Annons

Liseberg hyllar Håkan Hellström med egen utställning

zoom Klubbland. Så heter Lisebergs nya hyllning till Håkan hellström.
Klubbland. Så heter Lisebergs nya hyllning till Håkan hellström.
NYHETER. Känn ingen sorg Göteborg. I helgen öppnar Lisebergs hyllning till Håkan Hellström – en egen popup-utställning. ”Det här är Gasten utan skräck för de som älskar populärkultur”, säger Lisebergs underhållningschef Per Alexanderson.
Annons

”Jag hoppas att känslan blir intim som en klubbspelning och storslagen som ett fullsatt Ullevi på samma gång”. Så uttryckte sig Håkan Hellström ifjol när Liseberg släppte nyheten om att man 2017 ska bygga en popup-utställning där besökarna bjuds på en musikalisk åktur i göteborgssonens värld.

 

Besökare får spela in egna låtar

Den 22 april öppnar portarna för Klubbland – och Lisebergs underhållningschef Per Alexanderson känner att man har lyckats uppfylla Håkan Hellströms önskan.

– Ja, det tycker jag nog. Han var här förra veckan och var väldigt nöjd med resultatet.

Idén till utställningen kläcktes 2015 när Isse Samie, talangscouten som en gång upptäckte Håkan Hellström, tog en kopp kaffe i parken med Per Alexanderson.

– Isse tyckte att vi borde göra något kring Håkan. På den vägen är det, säger Per Alexanderson. 

 

Blir Klubbland enbart en upplevelse för de besökare som redan fastnat för Håkans musik?

– Nej, det tror vi inte. Är man ett fan kan man verkligen gräva ner sig i fakta och memorabilia. Har man ett intresse av allmän populärkultur så är detta en guldgruva. Vill man sjunga, dansa, mixa och ha allmänt kul så funkar Klubbland utmärkt. Det är mycket film!

Enligt Per Alexanderson har utställningen inspirerats av Velvet Underground i Paris.

– Besökaren får uppleva fyra filmupplevelser varav en, minst sagt, häftig konsertfilm. Man kan sjunga in och mixa en låt av Håkan, man kan spela ett textspel och ta en selfie med Håkan.

 

Hör en upplevelseattraktion av det här slaget hemma på en nöjespark vid sidan av traditionella åkattraktioner?

– Underhållning är en viktig del av Lisebergs utbud och har så alltid varit. Det här är ju Gasten utan skräck för de som älskar populärkultur, säger Per Alexanderson.

Han konstaterar att det mediala intresset varit väldigt stort innan öppning.

– Biljetterna är precis släppta så det är däremot svårt att bedöma allmänhetens intresse med tanke att vi inte arbetat med förköp tidigare i detta format. 

 

I en textrad i Klubbland skriver Hellström att ”Folk säger att allt är för konsten, inget för berömmelsen”. Så vad är viktigast för er på Liseberg – konsten eller berömmelsen – i det här fallet?

– En kombination, avslutar Per Alexanderson.