Annons

Opera ska locka fler besökare till Bergslagen

zoom Virkesmagasinet vid sjön Ljusnaren förvandlades till operahus. Nu är målet att locka 16 000 besökare till föreställningarna.
Virkesmagasinet vid sjön Ljusnaren förvandlades till operahus. Nu är målet att locka 16 000 besökare till föreställningarna.
NYHETER. Opera på Skäret i Bergslagen har fått miljonstöd för att dubblera antalet besökare – från 8 000 till 16 000. Tanken är att en satsning på restaurang och hotell även ska få publiken att stanna längre. 
Annons

Opera på Skäret lockar drygt 8 000 besökare per år och det gagnar besökslivet i hela Bergslagen, i form av restaurangbokningar och gästnätter. Ledningen för operan ser en potential i att dubblera antalet besökare och få dem att stanna längre. För att uppfylla detta sökte de fem miljoner i stöd från Tillväxtverket. I förra veckan fick de avslag. 

– Det betyder att det kommer att ta mycket längre tid. Projektet har beviljats 2,8 miljoner kronor av Nämnden för regional tillväxt, men det krävs mer. Vi vill sätta upp två operaproduktioner per år istället för en och utveckla logistiken i området, det skulle ha en stor inverkan på besöksnäringen, säger Sten Niclasson, konstnärlig ledare för Opera på Skäret.

Vill förlänga besöket

Stödet från Nämnden för regional tillväxt ska gå till ett utvecklingsprojekt med målet att göra Bergslagen till en kulturdriven destination. Projektet drivs av Skäret Produktion.

Enligt Sten Niclasson skulle pengarna som sökts från Tillväxtverket gå till både en utökad operaproduktion och till att utveckla samarbeten som kan öka hotell- och restaurangkapaciteten på orten.

– Vi vill sälja paket så att turister som kommer hit kan se två föreställningar, det kan leda till dubbla övernattningar och fler restaurangbesök. Men det kräver fler bra restauranger och ett utökat hotellutbud. Som jag ser det måste det även finnas en bra restaurang på Skäret och jag vill få till ett nytt hotell hos oss.

Operan äger fem hektar mark intill byggnaden och här är visionen enligt Sten Niclasson att bygga ett hotell och en stugby som ska drivas av en entreprenör. Nu är planen att hitta nya finansiärer.

Finns varg och björn

Håkan Ceder, vd för Destination Bergslagen, ser fram emot en utveckling kring operan.

– Det är synd att Tillväxtverket inte vågat gå utanför ramarna när det gäller operan. Projektet skulle passa bra ihop med våra tankar. Just nu jobbar vi med ett stort naturprojekt där vi kopplar sevärdheter till aktiviteter för vandrare och cyklister, nästa steg var att koppla till operan.

Han berättar om Bergslagens vildmark och om hur kulturen kan komplettera skogarna där det går att se varg och björn.

– Många kommer hit för naturupplevelserna. Men operan hjälper oss att nå en helt ny målgrupp. Den lockar både vanlig operapublik och dem som aldrig varit på en föreställning tidigare. Och om vi kan få hit 8 000 gästnätter extra så kommer det att påverka stora delar av besöksnäringen, boenden, restauranger och upplevelseföretag. Och den visionen släpper vi inte.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...