Annons

Norrland satsar på holländska turister efter ny flyglinje

zoom Skellefteå Airport får Norrlands enda direktlinje till Amsterdam. Satsningen presenterades vid en presskonferens på onsdagen.
Skellefteå Airport får Norrlands enda direktlinje till Amsterdam. Satsningen presenterades vid en presskonferens på onsdagen.
NYHETER. Till sommaren öppnar en ny direktlinje mellan Amsterdam och Skellefteå. Med åtta avgångar under juni hoppas besöksnäringen locka fler turister från Holland där Norrland är populärt. ”Vi ser en enorm potential”, säger Maria Broman, vd för Visit Skellefteå.
Annons

En rad regionala aktörer står bakom satsningen på direktflyg. Det är Skellefteå Airport, Visit Skellefteå, Region Västerbotten Turism och Swedish Lapland Visitors Board tillsammans med Piteå, Arjeplog, Jokkmokk och Gold of Lapland.

Med i samarbetet är också med GoTo Nordics, specialist på resor till Skandinavien.

 

Enda linjen till norra Sverige

Förhoppningen är att den nya linjen ska dra flera utländska turister till regionen. Till att börja med blir det två avgångar i veckan under juni månad.

– Vi ser att det finns en enorm potential, säger Maria Broman, vd för Visit Skellefteå.

Regionen har redan tidigare många internationella gäster och turismen från Holland ökar i snabb takt.

­Linjen blir den enda direktlinjen mellan Holland och norra Sverige och kan utnyttjas av besökare på väg mot andra turistmål i regionen.

­–Ett attraktivt mål är polcirkeln. Swedish Lapland är ett starkt varumärke i Europa, säger, Maria Broman.

Förhoppningarna är också stora på att åretruntöppna Icehotel 365 i Jukkasjärvi ska bli en turistmagnet. Svansele Vildmarkscenter är ett annat av de regionala företagen inom besöksnäringen som kan gynnas av den nya flyglinjen.

 

Vill testa även vinterflyg

Hittills är åtta flygningar under juni beslutade. Målet är kunna förlänga säsongen eller öppna direktlinjer från flera europeiska flygplatser under de närmaste fem åren.

– Om jag får önska något skulle vilja prova Holland även under vintersäsongen, säger Erica Mattsson, vd för Swedish Lapland Visitors Board.

Bland nya direktlinjer står också Storbritannien högt på listan.

– Där är vi starka, säger hon.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...