PG och Melker startar kockutbildning i Rinkeby

PG Nilsson 476 Foto: Daniel Hirsch

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar, säger PG Nilsson.

Kockbristen i Stockholm är välkänd. Nu planerar PG Nilsson och Melker Andersson att starta en restaurang och kockutbildning. Alla elever som godkänns garanterar de anställning.

Just nu bygger Familjebostäder, som ägs av Stockholms stad, om Rinkebystråket. Man skapar en ny handelsgata med restauranger, kaféer och uteserveringar.

En del i projektet är en kombinerad restaurang och kockskola. Den ska drivas av F12-gruppen och Svenska Brasserier i ett gemensamt bolag, berättar PG Nilsson, delägare i Svenska Brasserier där bland annat Sturehof ingår.Artikeln fortsätter under annonsen

– Tillsammans med Familjebostäder bygger vi en restaurang med utbildningslokaler i anslutning. Utbildningslokalerna kan man säga är förstorade kök. Tanken är att utbilda vid spisen, säger PG Nilsson.

Exakt vad det ska bli för utbildning är än så länge oklart, men den ska vara praktisk och rikta sig mot vuxna. Innehållsmässigt ska den ligga omkring de praktiska delarna på restaurangutbildningen på gymnasiet. Tänkt längd är nio månader och man ska utbilda 30 elever per år, inte minst arbetslösa personer från närområdet.

– Vår förhoppning och starka tro är att man kan vara så färdig efteråt att man kan arbeta vid spis hos oss. En av våra insatser är att vi garanterar alla som är godkända arbete hos oss, säger PG Nilsson.

De första eleverna beräknas kunna börja i januari 2015, restaurangen ska kunna öppna senare under våren. Restaurangen får omkring 100 platser och ska vara öppen för allmänheten.

– Det är halva idén, att det ska vara utbildning live, motsvarande lärlingssystem, eller i alla fall inspirerat av lärlingssystemet.

För F12 och Svenska Brasserier finns inget vinstsyfte.

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar.

Hur mycket F12 och Svenska Brasserier investerar vet inte PG Nilsson i dag.

– Inte så mycket pengar på det här stadiet, Familjebostäder investerar mest i kontanter, förstås. De bygger om en stor del av Rinkeby för det här. Vi har investerat väldigt mycket tid och har jobbat ett år med det redan.

Restauranger som använder elever som en del av arbetskraften brukar ibland få kritik för att de konkurrerar oschyst. Det anser inte PG Nilsson kommer hända.

– Restaurangen ska bära sig och den kommer ha anställd personal som inte är de elever som går i skolan. Det är ingen skillnad mot när man använder lärlingsplatser i annan verksamhet. Prisbilden kommer inte att vara lägre än i närområdet, snarare tvärtom. Dessutom kanske vi bidrar till att göra det enklare för andra att öppna i närområdet, i och med att det kommer att finnas anställningsbara kockar. 

Artiklar inom samma ämne

  • Hotellet som 
är Ett Hem

    Sommarläsning. Här bor rockstjärnor, designdyrkare och affärsmän som vill ha det lilla extra. Ett Hem har bara tolv rum – men har ändå hittat flera sätt att få lönsamhet på sin rörelse.

  • "Jag har ingen energi eller kraft"

    Från rättegången. Hoten från de kriminella har tagit hårt på krögaren Melker Andersson. Till Dagens Nyheter säger han att han inte tror på någon framtid i branschen.– Jag är aktiv i bolagen, men utan energi och kraft, sa han i Stockholms tingsrätt igår måndag.

  • ”Fel att yrkesprogram stänger högskoledörren”

    Utbildning.– Du kan alltid läsa in högskolebehörighet på ett yrkesprogram. Och inlåsningseffekten uppstår bara om du går ett högskoleförberedande program, säger Vistas utbildningschef Peter Thomelius.

Från startsidan
Röda momspriser
Meny Isaberg

– Detta är ett sätt att försöka få gemene man att förstå vad förändringarna skulle innebära – men även många lokala politiker. De har inte alltid koll på riksdagspolitiken, säger Hans Palmgren som på sina menyer visar vad en höjd moms och arbetsgivaravgift egentligen kostar.

Krögaren visar vad nya villkor kostar

Tydliggör för gästerna. Golfkrogen Isaberg har röda priser på menyn. Men det är inga reapriser, utan siffrorna visar i stället vad rätterna skulle kosta om momsen på restaurangmat och arbetsgivaravgifterna höjs – 15 procent mer än i dag.

Ett Hem exteriör

Hotellet som 
är Ett Hem

Sommarläsning. Här bor rockstjärnor, designdyrkare och affärsmän som vill ha det lilla extra. Ett Hem har bara tolv rum – men har ändå hittat flera sätt att få lönsamhet på sin rörelse.

Tommy Tvivlaren
Tommy Myllymäki

Myllymäkis kamp för att bli bäst i världen

Sommarläsning. Segern i EM på hemmaplan den 8 maj var bara ett steg på vägen. Det är först när Tommy Myllymäki står överst på pallen i VM i Lyon 2015 som han är nöjd. Vägen dit är en resa fylld av kritik från provsmakare,
vredesutbrott och månader i ett provkök utan fönster. Besöksliv har följt Tommy Myllymäki sedan i höstas.

Almedalen
Annie Lööf Almedalen

Företagare i fokus när Lööf talade

Almedalen. Det är företagare som skapar jobb, inte politiker, sa Annie Lööf i Almedalen idag och kritiserade Stefan Löfven för att han vill höja momsen och arbetsgivaravgifterna. Hon pratade om vikten av att göra kloka val i matbutiken vill skapa ett internationellt samarbete för att minska användningen av antibiotika vid djuruppfödning.

Annons
Almedalen
Jan Björklund

”Liberalism är feminism”

Almedalen. Feminism och jämställdhet var den röda tråden genom hela Jan Björklunds tal i Almedalen idag. Han sa att utan ekonomisk tillväxt kan vi varken göra det bättre för kvinnorna eller för miljön, samt att löneskillnader är bra för kvinnor.
Jonas Sjöstedt

”Valet står mellan girighet och solidaritet”

Almedalen. Huvudnumret när Jonas Sjöstedt talade i Almedalen var att vinster i välfärden ska ersättas med att de anställda får inflytande. Han målade upp bilden av att valutgången innebär en stor skillnad för Sveriges inriktning, och han sa att han ville bort från ett samhälle där din hudfärg avgör om du får komma in på krogen.
Anna Lallerstedt

”Är momsen på Ica också ett branschstöd?”

Almedalen. Höjd moms på restaurangmat skulle öppna för att de svarta jobben ökar igen, enligt ett seminarium från Moderaterna. Krögaren Anna Lallerstedt undrade varför det är bra att återgå till en differentierad moms på mat.
Fredrik Reinfeldt

Reinfeldt lovade jobb och stabilitet

Almedalen. Marknadsekonomi, fred och jobben, det var bärande delar i Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen. Han lovade en satsning på tåg och bostäder, och hotade med tappade jobb om de rödgröna får höja momsen på restaurangmat.
Eva Östling flyg

”Skärgården är vårt Eiffeltorn”

Almedalen. Det globala resandet kommer att växa kraftigt, mest av kineser och indier. Men att de skulle resa till Sverige är långtifrån självklart. För att klara konkurrensen krävs hög tillgänglighet, skräddarsytt värdskap och att vi satsar där vi är bäst, på naturupplevelser som skärgården.
Åsa Romson

"Stäng Bromma – satsa på tåg"

Almedalen. Åsa Romson lade full kraft på klimatfrågan och kopplade ihop den med jämställdhet när hon häll sitt tal i Almedalen på Miljöpartiets dag. Hon menade att det är bättre att bygga studentbostäder än att behålla Bromma flygplats och vill i närtid investera i tågtrafik.
Petter Stordalen

”Sverige behöver långsiktighet”

Almedalen. Höjd moms på restaurangmat skulle skada Sveriges trovärdighet bland investerare.
– Sverige är känt för långsiktighet. Ska man hävda att en reform inte fungerar efter bara en valperiod? Skulle man behandlat industrin så här hade de gått med plakat på gatorna, sa Petter Stordalen på ett seminarium i Almedalen.
Jennie Nilsson Martin Ådahl

”Samma moms ingen subvention”

Almedalen. Socialdemokraten Jennie Nilsson kallade 12 procents moms på restaurangmat för ett bidrag.
En gemensam momssats på mat är ingen subvention, svarade Centerns Martin Ådahl. 
Almedalen
Jimmie Åkesson

Åkessons vallöfte: genomföra dubbelstöten

Almedalen. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fokuserade sitt tal i Almedalen på invandringsfrågan. Bland annat sa han att det inte är en human flyktingpolitik att låta cyniska näringsidkare tjäna pengar på invandrare. Han lovade också att höja momsen på restaurangmat och arbetsgivaravgifterna för unga.
Erik Ullenhag

Ministern vill se ökad lönespridning

Almedalen. Större lönespridning skulle ge fler ungdomar jobb, dessutom skulle det lyfta ett yrkes status. Det sa integrationsminister Erik Ullenhag (FP) på Visitas seminarium i Visby om hur sänkta trösklar ger fler jobb.
Bolund Erlandsson

”Vi ska övertyga Socialdemokraterna”

Almedalen. Miljöpartiets Per Bolund tror att momsnivån på restaurangmat kan bli kvar, även vid en rödgrön valseger. Det sa han under en kockduell mot Centerns Eskil Erlandsson i Almedalen idag tisdag.
Melker Andersson pressbild

"Jag har ingen energi eller kraft"

Från rättegången. Hoten från de kriminella har tagit hårt på krögaren Melker Andersson. Till Dagens Nyheter säger han att han inte tror på någon framtid i branschen.
– Jag är aktiv i bolagen, men utan energi och kraft, sa han i Stockholms tingsrätt igår måndag.
Almedalen
Göran Hägglund

Hägglund frälste Visby med vitsar

Almedalen. Kristdemokraterna ska tillsammans med Alliansen fortsätta att leverera tillväxt, med de röd-grön-rosa väntar en skattechock. Det var Göran Hägglunds huvudbudskap när han talade i Almedalen. Men det var med  en mängd ordvitsar han drog ner de stora applåderna och skratten.
Dopping med flera

Så ska näringen växa – ännu mer

Almedalen. Högre löner, mer forskning och bättre infrastruktur, det är vad som behövs för att besöksnäringen ska fortsätta växa. När HRF arrangerade ett seminarium i Almedalen försökte de tona ner momsens betydelse – men de fick mothugg.
Luckan colourbox

Företagen måste locka till yrkesutbildning

Utbildning. Från i morgon den 1 juli är det premiär för en ny anställningsform, där företag kan anställa gymnasielärlingar. Utmaningen ligger i att locka ungdomar till yrkesutbildningar, det var politikerna överens om under en debatt i Almedalen idag.
Stefan Löfven

Ingen besöksnäring när Löfven talade

Almedalen. Stefan Löfven nämnde inte besöksnäringen eller turismen med ett ord när han talade i Visby ikväll. Besöksliv kommer att referera alla partiledarnas tal från politikerveckan i Almedalen som inleddes idag.
Magdalena Andersson 200

”Dagens momsnivå ett branschstöd”

Almedalen. 12 procents moms på restaurangmat är ett direkt branschstöd på samma sätt som stödet av varvsindustrin på 1970-talet. Det sa Magdalena Andersson (S) när hon utfrågades av Dagens Industri i Almedalen.
Take away 476

Livsmedelsverket backar delvis om hämtmaten

Nya regler. Det kommer bli krav på att vid kundens begäran kunna lämna bland annat fullständig information om ingredienser för hämtmat. Men Livsmedelsverket backar från planen att även kräva utförlig mängdinformation.
Etta nr 6 2014

Nytt nummer av Besöksliv ute

#Maxgate, sportbarsbråk, Historien om Brooklyns öl, hotellet Ett Hem - och en djupdykning i hur politiker svängt i frågan om matmomsen.
Här är innehållet i nya numret av Besöksliv.
Momsbild 476

Momshöjning kan kosta 6 000 jobbet

Dubbelstöten. Exakt vilken effekt den sänkta momsen på restaurangmat skulle ge finns det olika uppfattningar om. Vi frågade dem som vet – de som äger och driver krogarna. Svaret: 6 000 anställningar skulle kunna försvinna.
Annie Lööf 476

Så mycket växte turismen 2013

Lyfte 2013. Den svenska turismen växer i betydelse. Under 2013 fortsatte turismen, både inom Sverige och från utland, att öka. "De här siffrorna visar svart på vitt att besöksnäringen är en av Sveriges stora basnäringar", säger näringsminister Annie Lööf till Besöksliv.
Helsingborg Arena 476

Skånska Möten fortsätter växa

Nätverk. Skånska Möten har knutit till sig åtta nya anläggningar. "Det känns fantastiskt roligt att vi får fler medlemmar som ser värdet i nätverkande och gemensam marknadsföring", säger Elin Moritz, nätverkskoordinator på Skånska Möten.
Kneippbyn 476

Elva campingplatser får fem stjärnor

Hela listan. Snart går campingen in i sin absoluta högsäsong. I sommar kommer det finnas elva svenska campinplatser med fem stjärnor, visar ny statistik från SCR.
Olearys 476

Fotbolls-VM värt miljoner för Sveriges sportbarer

Fotbolls-VM. Vinst eller förlust? Under en månad kan säsongen avgöras. Sveriges sportbarer laddar för miljonintäkter under fobolls-VM.
Bastiansen Paldeak pressbild

Uppåt för Bastiansen och Paldeak

Nya jobb för tillväxt. Katalin Paldeak och Trond Bastiansen får nya tjänster inom Choicekoncernen. De blir bägge chief operating officer – Katalin Paldeak för Nordic Choice Hotels fem varumärken och Trond Bastiansen för de tio fristående hotellen inom Nordic Hotels & Resorts.
Avenyn

Tidigare stängning gav färre våldsbrott

Vill ha restriktivare öppettider. De tidigarelagda stängningstiderna för Göteborgs krogar har lett till färre våldsbrott. Det skriver två forskare i en debattartikel i Göteborgsposten och hänvisar till en ny studie.

First öppnar i Norrköping

Tillskott. Just nu byggs ett nytt hotell i Norrköping. I augusti öppnar det med 76 rum som First Hotel Central.
Carola Parling

First Hotel Brage går emot ARN

Tar strid för branschen. First Hotel Brage kommer inte att följa Allmänna Reklamationsnämndens rekommendation att betala tillbaka pengar för ett rum som två gäster ville avboka.
– Vi tycker att ARN har fattat ett felaktigt beslut, säger hotelldirektör Carola Parling. 
Olofsson Östling

”Höjd moms slår mot utlandsfödda”

Integrationsdebatt. Höjd moms och höjda arbetsgivaravgifter skulle slå mot utlandsfödda och försvåra integrationen. Det skriver Visitas ordförande Maud Olofsson och vd Eva Östling i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag.
Mathias Dahlgren pressbild

Dahlgren rattar food truck

Gatumat som pr. I början av september ska Mathias Dahlgren laga gatumat till en food truck i Stockholm. Bakom står Diners Club, som kör samma koncept med andra kända kockar i flera nordiska städer.
Scandic To Go

Scandic lanserar rum ”to go”

Innovation. Från idag erbjuder Scandic två mobila hotellrum som gästerna kan boka och få levererade via webben.
– Vi vill skapa något nytt i hotellvärlden samtidigt som det här är ett sätt att nå ut till dem som ännu inte upptäckt oss, säger Johan Michelson, kommersiell chef på Scandic. 
Idrottspublik colourbox

Besöksnäringen satsar på idrotten

Sportfest. Drygt 1 miljon kronor satsar Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond ihop med Riksidrottsförbundet för att Sverige ska kunna arrangera fler internationella idrottsevenemang.
Take away 476

"Restauranger kan sluta med hämtmat"

Kritik. Restauranger kan komma att bland annat behöva ge en fullständig ingrediensförteckning vid hämtmat. Ett orimligt förslag, enligt Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.

Stora säkerhetsbrister på svenska hotell

Hemmagjord dyrk. Hotell med låssystem från Onity kan ha stora brister i säkerheten. Tidningen Expressen visar hur man på någon sekund kan låsa upp och ta sig in i gästernas rum på flera svenska hotell.
Johan F Lundberg pressbild

Turistbyråns skärm visade porr

Kan ha hackats. Destination Halmstad utsattes för sabotage natten mot måndagen. På en bildskärm på Lilla Torg i Halmstad visades plötsligt porr för besökarna, skriver Hallandsposten.
Melker Andersson pressbild

Melkers krogar skulle sprängas

Rättegången startar sista juni. Idag väcktes åtal mot fyra personer inblandade i hoten mot F12-gruppens delägare Melker Andersson. Bland annat skulle de bägge restaurangerna F12 och Miss Voon sprängas.
Om momsen höjs
Opinionsundersökning moms 2

8 av 10 skulle säga upp personal

Stor enkät bland krögare. Exakt vilken effekt en höjning av momsen på restaurangmat skulle ge finns det olika uppfattningar om. Visita frågade dem som vet – de som äger och driver krogarna. Här är deras svar.

Zócalo öppnar i Malmö

Nionde restaurangen i Sverige. Isländska kedjan Zócalo, som serverar mexikansk mat, ska öppna i Malmö, skriver Sydsvenskan.
Scandic Berlin Kurfürstendamm pressbild

Scandic tar över hotell i Berlin

Satsar i Tyskland. Den 1 september tar Scandic över Alsterhof Hotel i Berlin. Det blir kedjans andra i staden och tredje i Tyskland.
nattklubb colourbox?

Krögare friad från diskriminering

Hovrätt fastställer dom. Det var inte diskriminering att neka nio kvinnor med asiatiskt utseende inträde för att förhindra prostitution. Detta trots att kvinnorna inte var prostituerade.
Melker Andersson pressbild

Fyra åtalas för attentatet mot Grill

Grov utpressning. På måndag åtalas fyra män för mordbrandsförsöket på Restaurang Grill, skriver Expressen.
Actionbadet Kokpunkten pressbild

Västerås får nytt hotell och actionbad

Publikdragare. I augusti öppnar actionbadet Kokpunkten i Västerås, i ett gammalt ångkraftverk. I planen ligger även hotell i regi av Ess Hotell samt ett science center med fokus på energi. Ägaren Peab ser anläggningen som en ny reseanledning till Västerås.
Carina Högberg

Hotel Flora tar täten mot trafficking

Har tagit fram checklista. Hotel Flora i Göteborg är första hotell som certifieras som ett Fair Sex-hotell, en märkning i syftet att motverka prostitution och trafficking.
– Vi pratar för lite om de här problemen på hotell i Norden, säger Hotel Floras vd Carina Högberg.
Häringe Slott

Jenny Ljungberg säljer Häringe

Slutet för en svensk kedja. Kedjan c/o Hotels försvinner nu från Sverige. Ägaren Jenny Ljungberg ska sälja Häringe Slott, det sista kvarvarande hotellet i Sverige, för att flytta till New York. Där fortsätter hon satsningen på The Maidstone.
SJ tåg pressbild

Sympativarsel mot LSG

SJ:s tåg kan bli utan mat. Tågstrejken i Malmö riskerar nu att direkt drabba restaurangbranschen. Hotell- och restaurangfacket har nu lagt ett sympativarsel mot LSG Skychefs som levererar mat till SJ.
Hanna Halpern pressbild

Ny sajt ska dra kvinnor till Årets Kock

Många nomineringar redan. Årets Kock lanserar en webbplats för att få fler kvinnor till tävlingen. Där kan vem som helst förslå vilka kvinnor de skulle vilja se tävla om titeln.
Guldterrassen 476

Så blir Operans nya restauranger

Grodan går in i Operan. Nu ska Kungliga Operan bli mer tillgänglig, även för de som inte går på föreställningarna. I sommar börjar man med två serveringar på husets två terrasser – och till hösten öppnar en ny restaurang i källaren.
Ikea 476

Ikeas eget hotell får klartecken

Smålands största. Miljö- och byggnämnden i Älmhult har gett Ikea bygglov för en hotellbyggnad med 500 bäddar, skriver Smålandsposten.
Frank Fiskers 476

Fiskers en av världens hetaste hotellpersoner

På tapeten. Scandics köp av Rica ger uppmärksamhet även internationellt. Det är nämligen bland annat därför som Frank Fiskers nu finns med på en lista över hotellvärldens hetaste personer just nu.
Fisk 476

Restauranger gör färre fisk-fel än butiker

Felmärkning. Stockholms stad har gjort en kontroll av fiskar på slumpvis utvalda restauranger, livsmedelsbutiker och grossister. Resultatet visar att butiker slarvar med märkningen i mycket högre grad än restaurangerna.
Clarion Hotel Arlanda 476

Clarion Hotel Arlanda säljs för 1,1 miljarder

Storaffär. Swedavia säljer fastigheten till Clarion Hotel Arlanda Airport till SPP Fastigheter. Priset: 1,1 miljarder.
Thomasgymnasiet 476

Här står det nya skolköket tomt

Därför ratas restaurangutbildningen. Andelen ungdomar som väljer ett yrkesprogram på gymnasiet fortsätter att minska. I Stockholms län har bara 331 av 23 360 elever valt restaurang- och livsmedelsprogrammet i första hand, visar nya siffror. I Strängnäs är det så få sökande att programmet inte startar i höst.
Abbekås Lotta Mellberg

”Höjd matmoms blir dödsstöten för vår krog”

Dubbelstöten. Höjd matmoms på restauranger skulle knäcka krögaren Lotta Mellberg. "Blir det verklighet efter valet får vi slå igen Abbekås Hamnkrog. Det blir dödsstöten för många av oss småkrögare", säger hon.
Servitris genre 476

Dubbelt så många anställda på tio år

Boom. Restaurangbranschen är på frammarsch. På bara tio år har antalet anställda fördubblats, från 55 000 år 2003 till 102 000 år 2013, enligt en undersökning av SCB.
Besöksliv maj 2014

Nytt nummer av Besöksliv ute

Bocuse d’Or, Göteborg och Karin Fransson.
Nu har ett nytt, fullspäckat nummer av Besöksliv kommit!
Luckan colourbox

Kraftig tillväxt för restaurangerna

Konjunkturen stark. Restaurangåret har startat i ett rasande tempo, och det ser inte ut att avta. I april ökade försäljningsvolymen med hela 4,0 procent.
Orsa Camping pressbild

Grönklittsgruppen köper Mora Parken

Camping. Grönklittsgruppen är på väg att köpa Mora Parken av Mora kommun. Övertagandet ska den 1 augusti. Affären ger Grönklittsgruppen ett starkare grepp över besöksnäringen i Dalarna.
Lars Calmfors pressbild

Forskare sågar (S) jobbpolitik

Svidande kritik. Socialdemokraterna hoppas att deras jobbpolitik ska leda till EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Men enligt ledande forskare leder flera av deras förslag till färre jobb, rapporterar SVT.
White Guide 2014 476

Johan & Nyström Sveriges bästa kafé

Jubel. För andra året utsågs på måndagen Sveriges bästa caféer av White Guide. Det tyngsta priset tog Johan & Nyströms konceptbutik på Södermalm i Stockholm hem.
af Chapman pressbild

Urban Deli öppnar på af Chapman

Mer urbant blir det inte. Under sommaren öppnar Urban Deli en tillfällig restaurang på klassiska vandrarhemmet af Chapman mitt i Stockholm.
– Alla snackar alltid om läget, men seriöst, det kan inte bli bättre, säger Urban Delis vd Jesper Weidlitz.
Harrys Marknadsavdelning 476

Harrys startar central marknadsavdelning

Rekryterar. Restaurangkedjan Harrys vill utvecklas. Därför väljer man nu att starta en ny, central marknadsavdelning.
Jonas Lundgren 476

Lundgren öppnar Yolo i Djursholm

You only live once. Jonas Lundgren öppnar nytt. Restaurangen Yolo slår upp dörrarna i Djursholm norr om Stockholm i augusti.
Clemens pressbild

Fideliosystem drabbat av intrång

Kassaintrång. Problemet med kassor som kapas och stöld av kontokortsuppgifter är stort. Visitas Clemens Wantschura känner till flera hotellföretag som drabbats – alla har hotellsystemet Fidelio.

Stefan Lundin pressbild

”Oskäligt med ej avbokningsbara rum”

Oeniga ledamöter. Allmänna Reklamationsnämnden gör tummen ner för icke avbokningsbara rum. I ett beslut kallar nämnden det för ett ”oskäligt avtalsvillkor”.

Wilhelm Vintilescu pressbild

"Vi ska anmäla Casino Cosmopol"

Rasar. Casino Cosmopol öppnar sportbar i Stockholm. Det gör O'Learys vd Wilhelm Vintilescu tvärförbannad.
– Efter att ha läst artikeln i Besöksliv blev jag fullständigt rasande. Vi ska anmäla Casino Cosmopol till konkurrensverket, säger han. 

Nissen Zetterberg

Nissen och Zetterberg i ordkrig

Saknar analys. Pandox vd Anders Nissen sågar Stockholms stads rapport om hur många nya hotellrum Stockholm behöver. Han anser att staden mest är ute efter ökade skatteintäkter. Olle Zetterberg från Stockholm Business Region svarar:
– Anders tycker inte att det är någon annan än han som kan hotell.

Spotify pressbild

Spotifylösning för krogar och hotell

Musik för gästerna. Nu ska det bli lättare för restauranger och andra näringsidkare att göra rätt för sig när de spelar musik. Företaget Soundtrack Your Brand lanserar nu en ny företagslösning tillsammans med Spotify.
– Upplägget är väldigt bra och otroligt smidigt, säger Clemens Wantschura, branschutvecklingschef på Visita.