Kock med potential – Rod Pérez är årets Rising Star

Rod Pérez Foto: Pressbild

Rod Pérez får White Guides utmärkelse Årets Rising Star.

KARRIÄR. Det var Jamie Oliver som fick Rod Pérez att i tonåren vilja bli kock. Tänk om han vetat då att han skulle få servera Justin Timberlake lax och bli influgen till Jordanien för att laga mat åt kungen. På hemmaplan har den 27-årige kocken hunnit med att jobba på stjärnkrogar, tävla med kockeliten och i år få utmärkelsen Rising Star.

När Besöksliv når Ekstedts köksmästare Rod Pérez är han ute i naturen i Nacka och plockar enris till restaurangen. Det knastrar lite i luren.

–Hur det kändes när jag fick veta? Jag blev riktigt förvånad.Artikeln fortsätter under annonsen

Jamie Oliver väckte intresset

Man skulle nästa kunna säga att allt är tack vare kocken Jamie Oliver. Annars hade inte White Guide, som står bakom priset Årets Rising Star, gjort samtalet häromdagen och berättat att de gett Rod Perez utmärkelsen.

Genom Jamie Olivers tv-program som rullade om eftermiddagen när han kom hem från skolan fick han upp ögonen för kockyrket. Ett sportlov fixade han praktik på en kompis till en kompis föräldrars restaurang – och blev ”helt hooked”. Valet av gymnasieinriktning var given.

Hur var det efter skolan – var det lätt att få jobb?

– Jag jobbade medan jag gick i skolan, så ja, det var det. Jag var nära att hoppa av utbildningen. Det var inget fel på skolan men jag kände inte att jag lärde mig så mycket mer efter att ha varit ut och jobbat och lärt mig massor och sen kom jag till ett skolkök och fick stå bredvid femton helt ointresserade elever.

Vilket var ditt första jobb efter utbildningen?

–Tössebageriet. Jag var där i cirka ett halvår. Jag gjorde tårtor och bakelser och semlor ibland.

Men konditorsvängen lockade inte mer sedan?

–Hela anledningen till att jag jobbade där var för att jag tävlade med Juniorkocklandslaget och gjorde desserterna. Och jag höll på med det lite sedan, på Lux när de hade sitt bageri.

Har du några bra tips till andra unga aspirerande kockar?

–Jobba hårt. Det lönar sig i längden. Men jobba heller inte ihjäl dig. Var öppen och ta alla chanser att lära. Sänk garden och strunta i att försöka bevisa att du redan kan en massa saker.

Om du jämför kock- och köksmästarrollen. Vad har utvecklat dig till där du är idag?

–Jag måste forma sin egen idé på ett annat sätt som köksmästare. Jag får min egen frihet att skapa det jag själv tänker än att göra det jag blir tillsagd. Det är mycket ansvar i den här rollen, på både bra och dåliga dagar så har jag allt på mina axlar. Även fast jag inte är på plats dygnet runt så är jag delaktig i allt.

Hur nära jobbar du med Niklas Ekstedt?

–Han är namnet utåt, ledaren och ägaren till restaurangen. Jag sköter den dagliga driften och sedan kommer vi överens om nya kreativa förslag. Vi har ett jättebra samarbete där vi båda litar på varandra.

Ni har rest en hel tillsammans. Berätta!

–Vi har gjort middagar tillsammans utomlands, till exempel i Köpenhamn och i Jordanien. Vi lagade mat hemma hos kung Abdullah II. Det var en födelsedagsmiddag. Vi trodde de skojade när de ringde till restaurangen. Vi undrade när kungen skulle komma förbi och äta men de svarade ”nej ni måste komma hit”. Så då gjorde vi det. De var tjugo personer.

Vad lagar man till kungen av Jordanien?

– Han älskar kött, entrecôte, oxfilé och biff. Fast vi gav honom lite fisk och skaldjur också. Det var ganska overkligt men han var jättetrevligt och det var en avslappnad stämning på middagen.

Vem är den mest kända gästen ni haft på Ekstedt under din tid?

–Justin Timberlake.

Vad beställde Justin Timberlake?

–Du kommer aldrig tro mig. Han hade med sig en hel lax som de hade fiskat. Den var typ halvfryst. De sa att de skulle vara sex personer och så kom de 18 stycken. De fick laxen i alla fall.

Slutligen, hur skulle du beskriva ditt tänk kring matlagning?

–Det är en svår fråga. För under min tid på olika restauranger så jag har plockat upp vissa delar lite här och var från olika restauranger. Så min matfilosofi är en blandning av de ställen jag har varit på. Nu på Ekstedt är det mer platsen och tillgången till köket som sätter prägel på matlagningen. Det är som ett vanligt restaurangkök men vi har ju ingen ugn som man kan sätta på 220 grader. Annars är min mat god, härlig, och lätt att förstå.

Fakta

Rod Perez, 27.

Utbildning: Hotell- och restaurangymnasium.

Cv: Konditor på Tössebageriet och Lux. Var med och öppnade restaurang Pont Noveaux, kock hos Adam & Albins matstudio, B.A.R och kökschef på Esperanto. Nu: köksmästare på Ekstedt.

Tävlingsmeriter: Brons med Juniorkocklandslaget 2008, Tävlade i Worldskills i Kanada 2009, OS-guld med Juniorkocklandslaget 2012, arbetat med Bocuse d’Or under både Adam Dahlberg och Tommy Myllymäkis tävlingar. Del av guldvinst i Native Cooking Award, Danmark 2016.

Det gör jag om 5 år: ”Jag är inte helt säker på att jag har en egen restaurang. Jag har inte bestämt det ännu, det är svårt att veta vilka tillfällen som kommer i framtiden. Jag hoppas att jag jobbar med Niklas på ett eller annat sätt för det är väldigt roligt”.

 

Om Rising Star:

Med utmärkelsen vill White Guide uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter. Mottagaren av utmärkelsen ska vara 30 år eller yngre.

Tidigare pristagare:

2009: Johan Jureskog, Stockholm
2010: Titti Qvarnström, Malmö
2011: Daniel Berlin, Skåne Tranås
2012: Jacob Holmström, Stockholm
2013: Frida Ronge, Göteborg
2014: Edin Dzemat, Göteborg
2015: Lina Ahlin, Stockholm
2016: Filip Fastén, Stockholm

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Skåne

Rekordmånga danska turister i Skåne

NYHETER. Danska kronan är stark och det lockar till besök.

Annons
Thomas Brühl Visit North

Thomas Brühl digitaliserar besöksnäringen

NYHETER. Visit North utvecklar ny app och plattform.
Kocklandslaget

Svenska Kocklandslaget tog hem segern mot Danmark

NYHETER. Efter landskampsvinsten laddar Svenska Kocklandslaget för VM.
Unga i fjällen

Svenska fjällen trendar bland unga

NYHETER. En ny generation upptäcker fjällen – nu anpassar STF.
kfc

Kedjan KFC växer i Sverige

NYHETER. Fem restauranger med 200 000 gäster per månad.
Torbjörn Wallin

Torbjörn Wallin ska säkra Idre Himmelfjälls framtid

KARRIÄR. Hans mål: 2 600 bäddar inom 500 meter från liften före jul 2019.
Möten

Svenska Möten slår rekord

NYHETER. Allt fler väljer mer okonventionella mötesformer.
Vibeke Raddum

Hon ska ta First in i framtiden

KARRIÄR. Vibeke Raddum vill forma framtidens hotellupplevelser.
Phil's

Så ska kedjan Phil's Burger växa

NYHETER. Ger sig in i konkurrensen på trendkänsliga Söder.
Baljeu

Därför lämnar Baljeu Grönklittsgruppen

NYHETER. ”Vi har diskuterat olika linjer men inte varit oeniga”.
Sayan

Bommar igen Råkultur – det ska Sayan Isaksson göra nu

NYHETER. Stället som banade väg för Stockholms nya sushi-våg stänger.
Fanny Sturén

Så ska Svenska Brasserier satsa på hållbarhet

KARRIÄR. Fanny Sturén blir kedjans första hållbarhetschef.
Karlatornet

Nordic Choice öppnar i Nordens högsta byggnad

NYHETER. Petter Stordalen om supersatsningen: ”Ett unikt projekt”.
Surströmmingsskiva på Tennstopet 2017

Rusning i hundratals till krogens stinkande fest

NYHETER. Gäster kommer från hela världen för att äta surströmming här.
Kebnekaises topp

Allt fler svenskar semestrar i Sverige – Kebnekaise extra trendigt

NYHETER. 25% fler beräknas vilja bestiga Sveriges högsta berg i år.
Way Out West 2017

Nytt rekord för Way Out West

NYHETER. Gav ringar på vattnet för Göteborgs besöksnäring.
Jukka Turku, Elite Hotels 1

Han fick 3 nya arbetsplatser – i ett jobb

KARRIÄR. Jukka Turku blir hotelldirektör för flera Elite-hotell i Malmö.
Fiskeskola på Getnö Gård, Åsnen

Ny nationalpark – ett grönt lyft för Smålands turism

NYHETER. Öppnar 2018: "Liknar ingen annan nationalpark i landet".
Hotellrum

Bra sommarstart för hotellen – trots junivädret

NYHETER. Antal gästnätter ökade med 7,5 procent – flest var privatgäster.
Gothia Towers Osteria

Gothia Towers växer: Öppnar ny restaurang

NYHETER. Med hela 330 sittplatser ska mässan bredda sitt ätutbud.
Kent-turism i Eskilstuna

Kent-turism är Eskilstunas nya melodi

NYHETER. Lockar besökare från hela Sverige – vill resa minnesmärke.
Idre Fjäll 1

Idre går mot supertidig säsong: "Snörekord i oktober"

NYHETER. Ökad efterfrågan ligger bakom höstsatsningen.
Helena Ahldén 1

Går till nytt toppjobb på snabbväxande Pinchos

KARRIÄR. Helena Ahldén blir COO på kedjan som öppnar 16 ställen i år.
Sivans ost

Är det här Nordens bästa matdestination?

NYHETER. Det smakar bättre västerut – enligt Embla Food Awards.
The Steam 11

The Steam Hotel har öppnat: "Helt fullbokat"

NYHETER. Efter stor invigningsfest – bokningsläget över all förväntan.
Skallefteå Airport 1

Nytt trafikrekord på Skellefteå Airport: "Otroliga siffror"

NYHETER. Flyg-vd:n om dubblat resenärsantal – andra månaden i rad.
Lily Bollinger Award 2017

Sommelierer snurrar glasen för prestigetitel

NYHETER. De 3 tävlar om titeln ”Årets Lily Bollinger”.
Äldre

Glöm inte 40 plus: "Äldre är vip!"

NYHETER. Kim Walker värnar om vikten av åldersneutralitet.
Linda Christoffersson

På hennes jobb är det Vilda Västern varje dag

SOMMARINTERVJU. Hon är ny affärsområdeschef på High Chaparral.
Sissie Svärdström

Efter 45 år som servitris: ”Jag har världens bästa jobb!”

SOMMARINTERVJU. Sissie Svärdström: ”Ju krångligare gäst – desto roligare”.
Trädgår'n

Trädgår'n växer så det knakar

NYHETER. Ikoniska Göteborgs-stället ökar omsättningen.
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.