Annons

Nu ska hon styra Scandic Bollnäs

zoom
"Tidigare satt jag i passagerarsätet och var kartläsare, nu vill jag köra och ta svängarna själv", säger Sophie Helin.
KARRIÄR. Sophie Helin älskar att arbeta på hotell. Hittills har hon mest jobbat på ekonomisidan. Nu vill hon ut på golvet och ser fram emot nya jobbet som hotelldirektör på Scandic Bollnäs.
Annons

Grattis till nya jobbet – hur känns det?

– Fantastiskt roligt. En ny era i mitt liv har börjat. Eftersom jag verkligen vill lära känna Bollnäs har jag börjat bo här i veckorna. Jag har flyttat från Gävle för jobbets skull.

Du har jobbat länge för Scandic. Med vad?

– Jag började på ekonomisidan under många år och fick sedan en central tjänst där jag jobbade med lönsamhet med avdelningsansvariga och ledningsgrupperna.

Har du drömt om att driva hotell?

– Ja, jag ville få ett eget team att jobba med. Tidigare satt jag i passagerarsätet och var kartläsare, nu vill jag köra och ta svängarna själv.

Du brinner för ledarskap. Vad utmärker en bra ledare?

– En bra ledare brinner för att utveckla människor och team och att se andra människor växa, har förmåga att uppmärksamma andra i vad de gör. Är en god förebild, närvarande i driften och har ett coachande ledarskap. Som ledare ska man fungera som en motor.

Vad är det som är så roligt med att leda?

– Det finns inget bättre än att se en annan människa klara mera än vad de själva trodde var möjligt. Att hitta drivkraften i en annan människa är spännande.

Hur är du som ledare?

– Jag är långdistansare och ger inte upp så lätt. Viktigt för mig är att ge rätt förutsättningar att leverera. Jag är ganska okomplicerad. Det handlar om enkla, mänskliga saker som att bli sedd och lyssnad på. Det gäller också att följa upp och se hur medarbetaren har uppfattat saken. Och att efterfråga feedback.

Vad är unikt med Scandic Bollnäs?

– Hotellet har en fantastisk utsikt över sjön Varpen, det finns inget annat Scandichotell i Sverige med vackrare utsikt. Dessutom ligger det i Hälsingland, med sina kreativa människor. 

Hur ser beläggningen ut?

– Vi har olika grupper under olika delar av året. Vi ligger längs resvägen upp till fjällen, men samtidigt finns det mycket kultur och mycket att se här sommartid. Vi är definitivt ett sporthotell där inte minst bandyn är stark. Vi har många barnfamiljer, konferenser och businessmänniskor. Vi arrangerar även event och stora fester året runt.

Vilka utmaningar ligger i att driva hotell i Bollnäs?

– Just nu går det väldigt bra för branschen, men Bollnäs som ort kan vara sårbar. Om Sverige centraliseras mer så kan det bli svårt att få gäster till hotell utanför storstäderna.

Vill du utveckla eller bevara?

– Min målsättning är att få Scandic att bli ett vardagsrum och mötesplats för Bollnäsborna, genom att bra service och bemötande. Jag älskar att utveckla tillsammans med teamet, det ligger inte för mig att förvalta.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...