PG och Melker startar kockutbildning i Rinkeby

PG Nilsson 476 Foto: Daniel Hirsch

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar, säger PG Nilsson.

Kockbristen i Stockholm är välkänd. Nu planerar PG Nilsson och Melker Andersson att starta en restaurang och kockutbildning. Alla elever som godkänns garanterar de anställning.

Just nu bygger Familjebostäder, som ägs av Stockholms stad, om Rinkebystråket. Man skapar en ny handelsgata med restauranger, kaféer och uteserveringar.

En del i projektet är en kombinerad restaurang och kockskola. Den ska drivas av F12-gruppen och Svenska Brasserier i ett gemensamt bolag, berättar PG Nilsson, delägare i Svenska Brasserier där bland annat Sturehof ingår.Artikeln fortsätter under annonsen

– Tillsammans med Familjebostäder bygger vi en restaurang med utbildningslokaler i anslutning. Utbildningslokalerna kan man säga är förstorade kök. Tanken är att utbilda vid spisen, säger PG Nilsson.

Exakt vad det ska bli för utbildning är än så länge oklart, men den ska vara praktisk och rikta sig mot vuxna. Innehållsmässigt ska den ligga omkring de praktiska delarna på restaurangutbildningen på gymnasiet. Tänkt längd är nio månader och man ska utbilda 30 elever per år, inte minst arbetslösa personer från närområdet.

– Vår förhoppning och starka tro är att man kan vara så färdig efteråt att man kan arbeta vid spis hos oss. En av våra insatser är att vi garanterar alla som är godkända arbete hos oss, säger PG Nilsson.

De första eleverna beräknas kunna börja i januari 2015, restaurangen ska kunna öppna senare under våren. Restaurangen får omkring 100 platser och ska vara öppen för allmänheten.

– Det är halva idén, att det ska vara utbildning live, motsvarande lärlingssystem, eller i alla fall inspirerat av lärlingssystemet.

För F12 och Svenska Brasserier finns inget vinstsyfte.

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar.

Hur mycket F12 och Svenska Brasserier investerar vet inte PG Nilsson i dag.

– Inte så mycket pengar på det här stadiet, Familjebostäder investerar mest i kontanter, förstås. De bygger om en stor del av Rinkeby för det här. Vi har investerat väldigt mycket tid och har jobbat ett år med det redan.

Restauranger som använder elever som en del av arbetskraften brukar ibland få kritik för att de konkurrerar oschyst. Det anser inte PG Nilsson kommer hända.

– Restaurangen ska bära sig och den kommer ha anställd personal som inte är de elever som går i skolan. Det är ingen skillnad mot när man använder lärlingsplatser i annan verksamhet. Prisbilden kommer inte att vara lägre än i närområdet, snarare tvärtom. Dessutom kanske vi bidrar till att göra det enklare för andra att öppna i närområdet, i och med att det kommer att finnas anställningsbara kockar. 

Artiklar inom samma ämne

  • AG först i Norden med Kobekött

    Premiär. Kobekött är bland det mest exklusiva man kan äta. Nu börjar restaurang AG, som första och enda restaurang, servera delikatessen.

  • F12 öppnar – nu som Público

    Premiär. 30 januari slår Grupp F12 i Stockholm upp portarna till nya restaurangen och klubben Público. 

  • Matmarknad invigs

    Klar. I dag öppnar skaldjursavdelningen på Stockholms Matmarknad. Saluhallen är därmed klar.– Färskare är bättre påstår vi. Exempelvis fisk blir billigare för kunderna när vi köper den i ett tidigare led. Fiskarna får samtidigt mer betalt, säger ägaren PG Nilsson till Besöksliv.

Från startsidan
Lördagsintervjun
Therese Guovelin 476 Foto: Peter Knutsson

”Vi är glada att momsen sänktes”

Lördagsintervjun. Therese Guovelin är Hotell- och Restaurangfackets nya ordförande.
I ett samtal med Visitas vd Eva Östling diskuterar hon framtida samarbeten, politisk påverkan och fackets tuffa kampanj mot arbetsgivarna.

Annons
Hilding Holmqvist

Han ska bygga ”Gröna Lund” i Piteå

Stora planer. Hilding Holmqvist vill bygga ut sitt Pite Havsbad med ett minigrönan. Han planerar även ett hotell – och hoppas på casino. 
Dogge Doggelito 476

Krog i storbråk med Dogge

Delade menaingar. Dogge Doggelito skulle underhålla på krogen Merry Can i Örnsköldsvik. Men krogen anser att artisten inte höll vad de kommit överens om – och vägrar nu betala artisten.
Destination Skellefteå 476

Ägarförändring skapar Visit Skellefteå

Ska växa. Namnbytet skedde formellt sett redan vid årsskiftet, men från och med 27 januari är nu Destination Skellefteå istället Visit Skellefteå.
Tommy Myllymäki intervju 476

Myllymäki: "Jag är inte besviken"

Tredje plats. Det blev ingen seger för Tommy Myllymäki i Bocuse d’Or.
Svensken tilldelades en bronsmedalj i Lyon.
Enkät Tommy Myllymäki 476

"Det är en fantastisk prestation"

Reaktioner. Tommy Myllymäki missade guldet i Lyon, men tar med sig ett brons hem. Här är några reaktioner från veteranerna inom svensk Bocuse d'Or-tävlan.
Restaurang AG Kobe 476

AG först i Norden med Kobekött

Premiär. Kobekött är bland det mest exklusiva man kan äta. Nu börjar restaurang AG, som första och enda restaurang, servera delikatessen.
Säröhus Särö Källa

Mötesanläggningen Säröhus invigs

Omvandling. Säröhus Hotell, Konferens och Spa har genomgått omfattade renovering och tillgänglighetsanpassning. I februari invigs anläggningen – tillsammans med 300 inbjudna gäster. 
Halmstad flygfoto

Krögare anordnar cityfest

Initiativ. De ansåg att Halmstad behöver fler evenemang på sommaren. Därför arrangerar nu Halmstad krögarförening en cityfestival. 
Pontus och MTR 476

Tåget är Pontus nästa station

Mat på räls. Pontus Frithiof hoppar på tåget. Krögarens mat är en del i MTR:s satsning på paradsträckan Stockholm-Göteborg.
– Jätteroligt att få vara med. Jag gillar utmanarandan som MTR står för och ser bara uppsidor, säger han.
Tommy Myllymäki Emma Erlandsson 476

Mästarnas Mästare

Långläsning. Den 28 januari har Tommy Myllymäki chansen att bli andre svensk genom tiderna att vinna Bocuse d’Or. Kanske kommer vinnaren i Årets Kock att följa i Myllymäkis fotspår?
Besöksliv har följt Myllymäki och Årets Kock-finalisten Emma Erlandsson under förberedelserna inför de stora tävlingarna.
Oaxen Beckholmsbron 476

Ny Gulddrake för Oaxen Krog

Prisutdelning. På måndagen delades Dagens Nyheters Stockholmsbaserade pris Gulddraken ut.
Oaxen Krog lyckades med bedriften att ta hem segern i lyxklassen för andra året i rad.
Ledare Johan Såthe
Ledare. Imorgon (tisdag) börjar Bocuse d’Or – populärt kallat ”Kock-VM” – i franska Lyon. Svenske EM-guldmedaljören Tommy Myllymäki räknas som en av favoriterna.
Omslag 2015 nummer 1

Nytt nummer av Besöksliv

Nummer 1. I 2015 års första nummer skriver vi om Bocuse d'Or, talangrekrytering och de nya livsmedelskraven. Dessutom intervjuar vi Visitas vd Eva Östling om det kommande årets besöksnäring. 
Público

F12 öppnar – nu som Público

Premiär. 30 januari slår Grupp F12 i Stockholm upp portarna till nya restaurangen och klubben Público. 
Lilla Ego

Gulddraken 2015: nomineringar

Utmärkelse. Lilla Ego vann kategorin ”Mellan” 2014 och krogen är nominerad i år igen. Kocken Tom Sjöstedt berättar vad segern inneburit för Lilla Ego och vilka han tror tar hem årets förstapris på måndag. 
pizzabagare 476

De tävlar i Pizza Grand Prix

Göteborg. Finalen för pizzabagare avgörs i Nordstan den 24 januari. Världsmästaren i pizzajonglering sitter i juryn. 
Saori Ichihara pressbild

Så avgörs finalen i Årets Kock 2015

Väljer själva. SM i professionell matlagning, det vill säga Årets Kock, avgörs i Göteborg 5 februari. Fritt val av fisk och skaldjur utgör huvudråvara i finalen där sex män och två kvinnor gör upp.
Sayan Isaksson 476

Råkulturs Sayan vann guldmedalj

Belöningar. Gastronomiska Akademien har delat ut årets utmärkelser för framstående matkulturella insatser. En kombination av nyskapande och tradition samt asiatiskt och europeiskt gav guld.  
Kypare colourbox

Här är finalisterna till gymnasie-SM

Tävling. 20-21 mars avgörs gymnasie-SM i kategorierna servering, kock, hotell och turism. Förstapriset är resa till Stockholm och middag på huvudstadens mest kända restauranger.  
Stockholms Matmarknad

Matmarknad invigs

Klar. I dag öppnar skaldjursavdelningen på Stockholms Matmarknad. Saluhallen är därmed klar.
– Färskare är bättre påstår vi. Exempelvis fisk blir billigare för kunderna när vi köper den i ett tidigare led. Fiskarna får samtidigt mer betalt, säger ägaren PG Nilsson till Besöksliv.
campingkatalogen 2015

"Campingbibeln" på gång ut

Efterfrågad. Den är en av Sveriges största trycksaker i sitt slag. I mitten av februari landar 250 sidor tjocka Campingkatalogen 2015.
pub varuhuset hötorget

Anrika PUB blir Scandic-hotell

Nyetablering. Varuhuset PUB vid Hötorget i Stockholm byggs om till hotell med 400 rum. Enbart bottenplanet viks för butiksverksamhet.
Pontus Group

Branschexperter: så lyfter vi serviceyrket

Initiativ. För att bemöta gäster behövs människokännedom. Vi måste lära ut det på utbildningarna. Det sade Grythyttans Tobias Nygren när branschexperter diskuterade hur statusen på serviceyrket kan höjas.
Nytt hotell Elite Uppsala

Uppsala får Elite-hotell

Bygger nytt. Hotellkedjan Elite öppnar sitt 33:e hotell, i Uppsala hösten 2016. En etablering som länge funnits med i planerna.
Kosta Mejeri Smör

Svenskt smör till London

Etablering. Kosta Mejeri – även kända som ”Buttervikings” på Instagram – levererar smör till succérestaurangen Noma i Köpenhamn. Nu ska smörtillverkarna erövra London. 
Jonathan Kasche

Stockholmskock finalklar

Tävling. Jonathan Kasche, Pastry Chef på Restaurang Farang, är klar för den skandinaviska finalen i S.Pellegrino Young Chef 2015. 
Hotel Eggers

Hotel Eggers får nya ägare

Försäljning. Efter 28 år i familjen Raméns ägo har nu anrika Hotel Eggers i Göteborg sålts till hotellparet Anna Riis och Lars-Olof Oskarsson. 
Carl Langstrand

Ny försäljningsansvarig på Best Western

Nyanställd. Carl Langstrand kommer att vara försäljningsansvarig på Best Western Scandinavias fritidsdel från februari. 
Thorskogs slott

De är stjärnslottets nya ägare

Ägarbyte. Thorskogs slott har varit hemvist åt tv-serien ”Stjärnorna på slottet” och gästats av president George H.W. och Barbara Bush. Nu har slottet fått nya ägare.
HTl i Norge 476

HTL öppnade i Oslo

Nyöppnat. Scandics nya lågprishotellkedja HTL slog upp portarna till sitt första hotell i Stockholm i maj. Nu har det första av två öppnat i centrala Oslo.  
Norgren

Ny vd för Clarion Hotel Arlanda

Befordran. Jessica Norgren har tidigare varit dess hotellchef. Nu tar hon steget upp och blir vd och hotelldirektör på Clarion Hotel Arlanda Airport. 
Filip Fastén 476

Emma Bengtsson i juryn för Årets Kock

Årets Kock. Utöver som vanligt namnkunnig jury får Årets Kock ett speciellt tillskott i år.
Emma Bengtsson, vars restaurang Aquavit precis tilldelats två stjärnor i Guide Michelin, kommer också bedöma rätterna.
Hotellrum 476

Privatgäster drev efterfrågan 2014

Statistik. Under 2014 ökade antalet privatgäster med nästan tio procent. Det visar Visitas rapport ”Det börjar lossna på hotellmarknaden” som släpps i dag.
Piteå Hotell 476

Klartecken för Piteås nya 15-våningshotell

Nybyggnation. Hotellet, som ska stå i det nya kvarteret Träkronan i centrala Piteå, ska stå klart för öppning under senare delen av 2016.
Malmö 476

Tyskar i Malmö fortsätter öka

Turism. 2014 var ett rekordår för turismen i Malmö. Främst är det de tyska turisterna som i allt högre grad kommer till staden.
Mornington Hotel 476

Ess Hotell köper Mornington Hotel

Förvärv. I höstas tog Ess Hotell över tre uteställen på Avenyn. Nu utökar de sin närvaro där genom förvärv av Mornington Hotel på samma gata.
Malmö Arena Hotel

Här är Malmös nya flygplatshotell

Nära Öresundsbron. Ett hotell med 295 rum, 12 minuters tågresa från Copenhagen Airport. Malmö Arena Hotel är ”byggkungen” Percy Nilssons senaste projekt. Dottern Nina Ulvinen Nilsson blir vd.
Cykelsatsning i Stockholm

Cykelsatsning i Stockholm

Tvåhjuling. Cykelturism har blivit en lönsam näring som sätter regioner på kartan, menar Länsstyrelsen Stockholm. Nu bjuder de tillsammans med Cykelfrämjandet in till workshop, där de inbjudna har möjlighet att påverka arbetets inriktning. 
Michaela Sarfati

Drömjobbet blev för tufft

Intervju. Hon fick drömjobbet – servitris på trestjärniga The Fat Duck utanför London. Men efter två månader valde Michaela Sarfati att säga upp sig för att det var så tufft.– Jag är tacksam att jag fick chansen, men de har ett sätt att jobba som jag inte vill vara en del av, säger Michaela Sarfati.
Jämtland Härjedalen senior vandrar

Jämtland Härjedalen expert för seniorturism

Lågsäsong. I EU-kommissionens exportråd för seniorturism är Jämtland Härjedalen Turism Skandinaviens enda företrädare. De ska arbeta med utveckling av lågsäsong med särskilt fokus på äldre människor. 
Gimo Herrgård

Gimo Herrgård Krav-certifieras

Miljö. Sedan december 2014 är herrgårdens frukostservering Krav-certifierad. Det är en del i deras ambition att Krav-certifiera hela restaurangen och i förlängningen bidra till en bättre miljö. 
Restaurang Besökare Meny

4 000 nya jobb i restaurangbranschen

Rekordår. Restaurangnäringen blickar tillbaka på ett mycket starkt 2014. Omsättningen ökade med 5 miljarder kronor och tusentals nya arbetstillfällen skapades.
– Det är glädjande att se tillbaka på ett rekordår för restaurangbranschen. Vi skapar nya jobb och vi genererar tillväxt, säger Visitas vd Eva Östling.
Världens jobb 476

Visita lanserar "Världens jobb"

Kampanj. Besöksnäringen måste lösa kompetensbristen. Visita lanserar nu kampanjen ”Världens jobb” som ska dubbla antalet elever i de branschinriktade gymnasieprogrammen.
Gamla Brandstationen 476

Gotlandsrestaurang öppnar på fastlandet

Expandering. Crêperiet i Visby har höga ambitioner att växa. Inom kort öppnar de en ny restaurang i Åre – och redan nu tittar Crêperiet efter lokaler i fler städer, skriver helagotland.se.
Gisleparken i Gislaved

Gisleparken förnekar osund konkurrens

Svarade Konkurrensverket. Vi konkurrerar inte med det privata näringslivet. Tvärtom bidrar Gisleparken till att locka mer folk att besöka Gislaved. Det är budskapet i Stiftelsen Gisleparkens svar till Konkurrensverket.
Tellus Tower 476

Här ska Sveriges högsta pool byggas

Nybygge. En publik pool högst upp i planerade Tellus Tower i Stockholm. Så ser byggförslaget bakom skyskrapans vision ut.
Arkitekturskolan 476

Stockholms fulaste hus blir food court

Nytt liv. Arkitekturskolan brukar utses till Stockholms fulaste hus. Nu kan den komma att få annan uppmärksamhet – då det i källaren ska skapas en food court inspirerad av Chelsea Market i New York.
Blå tåget 476

Blå Tåget tar över Hotel Stureplan

Tar över. Hotel Stureplan lämnar sina lokaler. Ny ska de ansvariga bakom Blå Tåget, som tidigare varit fastighetsvärdar i lokalerna, börja driva sitt första hotell där. Det nya namnet blir antingen Drottning Kristina Hotel eller Hotel Drottning Kristina.
Fartyg Viking Line

2014 rekordår för Viking Line

Kryssning. Fler passagerare än någonsin reste med Viking Line förra året. Samtidigt uppnådde kryssningsföretaget dryga 200 miljoner passagerare totalt sedan starten 1959.  
Taxi 476

Nya regler ska stoppa taxifusket

Taxi. Från och med 1 januari har reglerna för taxiresor skärpts. Syftet är att motverka att kunder blir lurade, något som är vanligt ibland annat Stockholm
PM och vänner 476

Gastrohotell i småländsk tappning

Intervju. Dramatiska fastighetsaffärer och global finanskris höll på att spräcka drömmen för PM & Vänner.
Men sedan i våras är Växjös gastronomiska centrum ett 74 rums-hotell också.
– Filosofin för hotellet är samma som för maten, utgångspunkt är i det småländska arvet, säger Per Bengtsson som tillsammans med Monica Carlsson är grundare till PM & Vänner.
Silhouette 476

Helsingborg allt starkare på kryssningar

Kryssning. Under sommaren 2015 tar Helsingborg emot fyra stora kryssningsfartyg. Året efter väntar 31 000 kryssningsgäster till stan.
Eva Östling pressbild 2014 476

"Ett allvarligt slag mot de unga"

Politik. I och med den politiska överenskommelsen mellan regeringen och Alliansen kan arbetsgivaravgiften komma att höjas.
– Det här är otroligt allvarligt för alla Sveriges unga, säger Eva Östling, vd för Visita.

Eva Östling får hedersutmärkelse

Utmärkelse. Visitas vd Eva Östling får ta emot M Sandahl Foundations hedersutmärkelse Pour le Mèrite Gastronomique.
Anledningen är hennes arbete i kampanjen Dubbelstöten.
Utbildningsspecial
Ungdomar utbspec 476

Ungdomarnas betyg

Utbildning. Möjlighet till jobb direkt efter gymnasiet, utlandspraktik och stora utvecklingsmöjligheter inom yrket. Det är tre aspekter som borde lyftas fram mer inför gymnasievalet, anser fyra studenter som snart ska ge sig ut i arbetslivet.
Sälen Lindvallen 476

Bättre utbildningar och fler karriärvägar

Utbildning. Mer jämförbara utbildningar och möjlighet till större löneskillnader. Anders Sessler, vd på Lindvallen Restauranger, anser att förändringar måste till för att trygga besöksnäringens kompetensförsörjning.
– Många nyblivna studenter håller inte måttet utan måste fortbildas ute på arbetsplatserna, säger han.
Magnus Nilsson 476

Fantastiska Fäviken

Långläsning. Fäviken Magasinet är humlan som inte borde kunna flyga. För långt bort, för höga priser, öppnat månaderna efter finanskrisen.
Magnus Nilsson visade att alla hade fel. Nu är frågan: Vad kan vi lära av honom?

Studieresor morot för personalen

Attraktiv arbetsplats. Att driva en av världens bästa restauranger kräver personal i världsklass. Men hur får man dem att flytta till obygden?
Här är Magnus Nilssons knep för att få personalen att trivas.
Hund hotell 476

Fullbokat på raketfritt hundhotell

Runt Arlanda är det inte tillåtet att skjuta upp raketer. Det tar Clarion Hotel Arlanda Airport vara på – och anordnar för andra året i rad en fristad för hundar.
I år bor 360 hundar med tillhörande matte och/eller matte på hotellet.
McDonalds mat 476

McDonald’s minskar menyn

Förändring. McDonald’s ska öka försäljningen. Därför väljer man nu att ta bort åtta rätter och fem menyer ur sitt utbud, enligt ett pressmeddelande som Restaurangvärlden hänvisar till.
Naturturism 476

Örebroregionen satsar miljoner

Naturturism. Regionsförbundet i Örebro vil öka turismen i området.
Därför satsar man nu sex miljoner kronor på att utveckla turisman, utveckla destinationerna och stärka marknadsföringen.
Eva Östling pressbild 2014 476

Turismen ännu högre än förväntat

Turism. Den internationella turismen ökar mer än beräknat. I Sveriges region har resorna ökat med 6,6 procent - vilket nästan är ett dubbelt så högt värde än det förväntade globala resandet.
Yasuragi pressbild 476

Yasuragi förbjuder surfning – och startar podcast

Bannar telefonen. Det blir en digital frizon Yasuragis japanska bad. Spa- och konferensanläggningen låter inte gästerna ta med mobilen eller surfplattan, skriver Travelnews. Samtidigt lanserar man en egen podcast.
Poseidon Göteborg vinter 476

Våldet fortsätter minska på Avenyn

Samarbete. 2014 på Avenyn väntas bli mindre våldsamt än 2013.
Bakom siffrorna ligger ett samarbete mellan staden, krögarna och polisen, skriver Göteborgs-Posten.
Skistar skidåkare

Svag norsk krona ska gynna Skistar

Alpint. Den norska kronan har försvagats något gentemot den svenska.
Skistar hoppas att det betyder fler svenskar till Norge – och att fler Norrmän väljer bort Alperna.
Abba-huset ABBA the museum

Abba-stjärna köper loss "Abba-huset"

Ny hyresvärd. Björn Ulvaeus är ny ägare av fastigheten som rymmer ABBA the Museum.
Junibacken476

Junibacken sätter rekord

Ökade. En ökning av resultatet med över 50 procent, och fler besökare än i fjol. Så summerar Junibacken sitt 2014.
Park Inn by Radisson Solna

Kontantfritt på Solna-hotell

CSR. Från 1 januari går det inte längre att betala med sedlar på Park Inn Solna. Bakom beslutet ligger hotellkedjans arbete med miljö och säkerhet.
Online-resebyrå Online Mellanhand Booking

Lägsta-pris-klausuler kan bannlysas helt

Konkurrensfrågor. Onlinebokningsföretaget Booking.com utreds för otillåten begränsning av konkurrensen. Nu vädrar både europeiska branschorganisationen Hotrec och Visita morgonluft.
– Vi har stora förhoppningar på ett positivt utslag för oss, säger Visitas branschutvecklingschef Clemens Wantschura.
Reception ungdomsarbetsgivaravgiften

Arbetsgivaravgiften lika efter årsskiftet

Kvarstår. Det blir ingen sänkning av ungdomsarbetsgivaravgiften från 1 januari.
– Alliansens förslag är inte färdigberett. Vad som beslutats är att regeringen ska arbeta vidare utifrån förslaget, säger Monica Gyllander, verksamhetsutvecklare inom arbetsgivarområdet på Skatteverket.
Eva Östling pressbild 476

Eva Östling är Årets lobbyist 2014

Andra gången. Tidningen Resumé har utsett Eva Östling till Årets lobbyist 2014. Orsaken till priset är arbetet med Dubbelstöten.
– Fantastiskt roligt att få ett kvitto på att vi gör nytta för våra medlemmar, säger Eva Östling.
F12 säljer Grill
Melker Andersson 476

Melker: ”Jag är lika aktiv som tidigare”

Intervju. Melker Andersson ska nu skiljas från en till av sina krogar, då Grill ska säljas.
Men han håller inte på att trappa ned.
– Jag är lika aktiv och sugen som tidigare, säger han till Besöksliv.
Momsen blir kvar på 12 procent

Maud Olofsson

Nu höjer regeringen arbetsgivaravgifterna

Dubbelstöt blev enkelstöt. Finansdepartementet föreslår att arbetsgivaravgifterna för unga slopas i två steg under nästa år. Tanken är att det ska ingå i budgetpropositionen. Dessutom vill man trappa av jobbskatteavdraget för dem som tjänar mer än 50 000 kronor.

Sweden Rock pressbild

”Max två öl åt gången på Sweden Rock”

Hårdrock och öl. Serveringsupplägget borde ändras och kontrollerna bli hårdare på hårdrocksfestivalen Sweden Rock i Norje, Blekinge. Anledningen är bland annat att alkoholkonsumtionen på festivalen är svår att överblicka, skriver BLT/Sydöstran.

Pelle Lydmar

Grand köper resten av Lydmar Hotel

Maruska blir vd. Grand Group, där Grand Hôtel Stockholm är en del, köper resten av Lydmar Hotel av grundaren Pelle Lydmar.

PG Nilsson 187

Luzette ska locka med matsal och butik

Tjat gav PG ny krog. Idag öppnar Luzette på Stockholms central, PG Nilssons och Svenska Brasseriers senaste tillskott. Kombinationen matsal, kafé och butik med färdigrätter ska locka resenärer, hotellgäster och kontorsfolket.