PG och Melker startar kockutbildning i Rinkeby

PG Nilsson 476 Foto: Daniel Hirsch

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar, säger PG Nilsson.

Kockbristen i Stockholm är välkänd. Nu planerar PG Nilsson och Melker Andersson att starta en restaurang och kockutbildning. Alla elever som godkänns garanterar de anställning.

Just nu bygger Familjebostäder, som ägs av Stockholms stad, om Rinkebystråket. Man skapar en ny handelsgata med restauranger, kaféer och uteserveringar.

En del i projektet är en kombinerad restaurang och kockskola. Den ska drivas av F12-gruppen och Svenska Brasserier i ett gemensamt bolag, berättar PG Nilsson, delägare i Svenska Brasserier där bland annat Sturehof ingår.Artikeln fortsätter under annonsen

– Tillsammans med Familjebostäder bygger vi en restaurang med utbildningslokaler i anslutning. Utbildningslokalerna kan man säga är förstorade kök. Tanken är att utbilda vid spisen, säger PG Nilsson.

Exakt vad det ska bli för utbildning är än så länge oklart, men den ska vara praktisk och rikta sig mot vuxna. Innehållsmässigt ska den ligga omkring de praktiska delarna på restaurangutbildningen på gymnasiet. Tänkt längd är nio månader och man ska utbilda 30 elever per år, inte minst arbetslösa personer från närområdet.

– Vår förhoppning och starka tro är att man kan vara så färdig efteråt att man kan arbeta vid spis hos oss. En av våra insatser är att vi garanterar alla som är godkända arbete hos oss, säger PG Nilsson.

De första eleverna beräknas kunna börja i januari 2015, restaurangen ska kunna öppna senare under våren. Restaurangen får omkring 100 platser och ska vara öppen för allmänheten.

– Det är halva idén, att det ska vara utbildning live, motsvarande lärlingssystem, eller i alla fall inspirerat av lärlingssystemet.

För F12 och Svenska Brasserier finns inget vinstsyfte.

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar.

Hur mycket F12 och Svenska Brasserier investerar vet inte PG Nilsson i dag.

– Inte så mycket pengar på det här stadiet, Familjebostäder investerar mest i kontanter, förstås. De bygger om en stor del av Rinkeby för det här. Vi har investerat väldigt mycket tid och har jobbat ett år med det redan.

Restauranger som använder elever som en del av arbetskraften brukar ibland få kritik för att de konkurrerar oschyst. Det anser inte PG Nilsson kommer hända.

– Restaurangen ska bära sig och den kommer ha anställd personal som inte är de elever som går i skolan. Det är ingen skillnad mot när man använder lärlingsplatser i annan verksamhet. Prisbilden kommer inte att vara lägre än i närområdet, snarare tvärtom. Dessutom kanske vi bidrar till att göra det enklare för andra att öppna i närområdet, i och med att det kommer att finnas anställningsbara kockar. 

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
HTL 2 Stockholm Foto: Creative Commons

Nu expanderar budget-hotellkedjan igen i Stockholm

NYTT. Scandics budgetsyster öppnar ännu ett hotell i Stockholm.

Annons
Kockduellen 11

Corazza Bildt: "Företagsanpassa skatter och regler"

ALMEDALEN. Under tisdagens kockduell möttes Corazza Bildt och Eskil Erlandsson.
Service bok almedalen

"Att sälja är service"

ALMEDALEN. Forskning bakom ny bok visar brister hos servispersonal.
Lilla Bjers Gotland 1

Så lyckas de driva hållbar restaurang

LÅNGLÄSNING. Ekokrogen Lilla Bjers på Gotland.
Cykel Järvsö

Här är skidbacken som växlar upp sommartid

INNOVATION. Så förlänger man säsongen i Järvsö.
Yrkeslandslaget 1

Här gör Sveriges viktigaste landslag sig redo för VM

AKTUELLT.  De två tävlar för Sverige mot 70 nationer inför 200 000.
Maud Olofsson Besöksnäringens Dag 1

Maud Olofsson: "Ge oss bra villkor så vi kan anställa fler!"

BESÖKSNÄRING. Besöksliv träffade Visitas ordförande efter talet i Båstad.
Kockduell Almedalsveckan

Politiker sätts på prov – i kockduell

MATFAJT. Fredrik Eriksson och Thomas Sjögren utmanar politikerna vid spisen.
Danstillstånd - Japan

Dansförbudet i Sverige består – Japan avskaffar

OLAGLIG DANS. Trots 20 motioner är förbudet kvar i Sverige. 
Burger and Lobster 1

Här är Pontus Frithiofs nya konceptrestaurang

NYTT. Krögarna Dahlstedt och Frithiof tar hajpat ställe till Sverige.
Gävlekrogar

Flera krogar i Gävle får 03-tillstånd: "Lyfter hela staden"

TILLSTÅND. Krögarna jublar åt beslutet med snabb verkan.
Stadshuskällaren dom 1

Miljonskadestånd till krögare överklagas av staden

JURIDIK. Vill inte betala 136 miljoner – vänder sig till Högsta domstolen. 
Hållbarhetsutbildning – 1

Så ska branschen lära branschen hållbarhet

UTBILDNING. "Finns en stor vilja att arbeta med dessa frågor".
Filip Fastén till Furillen 2015 1

Filip Fastén skapar naturnära utekök på Furillen

RESTAURANG. Kocken vill göra enkelt och vällagat: "Ingen fine dining".
Stockholm besöksnäringen 2015 växer

Så mycket växer Stockholm som turiststad

TURISM. Antal gästnätter har stigit med så många procent.
Succésiffror för skidorter 2015

Succésiffror – de skidorterna ökade allra mest

REKORD. Flera slog rekord under vintersäsongen. 
Hej makthavare! Hej hej

Hej makthavare! Någon måste jobba när du är ledig

VISSTID. Eva Östling: "LO och enskilda politiker backar in i framtiden."
Ystad spa nattspa

Spa mitt i natten är ett succékoncept här

HOTELL. Så vill det prisade spat skapa ett stamgästklientel.
Somarlandens nyheter 2015

Sommarlandens alla härliga nyheter

NÖJESPARK. Dykshow, Bamse och Pippi fyller 70. 
Emoji ska lyfta besöksnäringen

Så ska emojis lyfta besöksnäringen

AKTUELLT. Kolla in den nya unika Sverige-emojin. 
Besöksnäringens Dag 2015

Här är dubbelstöten het potatis – igen

BÅSTAD. "Almedalen för företagare" och Maud Olofsson. 
Kaffefestival i Göteborg 15

Kaffeexperter från hela världen samlas nu i Sverige

MÄSSA. Nu kommer javanördar till Göteborg och tävlar i 5 olika kaffe-VM.
Semester – stressa ner1

Semesterdags! Så här stressar du ner

SEMESTER. Experten: "Vissa tycker faktiskt att jobba är roligare".
Gothia räkmacka

Landets mest kända macka

VOLVO OCEAN RACE. Hela 350 000 besökare – och 15 000 räksmörgåsar.
Charlotta Berggren

Hon vann stort bartenderpris

BAR. Första kvinnan någonsin att vinna: "Tråkigt".
Restaurang resultat maj

Restaurangerna som ökar mest i branschen

SCB. Så bra går det för olika restaurangkategorier.
Sommarsäsongen snart här – så gör krögarna

Säsongsorterna: Här är personalen nyckelspelare

RESTAURANG. Så får krögarna ihop pusslandet med personal. 
Juniorkockar

Medaljyra! Juniorkockar tog guld och brons

TÄVLING. Storslam för svenska kockarna i Danmark. 
Betalkort utan pin

Superkortet är nu här – betala utan kontakt eller kod

BETALKORT. Nya kortet förenklar i flera led. 
Vikingamuseum

Nytt vikingamuseum byggs här – mitt i centrala Stockholm

BESÖKSNÄRING. Jättebygge planeras på "bästa A-läge". 
Petter Stordalen showar

EXKLUSIVT: Stordalen showar för Besöksliv

Throwback Thursday. Se tv-klippet där Petter Stordalen bjuder på sig själv.
Storsatsning på restauranger
Champagnefrukost på hotell? De fick nej

Champagnefrukost på hotell? De fick nej

Tillstånd. Kända hotellet tar nu strid för tidiga bubblor.
Cykelled Eva Östling

Cyklister får egen exklusiv led här

Aktuellt. Eva Östling invigde den 37 mil långa leden. 
Kvarglömt på hotell

Sexgunga och lösmage – glömt av hotellgäster

Hotell. Sexleksaker "ingen ovanlighet" bland kvarglömda saker.
WG Café 2015

"Kaffefarfar" bakom Årets bästa café

White Guide. De är landets allra bästa kaféer – semmelwrappen prisades. 
Alexandra Fält

Lyxhotellets nya säljtopp: ”Alla ska vara vip”

Karriär. Möt Alexandra Fält som jobbar på kändisarnas favorithotell i New York.
Malmö live mingel Marcus

Lyxigt mingel på Malmö Lives invigning

Malmö Live. Kolla in! De här celebra namnen stod på röda mattan. 
HHH

Helsingborg slår rekord: 203 serveringstillstånd

Restaurang. Ökar snabbt – avsevärt fler än andra städer. 
World's 50 Best 1

Världens bästa restauranger – så gick det för Sverige

World's 50 Best Restaurants. Flera svenska krogar på viktig kroglista.
Pontus Frithiof blogg

Hej Besökslivs nya bloggare Pontus Frithiof!

NY BLOGGARE. Krögaren bjuder inom bakom restaurangkulisserna.
Tråkiga matval

Uääääääck! Det vill vi inte äta på krogen

Restaurang. Så många har inte ätit ostron eller njure.

Almedalsveckan – redan en miljonsuccé för Gotland

Almedalsveckan 2015 – redan miljonsuccé

Almedalen. Så fullbokat är det: Knappt några cyklar eller hotellrum finns.

Kockbrist

Akut kockbrist drabbar branschen

Jobb. Fredrik Eriksson: "Letar med näbbar och klor".