Annons

Hon är ny i direktörsroll på kända slottshotellet

zoom Marlene Hasselblad vill inte byta jobb på ett tag.
Marlene Hasselblad vill inte byta jobb på ett tag.
KARRIÄR. Görvälns slott i Järfälla är redan känt för sin väl bevarade 1600-talsmiljö, parken och satsningen på mat. Nu ska Marlene Hasselblad vässa profilen ännu tydligare.
Annons

Slottets ägare vill ta tillvara din kunskap och din personlighet. Vad tänker de på då?

– Jag tror att det är min bakgrund, att jag lärt mig rollen från grunden. Jag har inte gått någon utbildning i Schweiz utan började på SAS och hamnade därefter på mindre hotell och var nära involverad i driften.

Vad är det för personlighet du har?

– Oj, jag vet inte. Men jag har både ett driv och är lugn och trygg som person. Jag har en vilja att det ska hända något hela tiden.

Du kommer närmast från rollen som hotellchef på Hellsten Hotels. Vad är största skillnaden nu?

– Dels att vi är en komplett anläggning där restaurang och matsal är en stor del av verksamheten. Och så är det annorlunda att vara i innerstan. Där handlar det mer logi, här följer vi gästen på ett annat sätt.

Vad tycker du om det?

– Det gillar jag ju. Man lär känna gästerna och kan påverka vistelsen mer.

Vad vill du ta tag i först?

– Görväln är ett starkt varumärke men vi ska vässa oss mer. Med lanseringen av restaurangen Galleriet vill vi få fram av vi är en restaurang även för externa gäster, ett hideaway. Det är så nära! Här svänger man av efter Barkarby och når lugnet.

Du har även arbetat uppe i Luleå på Hotell Nordkalotten. Vad lärde du dig där?

– Det var där min hotellbana började. Det var lite liknande, med konferenser och middagsgäster och utländska incentive gäster som hade olika aktiviteter, som att åka hundspann och skoter. Jag fick lära mig både hotell- och restaurangbiten. När jag kom hit till Görvälns slott insåg jag att jag har saknat köket och kockarna. Att ha flödet över hela dygnet som blir mer personligt och att man arbetar som ett team.

Hur kommer det sig att du hamnade inom turism?

– Jag gick en utbildning på Akademi Båstad. Vi provade olika områden inom turism där för att få en känsla för vad vi ville göra. Efter en inspirerande föreläsning om SAS bestämde jag mig för att jag ville jobba inom flygbranschen och med dem. Jag gjorde mitt examensarbete om SAS och Lufthansa. Sedan utbildade jag mig i Amadeus bokningssystem och fick IATA-kompetens på en utbildning i Skellefteå. Efter det lyckades jag få praktik på SAS i Luleå, och sedan ett vikariat. Sen var jag inne.

Är du lika målinriktad med Görväln?

– Jag har ju gjort allt möjligt sedan SAS, bott i Spanien till exempel och provat mig fram. Vad vill jag? Vi flyttade till Stockholm för att komma vidare i karriären och efter en sväng på Expedia, där jag arbetade för att få bättre kunskap inom tredjepartskanaler och revenue management, så kände jag att jag saknade personalansvaret och att det är vad jag vill arbeta med. Och att kunna driva något som om det vore mitt eget, med ägarna i bakgrunden. Jag gillar att arbeta åt mindre entreprenörer där jag kan vara med att påverka och besluten är snabba. Att alla är delaktiga ger en bra känsla och stolthet bland personalen.

När har du trivts bäst på ditt jobb?

– Jag är ingen ledare som vill stå i fokus och ta åt mig äran utan tycker om teamarbete. Det behöver inte handla om stora saker. Ett exempel från SAS i Luleå var när ett plan kom in försenat och vi hade en viss tid att vända det. Alla hade sina roller och tillsammans vände vi snabbare än sagt. Eller vid invigningen av Restaurang Galleriet här på Görvälns Slott. Då hade vi ett körschema och det gick precis som vi tänkt. Boosten kan man få i både små och stora situationer.

Vilket jobb tycker du saknas på ditt cv?

– Det jag har nu! Jag har inte haft direktörsansvar på pappret tidigare. Och jag trivs på hotell med blandad personal med olika avdelningar och många olika roller. Det är en komplex verksamhet som ska vara ett och samma för gästerna.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...