Annons

Kaxig och prisad krögare i ny roll

zoom Nina Christensson.
Nina Christensson.
KARRIÄR. Till vardags driver hon flera av Malmö mest populära restauranger. Nu tar Nina Christensson över uppdraget som ordförande i Visita södra.
Annons

Grattis, du är ny ordförande i Visita södra! Varför valde du att anta uppdraget?

 

– Jag vill bidra till att vår besöksnäring stärks eftersom vi är en viktig basnäring i Sverige. Jag anser att jag har arbetat länge i branschen och det är dags för mig att försöka ge både tid och kunskap där det behövs. En ära att få förtroendet som jag ska försöka leva upp till tillsammans med vår kompetenta styrelse i Visita södra.

 

Till vardags driver du restaurangerna Smak och Bastard i Malmö. Vad är din största utmaning i jobbet som krögare?

 

– Utmaningen med att vara krögare är att förstå ansvaret och allvaret med att vara arbetsgivare. Det är också viktigt att skapa balans mellan arbete och familj, då arbetet tar en stor del av din vakna tid och jag vill hinna med att finnas där för alla.

 

Vad gör en bra restaurang, enligt dig?

 

– En bra restaurang för mig är en restaurang som tar ansvar. Både vad gäller sina anställda, dina råvaror och arbeta med hållbarhetsfrågor. Det är viktigt att följa lagar och förordningar och driva ditt företag framåt och vara lyhörd och nyfiken.

 

Vad är det bästa och sämsta med Malmös restaurangscen?

 

– Det bästa med Malmös restauranger är att de flesta nya små restauranger har ett fantastiskt härlig råvarukunskap och en vilja att ta hand om varandra. Det sämsta är de restauranger som fortfarande driver restaurang med dålig mat och dåliga löneavtal. Vi vill ju gärna ändra attityden och försöka hjälpa de företag som vill men inte har kompetensen. Det gäller nog inte bara i Malmö utan det gäller nog i hela landet.

 

Du har vunnit pris för kreativa näringar av Malmö stad. Dina ”kaxiga visioner i kombination med familjär folklighet” var del av motiveringen. Kommer du att applicera de egenskaperna i din ordföranderoll – och hur?

 

– Jag vann pris för kaxiga kreativa näringar 2015. Ett pris som jag är mycket stolt över. Det innebär att Malmö Stad och näringslivet uppmärksammat mig för de utmaningar jag jobbar med. Bara att tacka ja till det här uppdraget är både modigt och kaxigt tycker jag. Med mod kommer man långt. Det ser jag som en styrka. Det är något som jag personligen arbetat hårt med. Våga leva mer!

 

Rekryteringsfrågan är brännande het inom restaurangbranschen. Hur gör du för att hitta rätt personal till dina restauranger?

– Att rekrytera ny personal är alltid en stor och lång process. Jag vill ju hitta både kompetens och personlighet och jag vill anställa personer som jag hoppas vill stanna länge.

 

Hur får du dina medarbetare att växa i sina yrkesroller på dina restauranger?

 

– Jag får mina medarbetare att växa genom att delegera mycket, lyssna och ha förtroende för både deras arbete och uppmuntrar gärna egna initiativ som är både personligt utveckling och företagets bästa. Finns det önskemål om vidareutveckling så försöker jag att tillgodose det via utbildning eller traineejobb- vilket de tycker och vill.

 

Hur skulle du vilja att besöksnäringen i stort utvecklats om säg, 10 år?

 

– Titta på Europa. Se stoltheten när en Italienare pratar om sina specifika råvaror från sin region, eller hur en fransk man älskar bara sitt eget vin, en spanjor som bara äter och gillar sina egna oliver. Ja, listan kan göras lång! 

 

Hur tycker du Visita som branschorganisation har stöttat dig i din roll som krögare?

– Vista är för mig en trygghet när det gäller små enkla branschfrågor men också ett stöd för alla juridiska klurigheter som kan uppkomma. Jag tycker också att Visita-gänget gör ett fantastiskt arbete med våra branschfrågor så som moms, arbetsgivaravgifter och just nu i avtalsfrågorna.