Han tar med Clarion på framtidens hotellresa

Henrik Berghult Foto: Felicia Andreasson

Har service i blodet. Redan som tonåring jobbade Henrik Berghult julbord på farfars ställe.

PORTRÄTT. Med Nordic Choice flaggskeppsatsningar är det lätt att Clarion hamnar i medieskugga. Men även här råder febril aktivitet. För Henrik Berghult, koncerndirektör och Finlands-chef är det ingen rast och ro.

I höstas ledde Clarions koncerndirektör Henrik Berghult två stora etableringar på andra sidan Östersjön: ett helt nybygge på Helsingfors flygplats Vanda och ett till hotell mitt i centrala Helsingfors.

–Det är stort att öppna två jättehotell i Finland samtidigt. För oss är det ett helt nytt land. Vi byggde allt från grunden med lokal organisation och marknadsetablering av varumärket.Artikeln fortsätter under annonsen

Vill öppna i Köpenhamn

Henrik Berghult har praktiskt tagit service i blodet. Hans farfar hade ett hotell i Hällevik där Henrik extraknäckte under sin uppväxt. Redan i tonåren klättrade han från nisse till hovmästare under julbordssäsongen.

Clarion Hotel på Köpenhamns flygplats öppnade i april i år. Och nu siktar koncernchefen in sig på city.

–Nästa stad på min bucket list är Köpenhamn. Tänk att få till det! Ett stort hotell i city, av samma kaliber som Clarion Sign i Stockholm, säger Henrik Berghult och blickar ut från terrassen bredvid spaavdelningen på det sistnämnda hotellet.

–Kolla vilken utsikt! säger Henrik Berghult och slår ut med händerna. Clarions ambition är att bli Nordens största och mest passionerade hotellkedja. Vi vill expandera utanför våra huvudorter. Där ska vi få till det vi är så bra på, att bygga Living Rooms, där vi får in lokalbefolkningen på hotellen. Vi ska komma in som ett ungt, tufft och kul varumärke som har en helt egen kultur.

Sin mesta kontorsbundna arbetstid spenderar han ett par dagar i veckan på Clarion Sign. Men utan att ha en fast arbetsplats.

–Jag gillar att sitta på olika platser här på hotellet. Det är härligt att se all aktivitet som pågår runtomkring.

Het hotellmarknad

Ute i landet händer även där en hel del. År 2020 ska storsatsningen i Helsingborg stå klar – en anläggning som ska kunna ta emot 1300 kongressgäster. ”Ett prestigeuppdrag”, enligt Berghult. Hotellen i Göteborg går fortsatt bra. Malmö ännu bättre. Den heta hotellmarknaden ser inte ut avmättas inom den närmsta framtiden.

–Vi ser inga tendenser till att marknaden skulle avstanna. Konjunkturen i Sverige är väldigt stark. Det finns kapacitetsväxt i Stockholm 2017. Kanske att det kommer bli lite färre event och kongresser, men vet du vad, det sa vi 2015 också. Och så kom den stora Jehovaskonferensen och fyllde alla hotell ända upp till Uppsala.

På den norska marknaden har det dock varit sämre. Framförallt i Stavanger där ett helt nybyggt super-Clarion, Clarion Air, fick dra ner driften till minimumkraft.

–Vi öppnade det mitt under krisen 2015. Det var tufft, vi gjorde allt för att spara ner på kostnaderna och samtidigt hålla vår upscale nivå. Det var en balansgång att överleva rent ekonomiskt kontra att möta gästens förväntningar. Samtidigt är det svårt när människor man bryr sig om måste gå.  Jag har haft många smärtsamma goodbyes. Det är ju de här människorna ute på hotellen som gör jobbet, som är ansiktet utåt.

Vi hinner med flera stopp inuti Clarion Sign under den dryga timme som Besöksliv är på plats: I spat, på terrassen, i konferensen, lunchmatsalen och lobbyn. Henrik Berghult missar inte att heja på en enda personal som kommer vår väg under den tiden.

Vilken är Clarions största utmaning just nu?

–Generellt är alltid den största utmaningen att hitta och attrahera rätt medarbetare till våra hotell – det är helt avgörande för vår framgång, oavsett om vi pratar Stavanger, Helsingfors eller Malmö.

Hobo, At Six och Tak har fått mycket medial uppmärksamhet. Hur ska Clarion förhålla sig till signaturhotellen?

–Independenthotellen är en del av vår strategi. De lever lite sina egna liv i periferin, de ska vara spjutspetsen i de städerna där vi sätter dem. Men tanken är att vi fyller olika funktioner. Och bara för att du är på konferens på ett Clarion så finns det ju inget som hindrar att du sedan åker till Copperhill i Åre med familjen på skidsemester. Vid många tillfällen så är det samma gäst, bara att de rör sig olika beroende på syfte.

Clarions varumärke ska bygga på igenkänning. Samarbetet med Marcus Samuelssons restaurangkoncept Kitchen & Table är ett exempel. Hur funkar det?

– Marcus är en fantastisk partner att jobba med. Framförallt för att vi gör det joint venture, det vill säga – vi betalar inte honom för att använda hans logga utan han sitter aktivt med i vår styrelse och är väldigt engagerad. Att han öppnar Red Rooster i London är bara bra då kommer han lite närmare oss.

Vilket hotell skulle du personligen vilja ha in under kedjan? 

 –Som destination står Köpenhamn högst på listan för att få nordisk huvudstadstäckning nu efter Helsingfors. Ett lämpligt projekt där är väl vad vi helst skulle vilja få till annars är jag av den personliga uppfattningen att vi har en av branschens bästa portföljer riktigt fördelat per destination i och med att vi fick till Clarion Malmö Live.

Fakta

Henrik Berghult

ÅLDER: 39 år

BOR: Täby

FAMILJ: Sambo, 2 barn.

TIDIGARE ARBETEN: Strand Hotell Borgholm, Norlandia Hotels & Resorts, The Rezidor Hotel Group, Scandic Hotel Norra Bantorget, Scandic Hotel Foresta och Clarion Hotel Arlanda Airport.

UTBILDNING: EMBA Service Management, Lunds Universitet, enstaka kurser Kalmar Högskola, Örebro Universitet och Cornell University USA.

MITT DRÖMHOTELL (utanför egna kedjan): Hotel Portixol, Palma

DETTA GÖR JAG OM 5 ÅR: ”Leder Clarion Hotels fortsatta expansion i Norden med fokus på etableringar i Danmark och Finland”.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Twister

Rekordsäsong för nöjesparkerna

NYHETER. Nöjesparksgruppen Parks and Resorts slår nya besöksrekord.

Annons
Mat

De är Årets restaurangkedja 2017

NYHETER. Långsiktiga samarbeten placerar Fazer Food Services i topp.
Personalbrist

Brist på medarbetare – nu i ännu fler yrken

NYHETER. Hovmästare och bartender räknas nu bland bristyrkena.
Stella

Finalisterna klara i debuterande Stella-galan

NYHETER. Finalister klara – Malin Söderström i tre kategorier.
Box Destilleri

Box Destilleri storsatsar – ska locka fler kvinnor

NYHETER. Fördubblar produktionen och utvecklar verksamheten.
Yrkes-VM

Bra start i Yrkes-VM: Flera topprestationer

NYHETER. Hård kamp om medaljerna i Abu Dhabi.
Restauranggalan

Trångt och trevligt då restaurangbranschen prisades

VIMMEL. Kolla in! De var där på den tionde Restauranggalan.
Ronge Restauranggalan

Storslam för Taks Frida Ronge

NYHETER. Galan bjöd på vinnare och rätter av Stockholm Culinary Team.
Emma Ziemann

Vinnaren i Årets Servitör: ”Jag log och tittade upp”

NYHETER. Fjolårets sommeliervinnare kan nu även kalla sig Årets Servitör.
Västsverige Norge

Norrmän skapar högtryck i Västsverige

NYHETER. Västsverige storsatsar på norska sommarbesökare.
Pierre

Han gör 40 krogbesök på 7 timmar

NYHETER. Under Matnatten ska matbloggaren i Malmö slå världsrekord.
Halloween Liseberg

Ännu större satsning på Halloween i år

NYHETER. Halloween har blivit ett sätt att förlänga säsongen.
Yrkes-VM

”Vi räknar med många medaljer”

NYHETER. Det svenska laget taggat inför Yrkes-VM i Abu Dhabi.
Christoffer Bergfors

Han utmanar branschen att bli mer hållbar

NYHETER. Christoffer Bergfors prisas för fokus på hållbarhet.
Storhogna sport

Storhogna satsar på sportanläggning

NYHETER. Aktiviteter året runt ska lyfta högfjällshotellet.
at park

Stefan Karlsson har öppnat At Park

NYHETER. Götaplatsgruppens femte restaurang.
whiskeykrog

De är bästa whiskykrogen – igen

NYHETER. Brygghuset i Fiskebäckskil lockar tio gånger fler provare än vanligt.
David Bergling

Han blir ny vd på Nordic Light Hotel

KARRIÄR. David Bergling ska få hotellet att ta ett större grepp om Norden.
Kåbdalis

Kåbdalis storsatsar på hemmapubliken

NYHETER. Kåbdalis skidanläggning ska lyfta destinationen.
Fredrik lindfors

Fredrik Lindfors vinner NM i sommellerie

NYHETER. Chefssommelieren vinner två guld på en vecka.
72 hour cabin

Så lugnar svensk natur stressade turister

NYHETER. Framgång för program som lyfter svensk natur. 
husbilscamping

Ny skatt kan grusa husbilsboomen

NYHETER. Campingar riskerar drabbas dubbelt av ny skatt.
Linje Tio barteam 1

Linje Tio i Hornstull är en av världens bästa barer

NYHETER. Knep plats 44 på prestigefyllda World’s 50 Best Bars.
Global pastry chef

Sverige vidare till VM i Global Pastry Chef

NYHETER. Kocklandslagets konditorer klara för finalen i Kuala Lumpur.
Gränsö slott

Gränsö Slott bygger ut sitt spa

NYHETER. Nu dubbleras spaavdelningen på Gränsö Slott till 600 kvadratmeter. 
Paul Svensson

Paul Svensson gröna krog prisas – och växer till London

NYHETER. Vill att gästerna ska förstå att ”växtbaserat är gott”.
Bruksvallarna

Många skidorter laddar snabb säsongsstart med sparad snö

NYHETER. Bruksvallarna lägger 10 miljoner för att spara 25 000 kubikmeter snö.
SAS höga kusten

Nytt flyg till Stockholm gynnar turismen på Höga Kusten

NYHETER. Nu återupptar SAS flyg mellan Örnsköldsvik och Stockholm.
Lydmar Hotell 1

Sverige – ny resefavorit för amerikanska turister

NYHETER. Intäkter från ökat antal gästnätter steg med 6,6% i somras.
Eva Östling om SD:s skuggbudet

Eva Östling: ”SDs förslag ökar splittring på arbetsmarknaden”

NYHETER. Chockhöjd restaurangmoms - hot mot ”Sveriges integrationsmotor”.
Aquavit London

Efter första Michelin-stjärnan – nu ska Aquavits koncept spridas

NYHETER. Krogen där stammisen Rihanna beställer köttbullar prisas.
Petter Stordalen, Arlanda 1

Stordalen vill bygga ut på Arlanda

NYHETER. Koncernen kan komma att ha över 1000 rum på flygplatsen.
Eva Östling höstbudget

Eva Östling om konkursökning: "Höjda arbetsgivaravgifter för unga är orsaken"

NYHETER. Hotell och restauranger drabbades av 22% fler konkurser än 2016.
Kanelbullens Dag 2017

Här var det uppbullat – nu firas Kanelbullens Dag!

NYHETER. Bagaren Magnus Johansson säljer tusentals bullar idag.
SM-mästare sommelieri 2016: Fredrik Lindfors

Höj glaset – Fredrik Lindfors fixade svenskt guld i sommelieri!

NYHETER. Grand Hotels chefssommelier om den tuffa tävlingen.
Plus, 1

Kritiken växer mot Booking.com: "Ranking ska vara ärlig"

NYHETER. Eva Östling välkomnar Plus granskning av OTA:ernas fulspel.
Ripjakt 1

Stopp för utländska jägare slår mot besöksnäringen

NYHETER. Stängda anläggningar och färre jobb i fjällen efter kritiserat beslut.
Kalle Jangbratt

Han startade med sommarjobb som vaktmästare – idag vd

KARRIÄR. Kalle Jangbratt ska ta koncernen Melanders group vidare. 
eva möter Sara Öhrvall

Så påverkar digital utveckling besöksnäringen

EVA MÖTER. Sara Öhrvall om hur digitalisering påverkar besöksnäringen.
Good Mornings hotellbåt, Sundsvall

Flytande hotell tar ny kurs

NYHETER. Hotellbåt blir budgetalternativ i Sundsvall.
Göran Jonsson

Liftskötare med 40 år på toppen

PORTRÄTT. Göran Jonsson basar över 34 liftar i Västbranten. 
Eva Östling 1

Eva Östling: ”Momsförslaget slår mot jobben och integrationen”

NYHETER. Visita kritiska mot Moderaternas momsförslag: "En dubbelstöt".
Waxholms hotell, fasad 1

Efter dubbel otur reser sig nu Waxholms hotell

NYHETER. vd Tobias Ekman: "Som tur är har vi sluppit avboka gäster".
Långe Jan, Öland

Ölands skördefest drar in 300 miljoner

NYHETER. Bo Pensionat: "Bättre än midsommar för oss".
Vadstena Camping 1

Vadstena Camping applåderar sommaren: ”Totalt fullt varje dag”

NYHETER. Trycket till trots – anläggningen vill men får inte bygga ut.
Harrys

Karlstadkrogar nekas uteservering på vintern

NYHETER. Restauratören: ”Förhoppningen var att vi skulle få tillstånd”.
Hotel Rogge

Efter hotellets stjärnstatus – vill dubbla antal rum

NYHETER. vd:n: "För att inte behöva tacka nej till gäster".
Skeppsholmen, Af Chapman

Vilken framtidsbransch! Svensk turisms omsättning ökade med 18,3 miljarder

NYHETER. Idag firas World Tourism Day – med svenska rekordsiffror.
Fredrik Elfgren

Han sadlade om från safariguide i Kenya – idag hotell-vd

KARRIÄR. Fredrik Elfgren: ”Alla kan lära sig, men man måste gilla sitt jobb”.
Sibylla i Viksjö 1

Rekordmånga nya restauranger ger Sibylla "ketchupeffekt"

NYHETER. Kedjan väntas omsätta 800 miljoner kronor under 2017.
Roller coaster 1

Europas bästa nöjesparker har korats – här är de svenska vinnarna

NYHETER. Så gick det när European Star Awards 2017 delades ut i Berlin igår.
Appar

7 appar som klickar besöksnäringen in i framtiden

LISTA. Digitala plattformer som erbjuder nya lösningar.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Hon är landets bästa kvinnliga sommelier

NYHETER. Tina Johansson skålade sig till seger i Lily Bollinger Award. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.