Kock med potential – Rod Pérez är årets Rising Star

Rod Pérez Foto: Pressbild

Rod Pérez får White Guides utmärkelse Årets Rising Star.

KARRIÄR. Det var Jamie Oliver som fick Rod Pérez att i tonåren vilja bli kock. Tänk om han vetat då att han skulle få servera Justin Timberlake lax och bli influgen till Jordanien för att laga mat åt kungen. På hemmaplan har den 27-årige kocken hunnit med att jobba på stjärnkrogar, tävla med kockeliten och i år få utmärkelsen Rising Star.

När Besöksliv når Ekstedts köksmästare Rod Pérez är han ute i naturen i Nacka och plockar enris till restaurangen. Det knastrar lite i luren.

–Hur det kändes när jag fick veta? Jag blev riktigt förvånad.

Jamie Oliver väckte intresset

Man skulle nästa kunna säga att allt är tack vare kocken Jamie Oliver. Annars hade inte White Guide, som står bakom priset Årets Rising Star, gjort samtalet häromdagen och berättat att de gett Rod Perez utmärkelsen.

Genom Jamie Olivers tv-program som rullade om eftermiddagen när han kom hem från skolan fick han upp ögonen för kockyrket. Ett sportlov fixade han praktik på en kompis till en kompis föräldrars restaurang – och blev ”helt hooked”. Valet av gymnasieinriktning var given.

Hur var det efter skolan – var det lätt att få jobb?

– Jag jobbade medan jag gick i skolan, så ja, det var det. Jag var nära att hoppa av utbildningen. Det var inget fel på skolan men jag kände inte att jag lärde mig så mycket mer efter att ha varit ut och jobbat och lärt mig massor och sen kom jag till ett skolkök och fick stå bredvid femton helt ointresserade elever.

Vilket var ditt första jobb efter utbildningen?

–Tössebageriet. Jag var där i cirka ett halvår. Jag gjorde tårtor och bakelser och semlor ibland.

Men konditorsvängen lockade inte mer sedan?

–Hela anledningen till att jag jobbade där var för att jag tävlade med Juniorkocklandslaget och gjorde desserterna. Och jag höll på med det lite sedan, på Lux när de hade sitt bageri.

Har du några bra tips till andra unga aspirerande kockar?

–Jobba hårt. Det lönar sig i längden. Men jobba heller inte ihjäl dig. Var öppen och ta alla chanser att lära. Sänk garden och strunta i att försöka bevisa att du redan kan en massa saker.

Om du jämför kock- och köksmästarrollen. Vad har utvecklat dig till där du är idag?

–Jag måste forma sin egen idé på ett annat sätt som köksmästare. Jag får min egen frihet att skapa det jag själv tänker än att göra det jag blir tillsagd. Det är mycket ansvar i den här rollen, på både bra och dåliga dagar så har jag allt på mina axlar. Även fast jag inte är på plats dygnet runt så är jag delaktig i allt.

Hur nära jobbar du med Niklas Ekstedt?

–Han är namnet utåt, ledaren och ägaren till restaurangen. Jag sköter den dagliga driften och sedan kommer vi överens om nya kreativa förslag. Vi har ett jättebra samarbete där vi båda litar på varandra.

Ni har rest en hel tillsammans. Berätta!

–Vi har gjort middagar tillsammans utomlands, till exempel i Köpenhamn och i Jordanien. Vi lagade mat hemma hos kung Abdullah II. Det var en födelsedagsmiddag. Vi trodde de skojade när de ringde till restaurangen. Vi undrade när kungen skulle komma förbi och äta men de svarade ”nej ni måste komma hit”. Så då gjorde vi det. De var tjugo personer.

Vad lagar man till kungen av Jordanien?

– Han älskar kött, entrecôte, oxfilé och biff. Fast vi gav honom lite fisk och skaldjur också. Det var ganska overkligt men han var jättetrevligt och det var en avslappnad stämning på middagen.

Vem är den mest kända gästen ni haft på Ekstedt under din tid?

–Justin Timberlake.

Vad beställde Justin Timberlake?

–Du kommer aldrig tro mig. Han hade med sig en hel lax som de hade fiskat. Den var typ halvfryst. De sa att de skulle vara sex personer och så kom de 18 stycken. De fick laxen i alla fall.

Slutligen, hur skulle du beskriva ditt tänk kring matlagning?

–Det är en svår fråga. För under min tid på olika restauranger så jag har plockat upp vissa delar lite här och var från olika restauranger. Så min matfilosofi är en blandning av de ställen jag har varit på. Nu på Ekstedt är det mer platsen och tillgången till köket som sätter prägel på matlagningen. Det är som ett vanligt restaurangkök men vi har ju ingen ugn som man kan sätta på 220 grader. Annars är min mat god, härlig, och lätt att förstå.

Fakta

Rod Perez, 27.

Utbildning: Hotell- och restaurangymnasium.

Cv: Konditor på Tössebageriet och Lux. Var med och öppnade restaurang Pont Noveaux, kock hos Adam & Albins matstudio, B.A.R och kökschef på Esperanto. Nu: köksmästare på Ekstedt.

Tävlingsmeriter: Brons med Juniorkocklandslaget 2008, Tävlade i Worldskills i Kanada 2009, OS-guld med Juniorkocklandslaget 2012, arbetat med Bocuse d’Or under både Adam Dahlberg och Tommy Myllymäkis tävlingar. Del av guldvinst i Native Cooking Award, Danmark 2016.

Det gör jag om 5 år: ”Jag är inte helt säker på att jag har en egen restaurang. Jag har inte bestämt det ännu, det är svårt att veta vilka tillfällen som kommer i framtiden. Jag hoppas att jag jobbar med Niklas på ett eller annat sätt för det är väldigt roligt”.

 

Om Rising Star:

Med utmärkelsen vill White Guide uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter. Mottagaren av utmärkelsen ska vara 30 år eller yngre.

Tidigare pristagare:

2009: Johan Jureskog, Stockholm
2010: Titti Qvarnström, Malmö
2011: Daniel Berlin, Skåne Tranås
2012: Jacob Holmström, Stockholm
2013: Frida Ronge, Göteborg
2014: Edin Dzemat, Göteborg
2015: Lina Ahlin, Stockholm
2016: Filip Fastén, Stockholm

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
ibis

Fortsatt starkt för hotellen i Europa

NYHETER. Branschdominanten Accor Hotels ökar trots terrordåd.

Annons
Johan Schilow.

Compass Groups nya vd: ”Att göra bra affärer är min grej”

KARRIÄR. Han tar över Compass Group när Jonas Siljhammar går till Visita. 
Härnösand Andreas

Restaurangskola med affärsinriktning på gång i Härnösand

NYHETER. Unik utbildning planeras av låtskrivarstjärnan Andreas Carlsson.
Gustav Yrkes-VM

Inga medaljer - men värdefull erfarenhet

NYHETER. Servitris Sofie Langkjaer: "Jag fick en dipp tredje dagen".
Petter Stordalen

Stordalen: ”Här har saknats ett stort konferenshotell”

NYHETER. Bygger ett 18 våningar högt hotell med utsikt över Vättern.
Stureplan

Stureplans ombyggnad skjuts upp – igen

NYHETER. PG Nilsson: ”Ingen politisk majoritet för att gå vidare”.
Skistar

Färre säsongssökande till fjällen

NYHETER. ”Har sina naturliga förklaringar”, säger Branäsgruppens vd.
Sophie Helin

Nu ska hon styra Scandic Bollnäs

KARRIÄR. Sophie Helin tar över som hotelldirektör.
dubbel

Dubbel Dubbel rider på Göteborgsk Asienvåg

NYHETER. Slår upp dörrarna till sin fjärde krog - hoppas på kinesisk lunchsuccé.
Twister

Rekordsäsong för nöjesparkerna

NYHETER. Nöjesparksgruppen Parks and Resorts slår nya besöksrekord.
Mat

De är Årets restaurangkedja 2017

NYHETER. Långsiktiga samarbeten placerar Fazer Food Services i topp.
Personalbrist

Brist på medarbetare – nu i ännu fler yrken

NYHETER. Hovmästare och bartender räknas nu bland bristyrkena.
Stella

Finalisterna klara i debuterande Stella-galan

NYHETER. Finalister klara – Malin Söderström i tre kategorier.
Box Destilleri

Box Destilleri storsatsar – ska locka fler kvinnor

NYHETER. Fördubblar produktionen och utvecklar verksamheten.
Yrkes-VM

Bra start i Yrkes-VM: Flera topprestationer

NYHETER. Hård kamp om medaljerna i Abu Dhabi.
Restauranggalan

Trångt och trevligt då restaurangbranschen prisades

VIMMEL. Kolla in! De var där på den tionde Restauranggalan.
Ronge Restauranggalan

Storslam för Taks Frida Ronge

NYHETER. Galan bjöd på vinnare och rätter av Stockholm Culinary Team.
Emma Ziemann

Vinnaren i Årets Servitör: ”Jag log och tittade upp”

NYHETER. Fjolårets sommeliervinnare kan nu även kalla sig Årets Servitör.
Västsverige Norge

Norrmän skapar högtryck i Västsverige

NYHETER. Västsverige storsatsar på norska sommarbesökare.
Pierre

Han gör 40 krogbesök på 7 timmar

NYHETER. Under Matnatten ska matbloggaren i Malmö slå världsrekord.
Halloween Liseberg

Ännu större satsning på Halloween i år

NYHETER. Halloween har blivit ett sätt att förlänga säsongen.
Yrkes-VM

”Vi räknar med många medaljer”

NYHETER. Det svenska laget taggat inför Yrkes-VM i Abu Dhabi.
Christoffer Bergfors

Han utmanar branschen att bli mer hållbar

NYHETER. Christoffer Bergfors prisas för fokus på hållbarhet.
Storhogna sport

Storhogna satsar på sportanläggning

NYHETER. Aktiviteter året runt ska lyfta högfjällshotellet.
at park

Stefan Karlsson har öppnat At Park

NYHETER. Götaplatsgruppens femte restaurang.
whiskeykrog

De är bästa whiskykrogen – igen

NYHETER. Brygghuset i Fiskebäckskil lockar tio gånger fler provare än vanligt.
David Bergling

Han blir ny vd på Nordic Light Hotel

KARRIÄR. David Bergling ska få hotellet att ta ett större grepp om Norden.
Kåbdalis

Kåbdalis storsatsar på hemmapubliken

NYHETER. Kåbdalis skidanläggning ska lyfta destinationen.
Fredrik lindfors

Fredrik Lindfors vinner NM i sommellerie

NYHETER. Chefssommelieren vinner två guld på en vecka.
72 hour cabin

Så lugnar svensk natur stressade turister

NYHETER. Framgång för program som lyfter svensk natur. 
husbilscamping

Ny skatt kan grusa husbilsboomen

NYHETER. Campingar riskerar drabbas dubbelt av ny skatt.
Linje Tio barteam 1

Linje Tio i Hornstull är en av världens bästa barer

NYHETER. Knep plats 44 på prestigefyllda World’s 50 Best Bars.
Global pastry chef

Sverige vidare till VM i Global Pastry Chef

NYHETER. Kocklandslagets konditorer klara för finalen i Kuala Lumpur.
Gränsö slott

Gränsö Slott bygger ut sitt spa

NYHETER. Nu dubbleras spaavdelningen på Gränsö Slott till 600 kvadratmeter. 
Paul Svensson

Paul Svensson gröna krog prisas – och växer till London

NYHETER. Vill att gästerna ska förstå att ”växtbaserat är gott”.
Bruksvallarna

Många skidorter laddar snabb säsongsstart med sparad snö

NYHETER. Bruksvallarna lägger 10 miljoner för att spara 25 000 kubikmeter snö.
SAS höga kusten

Nytt flyg till Stockholm gynnar turismen på Höga Kusten

NYHETER. Nu återupptar SAS flyg mellan Örnsköldsvik och Stockholm.
Lydmar Hotell 1

Sverige – ny resefavorit för amerikanska turister

NYHETER. Intäkter från ökat antal gästnätter steg med 6,6% i somras.
Eva Östling om SD:s skuggbudet

Eva Östling: ”SDs förslag ökar splittring på arbetsmarknaden”

NYHETER. Chockhöjd restaurangmoms - hot mot ”Sveriges integrationsmotor”.
Aquavit London

Efter första Michelin-stjärnan – nu ska Aquavits koncept spridas

NYHETER. Krogen där stammisen Rihanna beställer köttbullar prisas.
Petter Stordalen, Arlanda 1

Stordalen vill bygga ut på Arlanda

NYHETER. Koncernen kan komma att ha över 1000 rum på flygplatsen.
Eva Östling höstbudget

Eva Östling om konkursökning: "Höjda arbetsgivaravgifter för unga är orsaken"

NYHETER. Hotell och restauranger drabbades av 22% fler konkurser än 2016.
Kanelbullens Dag 2017

Här var det uppbullat – nu firas Kanelbullens Dag!

NYHETER. Bagaren Magnus Johansson säljer tusentals bullar idag.
SM-mästare sommelieri 2016: Fredrik Lindfors

Höj glaset – Fredrik Lindfors fixade svenskt guld i sommelieri!

NYHETER. Grand Hotels chefssommelier om den tuffa tävlingen.
Plus, 1

Kritiken växer mot Booking.com: "Ranking ska vara ärlig"

NYHETER. Eva Östling välkomnar Plus granskning av OTA:ernas fulspel.
Ripjakt 1

Stopp för utländska jägare slår mot besöksnäringen

NYHETER. Stängda anläggningar och färre jobb i fjällen efter kritiserat beslut.
Kalle Jangbratt

Han startade med sommarjobb som vaktmästare – idag vd

KARRIÄR. Kalle Jangbratt ska ta koncernen Melanders group vidare. 
eva möter Sara Öhrvall

Så påverkar digital utveckling besöksnäringen

EVA MÖTER. Sara Öhrvall om hur digitalisering påverkar besöksnäringen.
Good Mornings hotellbåt, Sundsvall

Flytande hotell tar ny kurs

NYHETER. Hotellbåt blir budgetalternativ i Sundsvall.
Göran Jonsson

Liftskötare med 40 år på toppen

PORTRÄTT. Göran Jonsson basar över 34 liftar i Västbranten. 
Eva Östling 1

Eva Östling: ”Momsförslaget slår mot jobben och integrationen”

NYHETER. Visita kritiska mot Moderaternas momsförslag: "En dubbelstöt".
Waxholms hotell, fasad 1

Efter dubbel otur reser sig nu Waxholms hotell

NYHETER. vd Tobias Ekman: "Som tur är har vi sluppit avboka gäster".
Långe Jan, Öland

Ölands skördefest drar in 300 miljoner

NYHETER. Bo Pensionat: "Bättre än midsommar för oss".
Vadstena Camping 1

Vadstena Camping applåderar sommaren: ”Totalt fullt varje dag”

NYHETER. Trycket till trots – anläggningen vill men får inte bygga ut.
Harrys

Karlstadkrogar nekas uteservering på vintern

NYHETER. Restauratören: ”Förhoppningen var att vi skulle få tillstånd”.
Hotel Rogge

Efter hotellets stjärnstatus – vill dubbla antal rum

NYHETER. vd:n: "För att inte behöva tacka nej till gäster".
Skeppsholmen, Af Chapman

Vilken framtidsbransch! Svensk turisms omsättning ökade med 18,3 miljarder

NYHETER. Idag firas World Tourism Day – med svenska rekordsiffror.
Fredrik Elfgren

Han sadlade om från safariguide i Kenya – idag hotell-vd

KARRIÄR. Fredrik Elfgren: ”Alla kan lära sig, men man måste gilla sitt jobb”.
Sibylla i Viksjö 1

Rekordmånga nya restauranger ger Sibylla "ketchupeffekt"

NYHETER. Kedjan väntas omsätta 800 miljoner kronor under 2017.
Roller coaster 1

Europas bästa nöjesparker har korats – här är de svenska vinnarna

NYHETER. Så gick det när European Star Awards 2017 delades ut i Berlin igår.
Appar

7 appar som klickar besöksnäringen in i framtiden

LISTA. Digitala plattformer som erbjuder nya lösningar.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Hon är landets bästa kvinnliga sommelier

NYHETER. Tina Johansson skålade sig till seger i Lily Bollinger Award. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.