Annons

Kockarna som vill fortsätta ta över i köken

zoom Action i köket. Linn Söderström (till vänster) och Lisa Lönner Pulkkinen (mitten) är grundarna till kocknätverket TakeOver.
Action i köket. Linn Söderström (till vänster) och Lisa Lönner Pulkkinen (mitten) är grundarna till kocknätverket TakeOver.
FOKUS. Höjdarstämning, både bland personal och gäster. Och massor av bokningar. Det är resultatet när TakeOver tar över krog efter krog med sitt budskap om fler kvinnor i köket. Nu gästspelar de på Pontus Frithiofs Pocket City med final nästa helg. 
Annons

TakeOver Sverigeturné pågår för fullt, och kockarna och initiativtagarna Linn Söderström och Lisa Lönner Pulkkinen är nöjda – men trötta.

– Det har gått jättebra, vi som jobbar i köket har vansinnigt roligt, och gästerna som kommer är väldigt intresserade av det vi gör, säger Linn Söderström.

 

Nätverk med växtvärk

Allt började med en middag för två år sedan på 19 Glas i Gamla Stan i Stockholm som matjournalisten Lisa Förare Winbladh tagit initiativ till. Då deltog sju kvinnliga kockar och kvällen blev snabbt fullbokad. Idag består nätverket av 150 kockar, som alla har det gemensamt att de är yrkesverksamma inom den högre gastronomin och att de inte är män.

– När vi började ville vi över huvud taget inte använda ord som definierade kön. Vi ville inte använda ord som ”tjejkocksrestauranger” och liknande. Visst, vårt syfte är att få in fler kvinnliga kockar i restaurangköken, men det är tråkigt att den här diskussionen behövs, konstaterar Linn Söderström.

Under den där första kvällen på 19Glas, fick kockarna idén om att gästspela på kända krogar runt om i landet, att ta över restaurangkök efter restaurangkök helt enkelt, precis som namnet på nätverket antyder.

 

Kommer leva vidare

Sedan dess har TakeOver 2016 gästat krogar som Ekstedts och Pontus Atelier 23 i Stockholm, Koka i Göteborg och Bloom in the Park i Malmö. I början av 2017 är det Pontus Frithiofs Pocket Citys tur. Här huserar kockarna nu fram tills den 18 februari, och det är nya menyer och nya kockar varje kväll.  

– Alla vi kockar som är med i nätverket har jobbat länge i kök. Men nu, när vi gör en sådan här grej gör vi ju det för att det är kul, och det märks på stämningen. Vi hjälps åt på ett helt annat sätt och i det är en fantastisk stämning i gänget, säger Linn Söderström.

Hon berättar att alla de medverkande kockarna ger 100 procent och att det blir en överleverans varje kväll.

Nästa lördag är det final på Pocket City, men Linn Söderström är övertygad om att vi kommer att se mer av TakeOver.

– Vi kommer definitivt att finnas kvar, men just nu vet vi inte hur och på vilket sätt. TakeOver är inte bara ett nätverk, det är även ett företag.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...