Annons

Nytt förslag skulle minska eko på restaurang

zoom Krögare riskerar att välja bort eko på grund av extra byråkrati i nytt förslag, menar Visita.
Krögare riskerar att välja bort eko på grund av extra byråkrati i nytt förslag, menar Visita.
NYHETER. Mer eko? Snarare tvärtom. Det säger Visita om Livsmedelsverkets nya förslag av märkning på restaurang. 
Annons

Det ska bli lättare för restauranger att eko-märka sina produkter, menar Livsmedelsverkets i sitt nya regelförslag. Men hos Visita är man mycket kritiska. Eftersom ett fungerande regelverk redan finns så riskerar man att hämma användandet av ekologiska produkter på restaurang, menar branschjuristen Anna Sandborgh på Visita.

Regelverk finns redan

Hon understryker att restaurangbranschen redan idag har väl många tillstånd och regelverk att förhålla sig till. De befintliga regler som finns räcker gott och väl, menar Anna Sandborgh.

– Det är onödigt att bygga ett system ovanpå ett befintligt system, säger hon och fortsätter:

– Att det restaurangerna uppger om maten ska stämma gäller redan idag enligt bland annat  livsmedelslagstiftningens regler om redlighet. Tillsynsmyndigheten har redan idag möjlighet att kontrollera att uppgivna ekologiska livsmedel är ekologiska, på samma sätt som att uppgiven oxfilé är oxfilé eller att uppgiven fetaost är fetaost. Det saknas vägande skäl för att införa föreslagna betungande specialregler för ekologiska livsmedel. 

Från Visitas håll oroas man över att det nya förslaget med sina byråkratiska regler snarare skulle medföra så pass mycket mer pappersarbete att krögare kan komma att välja bort eko-produkter.

Medför merarbete

– Att till exempel behöva spara och hålla dokumentation tillgänglig i två år och kräva in ekocertifikat från varje enskild leverantör innan man handlar och därefter uppdatera detta minst var sjätte månad kommer medföra en hel del merabete, säger Anna Sandborgh.

Just nu har Livsmedelsverket ute förslaget på remiss. Visita kommer att svara på den i augusti. Livsmedelsverket har flaggat för att regelverket kan införas redan till årskiftet.

– Det vore till nackdel för såväl företag, konsumenter och miljö om Livsmedelsverket inför regler som gör det alltför krångligt att använda sig av ekologiska livsmedel, säger Anna Sandborgh.

Besöksliv har sökt Livsmedelsverket för kommentar.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...