Inför sommarsäsongen: Nöjesparkerna ska anställa tusentals

  • Parks and Resorts rekrytering Foto: Gabriel Liljevall

    Den 20 maj slår Furuvik upp sina dörrar. Innan dess ska 280 säsongsarbetare hittas, anställas och utbildas.

  • Parks and Resorts rekrytering Foto: Gabriel Liljevall

    Den stora mängden besökare ställer stora krav på restaurangpersonalen, där det råder brist på kockar.

NYHETER. Nöjesparkerna är mitt i en intensiv rekryteringsprocess till sommaren. Tusentals säsongsarbetare behövs för att fylla positionerna – och flera rekryterar nyanlända. ”Det viktigaste är engagemang och personlighet”, säger Nina Tano, vd på Furuvik.

Parks and Resorts och deras del Sommarland har i flera år arbetat med en satsning på att anställa nyanlända. I fjol anslöt sig även Gröna Lund och Furuvik till det arbetet som fortsatt i år.

– Vi har ett samarbete med Arbetsförmedlingen där vi kommer i kontakt med nyanlända som är intresserade av att jobba hos oss. Vi har även ett program för unga med funktionsnedsättning och en seniorsatsning, säger Nina Tano, vd, Furuvik.Artikeln fortsätter under annonsen

2016 hade koncernen Parks and Resorts, där bland annat Furuvik ingår, haft drygt 100 medarbetare från etableringsprogrammet, unga med funktionsnedsättning och seniorsatsningen.

– Vi hoppas givetvis på att kunna utöka den siffran något till säsong 2017, säger Caroline Lidholm, rekryteringsansvarig på Parks and Resorts.

”Det spelar ingen roll vad som står på cv:et.” är ett vanligt mantra som hos de flesta arbetsgivarna inom branschen.

– För många av våra tjänster behöver man inte ens ha ett cv. Det viktigaste är att du har ett stort engagemang och rätt personlighet. Och under rekryteringen är det lätt att se vilka som har det, säger Nina Tano.

Hon får gehör från Caroline Lidholm.

– Vi vill att våra medarbetare ska spegla våra gästers mångfald och är övertygade om att det skapar bättre service och ett bättre gästmöte.

Nyrekryteringar och ”återvändare”

På Furuvik har man fått in många ansökningar under den tre månader långa ansökningsperioden.

– Vi är tidigt ute med vår ansökningsperiod för att fånga upp så många som möjligt. Vi börjar rekrytera runt 13 december och håller ansökan öppen fram till mitten av mars, säger Nina Tano.

De som blir antagna genomgår en utbildning på Furuvik. Efter utbildningsperioden genomförs en övning känd som ”Genrepet”. Nöjesparken smygöppnar två dagar innan den officiella premiären för 2000 inbjudna gäster. De är familj och vänner till de 280 säsongsarbetarna som står redo att starta sitt första riktiga arbetspass.

En viktig del för nöjesparkernas rekrytering är de återkommande säsongsarbetarna. Ungefär hälften av de som anställs till sommaren kommer att ha jobbat där tidigare. På Furuvik kallas de för ”återvändare”. Återvändarna och deras erfarenhet ger stöd åt de nya medarbetarna. För att få säsongsarbetare att återvända arbetar Furuvik med kampanjer: till exempel utskick av vykort som doftar popcorn och godisklubbor.

– Vi försöker alltid att göra något speciellt för att visa dem hur mycket återvändarna betyder för oss. De är viktiga och våra främsta ambassadörer, säger Nina Tano.

Mässor och sociala medier

Förutom jobbet med att anställa en stor mängd personal under kort tid har det funnits en annan stor utmaning i år. Att hitta kockar. Kneippbyn Resort på Gotland har tampats med utmaningen och varit tvungna att hitta nya lösningar.

– När vi åker upp till Sälen genomför vi intervjuer med de som lämnat in ansökan på hemsidan. Men nytt för oss i år är en mässa som Arbetsförmedlingen håller i. Företag som är intresserade av att anställa personal till sommaren kommer hit istället för att åka runt på egen hand, säger Matilda Runeson, HR-manager på Kneippbyn.

Även koncernen Parks and Resorts har varit tvungna att ta till innovativa metoder. De arbetar aktivt med att synas på plattformar där de tror att kockarna finns. Bland annat har de bedrivit flera kampanjer i sociala medier.

– För att locka kockar arbetar vi med en artikelserie. Varannan månad skriver vi en artikel som har en koppling till våra restauranger. Dessa blir sponsrade inlägg i sociala medier och riktas mot den målgruppen, säger Caroline Lidholm.

Och det verkar ha gett resultat.

– Vi får in många väldigt bra ansökningar så det är full rulle här. Vi kommer att hitta våra stjärnor även i år.

Fakta

Hur många kommer ni behöva anställa till sommaren?

Kneippbyn – 220 personer

Furuvik – 280 personer

Astrid Lindgrens Värld – 450 personer

Liseberg – 600 personer

Gröna Lund – 1300 personer 

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Skåne

Rekordmånga danska turister i Skåne

NYHETER. Danska kronan är stark och det lockar till besök.

Annons
Thomas Brühl Visit North

Thomas Brühl digitaliserar besöksnäringen

NYHETER. Visit North utvecklar ny app och plattform.
Kocklandslaget

Svenska Kocklandslaget tog hem segern mot Danmark

NYHETER. Efter landskampsvinsten laddar Svenska Kocklandslaget för VM.
Unga i fjällen

Svenska fjällen trendar bland unga

NYHETER. En ny generation upptäcker fjällen – nu anpassar STF.
kfc

Kedjan KFC växer i Sverige

NYHETER. Fem restauranger med 200 000 gäster per månad.
Torbjörn Wallin

Torbjörn Wallin ska säkra Idre Himmelfjälls framtid

KARRIÄR. Hans mål: 2 600 bäddar inom 500 meter från liften före jul 2019.
Möten

Svenska Möten slår rekord

NYHETER. Allt fler väljer mer okonventionella mötesformer.
Vibeke Raddum

Hon ska ta First in i framtiden

KARRIÄR. Vibeke Raddum vill forma framtidens hotellupplevelser.
Phil's

Så ska kedjan Phil's Burger växa

NYHETER. Ger sig in i konkurrensen på trendkänsliga Söder.
Baljeu

Därför lämnar Baljeu Grönklittsgruppen

NYHETER. ”Vi har diskuterat olika linjer men inte varit oeniga”.
Sayan

Bommar igen Råkultur – det ska Sayan Isaksson göra nu

NYHETER. Stället som banade väg för Stockholms nya sushi-våg stänger.
Fanny Sturén

Så ska Svenska Brasserier satsa på hållbarhet

KARRIÄR. Fanny Sturén blir kedjans första hållbarhetschef.
Karlatornet

Nordic Choice öppnar i Nordens högsta byggnad

NYHETER. Petter Stordalen om supersatsningen: ”Ett unikt projekt”.
Surströmmingsskiva på Tennstopet 2017

Rusning i hundratals till krogens stinkande fest

NYHETER. Gäster kommer från hela världen för att äta surströmming här.
Kebnekaises topp

Allt fler svenskar semestrar i Sverige – Kebnekaise extra trendigt

NYHETER. 25% fler beräknas vilja bestiga Sveriges högsta berg i år.
Way Out West 2017

Nytt rekord för Way Out West

NYHETER. Gav ringar på vattnet för Göteborgs besöksnäring.
Jukka Turku, Elite Hotels 1

Han fick 3 nya arbetsplatser – i ett jobb

KARRIÄR. Jukka Turku blir hotelldirektör för flera Elite-hotell i Malmö.
Fiskeskola på Getnö Gård, Åsnen

Ny nationalpark – ett grönt lyft för Smålands turism

NYHETER. Öppnar 2018: "Liknar ingen annan nationalpark i landet".
Hotellrum

Bra sommarstart för hotellen – trots junivädret

NYHETER. Antal gästnätter ökade med 7,5 procent – flest var privatgäster.
Gothia Towers Osteria

Gothia Towers växer: Öppnar ny restaurang

NYHETER. Med hela 330 sittplatser ska mässan bredda sitt ätutbud.
Kent-turism i Eskilstuna

Kent-turism är Eskilstunas nya melodi

NYHETER. Lockar besökare från hela Sverige – vill resa minnesmärke.
Idre Fjäll 1

Idre går mot supertidig säsong: "Snörekord i oktober"

NYHETER. Ökad efterfrågan ligger bakom höstsatsningen.
Helena Ahldén 1

Går till nytt toppjobb på snabbväxande Pinchos

KARRIÄR. Helena Ahldén blir COO på kedjan som öppnar 16 ställen i år.
Sivans ost

Är det här Nordens bästa matdestination?

NYHETER. Det smakar bättre västerut – enligt Embla Food Awards.
The Steam 11

The Steam Hotel har öppnat: "Helt fullbokat"

NYHETER. Efter stor invigningsfest – bokningsläget över all förväntan.
Skallefteå Airport 1

Nytt trafikrekord på Skellefteå Airport: "Otroliga siffror"

NYHETER. Flyg-vd:n om dubblat resenärsantal – andra månaden i rad.
Lily Bollinger Award 2017

Sommelierer snurrar glasen för prestigetitel

NYHETER. De 3 tävlar om titeln ”Årets Lily Bollinger”.
Äldre

Glöm inte 40 plus: "Äldre är vip!"

NYHETER. Kim Walker värnar om vikten av åldersneutralitet.
Linda Christoffersson

På hennes jobb är det Vilda Västern varje dag

SOMMARINTERVJU. Hon är ny affärsområdeschef på High Chaparral.
Sissie Svärdström

Efter 45 år som servitris: ”Jag har världens bästa jobb!”

SOMMARINTERVJU. Sissie Svärdström: ”Ju krångligare gäst – desto roligare”.
Trädgår'n

Trädgår'n växer så det knakar

NYHETER. Ikoniska Göteborgs-stället ökar omsättningen.
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.