Kock med potential – Rod Pérez är årets Rising Star

Rod Pérez Foto: Pressbild

Rod Pérez får White Guides utmärkelse Årets Rising Star.

KARRIÄR. Det var Jamie Oliver som fick Rod Pérez att i tonåren vilja bli kock. Tänk om han vetat då att han skulle få servera Justin Timberlake lax och bli influgen till Jordanien för att laga mat åt kungen. På hemmaplan har den 27-årige kocken hunnit med att jobba på stjärnkrogar, tävla med kockeliten och i år få utmärkelsen Rising Star.

När Besöksliv når Ekstedts köksmästare Rod Pérez är han ute i naturen i Nacka och plockar enris till restaurangen. Det knastrar lite i luren.

–Hur det kändes när jag fick veta? Jag blev riktigt förvånad.Artikeln fortsätter under annonsen

Jamie Oliver väckte intresset

Man skulle nästa kunna säga att allt är tack vare kocken Jamie Oliver. Annars hade inte White Guide, som står bakom priset Årets Rising Star, gjort samtalet häromdagen och berättat att de gett Rod Perez utmärkelsen.

Genom Jamie Olivers tv-program som rullade om eftermiddagen när han kom hem från skolan fick han upp ögonen för kockyrket. Ett sportlov fixade han praktik på en kompis till en kompis föräldrars restaurang – och blev ”helt hooked”. Valet av gymnasieinriktning var given.

Hur var det efter skolan – var det lätt att få jobb?

– Jag jobbade medan jag gick i skolan, så ja, det var det. Jag var nära att hoppa av utbildningen. Det var inget fel på skolan men jag kände inte att jag lärde mig så mycket mer efter att ha varit ut och jobbat och lärt mig massor och sen kom jag till ett skolkök och fick stå bredvid femton helt ointresserade elever.

Vilket var ditt första jobb efter utbildningen?

–Tössebageriet. Jag var där i cirka ett halvår. Jag gjorde tårtor och bakelser och semlor ibland.

Men konditorsvängen lockade inte mer sedan?

–Hela anledningen till att jag jobbade där var för att jag tävlade med Juniorkocklandslaget och gjorde desserterna. Och jag höll på med det lite sedan, på Lux när de hade sitt bageri.

Har du några bra tips till andra unga aspirerande kockar?

–Jobba hårt. Det lönar sig i längden. Men jobba heller inte ihjäl dig. Var öppen och ta alla chanser att lära. Sänk garden och strunta i att försöka bevisa att du redan kan en massa saker.

Om du jämför kock- och köksmästarrollen. Vad har utvecklat dig till där du är idag?

–Jag måste forma sin egen idé på ett annat sätt som köksmästare. Jag får min egen frihet att skapa det jag själv tänker än att göra det jag blir tillsagd. Det är mycket ansvar i den här rollen, på både bra och dåliga dagar så har jag allt på mina axlar. Även fast jag inte är på plats dygnet runt så är jag delaktig i allt.

Hur nära jobbar du med Niklas Ekstedt?

–Han är namnet utåt, ledaren och ägaren till restaurangen. Jag sköter den dagliga driften och sedan kommer vi överens om nya kreativa förslag. Vi har ett jättebra samarbete där vi båda litar på varandra.

Ni har rest en hel tillsammans. Berätta!

–Vi har gjort middagar tillsammans utomlands, till exempel i Köpenhamn och i Jordanien. Vi lagade mat hemma hos kung Abdullah II. Det var en födelsedagsmiddag. Vi trodde de skojade när de ringde till restaurangen. Vi undrade när kungen skulle komma förbi och äta men de svarade ”nej ni måste komma hit”. Så då gjorde vi det. De var tjugo personer.

Vad lagar man till kungen av Jordanien?

– Han älskar kött, entrecôte, oxfilé och biff. Fast vi gav honom lite fisk och skaldjur också. Det var ganska overkligt men han var jättetrevligt och det var en avslappnad stämning på middagen.

Vem är den mest kända gästen ni haft på Ekstedt under din tid?

–Justin Timberlake.

Vad beställde Justin Timberlake?

–Du kommer aldrig tro mig. Han hade med sig en hel lax som de hade fiskat. Den var typ halvfryst. De sa att de skulle vara sex personer och så kom de 18 stycken. De fick laxen i alla fall.

Slutligen, hur skulle du beskriva ditt tänk kring matlagning?

–Det är en svår fråga. För under min tid på olika restauranger så jag har plockat upp vissa delar lite här och var från olika restauranger. Så min matfilosofi är en blandning av de ställen jag har varit på. Nu på Ekstedt är det mer platsen och tillgången till köket som sätter prägel på matlagningen. Det är som ett vanligt restaurangkök men vi har ju ingen ugn som man kan sätta på 220 grader. Annars är min mat god, härlig, och lätt att förstå.

Fakta

Rod Perez, 27.

Utbildning: Hotell- och restaurangymnasium.

Cv: Konditor på Tössebageriet och Lux. Var med och öppnade restaurang Pont Noveaux, kock hos Adam & Albins matstudio, B.A.R och kökschef på Esperanto. Nu: köksmästare på Ekstedt.

Tävlingsmeriter: Brons med Juniorkocklandslaget 2008, Tävlade i Worldskills i Kanada 2009, OS-guld med Juniorkocklandslaget 2012, arbetat med Bocuse d’Or under både Adam Dahlberg och Tommy Myllymäkis tävlingar. Del av guldvinst i Native Cooking Award, Danmark 2016.

Det gör jag om 5 år: ”Jag är inte helt säker på att jag har en egen restaurang. Jag har inte bestämt det ännu, det är svårt att veta vilka tillfällen som kommer i framtiden. Jag hoppas att jag jobbar med Niklas på ett eller annat sätt för det är väldigt roligt”.

 

Om Rising Star:

Med utmärkelsen vill White Guide uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter. Mottagaren av utmärkelsen ska vara 30 år eller yngre.

Tidigare pristagare:

2009: Johan Jureskog, Stockholm
2010: Titti Qvarnström, Malmö
2011: Daniel Berlin, Skåne Tranås
2012: Jacob Holmström, Stockholm
2013: Frida Ronge, Göteborg
2014: Edin Dzemat, Göteborg
2015: Lina Ahlin, Stockholm
2016: Filip Fastén, Stockholm

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Tävling

Sim- och klättertävling slussar turister till Linköping

NYHETER. Linköping & Co vill ta vara på publiksuccén.

Annons
Orsa

Strålande sommar för landets campingföretag

NYHETER. Bokningsläget hos Svenska Campingpärlor upp över 25%.
Ulla på Prinsen

Servitris med 35 stolta år på samma ställe

PORTRÄTT. Ulla Dunder ser restaurang Prinsen som sitt "andra hem".
liseberga

Lisebergs nya supergunga: ”Suger tag i magen”

NYHETER. Attraktionen Lokes prislapp – 170 miljoner.
Svenska Mässan 1

Svenska Mässan storsatsar: 2000 rum innan 2030

NYHETER. Prislapp: 5 miljarder – Målet: Att bli Europas mötesplats nummer 1.
Park Avenue Göteborg, skiss över nya restaurangen

Stefan Karlssons nya restaurang ska sätta Park Avenue på matkartan

NYHETER. Inleder samarbete med Elite – del av hotellets 100-miljonerssatsning.
Ikaros, nyhet Gröna Lund 2017.

Premiär-åk för Gröna Lunds Ikaros: ”Läskigaste någonsin”

LISTA. Kolla in: Det här är nöjesparkens alla nyheter 2017.
Flag Hotels 1

Hotelljätten till Landvetter: "Bygger ett super-Scandic"

NYHETER. Klar operatör för Flag Hotel – i anslutning till nya flygplatsen.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.
visitavimmel17

Vårens varmaste vimmel!

NYHETER. Fullt hus när Visita bjöd in till Tyrol.
Campingkrögare

Rutinerad krögare bakom ny campingkrog

NYHETER. Anders Vollmer nappade på att driva fisk- och skaldjursställe.
annas

Hon prisas som Årets Kvinna i besöksnäringen

NYHET. Hotelltoppen Anna Spjuth: "Jag har alltid tagit lite för svåra tjänster".
Accor

Bra start på året för jätten Accorhotels

NYHETER. Hotellmarknaden lyser starkt – franska marknaden vänder.
Valkyria puff

Lisebergs nyhet: ”Ett domedagsfall ner i underjorden”

NYHETER. Valkyria blir Europas längsta berg- och dalbana. 
Gondolbana, Skövde

Gondolbana ska ta Skövdes turism till nya höjder

NYHETER. Investerar 75 miljoner för 700 meters banväg.
Fazer matsvinn

Fazer räddade 450 000 portioner mat

NYHETER. Företagets kamp mot matsvinn gav utdelning.
Håkan Hellström på Liseberg

Liseberg hyllar Håkan Hellström med egen utställning

NYHETER. Öppnar i helgen: Besökare får spela in låtar och se konserter.
CEO

Clarions direktörer byter jobb med varandra

NYHETER. Hotellkedjans toppar kliver ur sin komfortzon för att lära.
Marcus Samuelsson 1

Marcus Samuelsson vill att fler ska äta mer grönt

NYHETER. Lanserar nytt menykoncept: "Vi måste tänka så här". 
Stora Hotellet, Jönköping 1

Gammal "hotell-dam" byggs ut för 40 miljoner

NYHETER. I landets fjärde största hotellregion Jönköping finns rumsefterfrågan.
Cykelturism 1

Så ska Värmland locka besökare på två hjul

NYHETER. Satsar en halv miljon kronor – vill bli ett "cykellän".
Eva Östling 1

Efter tuffa förhandlingar – strejken avblåst

NYHETER. Östling: "Glad att företagen får arbetsro och att vi landar på märket".
Rullskidor.

Här rullas ny multiskidbana ut

NYHETER. Orsa Grönklitt får ytterligare ny reseanledning.
Himmelfjäll 1

Landets största fjällsatsning – prislapp 1,2 miljarder

NYHETER. 2019 öppnar Himmelfjäll: 2600 bäddar, 9 liftar, 24 backar.
Hotellreception 1

Efter terrorattacken: Liten påverkan i hotellbokningar

NYHETER. Påskveckan ändå lugnare än en normal arbetsvecka.
Radisson. 1.

Radisson spa-satsar i nytt samarbete

NYHETER. Gästerna tas med på tidsresa i nyrenoverade hotellet.
Voxnabruks camping

Han vill göra Voxnabruk känt i världen

PORTRÄTT. Så satsar Christoffer Karlström på att förlänga säsongen.
Årets Friluftskommun 2017

Är de Sveriges sportigaste kommuner?

NYHETER. Örebro och Huddinge får dela på pris för bästa friluftskommun.
Juniorkocklandslaget 3

Här är nya Junior- kocklandslaget

NYHETER. De 8 ska tävla med lagkapten Annie Lundin i spetsen.
Skiss nya Furuvik

Furuvik storsatsar på koncepthotell för 30 miljoner

NYHETER. Nya anläggningen precis vid havet: "Planerat länge".
Hafsten Resort

De är landets bästa campingar

NYHETER. Hafsten Resort i Bohuslän är Årets Campingföretagare.
Scandic Karma

Hotelljätten tar upp kampen mot matsvinnet

NYHETER. Scandic inleder samarbete med ny hajpad app.
Härnösands gymnasium

Höga Kusten får ny lärlingsutbildning

NYHETER. Så ska kompetensbristen minskas: ”Finns stort behov”. 
strejkscandic

Företag skyddas mot strejk-smällen

NYHETER. Vid strejk: Svenskt Näringsliv står för alla direkta kostnader.
Arlanda.

Flygtrafiken i landet ökar

NYHETER. Visit Sweden: "Gläds åt fler internationella turister".
Murat Togan, Fiskmagasinet 1

Prisvinnande restaurang: "Hetaste öltrenderna just nu"

NYHETER. Murat Togan på Fiskmagasinet matchar öl som vin med mat.
strejk2

Strejkvarslade företag: "Medför en viss oro"

NYHETER. HRF har varslat 19 företag i sex städer om strejk.
Vårskidåkning.

Vårskidåkning – en växande trend

NYHETER. Succé när skidanläggningarna förlänger säsongen.
Visitas vd Eva Östling och förhandlingschef Antje Dedering.

Förhandlingarna strandade – risk för strejk

NYHETER. Visita: "Ett hot mot svensk ekonomi."
Eleven Madison Park 1

Här ligger världens bästa restaurang

NYHETER. Prestigelistan World’s 50 Best Restaurants är nysläppt.
Frösö park bygger ut

Frösö Park bygger ut: "Vi vill skapa en destination"

NYHETER. Hotellet bygger 96 nya rum – vill omsätta 100 miljoner om 3 år.
Max Samhall samarbete

Max prisas för sitt hållbara tänk

NYHETER. Kedjan toppar SBI Index sjunde året i rad. 
Stockholmsmässans vd Patric Sjöberg 1.

Design ska locka fler långväga mässbesökare

NYHETER. Stockholmsmässans blickar framåt.
Eva-vårbudget

Eva Östling: "Förhandlingarna fortsätter"

NYHETER. Än har Visita och HRF inte enats om nytt avtal.
Meet the locals 1

Här skapas unik turism av lokalborna

NYHETER. Vardagsmat för svensken blir exotiskt resande. 
ICE Hotel

Minusgrader ska ge plus i kassan hos ishotellet

NYHETER. Öppet året runt ger skjuts åt intäkterna för Icehotel.
SM-mästare sommelieri 2016: Fredrik Lindfors

Han är Sveriges bästa sommelier – igen!

NYHETER. Fredrik Lindfors vann SM för andra året i rad.
Ansia Camping reception 1

"Att vara 5-stjärnig är en konkurrensfaktor"

NYHETER. Ansia en av 13 toppcampingar. 
Tomas Ringby Peterson.

Han ska styra Svensk Camping

KARRIÄR. Så vill Tomas Ringsby Petersson locka fler medlemmar.
Petter Stordalen 1

Stordalen köper Göteborgs-hotell: ”Vi ska bli dubbelt så stora”

NYHETER. Blixtsnabbt beslut – budade över Best Western.
Avtal 2017.

Visita och HRF fortsätter förhandla om nytt avtal

NYHETER. Parterna har inte enats – möts igen på söndag. 
 
Samisk skolavslutning

Samiska besöksmål sprids över världen

NYHETER. Upplevelser ska säljas i paketform. "Ännu hemliga".
Katarina Romell.

Hon ska växla upp på slottshotellet

NYHETER. Katarina Romell är ny vd på Görvälns slott.
Trelleborg, Sjöormen

Trelleborg vill locka fler "nördturister"

NYHETER. Ska öka turismomsättning till en miljard kronor. 
Joacim Johansson

Efter två toppår – Astrid Lindgrens Värld utökar

NYHETER. Bra siffror möjliggjorde köp av författarens barndomshem.
Wayne's Coffee 1.

Här är kaffekedjan som är bäst på franchise

NYHETER. 250 ansökte om att få driva Wayne's-kaféer – 15 godkändes.
World's 50 Best 1

Tunnsått med svenska restauranger på prestigelista

NYHETER. World's 50 Best räknar ner – bara Nilssons Fäviken med.
Kocklandslaget 2017.

Nya Kocklandslaget: "Vi siktar bara på guld"

NYHETER. Siktar på att inta översta pallplats – både i VM och OS.
Dalarna

Dalarna rustar för tuffare konkurrens

NYHETER. Kraftsamlar i kampen om internationella turister.
Clarion Sense

”Vi ska bli Luleås största hotell”

NYHETER. Clarion Sense bygger ut – satsar 80 miljoner.
Svante Melander Amanda Lydahl från Wisbygymnasiet

Gymnasie-SM: ”Helt oväntat att vi tog guld”

NYHETER. Deltagare från Wisbygymnasiet kammade hem segern.
Countryside Hotels 1

Hotellkedja slår ett slag för hållbar kärlek

NYHETER. Garanti ger par pengarna tillbaka vid skilsmässa.
At Six incheckning

Redo för incheckning i hotellkvarteret Urban Escape

NYHETER. Största byggprojektet på 30 år – prislapp 5 miljarder.
Njem Hatom, 26, Smak.

Från Syrien till jobb på Malmö-restaurang

PORTRÄTT. Njem Hatom, 26, har hittat hem – och ny karriär.
rutabaga

Mathias Dahlgren dumpar stjärnor och startar vegovåg

NYHETER. Experten: "Det gröna skiftet är mer än en fluga".

Aljoša Lagumdžija

Södertälje satsar som turistdestination – i Finland

NYHETER. Samarbete ska locka finska turister.

McDonald's säljer

McDonald's i storaffär: Säljer svenska verksamheten

NYHETER. Ingen skillnad för franschisetagare – vill öppna fler restauranger.