Annons

Hotellchefen som är en jobbhjälte för unga och nyanlända

zoom ”Var inte rädd, våga ge unga och nyanlända en chans”, säger Scandics Linköpingschef Roshan Malalatunga, här på nybygget på Scandic City. Själv kom han in i arbetslivet i Sverige tack vare en klok hotelldirektör i Trollhättan som gav honom chansen.
”Var inte rädd, våga ge unga och nyanlända en chans”, säger Scandics Linköpingschef Roshan Malalatunga, här på nybygget på Scandic City. Själv kom han in i arbetslivet i Sverige tack vare en klok hotelldirektör i Trollhättan som gav honom chansen.
NYHETER. Scandics hotelldirektör Roshan Malalatunga brinner för att ge unga och nyanlända en chans in i arbetslivet – samma möjlighet han själv fick för 16 år sedan. Nu hyllas han med Linköpings finaste näringslivspris Årets Näringslivsdiamant.
Annons

Grattis till utmärkelsen Årets Näringslivsdiamant i Linköping, hur känns det?

– Bra. Det är ett kvitto på att det jag och Scandic gör uppskattas av staden – och extra kul att vår näring bli uppmärksammad.

 

Hur har ni firat på jobbet?

– Oj, inte så mycket. Vi har fullt upp med budgetarbetet nu, ha ha. Men media, Scandics ledning och kollegor har uppmärksammat det – och vänner över hela världen, från Nya Zeeland till Kanada.

 

Näringslivsdiamanten delas ut till en person eller företag som ”genom stort engagemang, socialt ansvarstagande och gott ambassadörskap positionerar staden som en stark aktör på den svenska och internationella marknaden” -känner du igen dig i beskrivningen?

– Det är fina ord. Ambassadör är jag på så sätt att jag ofta blir inbjuden till skolor och företag som är nyfikna och tycker vi på Scandic i Linköping är duktiga på att rekrytera ungdomar och människor från andra länder. Fast det är ju inte unikt för just oss, hela vår bransch tänker på det sättet.

 

Vad säger du till företagen?

– Att de inte får vara rädda, att de måste våga ge människor en möjlighet. Jag brukar exempelvis berätta om en av våra restaurangchefer som började som praktikant.

 

Hur jobbar ni med rekrytering av unga och nyanlända?

– Jag tar in praktikanter och lärlingar, och exempelvis deltar jag i ett mentorsprogram för nyanlända akademiker. Målet för oss är att de ska hamna i våra lönelistor. Vi ställer krav och de vet att om de verkligen är beredda att satsa så har de en framtid hos oss i Scandic och kan göra karriär. Det är ett partnerskap mellan arbetsgivare och arbetstagare – och det är ett bra sätt att jobba.

 

Det märks att du brinner för det här.

– Ja, för det var så jag själv kom in i hotellbranschen. Jag kom till Sverige från Sri Lanka som 22-åring gäststudent  och utbildade mig till ekonom i Umeå. Jag fick ett vikariat som controller på Scandic i Trollhättan och vid första utvecklingssamtalet frågade hotelldirektören: Hur många år behöver du på dig för att bli hotelldirektör? Jag fick mitt livs chans att visa vad jag gick för – och nu vill ge andra den chansen.

 

Vem är din förebild i arbetslivet?

– Dåvarande Hotelldirektören i Scandic Swania, Harald Holmqvist. Han var fantastisk att låta mig och många andra växa i jobbet. Jag tror 15-16 personer som jobbat under honom blivit hotelldirektörer inom Scandic.

 

Ditt första hotelldirektörsjobb?

– Scandic Bollnäs, då hade jag förutom Trollhättan jobbat i Göteborg. I Bollnäs stannade jag tre år innan jag kom till Linköping 2011.

 

Vad är din styrka som ledare?

– Jag är strategisk, men jag kan gå in i detaljer om det behövs, prata om portionskalkyler med köksmästaren eller bokningsflöden med receptionisten. Men jag detaljstyr inte, jag låter avdelningscheferna sköta sin verksamhet och jag har en coachande roll.

 

När har du tråkigt på jobbet?

– (tystnad). Jag har aldrig haft tråkigt en enda dag på jobbet.

 

Vad är det mest spännande som händer på dina tre Scandichotell i Linköping?

– Mycket, vi bygger ut två av de tre hotellen. Scandic Frimurarehotellet byggs ut med 54 rum till totalt 260 rum och en stor konferensavdelning. Och på Scandic City bygger vi ut kök och restaurang mot ån och med 10 nya rum högst upp. Det kommer att bli jättebra!

 

Vad gör du när du inte jobbar?

– Vi i familjen, min fru och mina barn som är 8 och 13 år,  reser mycket. 2-3 längre resor per år. Jag älskar att bo på hotell, allt från campinghotell till storstadshotell.

 

Dina tre bästa tips för ett Linköpingsbesök?

– Jag får många besök av vänner och släktingar och vi tar dem alltid till Flygvapenmuseet – det är coolt, unikt och berättar flygvapnets 110-åriga historia. En promenad runt Stångån i stan mot slussarna i Tannefors är trevligt. Och så gillar jag Bergs slussar vid Göta kanal, ett fantastiskt kulturarv.