Konferenschefen: ”Snåla inte med kaffet!”

Gabriella Gullberg Foto: Mehdi Bagherzadeh

Gabriella Gullberg är ny konferenschef på Uppsala Konsert & Kongress.

KARRIÄR. Gabriella Gullberg, ny konferenschef på Uppsala Konsert & Kongress, älskar överraskningar och när det händer saker. Skrattar mycket, vill inget hellre än att gästerna ska fastna i pausen. 

Hej, och grattis till nya tjänsten som konferenschef på UKK, hur känns det?

– Spännande och enormt utmanande, både på det personliga och yrkesmässiga planet.

Du är inte ny på Uppsala Konsert & Kongress, berätta!

– Jag var projektledare och hade hand om mässor och konvent, en mer informell ledarroll. Började 2013, men hann med att vara mammaledig ett år också.

Men, du har inte bara varit på Uppsala Konsert & Kongress, utan har en lång erfarenhet från konferensbranschen. Vad har du gjort tidigare?

– Jag har testat både kedjor och privata aktörer, vilket känns som en bra kombination. Bland annat har jag varit dutymanager  i Dublin på Clarionkedjan. Jag har jobbat i branschen sedan jag gick ur gymnasiet.

Vad fick dig att tacka ja till tjänsten som konferenschef på Uppsala Konsert &  Kongress?

– Mitt mål har alltid varit att bli så bra jag kan bli i den rollen jag har. Nu har jag jobbat ganska länge inom branschen och ville utvecklas. Så, när denna möjlighet dök upp kändes det självklart. Jag brinner ju både för UKK och för Uppsala.

Hur tror du framtidens möten kommer att se ut?

– Förhoppningsvis kommer vi att se fler spännande digitala lösningar som komplement till det fysiska mötet. Av samma anledning tror jag att möten kommer att bli mer fokuserade och effektiva. Det centrala kommer att vara just mötet mellan människor. Det kommer att ställas högre krav på miljö, hälsa, planering, aktivitet och utrustning.

Det är tuff konkurrens inom konferensvärlden. Hur vill du vässa och profilera Uppsala Konsert & Kongress?

– UKK är den enda skandinaviska anläggning som nominerats till det internationella branschpriset AIPC. Där konkurrerar vi med anläggningar i Sydney, Montreal, Paris, Honolulu… Jag vill fortsätta mäta oss mot en internationell marknad och förstärka det som gör UKK så starkt. Vi är en modern mötesanläggning och en tung kulturaktör i en snabbt växande storstad med en mindre stads charm.

Vilka är de största utmaningarna för konferensbranschen just nu?

– Vi bevakar ju ständigt vår omvärld och förhåller oss till den. Vi fajtas som alla mot generella lågkonjunkturer i världen då konferenser och möten kanske ibland prioriteras bort. Men egentligen borde det vara tvärtom! Det är viktigt att mötas när det är tuffa tider ekonomisk. Ur möten kommer lösningar!

Vilken är den galnaste kundförfrågan du fått?

– En 50-årsdag där jubilaren ville hyra Stora Salen som rymmer 1 120 personer. Där skulle han hålla föredrag om sitt liv, men till slut föll det på att evenemanget blev för stort. Det var en härlig och upplyftande förfrågan, måste jag säga.

Vad blir din första arbetsuppgift?

– Jag är mycket för att betona kommunikation och jag kommer att sätta mig ner med var och en av medarbetarna. Det finns enorm potential här, och jag vill att alla ska vara delaktiga.

Och vad har du för långsiktiga planer?

– Att titta på den internationella marknaden är intressant. Jag vill utveckla samarbeten internationellt så att vi blir ännu tydligare på kongressvärldens världskarta. Jag vill också samarbeta mer med de lokala aktörerna - istället för att konkurrera med varandra!

Vad tycker du utmärker en bra konferens?

– De mest lyckade konferenser jag har när folk pratar så mycket så att de inte ens håller tiderna. Målet är att alla ska träffas och ha ett utbyte. Nu vill man träffas ansikte mot ansikte.

Har du själv något speciellt konferensminne att dela med dig av?

– Vi hade Grävande journalister här i april. En riktig utmaning, eftersom terrordådet i Stockholm inträffade samma dag. Det blev en annorlunda upplevelse. Där fick vi väldigt snabbt tänka om. Det blev många bra samtal de dagarna.

Vilka är de hetaste konferenstrenderna just nu?

– Minglet har börjat komma tillbaka. Att boka in sessioner där folk får hänga och mingla med varandra. Under en period varit strikt med många fasta punkter. Nu börjar vi också se att folk jobbar tillsammans i små grupper. 

5 x Gabriellas bästa tips för ett lyckat möte:

• Snåla inte med kaffet.

• Ha en klar och tydlig vision för vad du vill åstadkomma med mötet.

• Glöm inte att ta långa pauser. Möten är till för att skapa en dialog och för att någon form av utbyte ska ske. I pausen får fler möjlighet att lyfta sina ämnen.

• Följ upp efteråt. Vad kom ni fram till? Vad tar ni vidare och vad ska återkopplas till nästa möte?

• Glöm inte humorn hemma – humor är riktigt bra för ett bra möte. 

Fakta

Gabriella Gullberg

Ålder: 40 år.

Utbildning: ”Jag gick en yrkesutbildning i affärsturism efter gymnasiet och även en UGL-kurs, ledarskapsutbildning.”

Höjdpunkt i arbetslivet: Just nu!

Jobbprestation jag är stolt över: ”Jag försöker vara lite småstolt över mig själv hela tiden.”

Det gör jag om 5 år: ”Jag är här och nu, vill inte alls spekulera kring vad jag gör om fem år. Jag vill överraskas.”

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Stureplan

Stureplans ombyggnad skjuts upp – igen

NYHETER. PG Nilsson: ”Ingen politisk majoritet för att gå vidare”.

Annons
Skistar

Färre säsongssökande till fjällen

NYHETER. ”Har sina naturliga förklaringar”, säger Branäsgruppens vd.
Sophie Helin

Nu ska hon styra Scandic Bollnäs

KARRIÄR. Sophie Helin tar över som hotelldirektör.
dubbel

Dubbel Dubbel rider på Göteborgsk Asienvåg

NYHETER. Slår upp dörrarna till sin fjärde krog - hoppas på kinesisk lunchsuccé.
Twister

Rekordsäsong för nöjesparkerna

NYHETER. Nöjesparksgruppen Parks and Resorts slår nya besöksrekord.
Mat

De är Årets restaurangkedja 2017

NYHETER. Långsiktiga samarbeten placerar Fazer Food Services i topp.
Personalbrist

Brist på medarbetare – nu i ännu fler yrken

NYHETER. Hovmästare och bartender räknas nu bland bristyrkena.
Stella

Finalisterna klara i debuterande Stella-galan

NYHETER. Finalister klara – Malin Söderström i tre kategorier.
Box Destilleri

Box Destilleri storsatsar – ska locka fler kvinnor

NYHETER. Fördubblar produktionen och utvecklar verksamheten.
Yrkes-VM

Bra start i Yrkes-VM: Flera topprestationer

NYHETER. Hård kamp om medaljerna i Abu Dhabi.
Restauranggalan

Trångt och trevligt då restaurangbranschen prisades

VIMMEL. Kolla in! De var där på den tionde Restauranggalan.
Ronge Restauranggalan

Storslam för Taks Frida Ronge

NYHETER. Galan bjöd på vinnare och rätter av Stockholm Culinary Team.
Emma Ziemann

Vinnaren i Årets Servitör: ”Jag log och tittade upp”

NYHETER. Fjolårets sommeliervinnare kan nu även kalla sig Årets Servitör.
Västsverige Norge

Norrmän skapar högtryck i Västsverige

NYHETER. Västsverige storsatsar på norska sommarbesökare.
Pierre

Han gör 40 krogbesök på 7 timmar

NYHETER. Under Matnatten ska matbloggaren i Malmö slå världsrekord.
Halloween Liseberg

Ännu större satsning på Halloween i år

NYHETER. Halloween har blivit ett sätt att förlänga säsongen.
Yrkes-VM

”Vi räknar med många medaljer”

NYHETER. Det svenska laget taggat inför Yrkes-VM i Abu Dhabi.
Christoffer Bergfors

Han utmanar branschen att bli mer hållbar

NYHETER. Christoffer Bergfors prisas för fokus på hållbarhet.
Storhogna sport

Storhogna satsar på sportanläggning

NYHETER. Aktiviteter året runt ska lyfta högfjällshotellet.
at park

Stefan Karlsson har öppnat At Park

NYHETER. Götaplatsgruppens femte restaurang.
whiskeykrog

De är bästa whiskykrogen – igen

NYHETER. Brygghuset i Fiskebäckskil lockar tio gånger fler provare än vanligt.
David Bergling

Han blir ny vd på Nordic Light Hotel

KARRIÄR. David Bergling ska få hotellet att ta ett större grepp om Norden.
Kåbdalis

Kåbdalis storsatsar på hemmapubliken

NYHETER. Kåbdalis skidanläggning ska lyfta destinationen.
Fredrik lindfors

Fredrik Lindfors vinner NM i sommellerie

NYHETER. Chefssommelieren vinner två guld på en vecka.
72 hour cabin

Så lugnar svensk natur stressade turister

NYHETER. Framgång för program som lyfter svensk natur. 
husbilscamping

Ny skatt kan grusa husbilsboomen

NYHETER. Campingar riskerar drabbas dubbelt av ny skatt.
Linje Tio barteam 1

Linje Tio i Hornstull är en av världens bästa barer

NYHETER. Knep plats 44 på prestigefyllda World’s 50 Best Bars.
Global pastry chef

Sverige vidare till VM i Global Pastry Chef

NYHETER. Kocklandslagets konditorer klara för finalen i Kuala Lumpur.
Gränsö slott

Gränsö Slott bygger ut sitt spa

NYHETER. Nu dubbleras spaavdelningen på Gränsö Slott till 600 kvadratmeter. 
Paul Svensson

Paul Svensson gröna krog prisas – och växer till London

NYHETER. Vill att gästerna ska förstå att ”växtbaserat är gott”.
Bruksvallarna

Många skidorter laddar snabb säsongsstart med sparad snö

NYHETER. Bruksvallarna lägger 10 miljoner för att spara 25 000 kubikmeter snö.
SAS höga kusten

Nytt flyg till Stockholm gynnar turismen på Höga Kusten

NYHETER. Nu återupptar SAS flyg mellan Örnsköldsvik och Stockholm.
Lydmar Hotell 1

Sverige – ny resefavorit för amerikanska turister

NYHETER. Intäkter från ökat antal gästnätter steg med 6,6% i somras.
Eva Östling om SD:s skuggbudet

Eva Östling: ”SDs förslag ökar splittring på arbetsmarknaden”

NYHETER. Chockhöjd restaurangmoms - hot mot ”Sveriges integrationsmotor”.
Aquavit London

Efter första Michelin-stjärnan – nu ska Aquavits koncept spridas

NYHETER. Krogen där stammisen Rihanna beställer köttbullar prisas.
Petter Stordalen, Arlanda 1

Stordalen vill bygga ut på Arlanda

NYHETER. Koncernen kan komma att ha över 1000 rum på flygplatsen.
Eva Östling höstbudget

Eva Östling om konkursökning: "Höjda arbetsgivaravgifter för unga är orsaken"

NYHETER. Hotell och restauranger drabbades av 22% fler konkurser än 2016.
Kanelbullens Dag 2017

Här var det uppbullat – nu firas Kanelbullens Dag!

NYHETER. Bagaren Magnus Johansson säljer tusentals bullar idag.
SM-mästare sommelieri 2016: Fredrik Lindfors

Höj glaset – Fredrik Lindfors fixade svenskt guld i sommelieri!

NYHETER. Grand Hotels chefssommelier om den tuffa tävlingen.
Plus, 1

Kritiken växer mot Booking.com: "Ranking ska vara ärlig"

NYHETER. Eva Östling välkomnar Plus granskning av OTA:ernas fulspel.
Ripjakt 1

Stopp för utländska jägare slår mot besöksnäringen

NYHETER. Stängda anläggningar och färre jobb i fjällen efter kritiserat beslut.
Kalle Jangbratt

Han startade med sommarjobb som vaktmästare – idag vd

KARRIÄR. Kalle Jangbratt ska ta koncernen Melanders group vidare. 
eva möter Sara Öhrvall

Så påverkar digital utveckling besöksnäringen

EVA MÖTER. Sara Öhrvall om hur digitalisering påverkar besöksnäringen.
Good Mornings hotellbåt, Sundsvall

Flytande hotell tar ny kurs

NYHETER. Hotellbåt blir budgetalternativ i Sundsvall.
Göran Jonsson

Liftskötare med 40 år på toppen

PORTRÄTT. Göran Jonsson basar över 34 liftar i Västbranten. 
Eva Östling 1

Eva Östling: ”Momsförslaget slår mot jobben och integrationen”

NYHETER. Visita kritiska mot Moderaternas momsförslag: "En dubbelstöt".
Waxholms hotell, fasad 1

Efter dubbel otur reser sig nu Waxholms hotell

NYHETER. vd Tobias Ekman: "Som tur är har vi sluppit avboka gäster".
Långe Jan, Öland

Ölands skördefest drar in 300 miljoner

NYHETER. Bo Pensionat: "Bättre än midsommar för oss".
Vadstena Camping 1

Vadstena Camping applåderar sommaren: ”Totalt fullt varje dag”

NYHETER. Trycket till trots – anläggningen vill men får inte bygga ut.
Harrys

Karlstadkrogar nekas uteservering på vintern

NYHETER. Restauratören: ”Förhoppningen var att vi skulle få tillstånd”.
Hotel Rogge

Efter hotellets stjärnstatus – vill dubbla antal rum

NYHETER. vd:n: "För att inte behöva tacka nej till gäster".
Skeppsholmen, Af Chapman

Vilken framtidsbransch! Svensk turisms omsättning ökade med 18,3 miljarder

NYHETER. Idag firas World Tourism Day – med svenska rekordsiffror.
Fredrik Elfgren

Han sadlade om från safariguide i Kenya – idag hotell-vd

KARRIÄR. Fredrik Elfgren: ”Alla kan lära sig, men man måste gilla sitt jobb”.
Sibylla i Viksjö 1

Rekordmånga nya restauranger ger Sibylla "ketchupeffekt"

NYHETER. Kedjan väntas omsätta 800 miljoner kronor under 2017.
Roller coaster 1

Europas bästa nöjesparker har korats – här är de svenska vinnarna

NYHETER. Så gick det när European Star Awards 2017 delades ut i Berlin igår.
Appar

7 appar som klickar besöksnäringen in i framtiden

LISTA. Digitala plattformer som erbjuder nya lösningar.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Hon är landets bästa kvinnliga sommelier

NYHETER. Tina Johansson skålade sig till seger i Lily Bollinger Award. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.