i Sverige är väldigt stark. Det finns kapacitetsväxt i Stockholm 2017. Kanske att det kommer bli lite färre event och kongresser, men vet du vad, det sa vi 2015 också. Och så kom den stora Jehovaskonferensen och fyllde alla hotell ända upp till Uppsala.

På den norska marknaden har det dock varit sämre. Framförallt i Stavanger där ett helt nybyggt super-Clarion, Clarion Air, fick dra ner driften till minimumkraft.

–Vi öppnade det mitt under krisen 2015. Det var tufft, vi gjorde allt för att spara ner på kostnaderna och samtidigt hålla vår upscale nivå. Det var en balansgång att överleva rent ekonomiskt kontra att möta gästens förväntningar. Samtidigt är det svårt när människor man bryr sig om måste gå.  Jag har haft många smärtsamma goodbyes. Det är ju de här människorna ute på hotellen som gör jobbet, som är ansiktet utåt.

Vi hinner med flera stopp inuti Clarion Sign under den dryga timme som Besöksliv är på plats: I spat, på terrassen, i konferensen, lunchmatsalen och lobbyn. Henrik Berghult missar inte att heja på en enda personal som kommer vår väg under den tiden.

Vilken är Clarions största utmaning just nu?

–Generellt är alltid den största utmaningen att hitta och attrahera rätt medarbetare till våra hotell – det är helt avgörande för vår framgång, oavsett om vi pratar Stavanger, Helsingfors eller Malmö.

Hobo, At Six och Tak har fått mycket medial uppmärksamhet. Hur ska Clarion förhålla sig till signaturhotellen?

–Independenthotellen är en del av vår strategi. De lever lite sina egna liv i periferin, de ska vara spjutspetsen i de städerna där vi sätter dem. Men tanken är att vi fyller olika funktioner. Och bara för att du är på konferens på ett Clarion så finns det ju inget som hindrar att du sedan åker till Copperhill i Åre med familjen på skidsemester. Vid många tillfällen så är det samma gäst, bara att de rör sig olika beroende på syfte.

Clarions varumärke ska bygga på igenkänning. Samarbetet med Marcus Samuelssons restaurangkoncept Kitchen & Table är ett exempel. Hur funkar det?

– Marcus är en fantastisk partner att jobba med. Framförallt för att vi gör det joint venture, det vill säga – vi betalar inte honom för att använda hans logga utan han sitter aktivt med i vår styrelse och är väldigt engagerad. Att han öppnar Red Rooster i London är bara bra då kommer han lite närmare oss.

Vilket hotell skulle du personligen vilja ha in under kedjan? 

 –Som destination står Köpenhamn högst på listan för att få nordisk huvudstadstäckning nu efter Helsingfors. Ett lämpligt projekt där är väl vad vi helst skulle vilja få till annars är jag av den personliga uppfattningen att vi har en av branschens bästa portföljer riktigt fördelat per destination i och med att vi fick till Clarion Malmö Live.

Fakta

Henrik Berghult

ÅLDER: 39 år

BOR: Täby

FAMILJ: Sambo, 2 barn.

TIDIGARE ARBETEN: Strand Hotell Borgholm, Norlandia Hotels & Resorts, The Rezidor Hotel Group, Scandic Hotel Norra Bantorget, Scandic Hotel Foresta och Clarion Hotel Arlanda Airport.

UTBILDNING: EMBA Service Management, Lunds Universitet, enstaka kurser Kalmar Högskola, Örebro Universitet och Cornell University USA.

MITT DRÖMHOTELL (utanför egna kedjan): Hotel Portixol, Palma

DETTA GÖR JAG OM 5 ÅR: ”Leder Clarion Hotels fortsatta expansion i Norden med fokus på etableringar i Danmark och Finland”.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Trädgår'n

Trädgår'n växer så det knakar

NYHETER. Ikoniska Göteborgs-stället ökar omsättning – och bygger ut.

Annons
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Eva Ledare

Eva Östling: "Kom igen politiker – smörj Sveriges jobbmotor!"

KOLUMN. Nära 40% av företagarna och anställda inom näringen utlandsfödda. 
sturep

Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen

ALMEDALEN. Krögaren PG Nilsson tar debatten med fastighetsägaren ADIA.
STF Hajka

STF uppmanar: Ta en dejt med naturen

ALMEDALEN. "Friluftsliv ses fortfarande som exkluderande."
kungsberget

Rekordår för skidbranschen: Kungsberget i topp

NYHETER. Såldes Skipass för hela 1,46 miljarder kronor. 
Novi

Så ska de här nya hotellägarna lyfta sin Almedalsvecka

ALMEDALEN. Shervin Razani och Bo Fuglsang köpte gamla Tott hotell förra året.
stipendiaterna

De vann Malin Söderströms stipendium

NYHETER. Fyra med chans att få tävla med Kocklandslaget.
almedalen

Almedalsveckan igång – men var tar "de vanliga" turisterna vägen?

ALMEDALEN. Turistchefen tipsar: Campa nära Visby eller sök hotell på andra delar av ön.
HKC

HKC Hotels storsatsar i Göteborg

NYHETER. Investering på över 500 miljoner kronor.
Stockholms skärgård 1

Fler svenskar väljer Sverige på semestern

NYHETER. ”Det ser ut att bli en rekordsommar igen”.
siljhammar2

Ny vd utsedd på Visita – börjar 1 januari

NYHETER. Jonas Siljhammar tar över efter Eva Östling. 
furuviksparken

Furuvik bygger havshotell och interaktiv spöktunnel

NYHETER. Gamla Spökborgen byggs om för 25 miljoner.
Höga Kusten 1

Höga Kusten utvecklas som besöksmål – ska skapa 800 nya jobb

NYHETER. Besöksnäringen viktig motor att nå målet med innan 2025.
Teleborgs slott

Slottet som blir hem åt tv-succén i sommar

NYHETER. Teleborgs slott landade ”Stjärnorna på Slottet”.
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.
Hotel Diplomat

Anrika Hotel Diplomat bygger ut – med saluhall och vinbar

NYHETER. Hotellet på Strandvägen är unikt i Stockholm med utbudet.
Södertuna Slott

De vinner Årets Slottshotell – igen

NYHETER. Kammar hem vinsten för tredje gången.
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.