Krögare i Eskilstuna jublar: Uteservering året runt

Zoran Ostovic, Eskilstuna Foto: Rasmus Forsgren

Zoran Ostovic måste bygga om utserveringen om han ska kunna välkomna gäster där i vinter.

NYHETER. Restaurangerna i Eskilstuna har nu fått möjlighet att ha uteservering året runt. ”Det kan bli en ansiktslyftning för Eskilstuna centrum, säger Zoran Ostojic som driver restaurang Akropolis.

Hittills har restauranger i Eskilstuna kunnat söka tillstånd för uteservering mellan första april och sista september. Men 2015 började en grupp krögare i centrum uppvakta kommunen för att få tillstånd till servering året runt utomhus.

I fjol gav kommunen klartecken efter att en motion från liberalerna röstats igenom i fullmäktige.Artikeln fortsätter under annonsen

Glögg ute på vintern

Redan nu har restaurangägarna möjlighet att söka tillstånd till en längre säsong i höst.

Akropolis är en av de restauranger som funderar på att utnyttja möjligheten till förlängd säsong. Restaurangen ligger i Eskilstunas krogstråk vid Fristadstorget och har idag 64 uteplatser under sommarsäsongen.

– Jag tänker köra som vanligt i sommar så får vi se i höst. Kanske man kan ta en glögg på uteserveringen, säger Zoran Ostojic.

Akropolis har nyligen rustat upp restaurangen och att anpassa uteserveringen för åretruntbruk kräver ytterligare investeringar.

– Vi måste förstärka taket och ha mer inglasat, säger han.

Zoran Ostojic har ännu inte sett detaljerna i de nya reglerna.

­– Alla avvaktar tills vi har kollat vad som gäller, säger han.

För att få godkänt måste uteserveringens konstruktion vara så stabil att den tål snö och blåst, enligt kommunens riktlinjer. För inglasade uterum krävs dessutom bygglov.

Möjligheten att ha uteservering året om är än så länge på prov. Om reglerna ska permanentas krävs ett nytt beslut från kommunen. Osäkerheten kan bidra till att restauranger avvaktar med att göra större investeringar.

Inga ansökningar ännu

För handläggningen av tillståndet tar polisen ut 700 kronor och kommunen lägger på drygt 2 kronor om dagen. Skillnaden mellan åretruntöppet och delar av året stannar alltså vid några hundra kronor.

Ansökan om att bedriva uteservering hanteras av polisen, som i sin tur hämtar in yttrande från kommunen.

Hos Eskilstuna kommun har det hittills inte kommit in någon ansökan om uteservering året runt, enligt handläggaren Lena Hollås.

– De som kommit in är till och med september, säger hon.

För det den som driver restaurang finns nu två möjligheter: antingen söker man för hela året eller för en valfri, kortare period.

– Vi räknar med att de flesta kommer att göra som tidigare, säger Lena Hollås.

Eskilstuna är en av flera orter som hängt på trenden med uteservering året runt. När förslaget togs fram på politisk nivå förra året framhölls Stockholm och flera skidorter som förebild.

 

Mer levande stadsmiljö

Ett annat skäl var att det skulle bidra till ”en mer levande stadsmiljö och ökad trevnad”.

Restaurangägarna och politikerna som drev frågan ansåg att det uteserveringar skulle öka tryggheten och minska buslivet i området. Med möjlighet till åretruntöppet skulle restaurangerna dessutom slippa jobb med att plocka ner tillfälliga konstruktioner och flytta möbler.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".

Annons
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Susanne Wallin, Haparanda stadshotell

Drömmen blev sann – hon tar över Haparanda Stadshotell

NYHETER. Började jobba som nisse som 16 -åring – nu har Susanne Wallin köpt.
Parks and Resorts

Efter Parks and Resorts rekordår – vill investera mer

NYHETER.  vd Fogelmarck: "Ökade med 3% jämfört med tidigare rekordår".
Taku-Taku 1

Här öppnar landets första veganska snabbmatskedja

NYHETER. Kocken Sebastian Schauermann vill öppna fler enheter.
Flygskatt Eva Östling

Eva Östling: "Regeringen tror inte på sitt eget förslag om flygskatt"

NYHETER. Förvirring kring senaste turerna – USA och Turkiet får rabatt. 
Ligulas nya motell i Älvsjö

Ligulas nya motellkedja tar form

NYHETER. Öppnar enhet nummer två i Älvsjö. 
Frösö Park Arena 1

Frösö Park skapar ny reseanledning – öppnar aktivitetshall

NYHETER. Har inspirerats från parken Woodward i USA.
Restaurang Göteborg, Stockholm 1

Akut brist på krogpersonal i sommar

NYHETER. Ny rapport visar siffror för hotell- och restaurangbranschen. 
Kalmar Årets Sommarstad 2017

De vinner Årets sommarstad – igen!

NYHETER. Turistchefen: "Många känenr en stolthet för staden".
Sundbyholms gästhamn 1

Mälardalen lockar allt fler turister

NYHETER. "Besöksnäringen har mycket stark tillväxt i regionen".
Red Rooster, London 1

Marcus Samuelsson öppnar Red Rooster i London

NYHETER. Tar sitt koncept från Harlem till Europa: "Spännande".
Best Western Strand, Visby 1

Så fullbokad är Almedalsveckan: "Förberedda sen februari"

NYHETER. Hotellen i Visby på högvarv – boenden finns bara kvar utanför muren.
Jimmi Eriksson och Annie Lundin 1

Storslam under NM: Svenska kockar lagade hem dubbla guld

NYHETER. Jimmi Eriksson och Annie Lundin sopade banan i finska Lahti.
Mamma Mia The Party 1

Björn Ulvaeaus tar Mamma Mia The Party till London

NYHETER. Succén från Gröna Lund på export – bygger helt ny byggnad.
Oaxen Krog sommelierer

Svensk krog har en av världens bästa vinlistor

NYHETER. Nu vill Oaxen krog locka internationella vinnördar. 
Snälltåget 1

Extra nattåg förlänger Åres säsong

NYHETER. Turismutvecklaren: "Positivt" – efter nedläggningshotade nattåg.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.