Inför sommarsäsongen: Nöjesparkerna ska anställa tusentals

  • Parks and Resorts rekrytering Foto: Gabriel Liljevall

    Den 20 maj slår Furuvik upp sina dörrar. Innan dess ska 280 säsongsarbetare hittas, anställas och utbildas.

  • Parks and Resorts rekrytering Foto: Gabriel Liljevall

    Den stora mängden besökare ställer stora krav på restaurangpersonalen, där det råder brist på kockar.

NYHETER. Nöjesparkerna är mitt i en intensiv rekryteringsprocess till sommaren. Tusentals säsongsarbetare behövs för att fylla positionerna – och flera rekryterar nyanlända. ”Det viktigaste är engagemang och personlighet”, säger Nina Tano, vd på Furuvik.

Parks and Resorts och deras del Sommarland har i flera år arbetat med en satsning på att anställa nyanlända. I fjol anslöt sig även Gröna Lund och Furuvik till det arbetet som fortsatt i år.

– Vi har ett samarbete med Arbetsförmedlingen där vi kommer i kontakt med nyanlända som är intresserade av att jobba hos oss. Vi har även ett program för unga med funktionsnedsättning och en seniorsatsning, säger Nina Tano, vd, Furuvik.Artikeln fortsätter under annonsen

2016 hade koncernen Parks and Resorts, där bland annat Furuvik ingår, haft drygt 100 medarbetare från etableringsprogrammet, unga med funktionsnedsättning och seniorsatsningen.

– Vi hoppas givetvis på att kunna utöka den siffran något till säsong 2017, säger Caroline Lidholm, rekryteringsansvarig på Parks and Resorts.

”Det spelar ingen roll vad som står på cv:et.” är ett vanligt mantra som hos de flesta arbetsgivarna inom branschen.

– För många av våra tjänster behöver man inte ens ha ett cv. Det viktigaste är att du har ett stort engagemang och rätt personlighet. Och under rekryteringen är det lätt att se vilka som har det, säger Nina Tano.

Hon får gehör från Caroline Lidholm.

– Vi vill att våra medarbetare ska spegla våra gästers mångfald och är övertygade om att det skapar bättre service och ett bättre gästmöte.

Nyrekryteringar och ”återvändare”

På Furuvik har man fått in många ansökningar under den tre månader långa ansökningsperioden.

– Vi är tidigt ute med vår ansökningsperiod för att fånga upp så många som möjligt. Vi börjar rekrytera runt 13 december och håller ansökan öppen fram till mitten av mars, säger Nina Tano.

De som blir antagna genomgår en utbildning på Furuvik. Efter utbildningsperioden genomförs en övning känd som ”Genrepet”. Nöjesparken smygöppnar två dagar innan den officiella premiären för 2000 inbjudna gäster. De är familj och vänner till de 280 säsongsarbetarna som står redo att starta sitt första riktiga arbetspass.

En viktig del för nöjesparkernas rekrytering är de återkommande säsongsarbetarna. Ungefär hälften av de som anställs till sommaren kommer att ha jobbat där tidigare. På Furuvik kallas de för ”återvändare”. Återvändarna och deras erfarenhet ger stöd åt de nya medarbetarna. För att få säsongsarbetare att återvända arbetar Furuvik med kampanjer: till exempel utskick av vykort som doftar popcorn och godisklubbor.

– Vi försöker alltid att göra något speciellt för att visa dem hur mycket återvändarna betyder för oss. De är viktiga och våra främsta ambassadörer, säger Nina Tano.

Mässor och sociala medier

Förutom jobbet med att anställa en stor mängd personal under kort tid har det funnits en annan stor utmaning i år. Att hitta kockar. Kneippbyn Resort på Gotland har tampats med utmaningen och varit tvungna att hitta nya lösningar.

– När vi åker upp till Sälen genomför vi intervjuer med de som lämnat in ansökan på hemsidan. Men nytt för oss i år är en mässa som Arbetsförmedlingen håller i. Företag som är intresserade av att anställa personal till sommaren kommer hit istället för att åka runt på egen hand, säger Matilda Runeson, HR-manager på Kneippbyn.

Även koncernen Parks and Resorts har varit tvungna att ta till innovativa metoder. De arbetar aktivt med att synas på plattformar där de tror att kockarna finns. Bland annat har de bedrivit flera kampanjer i sociala medier.

– För att locka kockar arbetar vi med en artikelserie. Varannan månad skriver vi en artikel som har en koppling till våra restauranger. Dessa blir sponsrade inlägg i sociala medier och riktas mot den målgruppen, säger Caroline Lidholm.

Och det verkar ha gett resultat.

– Vi får in många väldigt bra ansökningar så det är full rulle här. Vi kommer att hitta våra stjärnor även i år.

Fakta

Hur många kommer ni behöva anställa till sommaren?

Kneippbyn – 220 personer

Furuvik – 280 personer

Astrid Lindgrens Värld – 450 personer

Liseberg – 600 personer

Gröna Lund – 1300 personer 

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
ibis

Fortsatt starkt för hotellen i Europa

NYHETER. Branschdominanten Accor Hotels ökar trots terrordåd.

Annons
Johan Schilow.

Compass Groups nya vd: ”Att göra bra affärer är min grej”

KARRIÄR. Han tar över Compass Group när Jonas Siljhammar går till Visita. 
Härnösand Andreas

Restaurangskola med affärsinriktning på gång i Härnösand

NYHETER. Unik utbildning planeras av låtskrivarstjärnan Andreas Carlsson.
Gustav Yrkes-VM

Inga medaljer - men värdefull erfarenhet

NYHETER. Servitris Sofie Langkjaer: "Jag fick en dipp tredje dagen".
Petter Stordalen

Stordalen: ”Här har saknats ett stort konferenshotell”

NYHETER. Bygger ett 18 våningar högt hotell med utsikt över Vättern.
Stureplan

Stureplans ombyggnad skjuts upp – igen

NYHETER. PG Nilsson: ”Ingen politisk majoritet för att gå vidare”.
Skistar

Färre säsongssökande till fjällen

NYHETER. ”Har sina naturliga förklaringar”, säger Branäsgruppens vd.
Sophie Helin

Nu ska hon styra Scandic Bollnäs

KARRIÄR. Sophie Helin tar över som hotelldirektör.
dubbel

Dubbel Dubbel rider på Göteborgsk Asienvåg

NYHETER. Slår upp dörrarna till sin fjärde krog - hoppas på kinesisk lunchsuccé.
Twister

Rekordsäsong för nöjesparkerna

NYHETER. Nöjesparksgruppen Parks and Resorts slår nya besöksrekord.
Mat

De är Årets restaurangkedja 2017

NYHETER. Långsiktiga samarbeten placerar Fazer Food Services i topp.
Personalbrist

Brist på medarbetare – nu i ännu fler yrken

NYHETER. Hovmästare och bartender räknas nu bland bristyrkena.
Stella

Finalisterna klara i debuterande Stella-galan

NYHETER. Finalister klara – Malin Söderström i tre kategorier.
Box Destilleri

Box Destilleri storsatsar – ska locka fler kvinnor

NYHETER. Fördubblar produktionen och utvecklar verksamheten.
Yrkes-VM

Bra start i Yrkes-VM: Flera topprestationer

NYHETER. Hård kamp om medaljerna i Abu Dhabi.
Restauranggalan

Trångt och trevligt då restaurangbranschen prisades

VIMMEL. Kolla in! De var där på den tionde Restauranggalan.
Ronge Restauranggalan

Storslam för Taks Frida Ronge

NYHETER. Galan bjöd på vinnare och rätter av Stockholm Culinary Team.
Emma Ziemann

Vinnaren i Årets Servitör: ”Jag log och tittade upp”

NYHETER. Fjolårets sommeliervinnare kan nu även kalla sig Årets Servitör.
Västsverige Norge

Norrmän skapar högtryck i Västsverige

NYHETER. Västsverige storsatsar på norska sommarbesökare.
Pierre

Han gör 40 krogbesök på 7 timmar

NYHETER. Under Matnatten ska matbloggaren i Malmö slå världsrekord.
Halloween Liseberg

Ännu större satsning på Halloween i år

NYHETER. Halloween har blivit ett sätt att förlänga säsongen.
Yrkes-VM

”Vi räknar med många medaljer”

NYHETER. Det svenska laget taggat inför Yrkes-VM i Abu Dhabi.
Christoffer Bergfors

Han utmanar branschen att bli mer hållbar

NYHETER. Christoffer Bergfors prisas för fokus på hållbarhet.
Storhogna sport

Storhogna satsar på sportanläggning

NYHETER. Aktiviteter året runt ska lyfta högfjällshotellet.
at park

Stefan Karlsson har öppnat At Park

NYHETER. Götaplatsgruppens femte restaurang.
whiskeykrog

De är bästa whiskykrogen – igen

NYHETER. Brygghuset i Fiskebäckskil lockar tio gånger fler provare än vanligt.
David Bergling

Han blir ny vd på Nordic Light Hotel

KARRIÄR. David Bergling ska få hotellet att ta ett större grepp om Norden.
Kåbdalis

Kåbdalis storsatsar på hemmapubliken

NYHETER. Kåbdalis skidanläggning ska lyfta destinationen.
Fredrik lindfors

Fredrik Lindfors vinner NM i sommellerie

NYHETER. Chefssommelieren vinner två guld på en vecka.
72 hour cabin

Så lugnar svensk natur stressade turister

NYHETER. Framgång för program som lyfter svensk natur. 
husbilscamping

Ny skatt kan grusa husbilsboomen

NYHETER. Campingar riskerar drabbas dubbelt av ny skatt.
Linje Tio barteam 1

Linje Tio i Hornstull är en av världens bästa barer

NYHETER. Knep plats 44 på prestigefyllda World’s 50 Best Bars.
Global pastry chef

Sverige vidare till VM i Global Pastry Chef

NYHETER. Kocklandslagets konditorer klara för finalen i Kuala Lumpur.
Gränsö slott

Gränsö Slott bygger ut sitt spa

NYHETER. Nu dubbleras spaavdelningen på Gränsö Slott till 600 kvadratmeter. 
Paul Svensson

Paul Svensson gröna krog prisas – och växer till London

NYHETER. Vill att gästerna ska förstå att ”växtbaserat är gott”.
Bruksvallarna

Många skidorter laddar snabb säsongsstart med sparad snö

NYHETER. Bruksvallarna lägger 10 miljoner för att spara 25 000 kubikmeter snö.
SAS höga kusten

Nytt flyg till Stockholm gynnar turismen på Höga Kusten

NYHETER. Nu återupptar SAS flyg mellan Örnsköldsvik och Stockholm.
Lydmar Hotell 1

Sverige – ny resefavorit för amerikanska turister

NYHETER. Intäkter från ökat antal gästnätter steg med 6,6% i somras.
Eva Östling om SD:s skuggbudet

Eva Östling: ”SDs förslag ökar splittring på arbetsmarknaden”

NYHETER. Chockhöjd restaurangmoms - hot mot ”Sveriges integrationsmotor”.
Aquavit London

Efter första Michelin-stjärnan – nu ska Aquavits koncept spridas

NYHETER. Krogen där stammisen Rihanna beställer köttbullar prisas.
Petter Stordalen, Arlanda 1

Stordalen vill bygga ut på Arlanda

NYHETER. Koncernen kan komma att ha över 1000 rum på flygplatsen.
Eva Östling höstbudget

Eva Östling om konkursökning: "Höjda arbetsgivaravgifter för unga är orsaken"

NYHETER. Hotell och restauranger drabbades av 22% fler konkurser än 2016.
Kanelbullens Dag 2017

Här var det uppbullat – nu firas Kanelbullens Dag!

NYHETER. Bagaren Magnus Johansson säljer tusentals bullar idag.
SM-mästare sommelieri 2016: Fredrik Lindfors

Höj glaset – Fredrik Lindfors fixade svenskt guld i sommelieri!

NYHETER. Grand Hotels chefssommelier om den tuffa tävlingen.
Plus, 1

Kritiken växer mot Booking.com: "Ranking ska vara ärlig"

NYHETER. Eva Östling välkomnar Plus granskning av OTA:ernas fulspel.
Ripjakt 1

Stopp för utländska jägare slår mot besöksnäringen

NYHETER. Stängda anläggningar och färre jobb i fjällen efter kritiserat beslut.
Kalle Jangbratt

Han startade med sommarjobb som vaktmästare – idag vd

KARRIÄR. Kalle Jangbratt ska ta koncernen Melanders group vidare. 
eva möter Sara Öhrvall

Så påverkar digital utveckling besöksnäringen

EVA MÖTER. Sara Öhrvall om hur digitalisering påverkar besöksnäringen.
Good Mornings hotellbåt, Sundsvall

Flytande hotell tar ny kurs

NYHETER. Hotellbåt blir budgetalternativ i Sundsvall.
Göran Jonsson

Liftskötare med 40 år på toppen

PORTRÄTT. Göran Jonsson basar över 34 liftar i Västbranten. 
Eva Östling 1

Eva Östling: ”Momsförslaget slår mot jobben och integrationen”

NYHETER. Visita kritiska mot Moderaternas momsförslag: "En dubbelstöt".
Waxholms hotell, fasad 1

Efter dubbel otur reser sig nu Waxholms hotell

NYHETER. vd Tobias Ekman: "Som tur är har vi sluppit avboka gäster".
Långe Jan, Öland

Ölands skördefest drar in 300 miljoner

NYHETER. Bo Pensionat: "Bättre än midsommar för oss".
Vadstena Camping 1

Vadstena Camping applåderar sommaren: ”Totalt fullt varje dag”

NYHETER. Trycket till trots – anläggningen vill men får inte bygga ut.
Harrys

Karlstadkrogar nekas uteservering på vintern

NYHETER. Restauratören: ”Förhoppningen var att vi skulle få tillstånd”.
Hotel Rogge

Efter hotellets stjärnstatus – vill dubbla antal rum

NYHETER. vd:n: "För att inte behöva tacka nej till gäster".
Skeppsholmen, Af Chapman

Vilken framtidsbransch! Svensk turisms omsättning ökade med 18,3 miljarder

NYHETER. Idag firas World Tourism Day – med svenska rekordsiffror.
Fredrik Elfgren

Han sadlade om från safariguide i Kenya – idag hotell-vd

KARRIÄR. Fredrik Elfgren: ”Alla kan lära sig, men man måste gilla sitt jobb”.
Sibylla i Viksjö 1

Rekordmånga nya restauranger ger Sibylla "ketchupeffekt"

NYHETER. Kedjan väntas omsätta 800 miljoner kronor under 2017.
Roller coaster 1

Europas bästa nöjesparker har korats – här är de svenska vinnarna

NYHETER. Så gick det när European Star Awards 2017 delades ut i Berlin igår.
Appar

7 appar som klickar besöksnäringen in i framtiden

LISTA. Digitala plattformer som erbjuder nya lösningar.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Hon är landets bästa kvinnliga sommelier

NYHETER. Tina Johansson skålade sig till seger i Lily Bollinger Award. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.