Annons

Ny utbildning gör bartenders till chefer

zoom Eleven Robin Westerback siktar mot toppen: ”Om jag vill stå i baren på Tjoget om ett antal år så behöver jag den här grunden”.
Eleven Robin Westerback siktar mot toppen: ”Om jag vill stå i baren på Tjoget om ett antal år så behöver jag den här grunden”.
NYHETER. Baren blir allt viktigare för restaurangerna och man har efterfrågat en högre utbildning för barpersonal. Nu har Restaurangakademien startat en ny utbildning för att bli barchef. ”Vi har lagt mycket tid på att lära upp nya medarbetare, med den här utbildningen får de förståelse för alla bitar innan de börjar hos oss”, säger Oscar Högberg, barchef på Mr French.
Annons

För många restauranger spelar baren en betydande roll, både vad gäller att tydliggöra konceptet och för att öka lönsamheten. Utvecklingen har lett till att bartendrar får ta ett större ansvar och därför har Restaurangakademien startat en ettårig YH-utbildning.

– När vi pratat med krögare och bartenders, exempelvis Ludde Grenmo som är barchef på Tjoget, så är utbildningar inom ledarskap och ekonomi vad de efterfrågar. Och det har vi lyssnat på, säger Hanna Halpern, vd för Restaurangakademien.

Får lära sig grunderna till framgång

Den CSN-berättigade utbildningen Internationell barchef har startats tillsammans med Hans Bihl, som tidigare drev en liknande utbildning på Nyköping Strand Utbildningscentrum.

De 21 eleverna hade sin första skoldag 2 september och under året ska de studera barteknik och produktkunskap, bland annat kommer de att läsa in ett sommeliercertifikat genom Wine and Spirit Education Trust, ett så kallat W.S.E.T-diplom. De andra benen i undervisningen är ekonomi och ledarskap.

– Att leda det dagliga arbetet och hålla koll på ekonomin är avgörande för att bygga en framgångsrik bar. Hos oss får eleverna lära sig grunderna i detta, säger Hans Bihl.

Högre utbildning har saknats

Barchefen Oscar Högberg, från restaurangen Mr French, uppmuntrade medarbetaren Robin Westerback till att gå utbildningen.

– Robin pluggar under vardagar och jobbar kvällar och helger hos oss. Efter utbildningen kommer han att kunna gå in på heltid. Vi ser en stor potential i honom, säger han.

Oscar Högberg berättar att det har saknats en högre utbildning för barpersonal, något som lett till en felaktig bild av yrket.

– Många går strökurser och uppfattar baren som ett lätt jobb. De har inte ambitionen att göra det till en karriär och då är det svårt att få dem att stanna. Vi har länge eftersökt en högre utbildning som kan inspirera.

Han ser en risk med dagens bristande ekonomiska kunskaper i barvärlden.

– Det är lätt att starta en bar, men att driva den ekonomiskt hållbart kräver kunskap. Jag har sett många som inte har koll på helheten och de blir sällan långvariga.

Förståelse för alla pusselbitar

På Mr French har de hittills tagit hand om medarbetarnas utbildning själva.

– Vi har lagt mycket tid på att lära upp nya medarbetare, med den här utbildningen får de förståelse för alla bitar innan de börjar hos oss.

Och Robin Westerback ser utbildningen som ett viktigt steg i hans bartenderkarriär. Här kan han få flera pusselbitar för att kunna erbjudas större ansvarsroller i framtiden.

– Det bästa hittills har varit att träffa bartendrar från häftiga barer. Andra dagen var det studiebesök på Tjoget och Marie Laveau – och alla jag mötte var tidigare elever från Nyköping Strand. Att de klarat sig så bra tror jag beror på att de har ledarskaps- och ekonomitänket i ryggen. Och det kommer jag också att få med mig härifrån.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...