Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

Charlotte Skott Foto: Pressbild

Efter flera år på Destination Sälenfjällen blir nu Charlotte Skott näringslivsdirektör i Uppsala kommun.

SOMMARINTERVJU. Sedan drygt fyra år har Charlotte Skott varit både utvecklings- och kommunikationschef på Scandinavian Mountains AB och vd på destinationsbolaget Destination Sälenfjällen. ”De två rollerna är i symbios med varandra”, säger hon till Besöksliv. 

Hur fungerar det?

– Scandinavian Mountains är ett sorts destinationsbolag, som fokuserar på tillgänglighet, både över gränsen till Trysil i Norge, vår samarbetsdestination, och med tillgänglighet till och från vår region via flyg. Frågan med tillgänglighet är även en grundsten i destinationsbolaget för Sälenfjällen.Artikeln fortsätter under annonsen

Hur kommer det sig att du hamnade på båda stolarna?

– Jag började 2013 på Destination Sälenfjällen och då fanns redan ett samarbete över gränsen mellan Norge och Sverige, som ett embryo till Scandinavian Mountains. Scandinavian Mountains ägs av både svenska och norska privata bolag och Destination Sälenfjällen av 120 svenska privata bolag. Att jag har arbetat i båda bolagen har kommit alla till nytta. Vi har tillsammans kunnat vara effektiva i många frågor.

Hur har du mäktat med?

– Det gäller att använda sin tid på bästa sätt. Det här är ju en näring som aldrig stänger, den är öppen 365 dagar om året och även på julafton. Men samtidigt har jag chans att göra något annat en vanlig tisdagsförmiddag och det är något jag föredrar. Jag jobbar hårdare under perioder och tar igen mig när det passar, brinner man för det man gör och ser att vi tillsammans både gör skillnad och nytta så är inte antalet arbetstimmar betungande.

Beskriv hur en vanlig arbetsvecka ser ut för dig?

– Det är mycket resor till myndigheter och samarbetspartners i Stockholm och flera möten i Dalarna, morgon och kväll, med lokala företag. Veckan kan se mycket olika ut beroende på vilken fråga som är aktuell.

Vem sätter agendan?

– Det gör jag tillsammans med alla bolag och vår styrelse. Vi är 120 privata bolag som jobbar i samverkan. Det är ett privat destinationsbolag som representerar medlemmar inom till exempel service, handel, bygg och besöksnäringen. Vi har en bred agenda och jobbar för att utveckla verksamheten året runt.

Vilka av dina egenskaper har du mest nytta av i ditt jobb?

– Att jag har lätt att se helhetsperspektiv och se hur förändring av olika slag påverkar oss i förlängningen. Uppdraget kräver att jag är drivande själv och tillsammans med mina företag och medarbetare. Än så länge har ingen kommit med en generalplan för framtidens besöksnäring så vi sätter den tillsammans, och det gäller att vara modig. Ha mod och driv – men också bra förankring. Samverkan är viktigt. Och att tycka om att nätverka – för arbetet handlar om långa processer och bra samspel, både mellan det privata och offentliga.

Hur har du hamnat i Sälen?

– Jag har alltid tillbringat mycket tid i Sälen sedan barnsben och gillar friluftsliv. Jag är glad att jag vågade ta steget när tjänsten utlystes. Det är en utmaning att jobba med så många viljor och verksamheter men jag har en passion för besöksnäringen. Det är en näring man alltid har roligt i och vi jobbar med glada gäster som är på semester och är på sitt bästa humör.

Hur blir man bra på det du gör?

– Genom att vara öppen och lyssnande men också våga ta beslut.

Hur har du lärt dig det?

– Jag har alltid varit nyfiken och ju mer man lär sig desto mer intresserad blir man och vågar. Att uppleva och lära mig mer har gjort mig till den jag är idag.

Vad gillar du i din yrkesroll idag?

– Det är just förmånen att vara med och utveckla och se saker och ting bli bättre och skapa tillväxt och arbetstillfällen och en levande landsbygd. I vår kommun Malung-Sälen, som har 10 000 invånare men under stora delar av året rör sig 100 000-120 000 människor per dag i vår kommun, det ställer höga krav på samverkan. Jag är fantastiskt stolt över den anda som mina företag och medarbetare levererar. I besöksnäringen kan vi påverka vår egen framtid. Det är ju inte en näring som flyttar iväg. Vårt fjäll ska vi även ha i framtiden.

Vad har varit avgörande för att flyget ska bli av?

– Att vi hela tiden haft en tydlig målbild. Jag har aldrig träffat någon som satt sig ner och sagt att nu är vi nöjda. Vi började med samverkan på hemmaplan, sedan regionalt, vi har fått ja nationellt, godkänt i EU. Vi har jobbat oss igenom nivåerna.

Vad har besöksnäringen för stora utmaningar enligt dig?

– Flera, men det måste vara enkelt att anställa, skapa och behålla kompetens, det ska finnas utbildning i systemet. Det är även viktigt med transporter och tillgänglighet och att vi lär oss att ta betalt. Vi kanske ska ha en turistminister så att vi får ett nationellt fokus. Flera länder har ett tydligare fokus på besöksnäringen än Sverige. Besöksnäringen är fortfarande en ung näring jämfört med många andra näringar, och det gör också att vi har alla möjligheter att våga prova oss fram. Positionen har stärkts de senaste åren i Sverige och vi gör fantastiskt mycket bra, och vi ska också komma ihåg att det går bra för oss, vi är den snabbaste växande näringen.

Vad tycker du att företag inom besöksnäringen borde satsa mer på?

– Många företag är fantastiskt duktiga de kämpar och sliter och gör det oändligt bra och de vill utvecklas. Det är viktigt att lära av varandra och dela med sig av kunskap. Det blir näringen bättre på. Sälenfjällen har en sådan samarbetsanda där de hjälper varandra på en konkurrensutsatt marknad.

Vad gör du när du tappar lusten?

– Då drar jag på mig träningskläder och så blir det en löprunda. Jag rensar huvudet och stora bekymmer blir faktiskt mindre och hanterbara: Vad är det värsta som kan hända? Jag vet att det kommer motgångar och genom att bara vara själv en stund så får man perspektiv på utmaningarna.  

Har din karriär följt den bana som du hade tänkt dig?

– Jag är nyfiken och alltid haft en vilja att utvecklas men jag tror att det har legat lite bananskal här och där också. Som ung var jag inne på att bli advokat.

Nu ska du byta jobb. Berätta.

– Jag blir näringslivsdirektör i Uppsala kommun. Jag har jobbat privat nu i några år och att kliva in i det kommunala med min erfarenhet blir spännande. I många år har jag jobbat i gränslandet och man måste förstå varandra för att närma sig mål. Jag kan ta med min förståelse och på så sätt förbättra samspelet mellan det privata och kommunens värld.

Vad tar du mer med dig?

– Jag kommer ta med mig känslan av att allt är möjligt. Vi behöver prata med varandra istället för om varandra ha respekt för varandras roller. Vi ska ha en tydlig målbild. Det tar jag med mig. Och jag är lyhörd för att man aldrig blir fullärd.

Din efterträdare är utsedd. Anders Bjernulf blir ny vd för Destination Sälenfjällen. Vad har du för tips till honom?

– Anders har en bred erfarenhet från besöksnäringen och en stark förankring i Sälenfjällen, vi har haft förmånen att arbeta ihop tidigare. Mitt tips till Anders är att inte titta så mycket bakåt utan köra full fart framåt. Notera historien och skapa en ny framtidshistoria. Och det vet jag att Anders kommer att göra, han är en tydlig ledare och en bra företrädare för Sälenfjällen.

Fakta

Charlotte Skott

Cv: Innan Sälenfjällen jobbade jag som Chef Uppdrag Uppsala kommun och Varumärke Uppsala för Destination Uppsala. Jag har varit marknadsansvarig på UNT och jobbat som kundchef på Kraft Foods och Carlsberg. Jag är marknadsekonom i grunden.

Familj: Tre vuxna barn och en sju månader gammal hundvalp, en labradoodle.  

Bor: Uppsala och Sälen.  

Fritidssyssla: Antingen ligger jag i soffan med böcker och praliner eller så är jag ute och tränar. Cykling, löpning, skidåkning, klassiker- eller multilopp. Eller bara ute på fjället eller i skogen. Det är en skön kontrast mot den strukturerade vardagen.

Värsta loppet: Tjurruset och Gropen Extreme – som har hinder och vattenfyllda containrar och leriga diken. Det går inte att göra annat än att bara göra. Bara för att det är så roligt och så annorlunda än min strukturerade vardag.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Möten

Svenska Möten slår rekord

NYHETER. Allt fler väljer mer okonventionella mötesformer.

Annons
Vibeke Raddum

Hon ska ta First in i framtiden

KARRIÄR. Vibeke Raddum vill forma framtidens hotellupplevelser.
Phil's

Så ska kedjan Phil's Burger växa

NYHETER. Ger sig in i konkurrensen på trendkänsliga Söder.
Baljeu

Därför lämnar Baljeu Grönklittsgruppen

NYHETER. ”Vi har diskuterat olika linjer men inte varit oeniga”.
Sayan

Bommar igen Råkultur – det ska Sayan Isaksson göra nu

NYHETER. Stället som banade väg för Stockholms nya sushi-våg stänger.
Fanny Sturén

Så ska Svenska Brasserier satsa på hållbarhet

KARRIÄR. Fanny Sturén blir kedjans första hållbarhetschef.
Karlatornet

Nordic Choice öppnar i Nordens högsta byggnad

NYHETER. Petter Stordalen om supersatsningen: ”Ett unikt projekt”.
Surströmmingsskiva på Tennstopet 2017

Rusning i hundratals till krogens stinkande fest

NYHETER. Gäster kommer från hela världen för att äta surströmming här.
Kebnekaises topp

Allt fler svenskar semestrar i Sverige – Kebnekaise extra trendigt

NYHETER. 25% fler beräknas vilja bestiga Sveriges högsta berg i år.
Way Out West 2017

Nytt rekord för Way Out West

NYHETER. Gav ringar på vattnet för Göteborgs besöksnäring.
Jukka Turku, Elite Hotels 1

Han fick 3 nya arbetsplatser – i ett jobb

KARRIÄR. Jukka Turku blir hotelldirektör för flera Elite-hotell i Malmö.
Fiskeskola på Getnö Gård, Åsnen

Ny nationalpark – ett grönt lyft för Smålands turism

NYHETER. Öppnar 2018: "Liknar ingen annan nationalpark i landet".
Hotellrum

Bra sommarstart för hotellen – trots junivädret

NYHETER. Antal gästnätter ökade med 7,5 procent – flest var privatgäster.
Gothia Towers Osteria

Gothia Towers växer: Öppnar ny restaurang

NYHETER. Med hela 330 sittplatser ska mässan bredda sitt ätutbud.
Kent-turism i Eskilstuna

Kent-turism är Eskilstunas nya melodi

NYHETER. Lockar besökare från hela Sverige – vill resa minnesmärke.
Idre Fjäll 1

Idre går mot supertidig säsong: "Snörekord i oktober"

NYHETER. Ökad efterfrågan ligger bakom höstsatsningen.
Helena Ahldén 1

Går till nytt toppjobb på snabbväxande Pinchos

KARRIÄR. Helena Ahldén blir COO på kedjan som öppnar 16 ställen i år.
Sivans ost

Är det här Nordens bästa matdestination?

NYHETER. Det smakar bättre västerut – enligt Embla Food Awards.
The Steam 11

The Steam Hotel har öppnat: "Helt fullbokat"

NYHETER. Efter stor invigningsfest – bokningsläget över all förväntan.
Skallefteå Airport 1

Nytt trafikrekord på Skellefteå Airport: "Otroliga siffror"

NYHETER. Flyg-vd:n om dubblat resenärsantal – andra månaden i rad.
Lily Bollinger Award 2017

Sommelierer snurrar glasen för prestigetitel

NYHETER. De 3 tävlar om titeln ”Årets Lily Bollinger”.
Äldre

Glöm inte 40 plus: "Äldre är vip!"

NYHETER. Kim Walker värnar om vikten av åldersneutralitet.
Linda Christoffersson

På hennes jobb är det Vilda Västern varje dag

SOMMARINTERVJU. Hon är ny affärsområdeschef på High Chaparral.
Sissie Svärdström

Efter 45 år som servitris: ”Jag har världens bästa jobb!”

SOMMARINTERVJU. Sissie Svärdström: ”Ju krångligare gäst – desto roligare”.
Trädgår'n

Trädgår'n växer så det knakar

NYHETER. Ikoniska Göteborgs-stället ökar omsättningen.
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Eva Ledare

Eva Östling: "Kom igen politiker – smörj Sveriges jobbmotor!"

KOLUMN. Nära 40% av företagarna och anställda inom näringen utlandsfödda. 
sturep

Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen

ALMEDALEN. Krögaren PG Nilsson tar debatten med fastighetsägaren ADIA.
STF Hajka

STF uppmanar: Ta en dejt med naturen

ALMEDALEN. "Friluftsliv ses fortfarande som exkluderande."
kungsberget

Rekordår för skidbranschen: Kungsberget i topp

NYHETER. Såldes Skipass för hela 1,46 miljarder kronor. 
Novi

Så ska de här nya hotellägarna lyfta sin Almedalsvecka

ALMEDALEN. Shervin Razani och Bo Fuglsang köpte gamla Tott hotell förra året.
stipendiaterna

De vann Malin Söderströms stipendium

NYHETER. Fyra med chans att få tävla med Kocklandslaget.
almedalen

Almedalsveckan igång – men var tar "de vanliga" turisterna vägen?

ALMEDALEN. Turistchefen tipsar: Campa nära Visby eller sök hotell på andra delar av ön.
HKC

HKC Hotels storsatsar i Göteborg

NYHETER. Investering på över 500 miljoner kronor.
Stockholms skärgård 1

Fler svenskar väljer Sverige på semestern

NYHETER. ”Det ser ut att bli en rekordsommar igen”.
siljhammar2

Ny vd utsedd på Visita – börjar 1 januari

NYHETER. Jonas Siljhammar tar över efter Eva Östling. 
furuviksparken

Furuvik bygger havshotell och interaktiv spöktunnel

NYHETER. Gamla Spökborgen byggs om för 25 miljoner.
Höga Kusten 1

Höga Kusten utvecklas som besöksmål – ska skapa 800 nya jobb

NYHETER. Besöksnäringen viktig motor att nå målet med innan 2025.
Teleborgs slott

Slottet som blir hem åt tv-succén i sommar

NYHETER. Teleborgs slott landade ”Stjärnorna på Slottet”.
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.