Annons

Hon är landets bästa kvinnliga sommelier

zoom
NYHETER. Från nybörjare på tävlingsarenan förra året till storvinst i år. Tina Johansson, 23, knep förstaplatsen under måndagens prestigefyllda sommeliertävling Lily Bollinger Award. ”Det här är ett bevis på hur mycket man kan lära sig och utvecklas på ett år”, säger hon glädjestrålande.
Annons

Hej och grattis Tina Johansson. Hur kändes det när ditt namn lästes upp som vinnare?

– Stort tack! Det kändes fantastiskt, både väldigt nervöst men samtidigt en lättnad att alla ansträngningar man gjort inför tävlingen lönade sig. 

 

Vad betyder det för dig att kamma hem Lily Bollinger Award?

– Det känns väldigt stort, speciellt eftersom jag kom på en andraplats förra året och har tränat för en vinst sedan dess. Det känns bra att få ett bevis på att tiden man lagt ned verkligen var värd det och hur mycket man kan lära sig och utvecklas på ett år. 

 

Det här är en tävling bara för kvinnliga sommelierer. Visserligen en hyllning till champagnehusets ikoniska vinmakare. Men behövs det könsuppdelade tävlingar inom dryckeskunskap, anser du?

– Det som är så bra med Lily Bollinger Award är att tävlingen skapades för att tjejer skulle vilja tävla då tävlingssommellerie tidigare varit väldigt mansdominerat – och fortfarande är det, speciellt om man blickar utanför Sverige. Genom att skapa en arena bara för tjejer var det fler som provade på att tävla och sedan fortsatte med det i andra tävlingar. 

 

När du kom tvåa i samma tävling förra året var det din första tävling. Sedan dess har du tävlat en hel del. Vad har du lärt på den resan?

– Så otroligt mycket! När man tävlar lär man sig inte bara mycket om vin och dryck även om det är det man pluggar. Man lär sig också mycket om sig själv och växer som person, för mig har det betytt mycket att våga utmana mig själv och sätta mig i en sådan pressad situation som scenmomentet kan innebära. 

 

Hur ser det nästkommande året ut?

–Jag vill fortsätta tävla, självklart. Nu ska jag varava ner och ladd om. SM är på engelska så det blir fokus få att få in den. Ser fram emot att ha så pass många månader på mig att läsa in teori, som kaffe och andra ämnen jag inte känner mig lika vass på.

 

Du har även kommit med i landslaget i sommelieri. Berätta!

–Landslaget består av de tre finalisterna som tävlar i SM det året. Och så de som tävlar för EM och VM. Det är guld värt att få vara med där, fantastiska coacher, Sören Polonius och Maya Samuelsson. Just nu är vi tre medlemmar: jag, Fredrik Lindfors och Ellen Franzén.

 

Hur mycket tid lägger du på att plugga?

– Det beror på hur nära tävling det är, överlag skulle jag säga kanske sex timmar i veckan och inför tävling mer än dubbla, ibland till och med mer. Sedan hjälper det såklart att jobba på Vinkällan med intresserade och kunniga kollegor och kunskapstörstande elever, det lär man sig mycket på. 

 

Har du något tips till andra sommelier som vill tävla?

– Våga prova! Första tävlingen kan man ställa upp i bara för att se hur det går till och komma över tröskeln så nästa tävling inte känns lika jobbig. Sedan tycker jag det är viktigt med en coach som både kan stötta och pusha en vidare, det är svårt att tävla helt ensam. 

 

Finns det någon särskild vinmakare som du ser upp till? Varför?

– Det finns många bra så det är svårt att välja, men just nu skulle jag säga Frédéric Panaiotis från Champagne Ruinart. Jag var i Helsingfors och tävlade i Nordic Ruinart Challenge i augusti som bland annat han höll i. Han föreläste också för alla tävlande om hur man bestämmer och får samma färg på sin roséchampagne år efter år, fantastiskt föreläsning. Han är otroligt kunnig, inte bara när det kommer till champagne, och lyckas dessutom hålla en sådan teknisk och kemisk föreläsning på ett lättsamt och underhållande sätt. För att inte nämna hur bra champagnen är!

[LÄS MER: ”Tinas näsa för rosé gav pallplats i sommeliertävling”]

 

Du har valt att inte jobba inom service på restaurang efter din examen. Än! Hur kommer det sig?

– Jag har inte jobbat restaurang innan min examen heller och var inte alls inne på att jobba med vin i någon form när jag började med utbildningen utan gjorde det av egenintresse. Efter utbildningen fastnade jag i vinets värld och fick jobb på Vinkällan där jag också utbildade mig, och kunde såklart inte tacka nej till det! Jag funderar dock på att prova på att jobba service ibland, det hade definitivt hjälpt mig att utvecklas och förstå branschen bättre så vi får se vad som händer i framtiden. 

 

Vilket skulle vara drömjobbet du inte skulle kunna tacka nej till om du fick?

– Tuff fråga. Just nu mest troligt något som innehåller resor i någon form, det finns så stor del av vinvärlden som jag inte sett ännu.