Hon är ny kapten för Juniorkocklandslaget

Annie Lundin, Juniorkocklandslaget Foto: Pressbild

Har altid vetat att hon ska bli kock. Annie Lundin är ny kapten för Juniorkocklandslaget.

NYHETER. Annie Lundin, 22, har fått prestigeuppdraget att leda Juniorkocklandslaget. Hennes nästa mål i sikte – att vinna VM nästa år.

Det är bråda dagar för lagkapten Annie Lindén. Just nu väljer hon och en kommitté bland ett gäng kandidater som sökt till Juniorkocklandslaget. Det är sju till nio stycken vita kockrockar som ska fyllas. Och snart börjar hon nya jobbet på restaurang Tak, Nordic Choice och Frida Ronges hisnande satsning i Stockholm.

Hon berättar att man i år satsar på yngre förmågor. Under OS, Culinary Olympics, förra året kammade Juniorkocklandslaget hem ett guld. För att få tävla med laget får man inte vara 25 år fyllda. Och nästa Culinary Olympics går av stapeln först 2020. Annie Lundin själv kommer inte att kunna vara med. Men hon ska ge allt krut för att laget ska kamma hem ett VM-guld nästa år.Artikeln fortsätter under annonsen

Hur kändes det när du fick frågan att bli lagkapten?

–Jag sa ja direkt. Jag blev lite förvånad för jag hade inte riktigt visat mig i den rollen i förra laget.

Hur kom det sig att du sökte till Juniorkocklandslaget från första början?

–Jag har följt dem när jag gick i skolan och varit nere och tittat på OS, Culinary Olympics, för fyra år sedan och World Cup för två år sedan. Då tänkte jag att ”Wow, exakt det där vill jag göra! Jag ska också stå där är en dag”.

Senast i höstats blev det guld i Culinary Olympics. Känner du av press efter att laget gjort så bra ifrån sig tidigare?

–Det är en ännu större utmaning nu när jag är lagkapten.

Vad är det du gillar med tävlingsmatlagning?

–Den utmanar mig på ett annat sätt. På jobbet då kommer gästerna för restaurangens koncept, de vill äta din mat, men på tävling blir det tvärtom.

Hur skulle du beskriva dig själv som kock?

–Jag älskar att jobba med grönsaker och det har jag alltid gjort. Det är en trend som är positiv att man ska tänka på en hållbar framtid och det vill jag jobba med. Att jag inte valt att jobba så mycket med kött är för att jag är rädd att ge stöd till fel köttindustri. Oavsett om det är kött, fågel, fisk eller skaldjur så vill jag alltid veta exakt var det kommer ifrån.

Du brinner för hållbarhet. Hur ska du applicera det i Juniorkocklandslaget?

–Timmarna för träning ska inte ska vara för många, för vi ska hålla som kockar också. Jag blev lite förvånad för jag hade inte riktigt visat mig i den rollen i förra laget.

Vad kommer bli tuffast i ditt nya uppdrag?

–Känslan av att inte räcka till.

Hur ska du övervinna den känslan?

–Mitt största mål är att alla ska känna sig bekväma med varandra som team och där är ärlighet viktigt. Precis som laget ska ge mig feedback, så ska vi tillsammans hitta vad som får vårt lag att gå framåt.

Varför blev du kock?

–Det har suttit i mig hela livet. Jag växte upp på en gård i Småland. Och där hade vi allt; djur, jakt, skog och en sjö där vi fiskade. Vi hade en jordkällare med saft från farmors tid och ett litet eget rökeri där vi rökte både kött och fisk. Halva trädgården var ett grönsaksland. Det är ett litet paradis för den som vill bli kock. Jag var mycket i köket med mamma som älskade att laga mat. Vi tog hand om allt som fanns på gården.

Hur skulle du vill utveckla dig och dina kunskaper mer?

–Det är en av anledningarna till att jag börjar på restaurang Tak. Jag har inte jobbat med japansk mat tidigare. Och när det är ett sådant stort ställe så finns det väldigt mycket mer tydliga roller än i mindre kök. Där finns mer utrymme för stöd och utveckling och jag tror att jag kan lära mig hur man bygger en restaurang från grunden.

Hur peppar du dina kollegor eller kommande lagmedlemmar?

–Jag ska försöka att smitta med positivitet.

Vid 25 så får man inte längre tävla i Juniorkocklandslaget. Kommer du att fortsätta tävla på andra nivåer?

–Ja. Men jag vill först till Köpenhamn och bara fokusera på restaurangjobb och sen komma tillbaka för att tävla.

Fakta

Annie Lundin, 22

Jobbar: Precis börjat som kock på Tak, Stockholm. Tidigare arbetsplatser är Operakällaren matsal, Fotografiskas restaurang och Grand Escalier.

Utbildning: Hotell- och restaurangprogrammet, Kristianstad.

Tävlingsmeriter: Medlem i Juniorkocklandslaget, 2016 (guld), Årets Skånska Kockelev, 2013 (guld).

Kommer att representera Juniorkocklandslaget i Nordiska Mästerskapen i Lahti, Finland, juni 2016.

Detta gör jag om 5 år: ”Då jobbar jag förhoppningsvis i Köpenhamn på en krog som har hållbarhet i fokus”.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Appar

7 appar som klickar besöksnäringen in i framtiden

LISTA. Digitala plattformer som erbjuder nya lösningar.

Annons
Tina Johansson, Vinkällan 1

Hon är landets bästa kvinnliga sommelier

NYHETER. Tina Johansson skålade sig till seger i Lily Bollinger Award. 
tennstopet

Meny och priser från förr lockade hundratals till anrik krog

NYHETER. Rusning efter bord när Tennstopet firar 150 år med sina gäster.
Stöten i Sälen

Storsatsning i Stöten förlänger säsongen

NYHETER. Ett nytt snösystem för 35 miljoner ger fler öppna backar till jul.
laddstolpar

McDonald's nya plusmeny? Lockar med laddad elbil på köpet

NYHETER. Laddstolpar har blivit ett sätt att locka kunder.
Pite havsbad

Pite Havsbad slår rekord – vill öppna fler hotell

NYHETER. 146 500 gästnätter – bara under juli i år.
Stars and Stripes 1

Stars and Stripes vill ha 20 restauranger inom 5 år

NYHETER. Steakhousekedjan vill etablera sig i Stcokholm via förorterna.
Scandinavian Expo 1

Arlandas nya mässområde kan stoltsera med 900 rum

NYHETER. Bygger en internationell mötesplats – Nordic Choice intresserade som operatör.
Lalandia 1

Jättebad i Motala kan ge hotellboom

NYHETER. Destinationschefen: ”Lalandia är  precis vad vi behöver”.
Falkenberg Strandbad 1

Här är hotellet som tar hem spavärldens Oscar

NYHETER. Senaste spatrenden: "Fler satsar på det sociala".
Stureplan

Stockholmarna emot rivning vid Stureplan

NYHETER. Sifo: "Flertalet säger nej till rivning och lång byggtid."
Clarion Riverside 1

Nordic Choice bygger hotell för 400 miljoner i Sundsvall

NYHETER. Stordalens tredje hotell i staden ger liv åt bortglömd stadsdel. 
Jesper Hyseus

Han ska utveckla konferenser vid Mälarens strand

KARRIÄR. Jesper Hyseus blir ny vice-vd för Hackholmssunds konferens.
Skellefteå Airport1

Skellefteå Airport topp tre i Europa

NYHETER. I täten bland regionala flygplatser efter våldsam trafikökning.
Hemavan

Investeringar om 100 miljoner ska stärka Hemavan Tärnabys turism

NYHETER. Skidorten kraftsamlar för att förlänga vintersäsongen.
fazer aurora

Fazer mättar militärövning med 19 000 personer

NYHETER. Hela 150 000 portioner per dygn när deltagare från 9 länder deltar.
Edin Dzemat, Kockarnas Kamp 2016

Edin Dzemats tips till deltagarna i Kockarnas Kamp: "Stressa inte!"

NYHETER. Vann och blev kändis över en natt – nu har han sagt upp sig efter 9 år.
The Box Hotel

Bygger The Box för 350 miljoner – nu vill ägarna öppna nio fler hotell

NYHETER. Siktar på 15 hotell i de tre största städerna: "Dramatisk tillväxtkurva".
Gabriella Gullberg

Konferenschefen: ”Snåla inte med kaffet!”

KARRIÄR. Gabriella Gullberg, ny på Uppsala Konsert & Kongress, tipsar. 
Barception 1

Nu lanseras Stordalens nya lågprishotell i Stockholm

NYHETER. Comfort Hotel Xpress öppnar på Kungsbron vid årsskiftet.
Camping Holland

Holländsk boom inom svensk camping – i dubbel bemärkelse

NYHETER. Antalet holländska turister ökar – hitflyttade campingägare likaså.
Vapiano.

Vapiano öppnar ny restaurang i Stockholm

NYHETER. Kedjan växer och lanserar nytt restaurangkoncept.
Sebastian Gibrand

Sebastian Gibrand vinner svenska Bocuse d’Or: ”Känns fantastiskt!”

NYHETER. ”Jag blir mörkrädd av mig själv över hur iskall jag är på tävling.”
Visitabaronen

Dröm för alla branschnördar

NYHETER. Ny sajt lyfter fram besöksnäringens framgångar.
Eva Östling Airbnb

Visitas vd: ”Svenska politiker för passiva”

NYHETER. Airbnb har kunnat undvika att betala svensk bolagsskatt.
UEFA STOCKHOLM

Fotbollsfans gav Stockholm klirr i kassan

NYHETER. Stockholm omsatte 290 miljoner under Europa League-matchen.
Sodexo 11

Sodexo toppar hållbarhetslista – för 13:e året i rad

NYHETER. I Sverige har serviceföretaget hälften kvinnor på ledande befattningar. 
Årets Placebrander 2017

Deras festival prisas för att ha satt Varberg på kartan

NYHETER. Festivalen Hallifornia ger staden mervärde enligt Årets Placebrander.
Akerlund

Jokkmokks heta hotellmarknad skapar investeringslusta

NYHETER. Hotel Akerlund vill dubblera antalet rum för att möta efterfrågan.
PM & Vänner, Växjö 1.

Här är restaurangen med Sveriges bästa vinkällare

NYHETER. Prestigefyllda Wine Spectator gav PM & Vänner Grand Award.
Hampus Risberg

Hampus Risberg jobbar 3-stjärnigt i Köpenhamn: ”Målet är Bocuse d’Or”

KARRIÄR. Prisvinnande commis – ny i köket hos Rasmus Kofoeds Geranium.
Fjällgården

Fjällgårdens expansion stoppas i domstol

NYHETER. Vd: ”Hade betytt mycket att åka skidor fram till dörren”.
Jonas Alvin, Årets Ekokock 2017

Årets Ekokock korad: "Jag fick in hållbarhet på rätt sätt"

NYHETER. Jonas Alvin kammade hem segern med hjälp av blåmusslor.
72 hour cabin 1

Så ska svensk natur locka utländska turister

NYHETER. Projektet 72 hour cabin: 5 stressade turister filmas i svensk natur.
Vinden

Lisebergs förlänger säsongen – med Halloween

NYHETER. Skräcktema en bra affär för landets nöjesparker.

”Matlagningsmästerskap är också en sport”

NYHETER. Kocklandslaget värmer upp inför VM med Göteborgsvarvet.
Mölle

Grand Hôtel i Mölle vill bygga ut med 50 rum

NYHETER. En drömvision som går loss på 70 miljoner kronor.
Stora Turismpriset

De kan vinna Stora Turismpriset

HELA LISTAN. Vem tror du kammar hem priset? Kolla in de olika kandidaterna!
Skola

Förslag kan höja status på gymnasiets yrkesutbildningar

NYHETER. Visita välkomnar förslaget efter remissvar från branschorganisationen.
Göta Kanal, M/S Diana 1

Mer pengar till Visit Sweden och Göta Kanal

NYHETER. Del av regeringens satsning på Sverige utanför storstäderna.
Kai Pasma

Öppnade Steam Hotel för en månad sen – nu lämnar Kai Pasma

NYHETER. Avgående vd:n: "Det känns helt rätt att lämna över stafettpinnen.”
Bonito, Göteborg 1

Erkända krögare bakom Göteborgs nyaste asiatiska krogar

NYHETER. Emma Kolback och Lars Olsson ritar om kartan över stans matutbud.
Nääs fabriker 111

Efter 2 års ombygge – det här är nya Nääs Fabriker

NYHETER. vd Linda Pettersson: "Ett stort lyft för oss". 
Sturehof, Stureplan 1

Snabba turer om Stureplan – rivning kan stoppas

NYHETER. Krögaren PG Nilsson: ”Vi ser att det är en väldig stor omsvängning”.
Ramundberget 1

Hit vill skandinaviska fjällresenärer helst åka tillbaka

NYHETER. List-ettan Ramundbergets vd: "Vi blir otroligt stolta". 
Prince Van Orangiën

Hotellbåt i Stockholm hyllas av amerikansk press

NYHETER. Ägaren: "Vi har valt bort bokningssajterna och sköter allt själva".
Frimurarehotellet

Best Westerns nya kedja vill bli ledande på mellanklasshotell

NYHETER. Startar med 8 enheter – siktar mot 20 hotell innan årskiftet.
Naturturism

Så ska nationalparkerna locka fler besökare

NYHETER. Sverige på efterkälken när det gäller naturturism.
Flyg Härjedalen

Hedlanda eller Sveg – var ska flygplatsen ligga?

NYHETER. Destinationsbolag vill utreda flytt av reguljärflyg i Härjedalen.
Ostronets Dag

Ostronexperten: ”Inga tillbehör tack!”

NYHETER. I Bohuslän firar man Ostronets Dag med SM-tävling. 
Downtown Camper invigning

Nu är Scandics nya superhotell Downtown Camper invigt

NYHETER. Sacndics vd Even Frydberg: "Det här är världsklass!".
Stureplanerna 1

Här visar PG Nilsson alternativa byggplaner av Stureplan

NYHETER. Krögaren intog sin motparts gamla plats: Intresset har varit "enormt".
Boulebar 1

Nu öppnar Boulebars 30-miljonerssatsning

NYHETER. Stort även till ytan: Lokal om 1300 kvadratmeter.
Furuviksparken 1

Så här bra snurrade nöjesparkerna i sommar

NYHETER. Furuviks nya attraktion för 32 miljoner lockade besökare.
Östersund

Krögaren: "Ska stockholmare få ha det roligare än Östersundsbor?"

NYHETER.  Efter 2 års kamp får Mathias Madsen ha öppet till 03: "Äntligen!".
Gullmarsstrand Hotell & Konferens 1

Tv-serie spelar roll i Skaftös turism

INBLICK. Efter Saltöns tv-premiär kom busslaster med besökare.
Clarion Hotel SeaU Helsingborg

Stordalen tar spadtag för Helsingborgs nya superhotell

NYHETER. Byggstart för Clarion Hotel SeaU – ska stå klart 2020.
Albin Edberg och Frida Ronge

Frida Ronge: "Öppnar min drömrestaurang"

NYHETER. Lanserar teppanyakin Unn där gästerna uppmanas byta nummer.
Lisa Lönner Pulkkinen 1

Ny turné för kockarna bakom TakeOver

NYHETER. Grundaren Lisa Lönner Pulkkinen tar nytt parallelt karriärkliv.
Stockholm Culinary Team

Culinary Team ska laga guld med hemlig coach från fotbollslandslaget

NYHETER. Nya laget med 12 medlemmar har haft sin första träningshelg.
Jobbträff Södra Teatern 1

Nya säsongare lockas till fjälls i vinter

NYHETER. Hela 1500 jobb utlovades under jobbträff i Stockholm.
camping

Så byggde landets yngsta campingägare sitt företag

INBLICK. 22-åriga Viktor Brännmark och Sebastian Jonsson siktar högt.
Paul Svensson 1

Svenska kockar på lista över världens 50 bästa vego-restauranger

LISTA. Paul Svensson på Fotografiska prisas av The Culinary Institute of America.
ICE Hotel 1

Året runt-öppet ishotell: ”Över all förväntan”

NYHETER. Nya lyxsviter lockade fler sommarbesökare än väntat.
Jacob Dahlberg

Han tar fjälluften till asfaltsdjungeln

KARRIÄR. Jacob Dahlberg ska ratta Scandics nya jättesatsning Downtown Camper.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Tinas näsa för rosé gav pallplats i sommeliertävling

HALLÅ DÄR. Tina Johansson om sin insats i Ruinart Challenge. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.