PG och Melker startar kockutbildning i Rinkeby

PG Nilsson 476 Foto: Daniel Hirsch

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar, säger PG Nilsson.

Kockbristen i Stockholm är välkänd. Nu planerar PG Nilsson och Melker Andersson att starta en restaurang och kockutbildning. Alla elever som godkänns garanterar de anställning.

Just nu bygger Familjebostäder, som ägs av Stockholms stad, om Rinkebystråket. Man skapar en ny handelsgata med restauranger, kaféer och uteserveringar.

En del i projektet är en kombinerad restaurang och kockskola. Den ska drivas av F12-gruppen och Svenska Brasserier i ett gemensamt bolag, berättar PG Nilsson, delägare i Svenska Brasserier där bland annat Sturehof ingår.Artikeln fortsätter under annonsen

– Tillsammans med Familjebostäder bygger vi en restaurang med utbildningslokaler i anslutning. Utbildningslokalerna kan man säga är förstorade kök. Tanken är att utbilda vid spisen, säger PG Nilsson.

Exakt vad det ska bli för utbildning är än så länge oklart, men den ska vara praktisk och rikta sig mot vuxna. Innehållsmässigt ska den ligga omkring de praktiska delarna på restaurangutbildningen på gymnasiet. Tänkt längd är nio månader och man ska utbilda 30 elever per år, inte minst arbetslösa personer från närområdet.

– Vår förhoppning och starka tro är att man kan vara så färdig efteråt att man kan arbeta vid spis hos oss. En av våra insatser är att vi garanterar alla som är godkända arbete hos oss, säger PG Nilsson.

De första eleverna beräknas kunna börja i januari 2015, restaurangen ska kunna öppna senare under våren. Restaurangen får omkring 100 platser och ska vara öppen för allmänheten.

– Det är halva idén, att det ska vara utbildning live, motsvarande lärlingssystem, eller i alla fall inspirerat av lärlingssystemet.

För F12 och Svenska Brasserier finns inget vinstsyfte.

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar.

Hur mycket F12 och Svenska Brasserier investerar vet inte PG Nilsson i dag.

– Inte så mycket pengar på det här stadiet, Familjebostäder investerar mest i kontanter, förstås. De bygger om en stor del av Rinkeby för det här. Vi har investerat väldigt mycket tid och har jobbat ett år med det redan.

Restauranger som använder elever som en del av arbetskraften brukar ibland få kritik för att de konkurrerar oschyst. Det anser inte PG Nilsson kommer hända.

– Restaurangen ska bära sig och den kommer ha anställd personal som inte är de elever som går i skolan. Det är ingen skillnad mot när man använder lärlingsplatser i annan verksamhet. Prisbilden kommer inte att vara lägre än i närområdet, snarare tvärtom. Dessutom kanske vi bidrar till att göra det enklare för andra att öppna i närområdet, i och med att det kommer att finnas anställningsbara kockar. 

Artiklar inom samma ämne

  • Vass duo tar kommando på Östermalm

    Nyöppnar. Den 10 oktober öppnar kvarterskrogen Kommendören i korsningen Kommendörsgatan och Brahegatan i Stockholm. Bakom står Kristofer Sandström och Christian Olsson som sedan tidigare driver bland annat Vassa Eggen.

  • Starbucks letar i Mälardalen

    "Öppna i rask takt". Snart öppnar Starbucks första flaggskeppsbutik vid Stureplan. Samtidigt letar man efter nya lokaler – i och utanför Stockholm.

  • Lux-koncernen växer med matkafé

    Nyöppnar. I januari öppnar Lux-koncernen ytterligare en verksamhet i Stockholm. Det blir ett matkafé intill Östra Station på Östermalm, skriver Allt om Stockholm.

Från startsidan
Aros kongress 476

Aros först med att bli Svanen-märkt

Miljö. Aros Congress Center i Västerås är det första kongresscentret att bli Svanenmärkt.
– Stort grattis, säger Susanne Hellman, miljöhandläggare på Miljömärkning Sverige, i ett pressmeddelande.

Annons
Håkan Swahn 187 pressbild

Två stjärnor till Aquavit

Framgång för köksmästaren Emma Bengtsson. Igår släpptes Guide Michelin för New York. Svenskägda Aquavit gick från en till två stjärnor.
Överserverad somnat colourbox

Krog avvisade inte berusad gäst – varnades

Rättsfall. Kraftigt berusade gäster avvisades inte från en krog i Västsverige. Det resulterade i en varning av kammarrätten.   
Kristofer Sandström och Christian Olsson pressbild

Vass duo tar kommando på Östermalm

Nyöppnar. Den 10 oktober öppnar kvarterskrogen Kommendören i korsningen Kommendörsgatan och Brahegatan i Stockholm. Bakom står Kristofer Sandström och Christian Olsson som sedan tidigare driver bland annat Vassa Eggen.
Pistkarta Stöten

Stöten miljonsatsar i nytt skidområde

Planer på ny ski lodge. 21 miljoner kronor investerar Stöten i nya nedfarter, lift och snöläggningssystem. Nu kan hela området snöläggas på åtta dagar, mot tidigare 18.
Östarps Gästgivaregård Lennart Vollmer 476

”Trodde inte det skulle ge sådant genomslag”

Ekologiskt. I somras certifierades Östarps Gästgivaregård med två Kravmärken. Även om de använt ekologiska produkter länge är responsen större från gästerna nu, berättar ägaren Lennart Vollmer.
Turister båt Drottningholm

Sverige turismraket på växande global marknad

Turism. Den globala turismen ökar snabbare än förväntat, plus 4,6 procent det första halvåret i år. I Sverige var ökningen ännu större – plus 10 procent.
Johan Rosenblom Starbucks 476

Starbucks letar i Mälardalen

"Öppna i rask takt". Snart öppnar Starbucks första flaggskeppsbutik vid Stureplan. Samtidigt letar man efter nya lokaler – i och utanför Stockholm.
Susanna Ståhl pressbild

Danmark får sitt första Clarion Collection

Franchise. Prindsen Hotel i Roskilde ansluter sig den 1 januari till Clarion Collection. Det blir varumärkets just nu enda hotell i Danmark.
Räkningar faktura colourbox

Sena betalningar gissel för besöksnäringen

Offentliga sektorn värst. Företag i besöksnäringen är bland dem som hårdast av sena betalningar. Och senast med att betala är den offentliga sektorn, visar en undersökning av Intrum Justitia.
Ystad Saltsjöbad 476

Ystad Saltsjöbad växer – med 850 kvm

Uppgradering. Avslappningsrum med panoramafönster mot havet, relaxrum med eldstad och en champagnebar. Det är några av förändringarna när Ystad Saltsjöbad bygger ut.
Linus Palm Läckö Slott 476

Läckö Slott blir Krav-certifierat

Ekologiskt. Läckö Slott arbetar med lokala och ekologiska råvaror. Nu Krav-certifieras restaurangen med två märken.
Bris Best Western 476

Best Western utökar Bris-samarbete

Skänker 10 procent. Best Western utökar sitt samarbete med Bris. Från och med oktober går 10 procent av konferensomsättningen från hotellen till organisationen.
Golfkocken 476

Krögare twittrar på @sweden

Sociala medier. Falkenbergskrögaren Per Häggqvist når den här veckan ut till storpublik. Han twittrar på @sweden-kontot – som har drygt 74 000 följare.
Clarion SFI 476

Clarion Stockholm startar SFI för anställda

Svenskkurs. I ett nystartat projekt låter Clarion Hotel Stockholm sina medarbetare gå en SFI-kurs på jobbet.
– Många jobbar mycket och har svårt att hinna med SFI i sina vanliga liv, säger Amie Liddle på Clarion Hotel Stockholm.
Valfjäll stuga pressbild

Valfjäll växer med 600 bäddar

Tror på ökad försäljning. Värmländska skidanläggningen Valfjäll kommer från och med säsongspremiären att erbjuda övernattning. Då står 200 bäddar klara och 400 till är på gång till nästa säsong.
Quality Hotel Selma Lagerlöf

Choice stänger Selma Lagerlöf

Vikande konferensmarknad. Nyårsafton blir sista dagen för förlusttyngda Quality Hotel Selma Lagerlöf i Sunne, sedan stänger hotellet och fastigheten säljs. Choice satsar i stället på systerhotellet Selma Spa, som går allt bättre.
Marcus Samuelsson 476

Samuelsson lanserar nytt koncept

I nytt hotell. Marcus Samuelsson startar ett nytt koncept i Malmö. Social Taqueria, med smaker av Mexiko, Latinamerika och Manhattan, ska öppnas på Clarion Hotel & Congress Malmö Live.
Wallman Hall of Fame faksimil

Hasse Wallman död

En av Nöjessveriges största. Hasse Wallman, grundare av Wallmans Nöjen, är död. Han dog igår måndag i sviterna efter en ridolycka. Läs reportaget från 2000 när han fick Besökslivs Hall of Fame.
Ramundberget 476

Ramundberget satsar på tidig skidpremiär

25 oktober. Då sätter Ramundberget igång sina liftar för säsongen.
– Första snön har redan lagt sig på Skarsfjället, säger Kalle Ljungberg, sportansvarig på Ramundberget Alpina.
Malmö Arena Hotel 476

"Att stå helt ensamma fungerar inte"

Nybyggnation. Nu är det klart att Malmö Arena Hotel, som byggs intill arenan, blir en del av Best Western.
Google Trekker 476

Google avbildar Kungsleden

Street View. Grand Canyon, Galapagos, Amazonasfloden och – Kungsleden. Just nu håller Google på att göra den svenska vandringsleden tillgänglig i Google Street View.
Tommy Myllymäki pressbild Bocuse 476

Pärlhöna något att bita i för Myllymäki

Köttig utmaning. Huvudråvaran för kötträtten i Bocuse d’Or i januari är pärlhöna. Bland delarna att jobba med finns huvud, lungor och muskelmage.
Henrik Norström pressbild

Lux-koncernen växer med matkafé

Nyöppnar. I januari öppnar Lux-koncernen ytterligare en verksamhet i Stockholm. Det blir ett matkafé intill Östra Station på Östermalm, skriver Allt om Stockholm.
Kubansk restaurang colourbox

9 000 krogar till salu i Västindien

Privatiseringsvåg. Kuba ska sälja 9 000 statligt ägda restauranger. Det är en del av de ekonomiska reformer som pågår i landet.
Shake Shack 476

USA-kedja får rätt mot Stockholmskrog

Varumärken. Amerikanska kedjan Shake Shack tyckte att Shake Käks namn var för likt deras eget. Nu får de rätt av svenska Patent- och registreringsverket.
Jürgen Grossman pressbild

Jürgen Grossman stänger och säljer

Dags att göra något nytt. Snart stänger restaurang Grossmans i Stockholm, efter tio år. Nu blir det en mer avskalad verksamhet för den gamle stjärnkrögaren.
Lunch bricka 476

Krögare anmäler kommunen till Konkurrensverket

Konkurrens. Krögaren Göran Frank i Helsingborg anmäler kommunens restaurang till Konkurrensverket. Han menar att priserna dumpas med hjälp av skattemedel.
Björn Jonzon pressbild

”Vi vill bort från fossil fjärrvärme”

Miljö. Fem hotell har chansen att bli en del av EU-projektet Nearly Zero Energy Hotels. Ett av dem är Stora Brännbo i Sigtuna. Delägaren Björn Jonzon brinner för att minska hotellets fossila utsläpp.
Henrik Kruse pressbild

Boulebar öppnar i Göteborg

Nyöppnat. Den 1 november öppnar Boulebar Rosenlund bredvid Fiskekyrka i Göteborg.
Choice Brunkebergstorg Gallerian pressbild

Choice blir operatör i Gallerian

Uppdaterad. Det blir Nordic Choice Hotels som ska driva hotellverksamheten i Galleriankvarteret i Stockholm. I fastigheten ska kedjan driva ett affärsresehotell och ett boutiquehotell.
First Hotell Dragonen

Hotell Dragonen väljer First

Kedjan växer snabbt. Den 1 december blir Hotell Dragonen i Umeå en del av First Hotels. Det blir kedjans femte nya hotellanslutning i år.
Jonas Dahlbom pressbild

Ölbaren värvar Jonas Dahlbom

Marint fokus. Jonas Dahlbom tar över ansvaret för köket på Ölbaren i Åre.
– Att utveckla konceptet för en redan hyllad krog är inte det lättaste, men jag tycker att svåra saker är spännande, säger han.
Kalle Nilsson och Joakim Almqvist pressbild

Nilsson och Almqvist vräks från Kåken

Snabbt agerande. Niklas Ekstedt och Stureplansgruppen avslutar samarbetet med kockarna Kalle Nilsson och Joakim Almqvist bara veckor efter att det började. Orsaken är att de hade ”negerbollar” på menyn.
Sven-Olov Daunfeldt pressbild

”Höjda kostnader ger ökad arbetslöshet”

Påpekar brist i resonemanget. Att höja arbetsgivaravgifterna kommer att ge ökad arbetslöshet – trots att sänkningen bara gav marginella effekter på sysselsättningen. Att tro något annat är ett tankefel, anser Sven-Olov Daunfeldt, professor i nationalekonomi.

Wilhelm Vintilescu pressbild

O’Learys öppnar ny kedja – Boston Grill

Premiär idag. Idag öppnar Boston Grill i restauranggallerian Tolv Stockholm. Bakom står O’Learys som räknar med att inom fem år ha 15–20 restauranger i Sverige, men även öppna internationellt.

Per Samuelson

Krögarens vallöfte till Stefan Löfven

Sverigeresan. Socialdemokraternas Stefan Löfven och Magdalena Andersson är välkomna på besök när som helst. Jönköpingskrögaren Per Samuelson vill ge politikerna en grundkurs i restaurangbranschens villkor och verklighet.
– Om momsen höjs kommer mitt vallöfte tyvärr bli att säga upp folk. Vi har inget annat val.

Danyel Couet pressbild

F12 öppnar nytt med hälsofokus

Stor nyetablering. Om drygt ett år öppnar F12-gruppen ett nytt restaurangkoncept i Stockholms city, med fokus på hälsa. Dessutom får Köttbaren en systerkrog – Fiskbaren. Satsningarna är ett skäl till att F12-gruppen nyligen sålde verksamheter.

Maud Olofsson och Eva Östling ihopklippt 476

”Vi fortsätter kämpa mot Dubbelstöten”

Dubbelstöten. Valet är över och nu kan Dubbelstöten mot besöksnäringen bli verklighet. Visitas vd Eva Östling är inställd på att fortsätta kämpa.
– Vi kommer inte sluta arbeta med Dubbelstöten förrän hotet är undanröjt.