Annons

Kocktävling räddade restaurangskola

zoom Det som vänt den negativa trenden är kocktävlingen för elever i årskurs nio.
Det som vänt den negativa trenden är kocktävlingen för elever i årskurs nio.
NYHETER. Nu står det klart att det nedläggningshotade hotell- och restaurangprogrammet i Falun kommer att leva kvar – antalet sökande har ökat från fyra till trettio. Bakom utvecklingen ligger en kocktävling för stadens niondeklassare: ”Det är mycket skriverier i lokalpressen och på Facebook om tävlingen. Den har rört om i grytan och skapat ett stort intresse för utbildningen”, säger Barbro Heurlin, restauranglärare på Kristinegymnasiet. 
Annons

Som Besöksliv tidigare rapporterat om så riskerade restaurang- och livsmedelsprogrammet på Kristinegymnasiet i Falun att läggas ner efter att bara fyra elever sökt utbildningen. Och det fick flera av stadens kockar att gå samman i en räddningsaktion.

[LÄS MER: ”Kockar tar strid för hotad utbildning”]

Och deras engagemang har gett resultat.

– Det är fantastiskt roligt, vi hade en genomgång för en vecka sedan och då var det tjugosex elever som hade restaurangprogrammet som förstahandsval. Det innebär att utbildningen är räddad, säger Ingemar Eberstål som driver Banken Bar & Brasseri i Falun.

Vände trenden

Det som vänt den negativa trenden är en kocktävling för elever i årskurs nio. Den har arrangerats via projektet Falu restaurangakademi där krögare, gymnasieskolan och näringslivskontoret i Falun ingår. Själva tävlingsmomenten har skett under hemkunskapslektionerna och juryn har bestått av kockar från branschen, lärare och elever.

– Vi var ute i nästan alla skolor och det blev totalt tjugofem klasser som körde kockduell. Samtliga elever i varje skola var med och tävlade: de utgick från en råvarukorg med kycklingfilé och ett antal grönsaker och skulle sedan ta fram ett recept och laga en rätt på femtio minuter. Därefter gick två elever från varje klass vidare till final.

Finalen hölls i januari i år och här gjorde tio lag med två elever i varje upp.

Uppdraget var att laga en varmrätt på två timmar. Och första pris var en helkväll på Faluns restauranger.

 Ingemar Eberstål ser tävlingen som en unik möjlighet att nå ut till eleverna på deras villkor.

– Det var en fantastisk uppslutning i klasserna och eleverna gick in för det här till hundra procent. Samtidigt fick vi tillfälle att informera om vad det innebär att vara kock och att jobba inom besöksnäringen. Jag tror att tävlingen gjort att folk fått upp ögonen för utbildningen.

Samarbete mellan skolan och näringslivet

Det som gjort det möjligt att vända den negativa utvecklingen för restaurangprogrammet i Falun är att skolan och näringslivet samarbetar, berättar Ingemar Eberstål.

– Det är ett fantastiskt samarbete mellan krögare, Falu kommun, näringslivskontoret och skolan, det här visar att om man verkligen vill så kan man förändra saker.

Vad händer framöver?

– Man har kommit fram till att tävlingen ska fortsätta, det blir något bestående. Just nu planerar vi för hur upplägget ska se ut inför hösten – det här ska inte bli någon engångsföreteelse. 

Barbro Heurlin är restauranglärare på Kristinegymnasiet och hon är nöjd med resultatet.

– Nu är det ljusa tider, vi har nästan två hela klasser på väg in. Det är trettio sökande och när vi startade upp i augusti var det bara sju stycken – det känns otroligt roligt.

Vilken betydelse har krögarna och kocktävlingen haft för utvecklingen?

– Det är mycket skriverier i lokalpressen och på Facebook om tävlingen. Den har rört om i grytan och skapat ett stort intresse för utbildningen. Och krögarnas engagemang har blivit ett lyft för både elever och lärare. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...