Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

Charlotte Skott Foto: Pressbild

Efter flera år på Destination Sälenfjällen blir nu Charlotte Skott näringslivsdirektör i Uppsala kommun.

SOMMARINTERVJU. Sedan drygt fyra år har Charlotte Skott varit både utvecklings- och kommunikationschef på Scandinavian Mountains AB och vd på destinationsbolaget Destination Sälenfjällen. ”De två rollerna är i symbios med varandra”, säger hon till Besöksliv. 

Hur fungerar det?

– Scandinavian Mountains är ett sorts destinationsbolag, som fokuserar på tillgänglighet, både över gränsen till Trysil i Norge, vår samarbetsdestination, och med tillgänglighet till och från vår region via flyg. Frågan med tillgänglighet är även en grundsten i destinationsbolaget för Sälenfjällen.Artikeln fortsätter under annonsen

Hur kommer det sig att du hamnade på båda stolarna?

– Jag började 2013 på Destination Sälenfjällen och då fanns redan ett samarbete över gränsen mellan Norge och Sverige, som ett embryo till Scandinavian Mountains. Scandinavian Mountains ägs av både svenska och norska privata bolag och Destination Sälenfjällen av 120 svenska privata bolag. Att jag har arbetat i båda bolagen har kommit alla till nytta. Vi har tillsammans kunnat vara effektiva i många frågor.

Hur har du mäktat med?

– Det gäller att använda sin tid på bästa sätt. Det här är ju en näring som aldrig stänger, den är öppen 365 dagar om året och även på julafton. Men samtidigt har jag chans att göra något annat en vanlig tisdagsförmiddag och det är något jag föredrar. Jag jobbar hårdare under perioder och tar igen mig när det passar, brinner man för det man gör och ser att vi tillsammans både gör skillnad och nytta så är inte antalet arbetstimmar betungande.

Beskriv hur en vanlig arbetsvecka ser ut för dig?

– Det är mycket resor till myndigheter och samarbetspartners i Stockholm och flera möten i Dalarna, morgon och kväll, med lokala företag. Veckan kan se mycket olika ut beroende på vilken fråga som är aktuell.

Vem sätter agendan?

– Det gör jag tillsammans med alla bolag och vår styrelse. Vi är 120 privata bolag som jobbar i samverkan. Det är ett privat destinationsbolag som representerar medlemmar inom till exempel service, handel, bygg och besöksnäringen. Vi har en bred agenda och jobbar för att utveckla verksamheten året runt.

Vilka av dina egenskaper har du mest nytta av i ditt jobb?

– Att jag har lätt att se helhetsperspektiv och se hur förändring av olika slag påverkar oss i förlängningen. Uppdraget kräver att jag är drivande själv och tillsammans med mina företag och medarbetare. Än så länge har ingen kommit med en generalplan för framtidens besöksnäring så vi sätter den tillsammans, och det gäller att vara modig. Ha mod och driv – men också bra förankring. Samverkan är viktigt. Och att tycka om att nätverka – för arbetet handlar om långa processer och bra samspel, både mellan det privata och offentliga.

Hur har du hamnat i Sälen?

– Jag har alltid tillbringat mycket tid i Sälen sedan barnsben och gillar friluftsliv. Jag är glad att jag vågade ta steget när tjänsten utlystes. Det är en utmaning att jobba med så många viljor och verksamheter men jag har en passion för besöksnäringen. Det är en näring man alltid har roligt i och vi jobbar med glada gäster som är på semester och är på sitt bästa humör.

Hur blir man bra på det du gör?

– Genom att vara öppen och lyssnande men också våga ta beslut.

Hur har du lärt dig det?

– Jag har alltid varit nyfiken och ju mer man lär sig desto mer intresserad blir man och vågar. Att uppleva och lära mig mer har gjort mig till den jag är idag.

Vad gillar du i din yrkesroll idag?

– Det är just förmånen att vara med och utveckla och se saker och ting bli bättre och skapa tillväxt och arbetstillfällen och en levande landsbygd. I vår kommun Malung-Sälen, som har 10 000 invånare men under stora delar av året rör sig 100 000-120 000 människor per dag i vår kommun, det ställer höga krav på samverkan. Jag är fantastiskt stolt över den anda som mina företag och medarbetare levererar. I besöksnäringen kan vi påverka vår egen framtid. Det är ju inte en näring som flyttar iväg. Vårt fjäll ska vi även ha i framtiden.

Vad har varit avgörande för att flyget ska bli av?

– Att vi hela tiden haft en tydlig målbild. Jag har aldrig träffat någon som satt sig ner och sagt att nu är vi nöjda. Vi började med samverkan på hemmaplan, sedan regionalt, vi har fått ja nationellt, godkänt i EU. Vi har jobbat oss igenom nivåerna.

Vad har besöksnäringen för stora utmaningar enligt dig?

– Flera, men det måste vara enkelt att anställa, skapa och behålla kompetens, det ska finnas utbildning i systemet. Det är även viktigt med transporter och tillgänglighet och att vi lär oss att ta betalt. Vi kanske ska ha en turistminister så att vi får ett nationellt fokus. Flera länder har ett tydligare fokus på besöksnäringen än Sverige. Besöksnäringen är fortfarande en ung näring jämfört med många andra näringar, och det gör också att vi har alla möjligheter att våga prova oss fram. Positionen har stärkts de senaste åren i Sverige och vi gör fantastiskt mycket bra, och vi ska också komma ihåg att det går bra för oss, vi är den snabbaste växande näringen.

Vad tycker du att företag inom besöksnäringen borde satsa mer på?

– Många företag är fantastiskt duktiga de kämpar och sliter och gör det oändligt bra och de vill utvecklas. Det är viktigt att lära av varandra och dela med sig av kunskap. Det blir näringen bättre på. Sälenfjällen har en sådan samarbetsanda där de hjälper varandra på en konkurrensutsatt marknad.

Vad gör du när du tappar lusten?

– Då drar jag på mig träningskläder och så blir det en löprunda. Jag rensar huvudet och stora bekymmer blir faktiskt mindre och hanterbara: Vad är det värsta som kan hända? Jag vet att det kommer motgångar och genom att bara vara själv en stund så får man perspektiv på utmaningarna.  

Har din karriär följt den bana som du hade tänkt dig?

– Jag är nyfiken och alltid haft en vilja att utvecklas men jag tror att det har legat lite bananskal här och där också. Som ung var jag inne på att bli advokat.

Nu ska du byta jobb. Berätta.

– Jag blir näringslivsdirektör i Uppsala kommun. Jag har jobbat privat nu i några år och att kliva in i det kommunala med min erfarenhet blir spännande. I många år har jag jobbat i gränslandet och man måste förstå varandra för att närma sig mål. Jag kan ta med min förståelse och på så sätt förbättra samspelet mellan det privata och kommunens värld.

Vad tar du mer med dig?

– Jag kommer ta med mig känslan av att allt är möjligt. Vi behöver prata med varandra istället för om varandra ha respekt för varandras roller. Vi ska ha en tydlig målbild. Det tar jag med mig. Och jag är lyhörd för att man aldrig blir fullärd.

Din efterträdare är utsedd. Anders Bjernulf blir ny vd för Destination Sälenfjällen. Vad har du för tips till honom?

– Anders har en bred erfarenhet från besöksnäringen och en stark förankring i Sälenfjällen, vi har haft förmånen att arbeta ihop tidigare. Mitt tips till Anders är att inte titta så mycket bakåt utan köra full fart framåt. Notera historien och skapa en ny framtidshistoria. Och det vet jag att Anders kommer att göra, han är en tydlig ledare och en bra företrädare för Sälenfjällen.

Fakta

Charlotte Skott

Cv: Innan Sälenfjällen jobbade jag som Chef Uppdrag Uppsala kommun och Varumärke Uppsala för Destination Uppsala. Jag har varit marknadsansvarig på UNT och jobbat som kundchef på Kraft Foods och Carlsberg. Jag är marknadsekonom i grunden.

Familj: Tre vuxna barn och en sju månader gammal hundvalp, en labradoodle.  

Bor: Uppsala och Sälen.  

Fritidssyssla: Antingen ligger jag i soffan med böcker och praliner eller så är jag ute och tränar. Cykling, löpning, skidåkning, klassiker- eller multilopp. Eller bara ute på fjället eller i skogen. Det är en skön kontrast mot den strukturerade vardagen.

Värsta loppet: Tjurruset och Gropen Extreme – som har hinder och vattenfyllda containrar och leriga diken. Det går inte att göra annat än att bara göra. Bara för att det är så roligt och så annorlunda än min strukturerade vardag.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
grand

Grand Hôtel - ett av världens bästa hotell

NYHETER. Det enda svenska hotellet som platsar på Condé Nast Travellers lista.

Annons
ibis

Fortsatt starkt för hotellen i Europa

NYHETER. Branschdominanten Accor Hotels ökar trots terrordåd.
Johan Schilow.

Compass Groups nya vd: ”Att göra bra affärer är min grej”

KARRIÄR. Han tar över Compass Group när Jonas Siljhammar går till Visita. 
Härnösand Andreas

Restaurangskola med affärsinriktning på gång i Härnösand

NYHETER. Unik utbildning planeras av låtskrivarstjärnan Andreas Carlsson.
Gustav Yrkes-VM

Inga medaljer - men värdefull erfarenhet

NYHETER. Servitris Sofie Langkjaer: "Jag fick en dipp tredje dagen".
Petter Stordalen

Stordalen: ”Här har saknats ett stort konferenshotell”

NYHETER. Bygger ett 18 våningar högt hotell med utsikt över Vättern.
Stureplan

Stureplans ombyggnad skjuts upp – igen

NYHETER. PG Nilsson: ”Ingen politisk majoritet för att gå vidare”.
Skistar

Färre säsongssökande till fjällen

NYHETER. ”Har sina naturliga förklaringar”, säger Branäsgruppens vd.
Sophie Helin

Nu ska hon styra Scandic Bollnäs

KARRIÄR. Sophie Helin tar över som hotelldirektör.
dubbel

Dubbel Dubbel rider på Göteborgsk Asienvåg

NYHETER. Slår upp dörrarna till sin fjärde krog - hoppas på kinesisk lunchsuccé.
Twister

Rekordsäsong för nöjesparkerna

NYHETER. Nöjesparksgruppen Parks and Resorts slår nya besöksrekord.
Mat

De är Årets restaurangkedja 2017

NYHETER. Långsiktiga samarbeten placerar Fazer Food Services i topp.
Personalbrist

Brist på medarbetare – nu i ännu fler yrken

NYHETER. Hovmästare och bartender räknas nu bland bristyrkena.
Stella

Finalisterna klara i debuterande Stella-galan

NYHETER. Finalister klara – Malin Söderström i tre kategorier.
Box Destilleri

Box Destilleri storsatsar – ska locka fler kvinnor

NYHETER. Fördubblar produktionen och utvecklar verksamheten.
Yrkes-VM

Bra start i Yrkes-VM: Flera topprestationer

NYHETER. Hård kamp om medaljerna i Abu Dhabi.
Restauranggalan

Trångt och trevligt då restaurangbranschen prisades

VIMMEL. Kolla in! De var där på den tionde Restauranggalan.
Ronge Restauranggalan

Storslam för Taks Frida Ronge

NYHETER. Galan bjöd på vinnare och rätter av Stockholm Culinary Team.
Emma Ziemann

Vinnaren i Årets Servitör: ”Jag log och tittade upp”

NYHETER. Fjolårets sommeliervinnare kan nu även kalla sig Årets Servitör.
Västsverige Norge

Norrmän skapar högtryck i Västsverige

NYHETER. Västsverige storsatsar på norska sommarbesökare.
Pierre

Han gör 40 krogbesök på 7 timmar

NYHETER. Under Matnatten ska matbloggaren i Malmö slå världsrekord.
Halloween Liseberg

Ännu större satsning på Halloween i år

NYHETER. Halloween har blivit ett sätt att förlänga säsongen.
Yrkes-VM

”Vi räknar med många medaljer”

NYHETER. Det svenska laget taggat inför Yrkes-VM i Abu Dhabi.
Christoffer Bergfors

Han utmanar branschen att bli mer hållbar

NYHETER. Christoffer Bergfors prisas för fokus på hållbarhet.
Storhogna sport

Storhogna satsar på sportanläggning

NYHETER. Aktiviteter året runt ska lyfta högfjällshotellet.
at park

Stefan Karlsson har öppnat At Park

NYHETER. Götaplatsgruppens femte restaurang.
whiskeykrog

De är bästa whiskykrogen – igen

NYHETER. Brygghuset i Fiskebäckskil lockar tio gånger fler provare än vanligt.
David Bergling

Han blir ny vd på Nordic Light Hotel

KARRIÄR. David Bergling ska få hotellet att ta ett större grepp om Norden.
Kåbdalis

Kåbdalis storsatsar på hemmapubliken

NYHETER. Kåbdalis skidanläggning ska lyfta destinationen.
Fredrik lindfors

Fredrik Lindfors vinner NM i sommellerie

NYHETER. Chefssommelieren vinner två guld på en vecka.
72 hour cabin

Så lugnar svensk natur stressade turister

NYHETER. Framgång för program som lyfter svensk natur. 
husbilscamping

Ny skatt kan grusa husbilsboomen

NYHETER. Campingar riskerar drabbas dubbelt av ny skatt.
Linje Tio barteam 1

Linje Tio i Hornstull är en av världens bästa barer

NYHETER. Knep plats 44 på prestigefyllda World’s 50 Best Bars.
Global pastry chef

Sverige vidare till VM i Global Pastry Chef

NYHETER. Kocklandslagets konditorer klara för finalen i Kuala Lumpur.
Gränsö slott

Gränsö Slott bygger ut sitt spa

NYHETER. Nu dubbleras spaavdelningen på Gränsö Slott till 600 kvadratmeter. 
Paul Svensson

Paul Svensson gröna krog prisas – och växer till London

NYHETER. Vill att gästerna ska förstå att ”växtbaserat är gott”.
Bruksvallarna

Många skidorter laddar snabb säsongsstart med sparad snö

NYHETER. Bruksvallarna lägger 10 miljoner för att spara 25 000 kubikmeter snö.
SAS höga kusten

Nytt flyg till Stockholm gynnar turismen på Höga Kusten

NYHETER. Nu återupptar SAS flyg mellan Örnsköldsvik och Stockholm.
Lydmar Hotell 1

Sverige – ny resefavorit för amerikanska turister

NYHETER. Intäkter från ökat antal gästnätter steg med 6,6% i somras.
Eva Östling om SD:s skuggbudet

Eva Östling: ”SDs förslag ökar splittring på arbetsmarknaden”

NYHETER. Chockhöjd restaurangmoms - hot mot ”Sveriges integrationsmotor”.
Aquavit London

Efter första Michelin-stjärnan – nu ska Aquavits koncept spridas

NYHETER. Krogen där stammisen Rihanna beställer köttbullar prisas.
Petter Stordalen, Arlanda 1

Stordalen vill bygga ut på Arlanda

NYHETER. Koncernen kan komma att ha över 1000 rum på flygplatsen.
Eva Östling höstbudget

Eva Östling om konkursökning: "Höjda arbetsgivaravgifter för unga är orsaken"

NYHETER. Hotell och restauranger drabbades av 22% fler konkurser än 2016.
Kanelbullens Dag 2017

Här var det uppbullat – nu firas Kanelbullens Dag!

NYHETER. Bagaren Magnus Johansson säljer tusentals bullar idag.
SM-mästare sommelieri 2016: Fredrik Lindfors

Höj glaset – Fredrik Lindfors fixade svenskt guld i sommelieri!

NYHETER. Grand Hotels chefssommelier om den tuffa tävlingen.
Plus, 1

Kritiken växer mot Booking.com: "Ranking ska vara ärlig"

NYHETER. Eva Östling välkomnar Plus granskning av OTA:ernas fulspel.
Ripjakt 1

Stopp för utländska jägare slår mot besöksnäringen

NYHETER. Stängda anläggningar och färre jobb i fjällen efter kritiserat beslut.
Kalle Jangbratt

Han startade med sommarjobb som vaktmästare – idag vd

KARRIÄR. Kalle Jangbratt ska ta koncernen Melanders group vidare. 
eva möter Sara Öhrvall

Så påverkar digital utveckling besöksnäringen

EVA MÖTER. Sara Öhrvall om hur digitalisering påverkar besöksnäringen.
Good Mornings hotellbåt, Sundsvall

Flytande hotell tar ny kurs

NYHETER. Hotellbåt blir budgetalternativ i Sundsvall.
Göran Jonsson

Liftskötare med 40 år på toppen

PORTRÄTT. Göran Jonsson basar över 34 liftar i Västbranten. 
Eva Östling 1

Eva Östling: ”Momsförslaget slår mot jobben och integrationen”

NYHETER. Visita kritiska mot Moderaternas momsförslag: "En dubbelstöt".
Waxholms hotell, fasad 1

Efter dubbel otur reser sig nu Waxholms hotell

NYHETER. vd Tobias Ekman: "Som tur är har vi sluppit avboka gäster".
Långe Jan, Öland

Ölands skördefest drar in 300 miljoner

NYHETER. Bo Pensionat: "Bättre än midsommar för oss".
Vadstena Camping 1

Vadstena Camping applåderar sommaren: ”Totalt fullt varje dag”

NYHETER. Trycket till trots – anläggningen vill men får inte bygga ut.
Harrys

Karlstadkrogar nekas uteservering på vintern

NYHETER. Restauratören: ”Förhoppningen var att vi skulle få tillstånd”.
Hotel Rogge

Efter hotellets stjärnstatus – vill dubbla antal rum

NYHETER. vd:n: "För att inte behöva tacka nej till gäster".
Skeppsholmen, Af Chapman

Vilken framtidsbransch! Svensk turisms omsättning ökade med 18,3 miljarder

NYHETER. Idag firas World Tourism Day – med svenska rekordsiffror.
Fredrik Elfgren

Han sadlade om från safariguide i Kenya – idag hotell-vd

KARRIÄR. Fredrik Elfgren: ”Alla kan lära sig, men man måste gilla sitt jobb”.
Sibylla i Viksjö 1

Rekordmånga nya restauranger ger Sibylla "ketchupeffekt"

NYHETER. Kedjan väntas omsätta 800 miljoner kronor under 2017.
Roller coaster 1

Europas bästa nöjesparker har korats – här är de svenska vinnarna

NYHETER. Så gick det när European Star Awards 2017 delades ut i Berlin igår.
Appar

7 appar som klickar besöksnäringen in i framtiden

LISTA. Digitala plattformer som erbjuder nya lösningar.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Hon är landets bästa kvinnliga sommelier

NYHETER. Tina Johansson skålade sig till seger i Lily Bollinger Award. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.