Hon är ny kapten för Juniorkocklandslaget

Annie Lundin, Juniorkocklandslaget Foto: Pressbild

Har altid vetat att hon ska bli kock. Annie Lundin är ny kapten för Juniorkocklandslaget.

NYHETER. Annie Lundin, 22, har fått prestigeuppdraget att leda Juniorkocklandslaget. Hennes nästa mål i sikte – att vinna VM nästa år.

Det är bråda dagar för lagkapten Annie Lindén. Just nu väljer hon och en kommitté bland ett gäng kandidater som sökt till Juniorkocklandslaget. Det är sju till nio stycken vita kockrockar som ska fyllas. Och snart börjar hon nya jobbet på restaurang Tak, Nordic Choice och Frida Ronges hisnande satsning i Stockholm.

Hon berättar att man i år satsar på yngre förmågor. Under OS, Culinary Olympics, förra året kammade Juniorkocklandslaget hem ett guld. För att få tävla med laget får man inte vara 25 år fyllda. Och nästa Culinary Olympics går av stapeln först 2020. Annie Lundin själv kommer inte att kunna vara med. Men hon ska ge allt krut för att laget ska kamma hem ett VM-guld nästa år.Artikeln fortsätter under annonsen

Hur kändes det när du fick frågan att bli lagkapten?

–Jag sa ja direkt. Jag blev lite förvånad för jag hade inte riktigt visat mig i den rollen i förra laget.

Hur kom det sig att du sökte till Juniorkocklandslaget från första början?

–Jag har följt dem när jag gick i skolan och varit nere och tittat på OS, Culinary Olympics, för fyra år sedan och World Cup för två år sedan. Då tänkte jag att ”Wow, exakt det där vill jag göra! Jag ska också stå där är en dag”.

Senast i höstats blev det guld i Culinary Olympics. Känner du av press efter att laget gjort så bra ifrån sig tidigare?

–Det är en ännu större utmaning nu när jag är lagkapten.

Vad är det du gillar med tävlingsmatlagning?

–Den utmanar mig på ett annat sätt. På jobbet då kommer gästerna för restaurangens koncept, de vill äta din mat, men på tävling blir det tvärtom.

Hur skulle du beskriva dig själv som kock?

–Jag älskar att jobba med grönsaker och det har jag alltid gjort. Det är en trend som är positiv att man ska tänka på en hållbar framtid och det vill jag jobba med. Att jag inte valt att jobba så mycket med kött är för att jag är rädd att ge stöd till fel köttindustri. Oavsett om det är kött, fågel, fisk eller skaldjur så vill jag alltid veta exakt var det kommer ifrån.

Du brinner för hållbarhet. Hur ska du applicera det i Juniorkocklandslaget?

–Timmarna för träning ska inte ska vara för många, för vi ska hålla som kockar också. Jag blev lite förvånad för jag hade inte riktigt visat mig i den rollen i förra laget.

Vad kommer bli tuffast i ditt nya uppdrag?

–Känslan av att inte räcka till.

Hur ska du övervinna den känslan?

–Mitt största mål är att alla ska känna sig bekväma med varandra som team och där är ärlighet viktigt. Precis som laget ska ge mig feedback, så ska vi tillsammans hitta vad som får vårt lag att gå framåt.

Varför blev du kock?

–Det har suttit i mig hela livet. Jag växte upp på en gård i Småland. Och där hade vi allt; djur, jakt, skog och en sjö där vi fiskade. Vi hade en jordkällare med saft från farmors tid och ett litet eget rökeri där vi rökte både kött och fisk. Halva trädgården var ett grönsaksland. Det är ett litet paradis för den som vill bli kock. Jag var mycket i köket med mamma som älskade att laga mat. Vi tog hand om allt som fanns på gården.

Hur skulle du vill utveckla dig och dina kunskaper mer?

–Det är en av anledningarna till att jag börjar på restaurang Tak. Jag har inte jobbat med japansk mat tidigare. Och när det är ett sådant stort ställe så finns det väldigt mycket mer tydliga roller än i mindre kök. Där finns mer utrymme för stöd och utveckling och jag tror att jag kan lära mig hur man bygger en restaurang från grunden.

Hur peppar du dina kollegor eller kommande lagmedlemmar?

–Jag ska försöka att smitta med positivitet.

Vid 25 så får man inte längre tävla i Juniorkocklandslaget. Kommer du att fortsätta tävla på andra nivåer?

–Ja. Men jag vill först till Köpenhamn och bara fokusera på restaurangjobb och sen komma tillbaka för att tävla.

Fakta

Annie Lundin, 22

Jobbar: Precis börjat som kock på Tak, Stockholm. Tidigare arbetsplatser är Operakällaren matsal, Fotografiskas restaurang och Grand Escalier.

Utbildning: Hotell- och restaurangprogrammet, Kristianstad.

Tävlingsmeriter: Medlem i Juniorkocklandslaget, 2016 (guld), Årets Skånska Kockelev, 2013 (guld).

Kommer att representera Juniorkocklandslaget i Nordiska Mästerskapen i Lahti, Finland, juni 2016.

Detta gör jag om 5 år: ”Då jobbar jag förhoppningsvis i Köpenhamn på en krog som har hållbarhet i fokus”.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.

Annons
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Eva Ledare

Eva Östling: "Kom igen politiker – smörj Sveriges jobbmotor!"

KOLUMN. Nära 40% av företagarna och anställda inom näringen utlandsfödda. 
sturep

Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen

ALMEDALEN. Krögaren PG Nilsson tar debatten med fastighetsägaren ADIA.
STF Hajka

STF uppmanar: Ta en dejt med naturen

ALMEDALEN. "Friluftsliv ses fortfarande som exkluderande."
kungsberget

Rekordår för skidbranschen: Kungsberget i topp

NYHETER. Såldes Skipass för hela 1,46 miljarder kronor. 
Novi

Så ska de här nya hotellägarna lyfta sin Almedalsvecka

ALMEDALEN. Shervin Razani och Bo Fuglsang köpte gamla Tott hotell förra året.
stipendiaterna

De vann Malin Söderströms stipendium

NYHETER. Fyra med chans att få tävla med Kocklandslaget.
almedalen

Almedalsveckan igång – men var tar "de vanliga" turisterna vägen?

ALMEDALEN. Turistchefen tipsar: Campa nära Visby eller sök hotell på andra delar av ön.
HKC

HKC Hotels storsatsar i Göteborg

NYHETER. Investering på över 500 miljoner kronor.
Stockholms skärgård 1

Fler svenskar väljer Sverige på semestern

NYHETER. ”Det ser ut att bli en rekordsommar igen”.
siljhammar2

Ny vd utsedd på Visita – börjar 1 januari

NYHETER. Jonas Siljhammar tar över efter Eva Östling. 
furuviksparken

Furuvik bygger havshotell och interaktiv spöktunnel

NYHETER. Gamla Spökborgen byggs om för 25 miljoner.
Höga Kusten 1

Höga Kusten utvecklas som besöksmål – ska skapa 800 nya jobb

NYHETER. Besöksnäringen viktig motor att nå målet med innan 2025.
Teleborgs slott

Slottet som blir hem åt tv-succén i sommar

NYHETER. Teleborgs slott landade ”Stjärnorna på Slottet”.
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.
Hotel Diplomat

Anrika Hotel Diplomat bygger ut – med saluhall och vinbar

NYHETER. Hotellet på Strandvägen är unikt i Stockholm med utbudet.
Södertuna Slott

De vinner Årets Slottshotell – igen

NYHETER. Kammar hem vinsten för tredje gången.
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.