Annons

Ny skatt kan grusa husbilsboomen

zoom Intresset för husbilscamping ökar stadigt. Men frÄgan Àr hur lÀnge till?
Intresset för husbilscamping ökar stadigt. Men frÄgan Àr hur lÀnge till?
NYHETER. Intresset för husbilar har ökat stadigt de senaste Ă„ren. Men nĂ€sta Ă„r föreslĂ„r regeringen höjd fordonsskatt för husbilar – och det kan slĂ„ mot landets campingplatser. 
Annons

FörsĂ€ljningen av husbilar har ökat fem Ă„r i rad – och hittills i Ă„r har försĂ€ljningen av husbilar ökat med nĂ€ra 19 procent. Men nu kan trenden vĂ€nda. Regeringen föreslĂ„r nĂ€mligen höjd fordonsskatt för husbilar och andra tyngre dieselfordon för att minska utslĂ€ppen av koldioxid. För husbilar kan det handla om mer Ă€n en fördubbling av skatten de nĂ€rmaste tre Ă„ren.

– HusbilsĂ€gare Ă€r en vĂ€xande kundgrupp, sĂ„ det kommer naturligtvis fĂ„ konsekvenser för vĂ„ra medlemmar och besöksnĂ€ringen generellt, sĂ€ger Christer Jansson, rĂ„dgivare pĂ„ SCR Svensk Camping.

– HusbilsĂ€garna anvĂ€nder sina fordon mer Ă€n andra campinggĂ€ster och reser under större del av Ă„ret. En konsekvens av förslaget kan bli att fler stĂ€ller av sina fordon under delar av Ă„ret för att fĂ„ ner skatten, vilket gör att det blir svĂ„rare för vĂ„ra medlemmar att förlĂ€nga campingsĂ€songen.

Förslaget kan slÄ hÄrt mot camping och miljö

Christer Jansson tror ocksÄ att förslaget kommer att leda till minskad försÀljning av nya husbilar, vilket kan drabba campingplatserna indirekt.

– Men det Ă€r svĂ„rt att sia om hur stor nedgĂ„ngen blir.

Förslaget rör nya husbilar som registreras efter den 1 juli 2018. Mikael WÄhlund, operativ chef pÄ campingkedjan Nordic Camping & Resort, tror ocksÄ att skatten kommer att hÀmma nybilsförsÀljningen. Han tror att skattehöjningen kan fÄ fler att vÀlja Àldre, mindre miljövÀnliga husbilar.

– Jag tror risken finns att mĂ„nga vĂ€ljer begagnade husbilar och dĂ„ tjĂ€nar man inget pĂ„ den hĂ€r skattehöjningen miljömĂ€ssigt. 

Lyx- och miljöskatt

I dag finns det nĂ€stan 90 000 registrerade husbilar i Sverige. Förra Ă„ret nyregistrerades 5 321 husbilar, vilket ökade antalet med 32 procent. Den kraftiga uppgĂ„ngen i branschen har lett till att allt fler campingplatser investerar och satsar mer pĂ„ fler husbilsplatser. En av dem Ă€r GullbrannagĂ„rdens camping söder om Halmstad.

– Vi mĂ€rker att det Ă€r ett mycket större intresse för husbilar. SĂ„ hĂ€r Ă„rs Ă€r det bara husbilar som kommer, sĂ€ger platschefen Magnus Bylander. 
Han menar att det finns tvÄ sidor av förslaget.

– Jag tĂ€nker att det Ă€r en lyx- och miljöskatt, och med tanke pĂ„ det allmĂ€nna miljölĂ€get Ă€r campingbranschen lite utsatt. Det inte det bĂ€sta att Ă„ka runt med stora fordon ur en miljöaspekt. HusbilsĂ„karna Ă€r ofta mĂ€nniskor med stabil ekonomi och de har kanske möjlighet att betala. Jag tror inte det blir nĂ„gon chock för branschen.

[LÄS MER OM FÖRSLAGET]