Kock med potential – Rod Pérez är årets Rising Star

Rod Pérez Foto: Pressbild

Rod Pérez får White Guides utmärkelse Årets Rising Star.

KARRIÄR. Det var Jamie Oliver som fick Rod Pérez att i tonåren vilja bli kock. Tänk om han vetat då att han skulle få servera Justin Timberlake lax och bli influgen till Jordanien för att laga mat åt kungen. På hemmaplan har den 27-årige kocken hunnit med att jobba på stjärnkrogar, tävla med kockeliten och i år få utmärkelsen Rising Star.

När Besöksliv når Ekstedts köksmästare Rod Pérez är han ute i naturen i Nacka och plockar enris till restaurangen. Det knastrar lite i luren.

–Hur det kändes när jag fick veta? Jag blev riktigt förvånad.Artikeln fortsätter under annonsen

Jamie Oliver väckte intresset

Man skulle nästa kunna säga att allt är tack vare kocken Jamie Oliver. Annars hade inte White Guide, som står bakom priset Årets Rising Star, gjort samtalet häromdagen och berättat att de gett Rod Perez utmärkelsen.

Genom Jamie Olivers tv-program som rullade om eftermiddagen när han kom hem från skolan fick han upp ögonen för kockyrket. Ett sportlov fixade han praktik på en kompis till en kompis föräldrars restaurang – och blev ”helt hooked”. Valet av gymnasieinriktning var given.

Hur var det efter skolan – var det lätt att få jobb?

– Jag jobbade medan jag gick i skolan, så ja, det var det. Jag var nära att hoppa av utbildningen. Det var inget fel på skolan men jag kände inte att jag lärde mig så mycket mer efter att ha varit ut och jobbat och lärt mig massor och sen kom jag till ett skolkök och fick stå bredvid femton helt ointresserade elever.

Vilket var ditt första jobb efter utbildningen?

–Tössebageriet. Jag var där i cirka ett halvår. Jag gjorde tårtor och bakelser och semlor ibland.

Men konditorsvängen lockade inte mer sedan?

–Hela anledningen till att jag jobbade där var för att jag tävlade med Juniorkocklandslaget och gjorde desserterna. Och jag höll på med det lite sedan, på Lux när de hade sitt bageri.

Har du några bra tips till andra unga aspirerande kockar?

–Jobba hårt. Det lönar sig i längden. Men jobba heller inte ihjäl dig. Var öppen och ta alla chanser att lära. Sänk garden och strunta i att försöka bevisa att du redan kan en massa saker.

Om du jämför kock- och köksmästarrollen. Vad har utvecklat dig till där du är idag?

–Jag måste forma sin egen idé på ett annat sätt som köksmästare. Jag får min egen frihet att skapa det jag själv tänker än att göra det jag blir tillsagd. Det är mycket ansvar i den här rollen, på både bra och dåliga dagar så har jag allt på mina axlar. Även fast jag inte är på plats dygnet runt så är jag delaktig i allt.

Hur nära jobbar du med Niklas Ekstedt?

–Han är namnet utåt, ledaren och ägaren till restaurangen. Jag sköter den dagliga driften och sedan kommer vi överens om nya kreativa förslag. Vi har ett jättebra samarbete där vi båda litar på varandra.

Ni har rest en hel tillsammans. Berätta!

–Vi har gjort middagar tillsammans utomlands, till exempel i Köpenhamn och i Jordanien. Vi lagade mat hemma hos kung Abdullah II. Det var en födelsedagsmiddag. Vi trodde de skojade när de ringde till restaurangen. Vi undrade när kungen skulle komma förbi och äta men de svarade ”nej ni måste komma hit”. Så då gjorde vi det. De var tjugo personer.

Vad lagar man till kungen av Jordanien?

– Han älskar kött, entrecôte, oxfilé och biff. Fast vi gav honom lite fisk och skaldjur också. Det var ganska overkligt men han var jättetrevligt och det var en avslappnad stämning på middagen.

Vem är den mest kända gästen ni haft på Ekstedt under din tid?

–Justin Timberlake.

Vad beställde Justin Timberlake?

–Du kommer aldrig tro mig. Han hade med sig en hel lax som de hade fiskat. Den var typ halvfryst. De sa att de skulle vara sex personer och så kom de 18 stycken. De fick laxen i alla fall.

Slutligen, hur skulle du beskriva ditt tänk kring matlagning?

–Det är en svår fråga. För under min tid på olika restauranger så jag har plockat upp vissa delar lite här och var från olika restauranger. Så min matfilosofi är en blandning av de ställen jag har varit på. Nu på Ekstedt är det mer platsen och tillgången till köket som sätter prägel på matlagningen. Det är som ett vanligt restaurangkök men vi har ju ingen ugn som man kan sätta på 220 grader. Annars är min mat god, härlig, och lätt att förstå.

Fakta

Rod Perez, 27.

Utbildning: Hotell- och restaurangymnasium.

Cv: Konditor på Tössebageriet och Lux. Var med och öppnade restaurang Pont Noveaux, kock hos Adam & Albins matstudio, B.A.R och kökschef på Esperanto. Nu: köksmästare på Ekstedt.

Tävlingsmeriter: Brons med Juniorkocklandslaget 2008, Tävlade i Worldskills i Kanada 2009, OS-guld med Juniorkocklandslaget 2012, arbetat med Bocuse d’Or under både Adam Dahlberg och Tommy Myllymäkis tävlingar. Del av guldvinst i Native Cooking Award, Danmark 2016.

Det gör jag om 5 år: ”Jag är inte helt säker på att jag har en egen restaurang. Jag har inte bestämt det ännu, det är svårt att veta vilka tillfällen som kommer i framtiden. Jag hoppas att jag jobbar med Niklas på ett eller annat sätt för det är väldigt roligt”.

 

Om Rising Star:

Med utmärkelsen vill White Guide uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter. Mottagaren av utmärkelsen ska vara 30 år eller yngre.

Tidigare pristagare:

2009: Johan Jureskog, Stockholm
2010: Titti Qvarnström, Malmö
2011: Daniel Berlin, Skåne Tranås
2012: Jacob Holmström, Stockholm
2013: Frida Ronge, Göteborg
2014: Edin Dzemat, Göteborg
2015: Lina Ahlin, Stockholm
2016: Filip Fastén, Stockholm

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".

Annons
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Susanne Wallin, Haparanda stadshotell

Drömmen blev sann – hon tar över Haparanda Stadshotell

NYHETER. Började jobba som nisse som 16 -åring – nu har Susanne Wallin köpt.
Parks and Resorts

Efter Parks and Resorts rekordår – vill investera mer

NYHETER.  vd Fogelmarck: "Ökade med 3% jämfört med tidigare rekordår".
Taku-Taku 1

Här öppnar landets första veganska snabbmatskedja

NYHETER. Kocken Sebastian Schauermann vill öppna fler enheter.
Flygskatt Eva Östling

Eva Östling: "Regeringen tror inte på sitt eget förslag om flygskatt"

NYHETER. Förvirring kring senaste turerna – USA och Turkiet får rabatt. 
Ligulas nya motell i Älvsjö

Ligulas nya motellkedja tar form

NYHETER. Öppnar enhet nummer två i Älvsjö. 
Frösö Park Arena 1

Frösö Park skapar ny reseanledning – öppnar aktivitetshall

NYHETER. Har inspirerats från parken Woodward i USA.
Restaurang Göteborg, Stockholm 1

Akut brist på krogpersonal i sommar

NYHETER. Ny rapport visar siffror för hotell- och restaurangbranschen. 
Kalmar Årets Sommarstad 2017

De vinner Årets sommarstad – igen!

NYHETER. Turistchefen: "Många känenr en stolthet för staden".
Sundbyholms gästhamn 1

Mälardalen lockar allt fler turister

NYHETER. "Besöksnäringen har mycket stark tillväxt i regionen".
Red Rooster, London 1

Marcus Samuelsson öppnar Red Rooster i London

NYHETER. Tar sitt koncept från Harlem till Europa: "Spännande".
Best Western Strand, Visby 1

Så fullbokad är Almedalsveckan: "Förberedda sen februari"

NYHETER. Hotellen i Visby på högvarv – boenden finns bara kvar utanför muren.
Jimmi Eriksson och Annie Lundin 1

Storslam under NM: Svenska kockar lagade hem dubbla guld

NYHETER. Jimmi Eriksson och Annie Lundin sopade banan i finska Lahti.
Mamma Mia The Party 1

Björn Ulvaeaus tar Mamma Mia The Party till London

NYHETER. Succén från Gröna Lund på export – bygger helt ny byggnad.
Oaxen Krog sommelierer

Svensk krog har en av världens bästa vinlistor

NYHETER. Nu vill Oaxen krog locka internationella vinnördar. 
Snälltåget 1

Extra nattåg förlänger Åres säsong

NYHETER. Turismutvecklaren: "Positivt" – efter nedläggningshotade nattåg.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.