Krögare i Eskilstuna jublar: Uteservering året runt

Zoran Ostovic, Eskilstuna Foto: Rasmus Forsgren

Zoran Ostovic måste bygga om utserveringen om han ska kunna välkomna gäster där i vinter.

NYHETER. Restaurangerna i Eskilstuna har nu fått möjlighet att ha uteservering året runt. ”Det kan bli en ansiktslyftning för Eskilstuna centrum, säger Zoran Ostojic som driver restaurang Akropolis.

Hittills har restauranger i Eskilstuna kunnat söka tillstånd för uteservering mellan första april och sista september. Men 2015 började en grupp krögare i centrum uppvakta kommunen för att få tillstånd till servering året runt utomhus.

I fjol gav kommunen klartecken efter att en motion från liberalerna röstats igenom i fullmäktige.Artikeln fortsätter under annonsen

Glögg ute på vintern

Redan nu har restaurangägarna möjlighet att söka tillstånd till en längre säsong i höst.

Akropolis är en av de restauranger som funderar på att utnyttja möjligheten till förlängd säsong. Restaurangen ligger i Eskilstunas krogstråk vid Fristadstorget och har idag 64 uteplatser under sommarsäsongen.

– Jag tänker köra som vanligt i sommar så får vi se i höst. Kanske man kan ta en glögg på uteserveringen, säger Zoran Ostojic.

Akropolis har nyligen rustat upp restaurangen och att anpassa uteserveringen för åretruntbruk kräver ytterligare investeringar.

– Vi måste förstärka taket och ha mer inglasat, säger han.

Zoran Ostojic har ännu inte sett detaljerna i de nya reglerna.

­– Alla avvaktar tills vi har kollat vad som gäller, säger han.

För att få godkänt måste uteserveringens konstruktion vara så stabil att den tål snö och blåst, enligt kommunens riktlinjer. För inglasade uterum krävs dessutom bygglov.

Möjligheten att ha uteservering året om är än så länge på prov. Om reglerna ska permanentas krävs ett nytt beslut från kommunen. Osäkerheten kan bidra till att restauranger avvaktar med att göra större investeringar.

Inga ansökningar ännu

För handläggningen av tillståndet tar polisen ut 700 kronor och kommunen lägger på drygt 2 kronor om dagen. Skillnaden mellan åretruntöppet och delar av året stannar alltså vid några hundra kronor.

Ansökan om att bedriva uteservering hanteras av polisen, som i sin tur hämtar in yttrande från kommunen.

Hos Eskilstuna kommun har det hittills inte kommit in någon ansökan om uteservering året runt, enligt handläggaren Lena Hollås.

– De som kommit in är till och med september, säger hon.

För det den som driver restaurang finns nu två möjligheter: antingen söker man för hela året eller för en valfri, kortare period.

– Vi räknar med att de flesta kommer att göra som tidigare, säger Lena Hollås.

Eskilstuna är en av flera orter som hängt på trenden med uteservering året runt. När förslaget togs fram på politisk nivå förra året framhölls Stockholm och flera skidorter som förebild.

 

Mer levande stadsmiljö

Ett annat skäl var att det skulle bidra till ”en mer levande stadsmiljö och ökad trevnad”.

Restaurangägarna och politikerna som drev frågan ansåg att det uteserveringar skulle öka tryggheten och minska buslivet i området. Med möjlighet till åretruntöppet skulle restaurangerna dessutom slippa jobb med att plocka ner tillfälliga konstruktioner och flytta möbler.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Skåne

Rekordmånga danska turister i Skåne

NYHETER. Danska kronan är stark och det lockar till besök.

Annons
Thomas Brühl Visit North

Thomas Brühl digitaliserar besöksnäringen

NYHETER. Visit North utvecklar ny app och plattform.
Kocklandslaget

Svenska Kocklandslaget tog hem segern mot Danmark

NYHETER. Efter landskampsvinsten laddar Svenska Kocklandslaget för VM.
Unga i fjällen

Svenska fjällen trendar bland unga

NYHETER. En ny generation upptäcker fjällen – nu anpassar STF.
kfc

Kedjan KFC växer i Sverige

NYHETER. Fem restauranger med 200 000 gäster per månad.
Torbjörn Wallin

Torbjörn Wallin ska säkra Idre Himmelfjälls framtid

KARRIÄR. Hans mål: 2 600 bäddar inom 500 meter från liften före jul 2019.
Möten

Svenska Möten slår rekord

NYHETER. Allt fler väljer mer okonventionella mötesformer.
Vibeke Raddum

Hon ska ta First in i framtiden

KARRIÄR. Vibeke Raddum vill forma framtidens hotellupplevelser.
Phil's

Så ska kedjan Phil's Burger växa

NYHETER. Ger sig in i konkurrensen på trendkänsliga Söder.
Baljeu

Därför lämnar Baljeu Grönklittsgruppen

NYHETER. ”Vi har diskuterat olika linjer men inte varit oeniga”.
Sayan

Bommar igen Råkultur – det ska Sayan Isaksson göra nu

NYHETER. Stället som banade väg för Stockholms nya sushi-våg stänger.
Fanny Sturén

Så ska Svenska Brasserier satsa på hållbarhet

KARRIÄR. Fanny Sturén blir kedjans första hållbarhetschef.
Karlatornet

Nordic Choice öppnar i Nordens högsta byggnad

NYHETER. Petter Stordalen om supersatsningen: ”Ett unikt projekt”.
Surströmmingsskiva på Tennstopet 2017

Rusning i hundratals till krogens stinkande fest

NYHETER. Gäster kommer från hela världen för att äta surströmming här.
Kebnekaises topp

Allt fler svenskar semestrar i Sverige – Kebnekaise extra trendigt

NYHETER. 25% fler beräknas vilja bestiga Sveriges högsta berg i år.
Way Out West 2017

Nytt rekord för Way Out West

NYHETER. Gav ringar på vattnet för Göteborgs besöksnäring.
Jukka Turku, Elite Hotels 1

Han fick 3 nya arbetsplatser – i ett jobb

KARRIÄR. Jukka Turku blir hotelldirektör för flera Elite-hotell i Malmö.
Fiskeskola på Getnö Gård, Åsnen

Ny nationalpark – ett grönt lyft för Smålands turism

NYHETER. Öppnar 2018: "Liknar ingen annan nationalpark i landet".
Hotellrum

Bra sommarstart för hotellen – trots junivädret

NYHETER. Antal gästnätter ökade med 7,5 procent – flest var privatgäster.
Gothia Towers Osteria

Gothia Towers växer: Öppnar ny restaurang

NYHETER. Med hela 330 sittplatser ska mässan bredda sitt ätutbud.
Kent-turism i Eskilstuna

Kent-turism är Eskilstunas nya melodi

NYHETER. Lockar besökare från hela Sverige – vill resa minnesmärke.
Idre Fjäll 1

Idre går mot supertidig säsong: "Snörekord i oktober"

NYHETER. Ökad efterfrågan ligger bakom höstsatsningen.
Helena Ahldén 1

Går till nytt toppjobb på snabbväxande Pinchos

KARRIÄR. Helena Ahldén blir COO på kedjan som öppnar 16 ställen i år.
Sivans ost

Är det här Nordens bästa matdestination?

NYHETER. Det smakar bättre västerut – enligt Embla Food Awards.
The Steam 11

The Steam Hotel har öppnat: "Helt fullbokat"

NYHETER. Efter stor invigningsfest – bokningsläget över all förväntan.
Skallefteå Airport 1

Nytt trafikrekord på Skellefteå Airport: "Otroliga siffror"

NYHETER. Flyg-vd:n om dubblat resenärsantal – andra månaden i rad.
Lily Bollinger Award 2017

Sommelierer snurrar glasen för prestigetitel

NYHETER. De 3 tävlar om titeln ”Årets Lily Bollinger”.
Äldre

Glöm inte 40 plus: "Äldre är vip!"

NYHETER. Kim Walker värnar om vikten av åldersneutralitet.
Linda Christoffersson

På hennes jobb är det Vilda Västern varje dag

SOMMARINTERVJU. Hon är ny affärsområdeschef på High Chaparral.
Sissie Svärdström

Efter 45 år som servitris: ”Jag har världens bästa jobb!”

SOMMARINTERVJU. Sissie Svärdström: ”Ju krångligare gäst – desto roligare”.
Trädgår'n

Trädgår'n växer så det knakar

NYHETER. Ikoniska Göteborgs-stället ökar omsättningen.
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.