Annons

Hon är Loka Brunns nya köksmästare

zoom
"Jag hoppas att jag är bra och rättvis men samtidigt att jag kan säga till om något är fel", säger Anne-Louise Dahl.
KARRIÄR. Anne-Louise Dahl tar över som köksmästare på anrika Loka Brunn efter 3,5 år som souschef på anläggningen. "Det känns som en stor och spännande uppgift", säger hon.
Annons

När hon var liten såddes ett frö – en passion för att baka och en dröm om att äga en liten godisbutik med hemmagjorda praliner. Därför kändes självklart för Anne-Louise Dahl att utbilda sig till bagare och konditor när det var dags att söka till gymnasiet. Hon halkade senare in i på matlagning och har idag lång och gedigen erfarenhet av restaurangbranschen.

Nu tar hon över rollen som köksmästare på en av Sveriges äldsta kurorter – Loka Brunn, i Örebro Län. Drömmen om godisbutiken lever kvar ännu idag, men först ska hon styra upp i köket på den anrika anläggningen.

Grattis till befordringen! Hur känns det?

– Tack så jättemycket! Det känns bra. Det känns som en stor och spännande uppgift men det ska bli jättekul, säger Anne-Louise Dahl.

Vad vill du förändra på Loka Brunn?

– Vi har en väldigt bra produkt som vi har men självklart går det alltid att förbättra saker. Vi jobbar mycket med ekologiska och lokalproducerade varor och är ISO-certifierade så vi ska väl fortsätta med det i den mån man kan givetvis.

Hur ska du göra det?

– Fortsätta jobba och samarbeta med våra lokala leverantörer och hitta fler nya.

Hur gör du för att hitta personal med tanke på kockbristen?

– Det är inte lätt. Det är väldigt svårrekryterat. Mycket handlar om kontakter tror jag. Annonser ger inte så jättemycket resultat så det är nog personliga kontakter och vänners vänner och den biten som det handlar om. Samtidigt lider även vi av kockbristen som i övriga Sverige men vi är något förskonade här.

Hur får du din personal att stanna?

– Vi har faktiskt varit ganska bortskämda just i och med att många i personalen har jobbat här väldigt länge. Det är inte så jättestor rotation på personal.

Hur lyckas ni med det?

– Jag tror att det har att göra med att det är en väldigt bra arbetsplats och bra arbetsgivare. Jag har själv varit här i 10 år. Det är ett bra och utvecklande ställe att jobba på helt enkelt.

Vad söker du för kvaliteter i dina anställda?

– Framförallt att det ska vara ett eget driv. De ska vara intresserade och målinriktade. Ha mycket idéer och vara kreativa.

Är det den typen av personal som är svårast att hitta?

– Ja det kan jag verkligen tycka.

Varför är det så?

– Folk kanske bara är vana och tror att allt ska vara serverat åt dem och att de inte behöver göra så mycket själva.

Vad söker du för kvaliteter i dina ledare?

– Man vill ha klara mål och direktiv om vad man ska- och inte ska göra. Rak kommunikation.

Hur är du som ledare själv?

– Jag hoppas att jag är bra och rättvis men samtidigt att jag kan säga till om något är fel.

Jobbar du alltid så?

– Det tycker jag.

Vilken är den egenskap som du har haft mest nytta av i ditt jobb?

– Den främsta egenskapen är att jag faktiskt tycker att det är fantastiskt roligt. Man måste brinna för det och ha det som sitt största intresse – både på jobb och hemma. Det är det som driver. Att man tycker det är roligt att utveckla, testa nya recept och smaker.

Har du haft någon extra mentor?

– Inte mentor men jag har jobbat nära mina kökschefer innan och fått mycket av dem och snappat upp lite här och där.

Varför valde du att bli kock?

– Ja det är spännande. Jag är ju egentligen inte utbildad kock utan bagare och konditor. Jag har alltid bakat mycket hemma. Mamma bakade mycket när jag var liten och mormor och farmor har bakat. Så det har alltid funnits där. Och när jag skulle börja på gymnasiet kändes det självklart att välja att bli bagare. Sen så halkade jag in på restaurangbiten och att laga mat och fastnade för det.

Vad skulle du säga till en 15-årig högstadieelev som precis är på väg att välja gymnasium och sugen på hotell- och restaurangutbildning?

– Jag skulle säga att om man är intresserad så absolut! Det är en jätterolig bransch att jobba inom. Men jag kanske inte skulle säga det till någon som är lite tveksam. Jag tror att man måste ha något visst intresse för det.

När har du som roligast på jobbet?

– Det är jättekul att ta fram nya menyer och testa nya rätter. Att laborera lite liksom.

Vad har du för drömjobb efter detta?

– En liten dröm har alltid varit att ha en liten dessertbutik där man skulle kunna köpa små desserter och hemgjorda praliner – en mysig liten godisbutik. Det har varit en dröm länge.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...