Annons

Nu öppnar unik takrestaurang: Drinkar och burgare på menyn

zoom Burgarhak och en cocktailbar i symbios. Så ska nya takrestaurangen i Linköping bli.
Burgarhak och en cocktailbar i symbios. Så ska nya takrestaurangen i Linköping bli.
NYHETER. Cocktail och burgare på ett spektakulärt tak – låter det som en annorlunda kombo? I Linköping går koncepten hand i hand. "Det är unikt här i stan", säger Johannes Soner, vd för S8-gruppen som står bakom den nyöppnade enheten.
Annons

Hunger, törst och kärlek. Där har ni ledorden i S8-gruppens senaste koncept – ett burgarhak och en cocktailbar i symbios. Sedan tidigare driver bolaget en klassisk fine dining-restaurang med uteservering, en köttkrog med innergård, en italiensk restaurang och en ölbar i Linköping. Nu har man tillsammans med fastighetsägaren investerat totalt 6 Mkr i Taket.

– Känslan av att gå från att ha en vision till att faktiskt göra verklighet av den är helt magisk, säger S8-gruppens vd Johannes Soner.

Konceptet kretsar kring bar

Resan från vision till verklighet har dock inte varit helt friktionsfri. Johannes Soner berättar om ”en rad olika klurigheter kring bygget”. Rent byggtekniskt har ett tak förvandlats till en helt ny restaurang.

– Det har varit en väldigt stor utmaning. Dels med ljudet, så att verksamheten inte ska störa våra grannar, men även i fråga om ventilationen. Vi fick installera ett ozonfilter som tog bort fett och lukt. Huset är gammalt så vi haft ett nära samarbete med en arkitekt, allt för att tillbyggnaden inte ska förstöra det befintliga huset, säger Johannes Soner.

På vilket sätt vill ni sticka ut med Taket?                                        

– Vi har byggt upp en bar och hela konceptet kretsar kring en barverksamhet där man skapar ett matkoncept som faller väl in i barkonceptet, istället för på det sätt man traditionellt bygger restauranger; det vill säga att man börjar med att bygga upp ett matkoncept och sedan utvecklar drycken utifrån det, säger Johannes Soner.

Varför blev det just en takrestaurang?

– Tanken fanns egentligen inte i början, utan det var en idé som växte fram i och med utmaningarna som kom gällande att ha en uteservering på taket. Vi hade tillstånd att ha en uteservering där uppe, men fick veta att detta skulle påverka grannarna för mycket runtomkring. Lösningen blev att bygga en glasveranda på taket och på så sätt stänga in allt ljud.

Startar bartenderskola

Han konstaterar att han länge saknat en cocktailbar i Linköping, och att denna satsning synkar väl med företagets satsning på bartenderskola i samarbete med Liquid Management, som tidigare genomfört ett par satsningar på cocktailbarer.

– Anledningen till att vi adderar burgare är att vi har sett ett mönster på våra andra enheter gällande en produkt som säljer extra mycket – och det är just hamburgare. Utmaningen har blivit att bygga ett helt nytt koncept som är baserat på burgare i kombination med cocktails. Cocktails passar väldigt bra till burgare, men vi har även ett stort utbud av exempelvis vin, öl och milkshakes.