Nya Kocklandslaget: "Vi siktar bara på guld"

Kocklandslaget 2017. Foto: Per-Erik Berglund / Znapshot

Översta raden från vänster: Andreas Printz, Jimmi Eriksson, Kasper Kleihs, Tommy Eriksson, Daniel Haynes, Ola Wallin, Kalle Bengtsson. Nedre raden från vänster: Sebastian Pettersson, Frida Bäcke, Fredrik Andersson, Fredrik Borgskog, Anders Karlsson.

NYHETER. Guld i både VM och OS. Det är målbilden för det nya Kocklandslaget som presenterades under tisdagen. 

Det nya Kocklandslaget lanserades med slagorden "Vägen tillbaka" under tisdags. I trettio års tid har det svenska laget lyckats placera sig på prispallen. Men i senaste Culinary Olympics förra året blev det "bara" en sjätteplats.

OS-veteran ska vägleda

När det nya laget med Fredrik Andersson som Team Leader nu tar vid är revanschlustan stor. Artikeln fortsätter under annonsen

– Vi har två mål. Det första är guld i Culinary World Cup 2018. Och sedan är det Culinary Olympics 2020, säger han.

Och det är ett välmeriterat lag han samlat ihop. 52 ansökningar har kokats ner till 11 stycken kockar och konditorer. Nytt för i år är att laget får en Senior Advisor i form av Krister Dahl, med fyra egna OS-guld innanför kockrocksärmen.

– Han ska agera bollplank och rådgivare till mig. För oss var Culinary Olympics ett stort nederlag. Vi tyckte själva att vi levererade som vi skulle men domarna var inte mogna för det vi gjorde. Nu med Kristers hjälp ska vi ta hem guldet, säger Fredrik Andersson. 

En av de nya kagmedlemmarna är Årets Kock 2016, Jimmi Eriksson. 

Du vill fortsätta tävla?

– Ja. Det ska bli roligt att få tävla i ett lag. Jag tror att det kommer bli bättre rent kreativt och det är mer likt hur man jobbar på riktigt i kök i branschen. Men ja, jag älskar att tävla och det har jag alltid gjort.

Konkurrensen ökar

Fredrik Borgskog är en lagets nya konditorer. Så sent som i höstas vann han Valhronas prestigefyllda chokladtväling, ett slags choklad-OS, i New York.

[LÄS MER: "Konditorn Fredrik Borgskog är världens bästa på chokladdessert"]

Han tävlade även i Kocklandslaget mellan 2005 och 2008, men då som kock. 

– Det känns som vi är ett bra gäng.

Ni har högt uppsatta mål. Det är nästan lite vinna eller försvinna-mentalitet idag när det kommer till matlagningstävlingar?

– Ja. Men så måste det vara. Konkurrensen blir tuffare och tuffare. Och för att nå topp-tre så siktar vi på guld. Sedan är det viktigt att vi visar domarna att vi är ett sammansvetsat lag. År 2012, då vi tog guld, så var det ett väldigt bra lag. Det siktar vi mot att bli, säger Fredrik Borgskog.

Två av de nya medlemmarna kommer direkt från Juniorkocklandslaget som kammade hem guld i Culinary Olympics i höstas. Därifrån kommer lagets yngste medlem, 22-årige Sebastian Petterson som till vardags jobbar på Oaxen Krog. Dessutom gör konditorn Frida Bäcke comeback. Senast kom hon tvåa i Global Pastry Chef och sedan en tid jobbar hon för norska Kocklandslagets lagledare i Oslo.

– Vi har planterat Frida som spion där, skrattar Team Leader Fredrik Andersson.

Fakta

Svenska Kocklandslaget 2017-2020

  • Det nya laget kommer att påbörja sin träning under april månad och det första målet är Culinary World Cup i Luxemburg i november 2018. Därefter satsar man på Culinary Olympics 2020.
  • Från och med nu kommer Kocklandslaget att ha fem gemensamma träningsdagar i månaden. Därtill kommer 20-30 egna träningstimmar. Nytt för i år är också att laget börjar samarbeta med en gymkedja, för att öka medlemmarnas fysiska prestationsförmåga. 
  • För att attrahera fler unga kvinnliga kockar att söka sig till laget har man inrättat Malin Södreströms Stipendier. En kock och konditor mellan 18-23 år kommer att tränas i en rad olika moment för att kunna ta plats i laget.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Trädgår'n

Trädgår'n växer så det knakar

NYHETER. Ikoniska Göteborgs-stället ökar omsättning – och bygger ut.

Annons
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Eva Ledare

Eva Östling: "Kom igen politiker – smörj Sveriges jobbmotor!"

KOLUMN. Nära 40% av företagarna och anställda inom näringen utlandsfödda. 
sturep

Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen

ALMEDALEN. Krögaren PG Nilsson tar debatten med fastighetsägaren ADIA.
STF Hajka

STF uppmanar: Ta en dejt med naturen

ALMEDALEN. "Friluftsliv ses fortfarande som exkluderande."
kungsberget

Rekordår för skidbranschen: Kungsberget i topp

NYHETER. Såldes Skipass för hela 1,46 miljarder kronor. 
Novi

Så ska de här nya hotellägarna lyfta sin Almedalsvecka

ALMEDALEN. Shervin Razani och Bo Fuglsang köpte gamla Tott hotell förra året.
stipendiaterna

De vann Malin Söderströms stipendium

NYHETER. Fyra med chans att få tävla med Kocklandslaget.
almedalen

Almedalsveckan igång – men var tar "de vanliga" turisterna vägen?

ALMEDALEN. Turistchefen tipsar: Campa nära Visby eller sök hotell på andra delar av ön.
HKC

HKC Hotels storsatsar i Göteborg

NYHETER. Investering på över 500 miljoner kronor.
Stockholms skärgård 1

Fler svenskar väljer Sverige på semestern

NYHETER. ”Det ser ut att bli en rekordsommar igen”.
siljhammar2

Ny vd utsedd på Visita – börjar 1 januari

NYHETER. Jonas Siljhammar tar över efter Eva Östling. 
furuviksparken

Furuvik bygger havshotell och interaktiv spöktunnel

NYHETER. Gamla Spökborgen byggs om för 25 miljoner.
Höga Kusten 1

Höga Kusten utvecklas som besöksmål – ska skapa 800 nya jobb

NYHETER. Besöksnäringen viktig motor att nå målet med innan 2025.
Teleborgs slott

Slottet som blir hem åt tv-succén i sommar

NYHETER. Teleborgs slott landade ”Stjärnorna på Slottet”.
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.
Hotel Diplomat

Anrika Hotel Diplomat bygger ut – med saluhall och vinbar

NYHETER. Hotellet på Strandvägen är unikt i Stockholm med utbudet.
Södertuna Slott

De vinner Årets Slottshotell – igen

NYHETER. Kammar hem vinsten för tredje gången.
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.