PG och Melker startar kockutbildning i Rinkeby

PG Nilsson 476 Foto: Daniel Hirsch

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar, säger PG Nilsson.

Kockbristen i Stockholm är välkänd. Nu planerar PG Nilsson och Melker Andersson att starta en restaurang och kockutbildning. Alla elever som godkänns garanterar de anställning.

Just nu bygger Familjebostäder, som ägs av Stockholms stad, om Rinkebystråket. Man skapar en ny handelsgata med restauranger, kaféer och uteserveringar.

En del i projektet är en kombinerad restaurang och kockskola. Den ska drivas av F12-gruppen och Svenska Brasserier i ett gemensamt bolag, berättar PG Nilsson, delägare i Svenska Brasserier där bland annat Sturehof ingår.Artikeln fortsätter under annonsen

– Tillsammans med Familjebostäder bygger vi en restaurang med utbildningslokaler i anslutning. Utbildningslokalerna kan man säga är förstorade kök. Tanken är att utbilda vid spisen, säger PG Nilsson.

Exakt vad det ska bli för utbildning är än så länge oklart, men den ska vara praktisk och rikta sig mot vuxna. Innehållsmässigt ska den ligga omkring de praktiska delarna på restaurangutbildningen på gymnasiet. Tänkt längd är nio månader och man ska utbilda 30 elever per år, inte minst arbetslösa personer från närområdet.

– Vår förhoppning och starka tro är att man kan vara så färdig efteråt att man kan arbeta vid spis hos oss. En av våra insatser är att vi garanterar alla som är godkända arbete hos oss, säger PG Nilsson.

De första eleverna beräknas kunna börja i januari 2015, restaurangen ska kunna öppna senare under våren. Restaurangen får omkring 100 platser och ska vara öppen för allmänheten.

– Det är halva idén, att det ska vara utbildning live, motsvarande lärlingssystem, eller i alla fall inspirerat av lärlingssystemet.

För F12 och Svenska Brasserier finns inget vinstsyfte.

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar.

Hur mycket F12 och Svenska Brasserier investerar vet inte PG Nilsson i dag.

– Inte så mycket pengar på det här stadiet, Familjebostäder investerar mest i kontanter, förstås. De bygger om en stor del av Rinkeby för det här. Vi har investerat väldigt mycket tid och har jobbat ett år med det redan.

Restauranger som använder elever som en del av arbetskraften brukar ibland få kritik för att de konkurrerar oschyst. Det anser inte PG Nilsson kommer hända.

– Restaurangen ska bära sig och den kommer ha anställd personal som inte är de elever som går i skolan. Det är ingen skillnad mot när man använder lärlingsplatser i annan verksamhet. Prisbilden kommer inte att vara lägre än i närområdet, snarare tvärtom. Dessutom kanske vi bidrar till att göra det enklare för andra att öppna i närområdet, i och med att det kommer att finnas anställningsbara kockar. 

Artiklar inom samma ämne

  • Höjda straff för Melkers utpressare

    Brott. Det blev höjda straff i hovrätten för de tre män som i tingsrätten hade dömts för delaktighet i utpressningen av Melker Andersson.

  • "Vi har alltid varit avundsjuka på Stockholm"

    Nyöppning. Sleepingfox Hotel Group flyttar in i Stockholm city. Med drygt 200 rum hoppas man ta del av huvudstadens växande marknad.– Vi som tittat på utifrån har alltid varit avundsjuka på Stockholm, säger vd Lars-Jerker Molin till Besöksliv.

  • Trippla gästspel på Spritmuseum

    Gästspel. I slutet av september kommer två erkända kockar laga tre middagar på Spritmuseums restaurang i Stockholm. Det är Daniel Burns från Luksus i New York och Leandro Carreira från One Leicester Street Hotel i London.

Från startsidan
Maud Olofsson och Eva Östling ihopklippt 476 Foto: Daniel Hirsch

”Vi fortsätter kämpa mot Dubbelstöten”

Dubbelstöten. Valet är över och nu kan Dubbelstöten mot besöksnäringen bli verklighet. Visitas vd Eva Östling är inställd på att fortsätta kämpa.
– Vi kommer inte sluta arbeta med Dubbelstöten förrän hotet är undanröjt.

Annons
Håkan Åkerström pressbild

Martin & Servera köper Galatea

Breddar portföljen. Martin & Servera köper öl- och spritimportören Galatea Spirits. Affären ger grossisten en bredare portfölj av bland annat specialöl, men även att man kan erbjuda vinproducenter distribution till restaurangmarknaden.

Man död i arbetsplatsolycka på restaurang

Polisen inkopplad. På tisdagsmorgonen avled en man i en arbetsplatsolycka på en restaurang i Mariestad.
Melker Andersson pressbild

Höjda straff för Melkers utpressare

Brott. Det blev höjda straff i hovrätten för de tre män som i tingsrätten hade dömts för delaktighet i utpressningen av Melker Andersson.
Ica Butik 476

Ica öppnar Starbucks i butiker

Nyöppning. Starbucks är på väg att växa i Sverige. Nu står det klart att Ica planerar att öppna Starbucks-caféer i anslutning till tre butiker till en början.
Tommy Myllymäki pressbild Bocuse 476

Här är de 24 länderna i kock-VM

Avgörs i januari. På måndagen blev det klart vilka länder som Sveriges Tommy Myllymäki möter i Bocuse d’Or i Lyon. Spanien och Marocko har fått två wildcards.
Lars-Jerker Molin 476

"Vi har alltid varit avundsjuka på Stockholm"

Nyöppning. Sleepingfox Hotel Group flyttar in i Stockholm city. Med drygt 200 rum hoppas man ta del av huvudstadens växande marknad.
– Vi som tittat på utifrån har alltid varit avundsjuka på Stockholm, säger vd Lars-Jerker Molin till Besöksliv.
Petter Nilsson pressbild

Trippla gästspel på Spritmuseum

Gästspel. I slutet av september kommer två erkända kockar laga tre middagar på Spritmuseums restaurang i Stockholm. Det är Daniel Burns från Luksus i New York och Leandro Carreira från One Leicester Street Hotel i London.
Hanna Halpern pressbild

Fler kvinnor vill bli Årets Kock

Nu börjar deltävlingarna. 122 personer har skickat in recept för att tävla i Årets Kock. Av dem är 18 kvinnor, vilket är tre fler än i fjol.
Öppet brev till nästa statsminister
Eva Östling pressbild

"Ta tillvara potentialen i besöksnäringen"

Lovar jobb. ”Vi vill fortsätta erbjuda jobb och tillväxt i hela landet, men då krävs att du och din kommande regering ger oss stabila och långsiktiga förutsättningar”, skriver Visitas vd Eva Östling i ett öppet brev till nästa statsminister.
Jonas Siljhammar pressbild

Momshöjning kan slå mot avtalsrörelsen

Avtalet kan sägas upp. Personalrestaurangerna, som omsätter flera miljarder kronor, är ofta bundna och kan inte höja sina priser utan kundens godkännande. Då slår höjd moms och höjda arbetsgivaravgifter hårt.
– Jag tror att det kan bli diskussion om att säga upp avtalen med våra fackliga motparter, säger Jonas Siljhammar, vd för Compass Group och Visitas vice ordförande.
Kontokort 476

EU-dom öppnar för lägre kortavgifter

Avgifter kan sänkas. EU-domstolen slår fast att Mastercards avgifter strider mot konkurrensreglerna. Nu hoppas Svensk Handel att domen kan sänka kostnaderna för både företag och konsumenter.
Stora Turismpriset 2013 476

De kan vinna Stora Turismpriset 2014

Hela listan. Kandidaterna till Stora Turismpriset 2014 har utsetts. Här ser du hela listan över de olika anläggningar och orter som har chans att vinna.
Kenneth Kovanen

”Den sänkta momsen gav mig mitt liv tillbaka”

Sverigeresan. Två nyanställda, högre omsättning, öppet året om. Den sänkta restaurangmomsen har förändrat Täbykrögaren Kenneth Kovanens tillvaro.
– Jag hinner träffa mina två söner mycket mer än jag gjorde tidigare, säger han.
Debatt
Upprop från spahotell. "Vi uppmanar nu er, lokala och regionala socialdemokrater: Ta diskussionen med partiledningen och förklara hur hårt regionen och vår bransch skulle drabbas av höjd moms och höjda arbetsgivaravgifter, skriver 35 företagsledare från Svenska Spahotell."
Gustafsson Olinder  Jonsson pressbild

Åregården ska bli gastrohotell

Byter ägare. Gänget bakom Ölbaren och Vinbaren i Åre expanderar. Nu ska de göra gastrohotell av Åregården.

Micros uppköpt av IT-jätte

Kassasystem. IT-företaget Oracle vill ge sig in på kassamarknaden. Därför köper man nu upp leverantören Micros, skriver Computer Sweden.
Camping 476

Hockeyprofil startar camping i Haparanda

Camping. Mikael Fahlander, som är engagerad i hockeylaget Asplöven HC, startar camping i Haparanda.
– Jag är jätteglad, säger kommunalrådet Gunnel Simu till Norbottens-Kuriren.
Ella Niia

Niia om kritiken: ”En överreaktion”

Facket svarar. Kritiken mot HRF:s kampanjsajt schystpolitik.nu har varit hård. HRF:s ordförande Ella Niia svarar nu att sajten tar upp problem som många medlemmar upplever i sin vardag.
– Jag förstår inte upprördheten.
Per Samuelson

Krögarens vallöfte till Stefan Löfven

Sverigeresan. Socialdemokraternas Stefan Löfven och Magdalena Andersson är välkomna på besök när som helst. Jönköpingskrögaren Per Samuelson vill ge politikerna en grundkurs i restaurangbranschens villkor och verklighet.
– Om momsen höjs kommer mitt vallöfte tyvärr bli att säga upp folk. Vi har inget annat val.
schystpolitik.nu

Fackets kampanj får företag att rasa

Starka reaktioner. HRF:s kampanjsajt schystpolitik.nu utmålar alla restaurangföretagare som fuskare och för att de sextrakasserar. Det anser i alla fall företagare och Visita, som reagerar starkt på webbplatsens budskap.
Scandic Stavanger Congress

Scandic bygger nytt i Stavanger

Byggprojekt. Scandic ska driva ett nytt konferenshotell på 350 rum i oljestaden Stavanger. Hotellet ska öppna 2016 under namnet Scandic Stavanger Congress.
Pride 2014 476

Pride gav Stockholm miljonregn

Pride. Den årliga Pridefestivalen lockar många människor från hela Sverige och andra länder. Årets 400 000 besökare genererade 327 miljoner i intäkter till Stockholmsregionen.
Ulric Zinnerfors

”Jag vill hellre anställa än permittera unga”

Sverigeresan. Ulric Zinnerfors mamma tyckte att han borde skaffa ett extrajobb i stället för att dra runt med kompisar. Nu har han jobbat 26 år inom McDonalds och är en av Vetlandas och Värnamos största arbetsgivare för en ny generation unga.
Debatt
"För oss är det självklart att vi måste lyfta upp konsekvenserna av den billiga importen av utländsk mat. Vi måste börja prata om vad maten faktiskt kostar och i högre utsträckning vara beredda att betala för vad vi får", skriver Carl Jan Granqvist, Peter J Skogström, Jeanette Bohman, Lisa Lönner Pulkkinen och Theresa Flatmo.
Leif Jakobsson Victor Bernhardtz PG Nilsson

Treenighet för enhetlig moms

Gastronomisk debatt. Gärna 25 procents moms – men bara om det också gäller livsmedelshandeln. Det sa krögaren PG Nilsson i en debatt om momsen på restaurangmat igår. Och han fick stöd av två andra debattörer.
Sven-Olov Daunfeldt pressbild

”Höjda kostnader ger ökad arbetslöshet”

Påpekar brist i resonemanget. Att höja arbetsgivaravgifterna kommer att ge ökad arbetslöshet – trots att sänkningen bara gav marginella effekter på sysselsättningen. Att tro något annat är ett tankefel, anser Sven-Olov Daunfeldt, professor i nationalekonomi.
Mikael Wallin

”Många unga får gå om höjningen blir verklighet”

Sverigeresan. 80 procent av Mikael Wallins anställda är under 26 år.
– Det är många som börjar hos oss redan som 15–16-åringar och sedan går vidare till andra restauranger. Höjs arbetsgivaravgiften är jag övertygad om att vi måste minska vår personalstyrka, säger han.
Danyel Couet pressbild

F12 öppnar nytt med hälsofokus

Stor nyetablering. Om drygt ett år öppnar F12-gruppen ett nytt restaurangkoncept i Stockholms city, med fokus på hälsa. Dessutom får Köttbaren en systerkrog – Fiskbaren. Satsningarna är ett skäl till att F12-gruppen nyligen sålde verksamheter.
Restaurangkök colourbox

Restaurangernas tillväxt mattas av

Tempoökningen avtar. Restaurangbranschens försäljningsvolym ökade med 2,7 procent i juli, jämfört med samma period förra året. Tillväxten fortsätter alltså, men den är lägre än den var under våren.
Sara Blomkvist och Stefan Ohlsson

”Vi drömmer om öppet året runt”

Sverigeresan. Ultraglesbygd. Så beskriver Sara Blomkvist och Stefan Ohlsson trakten där de har sin skidanläggning Kappruet. Utan den sänkta restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga hade det varit svårt för verksamheten att överleva, konstaterar paret.
Anders Borg

Alliansen vill göra provanställning 1-årig

Arbetsmarknad. I sitt valmanifest föreslår Alliansen att provanställningen förlängs från dagens sex månader till tolv. Det sågas av de tre fackliga centralorganisationerna LO, TCO och Saco, rapporterar Sveriges Radio.
Petter Nyberg

"Kvalitet vinner alltid över girighet"

Sverigeresan. Luleå har utvecklats stort som matstad de senaste åren – och det har momssänkningen del i. Det menar Petter Nyberg på hyllade Restaurang CG.
Annica och Hans Palmgren

”Vi skulle få en riktig käftsmäll”

Sverigeresan. 2,6 miljoner kronor. Så mycket skulle Dubbelstöten kosta Hans och Annica Palmgrens verksamhet i Isaberg.
– Vi skulle gå från att ha haft en väldigt positiv utveckling till att få en riktig käftsmäll, säger Hans.
Kaffebryggare colourbox

Olycka kostar Scandic 400000

Arbetsmiljö. En frukostvärdinna på Scandic Segevång i Malmö fick en stöt av en kaffebryggare och skar sig. Det kostar bolaget 400 000 kronor för brott mot arbetsmiljölagen, skriver Hotellrevyn.
Maria Jansson

"Vi behöver unga för att driften ska fungera"

Sverigeresan. Vart åttonde ungdomsjobb i Göteborg skapas inom hotell- och restaurangnäringen.
– Har vi en annons ute blir det ett otroligt tryck, säger Maria Jansson, hotelldirektör på Quality Hotel Winn i Göteborg.
Wilhelm Vintilescu pressbild

O’Learys öppnar ny kedja – Boston Grill

Premiär idag. Idag öppnar Boston Grill i restauranggallerian Tolv Stockholm. Bakom står O’Learys som räknar med att inom fem år ha 15–20 restauranger i Sverige, men även öppna internationellt.
Boston Grill interiör 2

Här är Boston Grill

Premiär för ny kedja. Igår öppnade den första Boston Grill, O’Learys nya varumärke. Besöksliv har bilder från restaurangen i södra Stockholm.
Mathias Dahlgren food truck 476

Mathias Dahlgren om livet i en food truck

Street food. Den här veckan arbetar Mathias Dahlgren i en food truck. Och det är en succé hos lunchgästerna i Stockholm.
– Jag kan inte förstå var alla människor kommer ifrån, säger Mathias Dahlgren.
Ledare Johan Såthe
"Frågorna om momsen på restaurangmat och den sänkta arbetsgivaravgiften är också i grunden rättvisefrågor. Det är orimligt att maten du äter på restaurang och maten du köper i butik beskattas olika."
Omslag september 2014

Nytt nummer av Besöksliv ute

Besöksliv. I det sista numret före valet fokuserar vi på besöksnäringens två stora frågor – momsen på restaurangmat och arbetsgivaravgifter för ungdomar.
Martin Larsson Stefan Grobecker

"Jag fick fast jobb när momsen sänktes"

Sverigeresan. Samma månad som restaurangmomsen sänktes fick kocken Martin Larsson, 24, fast jobb.
– Skulle momsen och arbetsgivaravgiften för unga höjas igen blir jag antingen av med jobbet eller så får vi höja priserna, säger han.
Ella Niia

Facket i kampanj för röda röster

Jobbar för S-regering. HRF har kritiserat företag som informerat sina anställda om vilka effekter höjd moms och höjda arbetsgivaravgifter skulle ha. Men facket uppmanar sina medlemmar att rösta på Socialdemokraterna.
Anna Lallerstedt

"Vi kommer se konkurser bland mindre restauranger"

Sverigeresan. Att höja restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga skulle 
vara en katastrof för näringen. Det menar Anna Lallerstedt.
– Vi i Stockholm kanske inte drabbas lika hårt men vad händer på landsbygden? frågar hon sig.
Malin Ackholt pressbild

Företag betalar inte pensionen

En fjärdedel missar. Flera företag i hotell- och restaurangbranschen gör för små pensionsinbetalningar för de anställda till Fora. Det visar en granskning som Hotellrevyn gjort. Fora uppger att det kan bero på missförstånd. Visita är tydligt med att alla medlemsföretag ska betala avtalspension.
Kampanj kvällspressen

Branschen gör upprop i pressen

Endagskampanj. Idag syns besöksnäringen på ett helsidesuppslag i alla kvällstidningar. Det är Visita och omkring 150 medlemsföretag som vänder sig till Socialdemokraterna med budskapet att de vill fortsätta vara en jobb- och integrationsmotor.
Göran Amnegård

Amnegård säljer Blaxsta Vingård

Vill ha närmare 40 miljoner. Blaxsta Vingård med vinodling, hotell och restaurang i Sörmland är till salu. Grundaren Göran Amnegård har nya planer, skriver World of Wine News.
Karin Sjöstedt Hornuddens trädgård

Hornudden vill se långsiktiga regler

Sverigeresan. Hot om ändrade regler för ekologisk odling. Risk för höjd moms och höjda arbetsgivaravgifter. 
– Beslutsfattarna sitter med sina tjänstemannalöner och kan gå och handla sina grönsaker som vanligt. Men de sätter oss på pottkanten. Vi måste få veta hur vi ska ha det framöver, säger Karin Sjöstedt, från Hornuddens trädgård.
Jan Larsén

Strömma: ”Rösta klokt i valet”

Naturligt att informera. Strömma Turism & Sjöfart skriver i månadsinformationen till de anställda vad höjd moms och höjda arbetsgivaravgifter skulle innebära för företaget. Vd Jan Larsén uppmanar de anställda att ”rösta klokt”.
Slottsholmen flytande hotell i Västervik

Flytande hotell planeras i Västervik

Byggplaner. Västervik ska få ett flytande hotell under 2017. Bakom står bland andra Björn Ulvaeus.
Dragan Fotic

"Varför inte bara ha en matmoms?"

Sverigeresan. Dragan Fotic närmar sig 60 och flera av hans anställda är på väg in i pension. Han har kontaktat Arbetsförmedlingen och hoppas kunna lotsa en ny generation medarbetare in 
i restaurangvärlden.
– Med dubbelstöten skulle det bli svårt att nyanställa. Det kan bli så att personalen i stället får gå ner i tid.
Ledare Johan Såthe
Sverigeresan. Med start idag kommer vi att vi varje dag i tolv dagar framåt att publicera en berättelse om vad den lägre momsen på restaurangmat och den lägre arbetsgivaravgiften har betytt.
Kanold Gregory pressbild

Safehotels tecknar rugbyavtal

Säkerhet. Svenska Safehotels Alliance har tecknat avtal med det asiatiska rugbyförbundet. Safehotels ska se till att spelare och andra alltid bor på säkra hotell.
First Hotel Kungsbron

First växer med Kungsbron Hotel

Växer i huvudstaden. First Hotels har gjort klart med ytterligare ett hotell i Stockholm. Det är Kungsbron Hotel som tecknat avtal och ansluter sig till kedjan.
Andreas Andersen

Mångmiljonsmäll hotar Liseberg

Byggkaos hotar. Snart börjar pendeltågstunneln Västlänken byggas i Göteborg. Bygget kommer skära rakt igenom Liseberg och flera byggnader kommer behöva rivas. Parken kan tappa 500 miljoner kronor i intäkter, skriver Göteborgsposten.
Visby 476

Ökat intresse för Gotland

Ökning. Nyfikenheten på att besöka Gotland verkar aldrig ha varit större. Under 2014 års första sex månader ökade övernattningarna med 16 procent – samtidigt som sajten Gotland.net slår rekord.
Årets Kockar i momsupprop

”Nej till straffskatt på restaurangmat”

Upprop mot orättvisa. Medlemmarna i föreningen Årets Kock går gemensamt ut och protesterar mot en höjning av momsen på restaurangmat.
– Vi som är verksamma inom svensk gastronomi kan inte förstå varför man ska beskatta vår mat hårdare än den som säljs i butik. Det är obegripligt, säger Markus Aujalay, Årets Kock 2004. 

Snapphane blir Vollmers fjärde krog

Nyöppnar. Bröderna Ebbe och Mats Vollmer öppnar den 4 september sin fjärde restaurang i Malmö – Snapphane. Krogen som ska ligga i Mayfair Hotel-huset ska bygga på smårätter, skriver Sydsvenskan.
Odjuret 476

Food truck Krav-märkt på högsta nivå

Eko. Den vegetariska food trucken Odjuret är nu Krav-certifierad med tre märken. Det innebär att minst 90 procent av matinköpen är Krav-godkända.
Rönn Wantschura

Premiär för certifierad personalliggare

Pappersliggaren kan kastas. Hogia har tagit fram en molnbaserad personalliggare som man hävdar är den första certifierade på marknaden. Det applåderas av Visita.
Harry Potter 476

100 000 har besökt Harry Potter i Norrköping

Utställning. Med två veckor kvar av Harry Potter-utställningen har man nått målet. På måndagen klev besökare nr 100 000 in genom portarna i Norrköping.
Andy Hayler

Matbloggarnas jetset-liv

Film. Den beskrivs som en utmaning i klass med att göra en dokumentär om Madonna, Bruce Springsteen och Barack Obama. Men nu är den här – filmen som porträtterar världens mest inflytelserika matbloggare.

Carl Jan Granqvist food truck 476

Här antar Carl Jan street food-utmaningen

Finsmakare. Carl Jan Granqvist hade inte satt sin fot nära en food truck. Förrän nu.
– Det här var ju riktigt gott, säger han om sin pulled pork-macka.

Fredrik Eriksson pressbild

24 år som krögare räcker inte för tillstånd

Bolagsstruktur avgör. Fredrik Eriksson har drivit krog med serveringstillstånd i 24 år, prickfritt. Ändå måste han skriva kunskapsprovet igen nu när han ska öppna nytt i Solna.
– Annie Lööf säger ju att det ska vara lätt att driva företag, men det här blir inte lätt, säger Fredrik Eriksson.

Björn Arnek pressbild

”Momsen har gett 7500 jobb – hittills”

Långsiktig reform. Momssänkningen fortsätter att leverera. En bit in i 2014 har reformen givit 7 500 jobb enligt en rapport från Visita. Med den effekten faller kostnaden per jobb till 400 000 kronor.

Fredrik Lindelöf

Livet efter #maxgate

Inget skitjobb. Två meningar i vd:n Richard Bergfors månadsbrev blev startskottet på ett mediedrev och hot om bojkott av Max Hamburgerrestauranger.
Nu har det gått ett halvår sedan stormen. Hur påverkades varumärket? Och vad säger de anställda på Max om att deras arbete målades upp som ett skitjobb?