PG och Melker startar kockutbildning i Rinkeby

PG Nilsson 476 Foto: Daniel Hirsch

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar, säger PG Nilsson.

Kockbristen i Stockholm är välkänd. Nu planerar PG Nilsson och Melker Andersson att starta en restaurang och kockutbildning. Alla elever som godkänns garanterar de anställning.

Just nu bygger Familjebostäder, som ägs av Stockholms stad, om Rinkebystråket. Man skapar en ny handelsgata med restauranger, kaféer och uteserveringar.

En del i projektet är en kombinerad restaurang och kockskola. Den ska drivas av F12-gruppen och Svenska Brasserier i ett gemensamt bolag, berättar PG Nilsson, delägare i Svenska Brasserier där bland annat Sturehof ingår.Artikeln fortsätter under annonsen

– Tillsammans med Familjebostäder bygger vi en restaurang med utbildningslokaler i anslutning. Utbildningslokalerna kan man säga är förstorade kök. Tanken är att utbilda vid spisen, säger PG Nilsson.

Exakt vad det ska bli för utbildning är än så länge oklart, men den ska vara praktisk och rikta sig mot vuxna. Innehållsmässigt ska den ligga omkring de praktiska delarna på restaurangutbildningen på gymnasiet. Tänkt längd är nio månader och man ska utbilda 30 elever per år, inte minst arbetslösa personer från närområdet.

– Vår förhoppning och starka tro är att man kan vara så färdig efteråt att man kan arbeta vid spis hos oss. En av våra insatser är att vi garanterar alla som är godkända arbete hos oss, säger PG Nilsson.

De första eleverna beräknas kunna börja i januari 2015, restaurangen ska kunna öppna senare under våren. Restaurangen får omkring 100 platser och ska vara öppen för allmänheten.

– Det är halva idén, att det ska vara utbildning live, motsvarande lärlingssystem, eller i alla fall inspirerat av lärlingssystemet.

För F12 och Svenska Brasserier finns inget vinstsyfte.

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar.

Hur mycket F12 och Svenska Brasserier investerar vet inte PG Nilsson i dag.

– Inte så mycket pengar på det här stadiet, Familjebostäder investerar mest i kontanter, förstås. De bygger om en stor del av Rinkeby för det här. Vi har investerat väldigt mycket tid och har jobbat ett år med det redan.

Restauranger som använder elever som en del av arbetskraften brukar ibland få kritik för att de konkurrerar oschyst. Det anser inte PG Nilsson kommer hända.

– Restaurangen ska bära sig och den kommer ha anställd personal som inte är de elever som går i skolan. Det är ingen skillnad mot när man använder lärlingsplatser i annan verksamhet. Prisbilden kommer inte att vara lägre än i närområdet, snarare tvärtom. Dessutom kanske vi bidrar till att göra det enklare för andra att öppna i närområdet, i och med att det kommer att finnas anställningsbara kockar. 

Artiklar inom samma ämne

  • Melker: ”Jag är lika aktiv som tidigare”

    Intervju. Melker Andersson ska nu skiljas från en till av sina krogar, då Grill ska säljas.Men han håller inte på att trappa ned.– Jag är lika aktiv och sugen som tidigare, säger han till Besöksliv.

  • Grupp F12 säljer Grill

    Ny försäljning. Melker Andersson och Danyel Couet säljer restaurang Grill. Ny ägare blir Koh Phangan.– Det är en del i ett större förändringsarbete, säger Henrik Wetterdal, vd på Grupp F12.

  • Här är Nordens bästa restauranger

    Ranking. Nu har White Guide Nordic släppts. Flera svenska restauranger håller, enligt guiden, internationell mästarklass.

Från startsidan
Eva Östling pressbild 2014 476 Foto: Peter Knutsson

Turismen ännu högre än förväntat

Turism. Den internationella turismen ökar mer än beräknat. I Sveriges region har resorna ökat med 6,6 procent - vilket nästan är ett dubbelt så högt värde än det förväntade globala resandet.

Annons
Yasuragi pressbild 476

Yasuragi förbjuder surfning – och startar podcast

Bannar telefonen. Det blir en digital frizon Yasuragis japanska bad. Spa- och konferensanläggningen låter inte gästerna ta med mobilen eller surfplattan, skriver Travelnews. Samtidigt lanserar man en egen podcast.
Poseidon Göteborg vinter 476

Våldet fortsätter minska på Avenyn

Samarbete. 2014 på Avenyn väntas bli mindre våldsamt än 2013.
Bakom siffrorna ligger ett samarbete mellan staden, krögarna och polisen, skriver Göteborgs-Posten.
Skistar skidåkare

Svag norsk krona ska gynna Skistar

Alpint. Den norska kronan har försvagats något gentemot den svenska.
Skistar hoppas att det betyder fler svenskar till Norge – och att fler Norrmän väljer bort Alperna.
Abba-huset ABBA the museum

Abba-stjärna köper loss "Abba-huset"

Ny hyresvärd. Björn Ulvaeus är ny ägare av fastigheten som rymmer ABBA the Museum.
Junibacken476

Junibacken sätter rekord

Ökade. En ökning av resultatet med över 50 procent, och fler besökare än i fjol. Så summerar Junibacken sitt 2014.
Park Inn by Radisson Solna

Kontantfritt på Solna-hotell

CSR. Från 1 januari går det inte längre att betala med sedlar på Park Inn Solna. Bakom beslutet ligger hotellkedjans arbete med miljö och säkerhet.
Online-resebyrå Online Mellanhand Booking

Lägsta-pris-klausuler kan bannlysas helt

Konkurrensfrågor. Onlinebokningsföretaget Booking.com utreds för otillåten begränsning av konkurrensen. Nu vädrar både europeiska branschorganisationen Hotrec och Visita morgonluft.
– Vi har stora förhoppningar på ett positivt utslag för oss, säger Visitas branschutvecklingschef Clemens Wantschura.
Reception ungdomsarbetsgivaravgiften

Arbetsgivaravgiften lika efter årsskiftet

Kvarstår. Det blir ingen sänkning av ungdomsarbetsgivaravgiften från 1 januari.
– Alliansens förslag är inte färdigberett. Vad som beslutats är att regeringen ska arbeta vidare utifrån förslaget, säger Monica Gyllander, verksamhetsutvecklare inom arbetsgivarområdet på Skatteverket.
Eva Östling pressbild 476

Eva Östling är Årets lobbyist 2014

Andra gången. Tidningen Resumé har utsett Eva Östling till Årets lobbyist 2014. Orsaken till priset är arbetet med Dubbelstöten.
– Fantastiskt roligt att få ett kvitto på att vi gör nytta för våra medlemmar, säger Eva Östling.
F12 säljer Grill
Melker Andersson 476

Melker: ”Jag är lika aktiv som tidigare”

Intervju. Melker Andersson ska nu skiljas från en till av sina krogar, då Grill ska säljas.
Men han håller inte på att trappa ned.
– Jag är lika aktiv och sugen som tidigare, säger han till Besöksliv.
Tärnaby

Mångmiljonprojekt för turism

Västerbotten. Destinationerna Gold of Lapland, Hemavan Tärnaby och South Lapland vill tillsammans få turistnäringen i länet att växa – med mångmiljonprojekt. 
Ölglas colourbox

Växjö får förlängd alkoholservering

Tillstånd. Krogar i Växjö får ha öppet till tre istället för två. Det beslutade kommunfullmäktige under tisdagskvällen. 
Nätverk Lund 476

Tillsammans är stark!

Nätverk. Medlemmarna i Lunds hotell- och restaurangförening gör gemensam sak för att lösa branschgemensamma frågorna. På så sätt har de skaffat sig stort inflytande. Men de ser också till att förena nytta med nöje.

Sex års fängelse för krogbrand

Dom. Kort efter att de sista gästerna lämnat brände en 26-årig man ned en sportbar i Alvesta. På måndagen dömdes han till sex års fängelse för grov mordbrand och grovt olaga hot.
Sayan Isaksson och Magnus Nilsson 476

Här är Nordens bästa restauranger

Ranking. Nu har White Guide Nordic släppts. Flera svenska restauranger håller, enligt guiden, internationell mästarklass.
Vapiano small format 476

Vapiano ska växa med mindre format

Världsnyhet. Ett mindre koncept ska göra det möjligt för Vapiano att etablera sig i fler städer.
– Jag tror att small format är en väldigt viktig pusselbit i vår framtida konceptutveckling för Vapiano, säger Christian Lagerlöf, vd för Vapiano i Sverige och Norge.
Hotell klocka 476

Hotellskola kritiseras

Tillsyn. TEC Travel Education Centre i Norrtälje har bristande antagningsformer och kunskapskontroller. 
Gastro 476

Ljudmiljön viktig för upplevelsen

Akustik. Vad är det som inte syns, men spelar stor roll för gästens upplevelse? Svar: Ljudnivån. För nio av tio är det viktigt att kunna samtala på krog och kafé, enligt Hörsel-skadades Riksförbund. På Gastro i Helsingborg var det självklart att tänka in ljudmiljön inför renoveringen.
Omslag nr 1 2015 476

Nytt nummer av Besöksliv

Nummer 11. Fäviken, Svensk Handel, fransk förnyelse och drömgränsen för Yasuragis vd är några av guldklimparna.
Ledare Johan Såthe
Ledare. Chefredaktör Johan Såthes ledare från nummer 11 2014.
Hotel School 476

Utländsk hotellskola öppnar dörrar

Utbildning. Utländska hotellutbildningar lockar hundratals unga svenskar varje år. Anrika hotellskolan i Haag har öppnat dörrar över hela världen för David Kijlstra och Alice Dieden Richter.
– Utbildningen är väldigt inriktad på ledarskap och praktiskt arbete. För mig är det ett perfekt val, säger Alice.

Så söker du stipendium hos Visita för studier utomlands

Stipendium. Fyra frågor till Peter Thomelius, utbildningschef på Visita.
Ronald McDonald Hus Uppsala

3 miljoner kronor till Ronald McDonald Hus

Insamling. Första adventshelgen samlades 3 150 000 kronor in till Ronald McDonald Barnfond, och Ronald McDonald Hus på Sveriges McDonald´s-restauranger.
Berns asiatiska julbord 476

Decembers mest populära restauranger

Listor. När julen står för dörren är det ett asiatiskt julbord som är allra mest populärt. Det visar en undersökning som bokningssajten Bookatable har gjort.
Nobelmiddag 476

”Drottningen ville ta maten själv”

Nobel. Emma Bendroth, 20, hade en av huvudrollerna i serveringen på Nobelmiddagen. Hon jobbade nämligen på honnörsbordet.
– Drottningen småpratade lite och sa att vi var duktiga och jobbade hårt, säger hon.
Öl genrebild

Krögare mer nöjda med tillståndsenheten

Förbättrad handläggning. Det har blivit enklare att söka alkoholtillstånd i Göteborg. Nu får tillståndsenheten höjt betyg, enligt en egen undersökning. 
KFC 476

Sveriges första KFC öppnar i Malmö

Nyetablering. Nästa år gör den amerikanska kedjan KFC intåg i Sverige. Nu har man gjort klart med den första etableringen, som blir på Stortorget i Malmö.
Farhad Kakavand 476

TUR kommer till Stockholm

Ny mässa. Nästa höst anordnar TUR, som alltid anordnas i Göteborg, en resemässa för konsumenter i Stockholm.
– Önskemålen har funnits länge. Nu känner vi att tillfället är rätt, säger Farhad Kakavand, affärsansvarig på TUR.
Magnus Wetterholm

Ukrainsk kedja ska öppna tio hotell i Sverige

Hotellköp. Magnus Wetterholms Ukrainska hotellkedja Reikartz Hotel Group har köpt Hotell Roslagen i Norrtälje. Det är första steget i hotellkedjans planer på att öppna uppemot tio hotell i Sverige.
Livsmedelskraven
Malin Söderström ny 476

Söderström positiv till de nya kraven

Livsmedelskraven. Krögare bör vara tydliga och ärliga med vad de serverar, menar Malin Söderström, som är krögare på Restaurangen Moderna Museet och restaurang Hjerta.
Upper House Årets Affärskrog 2014 476

Upper House är årets affärskrog

Utmärkelse. Upper House har av Dagens Industri utsetts till Årets Affärskrog.
– Det är en stor ära för oss och ett kvitto på att vår satsning på helhetsupplevelser är helt rätt, säger Krister Dahl, Executive Chef på Upper House.
Starbucks Stureplan 476

Här är Starbucks nya flaggskepp

Öppning. I dag slår Starbucks upp portarna för sin nya flaggskeppsbutik i Stockholm. Snart väntar fler öppningar – men enligt Starbuckschefen Rhys Iley ska man gå försiktigt fram i Sverige.
– Vi kommer inte att öppna en Starbucks på varenda hörn i Sverige, säger han till Besöksliv.
Louboutins 476

Lånar ut klackskor till gästerna

Service. Hotel Pigalle vill ge det lilla extra till sina gäster. Därför börjar man nu låna ut det kända skomärket Luoboutins modell Pigalle till sina gäster.
Livsmedelskraven
Clarion Hotel Post 476

Central menybank är Clarions lösning

Livsmedelskraven. Nordic Choice Hotels verksamheter kommer använda sig av en central menybank för att klara de nya livsmedelskraven. Allergeninnehåll skrivs på frukostskyltarna.
Reception hotell

Miljoner till vässad besöksnäring

Utdelning. Flera forskningsprojekt som rör innovation i besöksnäringen får dela på 4,2 miljoner kronor. Medlen kommer från BFUF, Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.
Lilla Ego

Träningsläger på Lilla Ego

Årets Kock. I årets semifinal av Årets Kock var tre av tjugofyra kockar från samma restaurang: Lilla Ego. Hur bär de sig åt? Vad är hemligheten?
Besöksliv hängde på en morgon under träningen för att se vad som ligger bakom framgången.
restaurang middag

Strålande månad för restaurangerna

Nära rekord. 2014 kan bli restaurangbranschens rekordår. Omsättningen i oktober ökade nästan 8 procent jämfört med samma månad i fjol.
– Det är oerhört glädjande och visar var framtidens jobb kan komma att skapas, säger Visitas vd Eva Östling.
Clarion Collection Anna Lena Bergvall

Nöjdare gäster ger högre intäkter

Nöjd kund. Clarion Collection har sakta men säkert ökat gästnöjdheten de senaste åren. Allra bäst i klassen är Clarion Collection Hotel Packhuset i Kalmar, som ser ett tydligt resultat i form av ökade intäkter.
Nyckeln till framgången: Att jobba över avdelningarna, delegera ansvar och låta medarbetarna ta del av gästernas feedback.
Loopon 476

Mäta gästnöjdhet – så funkar det

Nöjd kund. Företaget Loopon, som hjälper hotell att mäta gästnöjdhet, visar att ju nöjdare gäster ett hotell har, desto högre revpar har det.

Mätningar som ger resultat

Nöjd kund. Clarion Collection har under fyra år använt sig av Loopons system för att mäta och förbättra gästnöjdhet. Och arbetet har gett resultat enligt hotellkedjans direktör John Kristian Stubban:
– Vi har lyckats lyfta de svagaste hotellen, vilket har höjt snittet, säger han.
Hotell och restaurang genre 476

Hotell och restaurang ökade mest 2013

Statistik. Under 2013 ökade antalet sysselsatta i hotell- och restaurangbranschen med drygt 7 000 personer. Samtidigt ökade lönesumman med 7,3 jämfört med 2012.
Hotell Arlanda Arlandastad

Nytt hotell byggs vid Arlanda

Nya rum. Området kring Arlanda växer. Ett nytt hotell byggs på Airport City, väster om flygplatsen. Det ska drivas inom nystartade bolaget Frame Invest.
Pontus i Solna

Livsmedelskraven – så gör Pontusgruppen

Nya regler. Pontusgruppen i Stockholm är väl förberedd när Livsmedelsverket nya föreskrifter träder i kraft. De avslöjar också att miljöförvaltningen redan i september gav en av restaurangerna en anmärkning – baserat på regler som ännu inte gällde.
Food Truck 476

Food trucks blir kvar – och mer öppna

Mat på hjul. Stockholmarna kan fortsätta att köpa mat från food trucks. Nu har nämligen Stockholm stad permanentat möjligheten att ha en rullande servering, samt lättat på reglerna.
Tommy Myllymäki Bocuse pressbild 476

Myllymäki lagar öring i Bocuse

Fiskråvara. Sedan tidigare är det klart att köttråvaran under Bocuse d’Or kommer vara pärlhöna. Nu är även fiskråvaran för tävlingen utsedd: Öring.
Hotel Mäster Johan

Världens första BW Premier Collection är svenskt

Nytt koncept. Hotel Mäster Johan i Malmö ansluter sig i årsskiftet till Best Western Hotels nya Soft Brand BW Premier Collection. Det betyder att hotellet är världens första att bli en del av det nya konceptet. 
Magnus Nilsson Fäviken pressbild

Fäviken stänger under fyra månader

Stänger. Magnus Nilsson och hans prisbelönta Fäviken ska bli ännu bättre. Därför kortar man nu ner säsongen och håller stängt mellan 28 februari och 1 juli.
Utbildningsspecial
Utbildningsspecial
Kockar lagar mat 476

"Man blir inte kock på en vecka"

Utbildning. Besöksnäringen växer som aldrig förr. Samtidigt har antalet examinerade från hotell-, turism-, restaurang- och livsmedelsprogrammen halverats på 20 år. Ekvationen går inte ihop.
– Vi har låga trösklar in och det är jättebra – men det går inte att lära någon att bli kock eller receptionist på en vecka, säger Visitas utbildningschef Peter Thomelius.
Hotel Continental Ystad 476

Sveriges äldsta hotell byter ägare

Invigdes 1829. PMJ Fastigheter AB ska nu börja driva hotell. Det första blir Hotel Continental i Ystad, som man nu förvärvat.
Kulnet 1

Kulnets adepter diplomerades

Avslut. 64 adepter och mentorer fick igår torsdag diplom på Grand Hotel, för sitt deltagande i årets upplaga av Visitas mentorprogram Kulnet.
Fazer Culinary Team VM 2014 476

Guld för Stockholm och Fazers Culinary Teams

Tävling. Sverige fick stå högst upp på prispallen i klassen storkök på VM i Luxemburg.
– Nu har vi åter igen visat att Sveriges kockar håller världsklass även i storkök, säger Kurt Weid, coach för laget Fazer Culinary Team.

VM-silver för svenska kocklandslaget

Tävling. Sverige tog guld i båda tävlingsmomenten – men nådde inte riktigt hela vägen fram till totalsegern. På torsdagen tilldelades Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget silvermedaljen i kocklandslags-VM i Luxemburg.
Hemsö Fästning 476

Hemsö fästning får ny restaurang

Förädlad barack. Tidigare var Hemsö fästning en hemlig försvarsanläggning. Nu är det ett populärt besöksmål – och från och med i sommar byts den gamla restaurangen ut mot en ny.
Grand Hotel Saltsjöbaden

”Kommunen är överdrivet nitisk”

Alkoholtillsyn. Grand Hotel i Saltsjöbaden, Stockholm, är i tvist med Nacka kommun om serveringstillståndet. Men alkoholservering fortsätter som vanligt till dess att dom fastslås. 
Marco Baudone 476

Baudone öppnar eget i Gamla Stan

Öppet hela dagen. Le Rouge-delägaren och kocken Marco Baudone öppnar eget. I december slår portarna upp för bistron Kornhamnstorg 53 på adressen i Stockholm med samma namn.
Shutterstock Göteborg

Trendspaning bakom västsvensk turismökning

Västsvensk optimism. Västsvenska turistföretag ökade sin omsättning i sommar, vilket lett till framtidsoptimism. Det visar en undersökning gjord av Västsvenska Turistrådet.– En kombination av trendspaning och marknadsföring har gett resultat, säger Fredrik Lindén, företagets vd. 
Pizza Hut

Pizza Hut-insamling gav 600 000 kronor

Välgörenhet. Närmare 600 000 kronor bidrar Pizza Huts gäster, leverantörer och kedjan själv med i en insamling för att mildra hungersnöden i världen.
Frösö Park Hotel 476

Frösö Park blir Quality Hotel & Resort

Skrivit franchiseavtal. I vår öppnar Frös Park Hotel utanför Östersund. Nu har hotellet skrivit ett franchiseavtal med Quality Hotels.
Visby ruin ss 476

Längre öppet gav minskat gatuvåld

Oväntat resultat. Politikerna befarade ökat våld när krögarna i Visby hade öppet en timme längre nattetid. Det blev tvärtom.
Scandic Hotel Luleå 476

Har byggt om för 50 miljoner i Luleå

Rustar upp. Satsningen är en del av Scandics riksomfattande modernisering. Men på grund av konkurrenssituationen i Luleå har man satsat lite extra, rapporterar Affärerinorr.se.
Skandinvaien 476

Norra Norden knyts ihop med flyglinje

Nytt flyg. I januari öppnar den nya flyglinjen Arctic Airlink som går mellan Uleåborg, Luleå och Tromsø. Visitas vd Eva Östling gläds för Luleås skull.
Musikhjälpen-rummet

Hotellnatt för musikhjälpen

Musikhjälpen. Bo på Clarion Hotel Gillet i Uppsala för valfri summa. Pengarna går till musikhjälpen och kampen mot hiv. 
Jokkmokk 476

Vapentesterna i Jokkmokk ställs in

Tvisten löst. Besöksnäringen i Jokkmokk rasade mot de utökade vapenproverna. Nu backar försvaret – och proverna skjuts på framtiden.
– De inser att det behövs samråd med besöksnäringen också, säger Per-Olof Lindroth, ordförande för Destination Jokkmokk.
Älg 476

Älgparker går tungt – flera tvingas stänga

Överetablering. Många älgparker har svårt att få affärerna att gå ihop. Det flaggar organisationen Sveriges älgparker nu för.
Gällnö Vandrarhem

Här finns Sveriges bästa vandrarhem

Utmärkelser. Årets vandrarhem är STF Gällnö i Stockholms Skärgård. Gästerna har också röstat fram STF Saltoluokta, Lappland som bästa fjällstation 2014.
Juniorlandslaget 476

Guldstart för de svenska lagen

Tävling. De svenska lagen har fått en smakstart på VM i Luxemburg. Både Kocklandslaget och Juniorlandslaget tog guld i kalla bord. Nu väntar huvudnumret, middagen.
best western

Sammanslagning ska stärka hotellkedja

Ny enhet. Hotellkedjan Best Westerns skandinaviska länder går samman och bildar Best Western Scandinavia.
Guiters museum 476

Elgitarrernas paradis

Umeå. Tvillingarna Samuel och Michael Åhdén från västerbottniska Vännäsby har samlat el-gitarrer i fyra decennier.
Sedan februari kan alla besökare se den unika samlingen i Guitars – The Museum i Umeå.
Nu är museet ett besöksmål för både turister och ortsbor.
Högakustenbron 476

Landstinget ersätter Visit Västernorrland

Byte. Visit Västernorrland är snart historia. Landstinget Västernorrland tar över turismfrågorna.
Flygplan colourbox

Swedavia får rätt om Arlandaflygningar

Dom. Swedavia överklagade domen som förbjöd raka inflygningar till Arlandas bana tre. Nu får de rätt av Mark- och miljööverdomstolen, skriver Expressen.
Momsen blir kvar på 12 procent

Maud Olofsson

Nu höjer regeringen arbetsgivaravgifterna

Dubbelstöt blev enkelstöt. Finansdepartementet föreslår att arbetsgivaravgifterna för unga slopas i två steg under nästa år. Tanken är att det ska ingå i budgetpropositionen. Dessutom vill man trappa av jobbskatteavdraget för dem som tjänar mer än 50 000 kronor.

Sweden Rock pressbild

”Max två öl åt gången på Sweden Rock”

Hårdrock och öl. Serveringsupplägget borde ändras och kontrollerna bli hårdare på hårdrocksfestivalen Sweden Rock i Norje, Blekinge. Anledningen är bland annat att alkoholkonsumtionen på festivalen är svår att överblicka, skriver BLT/Sydöstran.

Pelle Lydmar

Grand köper resten av Lydmar Hotel

Maruska blir vd. Grand Group, där Grand Hôtel Stockholm är en del, köper resten av Lydmar Hotel av grundaren Pelle Lydmar.

PG Nilsson 187

Luzette ska locka med matsal och butik

Tjat gav PG ny krog. Idag öppnar Luzette på Stockholms central, PG Nilssons och Svenska Brasseriers senaste tillskott. Kombinationen matsal, kafé och butik med färdigrätter ska locka resenärer, hotellgäster och kontorsfolket.