PG och Melker startar kockutbildning i Rinkeby

PG Nilsson 476 Foto: Daniel Hirsch

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar, säger PG Nilsson.

Kockbristen i Stockholm är välkänd. Nu planerar PG Nilsson och Melker Andersson att starta en restaurang och kockutbildning. Alla elever som godkänns garanterar de anställning.

Just nu bygger Familjebostäder, som ägs av Stockholms stad, om Rinkebystråket. Man skapar en ny handelsgata med restauranger, kaféer och uteserveringar.

En del i projektet är en kombinerad restaurang och kockskola. Den ska drivas av F12-gruppen och Svenska Brasserier i ett gemensamt bolag, berättar PG Nilsson, delägare i Svenska Brasserier där bland annat Sturehof ingår.Artikeln fortsätter under annonsen

– Tillsammans med Familjebostäder bygger vi en restaurang med utbildningslokaler i anslutning. Utbildningslokalerna kan man säga är förstorade kök. Tanken är att utbilda vid spisen, säger PG Nilsson.

Exakt vad det ska bli för utbildning är än så länge oklart, men den ska vara praktisk och rikta sig mot vuxna. Innehållsmässigt ska den ligga omkring de praktiska delarna på restaurangutbildningen på gymnasiet. Tänkt längd är nio månader och man ska utbilda 30 elever per år, inte minst arbetslösa personer från närområdet.

– Vår förhoppning och starka tro är att man kan vara så färdig efteråt att man kan arbeta vid spis hos oss. En av våra insatser är att vi garanterar alla som är godkända arbete hos oss, säger PG Nilsson.

De första eleverna beräknas kunna börja i januari 2015, restaurangen ska kunna öppna senare under våren. Restaurangen får omkring 100 platser och ska vara öppen för allmänheten.

– Det är halva idén, att det ska vara utbildning live, motsvarande lärlingssystem, eller i alla fall inspirerat av lärlingssystemet.

För F12 och Svenska Brasserier finns inget vinstsyfte.

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar.

Hur mycket F12 och Svenska Brasserier investerar vet inte PG Nilsson i dag.

– Inte så mycket pengar på det här stadiet, Familjebostäder investerar mest i kontanter, förstås. De bygger om en stor del av Rinkeby för det här. Vi har investerat väldigt mycket tid och har jobbat ett år med det redan.

Restauranger som använder elever som en del av arbetskraften brukar ibland få kritik för att de konkurrerar oschyst. Det anser inte PG Nilsson kommer hända.

– Restaurangen ska bära sig och den kommer ha anställd personal som inte är de elever som går i skolan. Det är ingen skillnad mot när man använder lärlingsplatser i annan verksamhet. Prisbilden kommer inte att vara lägre än i närområdet, snarare tvärtom. Dessutom kanske vi bidrar till att göra det enklare för andra att öppna i närområdet, i och med att det kommer att finnas anställningsbara kockar. 

Artiklar inom samma ämne

 • Stockholmskortet kan läggas ned

  Höjda avgifter. SL höjer avgifterna till Stockholms stad när det gäller Stockholmskortet.Nu protesterar Socialdemokraterna mot den höjda avgiften – och hotar med att skrota det bland turister populära kortet.

 • Scandic öppnar resort i Stockholm city

  Storsatsning. ”En lugn och skön oas mitt i all betong, stål och storstadspuls.”Så beskriver Scandic sin senaste storsatsning i centrala Stockholm, som ska stå klar 2017.

 • ”Bra att regeringen satsar på validering”

  Utbildning. Regeringen vill satsa på validering och snabbspår för att korta ner tiden det tar för nyanlända att ta en plats på arbetsmarknaden.Med trepartssamtal ska man se till att kompetensen används rätt.Peter Thomelius, utbildningschef på Visita, är positiv till initiativet.

Från startsidan
Edenred

Oetiskt och chockdyrt. Det tycker krögare om ett betalkort.

Krögare rasar mot betalkort: "Tvingas skriva på"

Branschen varnas. Flera krögare rasar mot det chockdyra betalkortet med otydliga regler.- Jag blev tvungen att skriva på. Och tar gärna Edenred till domstol om det går, säger restaurangägaren Esan Eskandari.

Annons

Kaffejätten gör ny miljonsatsning

Nytt jättekafé. De har miljonsatsat med ny flaggskeppsbutik mitt i Stockholms city. Nu ska Löfbergs ta upp kampen om  kunderna.
Hur ofta köper du takeaway-kaffe?
(visa resultat)
 • 44% 1-2 gånger i veckan.
 • 25% 3-5 gånger i veckan.
 • 0% Varje dag
 • 31% Aldrig.
16 personer har röstat (visa omröstningen)
Eva Östling pressbild 476

”Blir en extra månadslön per år”

Jobb. Regeringen har beslutat att höja arbetsgivaravgifterna för unga. – Nu blir tufft för många företag inom besöksnäringen, säger Visitas vd, Eva Östling. 
Jonas Siljhammar, vd på Compass Group 476

”Trodde det var ett aprilskämt”

Offentlig upphandling. LO:s Vita jobb-modell kan ge fackliga kontrollanter rätt att när som helst granska företags bokföring och lönelistor.
Jonas Siljhammar, vd på Compass Group, är kritisk.
– Jag trodde att det var ett aprilskämt när jag läste om det, säger han till Besöksliv.
Malmö Turning Torso 476

Tidning i hotellbråk med Malmö

Tvist. Det pågår en strid mellan Skånska Dagbladet och Malmö Stad angående ett hotell. 
Medievärlden rapporterar att Skånska Dagbladet nu hotar staden på miljonbelopp ifall deras rivningstillstånd inte beviljas.
Höga Kusten bro 476

Höga Kusten mot nya höjder

Destination. Den unika naturen och rekordstora landhöjningen efter inlandsisen gjorde Höga Kusten till ett världsarv vid millennieskiftet. Nu tas nästa steg. Höga Kusten ska bli ett internationellt destinationsmål, där hela Ångermanland samverkar.
Karin Lundman 476

Hotellpersonal stoppade kassakupp

Stöldförsök. I helgen försökte tre personer sno en kassalåda på Scandic CH i Gävle.
Men när hotellpersonal ertappade tjuvarna på bar gärning släppte de bytet och flydde.
Eva Östling möter
Elisabet Jansson Strömberg Eva Möter 476

”Vi är mer attraktiva än andra branscher”

Eva Östling möter. Nästan en tredjedel av alla svenskar har varit på skidsemester de senaste tre åren – och minst lika många vill åka framöver.
– Vi måste ta reda på mer om på vilka grunder en familj fattar beslut om sin skidresa, och vad som är avgörande för att den i slutändan blir av. Det vet vi för lite om i dag, säger Svenska Skidanläggningars vd Elisabet Jansson Strömberg i ett möte med Eva Östling, vd för Visita.
Dans 476

Danstillståndet blir kvar

Danstillstånd. Flera riksdagspolitiker har skrivit motioner om att avskaffa kravet på danstillstånd.
Men förslaget röstades i riksdagen ner på torsdagen.
Paolo Roberto

TV-profil öppnar restaurang på Åhléns

450 kvm. I sommar öppnar Paolo Roberto restaurangen Pane Fresco på Åhléns City i Stockholm. På menyn står traditionella italienska rätter.
Tobias Ekman och Olof Skarman 476

Waxholms Hotell köps av Original Hotels

Nykomlingar. Tobias Ekman och Olof Skarman är grundarna bakom nystartade företagen Original Hotels och Original Properties.
Nu har de gjort sina första förvärv i samband med övertagandet av Waxholms Hotell.
First Hotel Fridhemsplan 476

Här är nya First Hotel Fridhemsplan

Invigning. De senaste tio åren har det varit ett av Sveriges bäst belagda vandrarhem – nu siktar nya First Hotel Fridhemsplan på att bli ett av Sveriges bäst belagda hotell.
Med strategiskt läge nära kommunikationer och en modern och hemtrevlig miljö är First Hotel Fridhemsplan hotellkedjans nya dragplåster i huvudstaden.
I dag klockan fem är det invigning.
Pi Le 476

Kocklandslaget får förstärkningar

Nya i laget. De kommer närmast från konditorlandslaget respektive juniorkocklandslaget. Nu tar Frida Bäcke och Pi Le steget till kocklandslaget.
Anna Barkevall 476

Böda Sand vill ta över Stensö camping

Camping. Många är intresserade av att driva Stensö camping, när Kalmar kommun nu öppnat för anbud efter rätttvisterna.
Böda Camping är en nio företag som lagt ett bud, skriver 24kalmar.se.
White Guide-galan 2015
Fäviken Magasinet Jonas Sandberg, Mathilda Sandell och Magnus Nilsson

Storslam för Fäviken

White Guide. Fäviken Magasinet i Järpen tog hem tre kategorier när White Guide-galan 2015 arrangerades – och är första krog utanför Stockholm att toppa listan.– Själ och hjärta ligger bakom, säger Fävikens Magnus Nilsson. 
Daniel Roos, Jens Dolk och Johan Gottberg K-Märkt

Närodlat mitt i betongen

Långläsning. Närmare 40 procent av maten som serveras på Sveriges restaurangbufféer kastas. Så kan det inte fortsätta, menar Jens Dolk, Johan Gottberg och Daniel Roos. Med lunchrestaurangen K-märkt vill de få gästerna – och branschen – att tänka till.
Öl gengrebild Mostphotos

Tillståndsenheten: "Domen vägledande"

Seger för mikrobryggerier. Vad innebär egenproducerat? Och vad är en ”gård”? Tolkningen av begreppen var avgörande när tillståndsenheten gav Stockholm Brewing Company provsmakningstillstånd.  
Summerburst Göteborg 476

Stureplansgruppen säljer Summerburst

Stor affär. Stureplansgruppen säljer festivalbolaget Stureplansgruppen Live.
Ny ägare blir Live Nation.
– De har möjligheterna att fortsätta utveckla det här internationellt, säger Per Gunne, vice vd på Stureplansgruppen till Besöksliv.
Stockholm Brewing Company

Första bryggeriet att få serveringstillstånd

Ölprovning. Mikrobryggeriet Stockholm Brewing Company blir först i Sverige med permanent serveringstillstånd i bryggeriet, för provsmakning.
 – En seger mot landets återhållsamma alkoholpolitik, säger Niklas Jakobson, en av grundarna. 
Frank Fiskers pressbild 476

Scandic öppnar resort i Stockholm city

Storsatsning. ”En lugn och skön oas mitt i all betong, stål och storstadspuls.”
Så beskriver Scandic sin senaste storsatsning i centrala Stockholm, som ska stå klar 2017.
Ullevi

Rekordår för Rasta

Bokslut. Rastakoncernen, ägare av Ullevi restaurang och konferens, gör sitt mest lönsamma år någonsin. 
Ägg 476

Äggrestaurang kan inte ha påsköppet

Påsk. På Eggsinc i Stockholm kan man hålla sig för skratt. Den äggspecialiserade restaurangen tvingas hålla stängt under sin ”paradhelg”.

Michael Ward Harrods

Så blev Harrods ett resmål

Svensk Besöksnäringskongress. Harrods i London har blivit ett huvudsyfte med att resa till staden. Michael Ward, managing director, delade med sig av varuhusets strategier på Svensk Besöksnäringskongress. 

Daniel Nordström 476

Waynes Coffee ska Krav-märkas

Ekologiskt. Antalet Krav-märkta restauranger i Sverige är på väg att öka drastiskt.
Waynes Coffee har nämligen tagit beslut om att Krav-certifiera alla sina kaféer.
– Det är viktigt att företag i vår storlek tar sitt ansvar, säger Daniel Nordström, produktutvecklingschef på Waynes Coffee.

Stockholm slottet båtar 476

Stockholmskortet kan läggas ned

Höjda avgifter. SL höjer avgifterna till Stockholms stad när det gäller Stockholmskortet.
Nu protesterar Socialdemokraterna mot den höjda avgiften – och hotar med att skrota det bland turister populära kortet.