PG och Melker startar kockutbildning i Rinkeby

PG Nilsson 476 Foto: Daniel Hirsch

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar, säger PG Nilsson.

Kockbristen i Stockholm är välkänd. Nu planerar PG Nilsson och Melker Andersson att starta en restaurang och kockutbildning. Alla elever som godkänns garanterar de anställning.

Just nu bygger Familjebostäder, som ägs av Stockholms stad, om Rinkebystråket. Man skapar en ny handelsgata med restauranger, kaféer och uteserveringar.

En del i projektet är en kombinerad restaurang och kockskola. Den ska drivas av F12-gruppen och Svenska Brasserier i ett gemensamt bolag, berättar PG Nilsson, delägare i Svenska Brasserier där bland annat Sturehof ingår.Artikeln fortsätter under annonsen

– Tillsammans med Familjebostäder bygger vi en restaurang med utbildningslokaler i anslutning. Utbildningslokalerna kan man säga är förstorade kök. Tanken är att utbilda vid spisen, säger PG Nilsson.

Exakt vad det ska bli för utbildning är än så länge oklart, men den ska vara praktisk och rikta sig mot vuxna. Innehållsmässigt ska den ligga omkring de praktiska delarna på restaurangutbildningen på gymnasiet. Tänkt längd är nio månader och man ska utbilda 30 elever per år, inte minst arbetslösa personer från närområdet.

– Vår förhoppning och starka tro är att man kan vara så färdig efteråt att man kan arbeta vid spis hos oss. En av våra insatser är att vi garanterar alla som är godkända arbete hos oss, säger PG Nilsson.

De första eleverna beräknas kunna börja i januari 2015, restaurangen ska kunna öppna senare under våren. Restaurangen får omkring 100 platser och ska vara öppen för allmänheten.

– Det är halva idén, att det ska vara utbildning live, motsvarande lärlingssystem, eller i alla fall inspirerat av lärlingssystemet.

För F12 och Svenska Brasserier finns inget vinstsyfte.

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar.

Hur mycket F12 och Svenska Brasserier investerar vet inte PG Nilsson i dag.

– Inte så mycket pengar på det här stadiet, Familjebostäder investerar mest i kontanter, förstås. De bygger om en stor del av Rinkeby för det här. Vi har investerat väldigt mycket tid och har jobbat ett år med det redan.

Restauranger som använder elever som en del av arbetskraften brukar ibland få kritik för att de konkurrerar oschyst. Det anser inte PG Nilsson kommer hända.

– Restaurangen ska bära sig och den kommer ha anställd personal som inte är de elever som går i skolan. Det är ingen skillnad mot när man använder lärlingsplatser i annan verksamhet. Prisbilden kommer inte att vara lägre än i närområdet, snarare tvärtom. Dessutom kanske vi bidrar till att göra det enklare för andra att öppna i närområdet, i och med att det kommer att finnas anställningsbara kockar. 

Artiklar inom samma ämne

  • Hotellet som är Ett Hem

    Sommarläsning. Här bor rockstjärnor, designdyrkare och affärsmän som vill ha det lilla extra. Ett Hem har bara tolv rum – men har ändå hittat flera sätt att få lönsamhet på sin rörelse.

  • "Jag har ingen energi eller kraft"

    Från rättegången. Hoten från de kriminella har tagit hårt på krögaren Melker Andersson. Till Dagens Nyheter säger han att han inte tror på någon framtid i branschen.– Jag är aktiv i bolagen, men utan energi och kraft, sa han i Stockholms tingsrätt igår måndag.

  • ”Fel att yrkesprogram stänger högskoledörren”

    Utbildning.– Du kan alltid läsa in högskolebehörighet på ett yrkesprogram. Och inlåsningseffekten uppstår bara om du går ett högskoleförberedande program, säger Vistas utbildningschef Peter Thomelius.

Från startsidan
Isaberg

– Detta är ett sätt att försöka få gemene man att förstå vad förändringarna skulle innebära – men även många lokala politiker. De har inte alltid koll på riksdagspolitiken, säger Hans Palmgren som på sina menyer visar vad en höjd moms och arbetsgivaravgift egentligen kostar.

Besöksliv reder ut: Detta är momsens effekter

Debatt i sociala medier. Golfkrogen Isaberg visar på menyn vad dubbelstöten skulle kosta varje rätt. När Besöksliv skrev om det startade en debatt i sociala medier vilka effekter momssänkningen haft. Nu visar vi hur många jobb den givit, hur mycket priserna sjunkit och hur krögarnas lönsamhet förändrats.

Krönika Johan Såthe

Delningsraket. Artikeln ”Krögaren visar vad nya villkor kostar” har i skrivande stund 96 000 besök på webben.

Krönika Björn Arnek, branschekonom Visita

Osanna påståenden i debatten. "Nu har det gått drygt två år sedan momsen sänktes och sysselsättningen i restaurangbranschen har ökat dramatiskt. Viktigt att påpeka är att detta inte är en åsikt utan ett faktum som backas upp av alla tillgängliga 
officiella statistikkällor."

Annons
Röda momspriser
Hans Palmgren 187

Krögaren visar vad nya villkor kostar

Tydliggör för gästerna. Golfkrogen Isaberg har röda priser på menyn. Men det är inga reapriser, utan siffrorna visar i stället vad rätterna skulle kosta om momsen på restaurangmat och arbetsgivaravgifterna höjs – 15 procent mer än i dag.
Ett Hem exteriör

Hotellet som är Ett Hem

Sommarläsning. Här bor rockstjärnor, designdyrkare och affärsmän som vill ha det lilla extra. Ett Hem har bara tolv rum – men har ändå hittat flera sätt att få lönsamhet på sin rörelse.
Tommy Tvivlaren
Tommy Myllymäki

Myllymäkis kamp för att bli bäst i världen

Sommarläsning. Segern i EM på hemmaplan den 8 maj var bara ett steg på vägen. Det är först när Tommy Myllymäki står överst på pallen i VM i Lyon 2015 som han är nöjd. Vägen dit är en resa fylld av kritik från provsmakare,
vredesutbrott och månader i ett provkök utan fönster. Besöksliv har följt Tommy Myllymäki sedan i höstas.
Almedalen
Annie Lööf Almedalen

Företagare i fokus när Lööf talade

Almedalen. Det är företagare som skapar jobb, inte politiker, sa Annie Lööf i Almedalen idag och kritiserade Stefan Löfven för att han vill höja momsen och arbetsgivaravgifterna. Hon pratade om vikten av att göra kloka val i matbutiken vill skapa ett internationellt samarbete för att minska användningen av antibiotika vid djuruppfödning.
Jan Björklund

”Liberalism är feminism”

Almedalen. Feminism och jämställdhet var den röda tråden genom hela Jan Björklunds tal i Almedalen idag. Han sa att utan ekonomisk tillväxt kan vi varken göra det bättre för kvinnorna eller för miljön, samt att löneskillnader är bra för kvinnor.
Jonas Sjöstedt

”Valet står mellan girighet och solidaritet”

Almedalen. Huvudnumret när Jonas Sjöstedt talade i Almedalen var att vinster i välfärden ska ersättas med att de anställda får inflytande. Han målade upp bilden av att valutgången innebär en stor skillnad för Sveriges inriktning, och han sa att han ville bort från ett samhälle där din hudfärg avgör om du får komma in på krogen.
Anna Lallerstedt

”Är momsen på Ica också ett branschstöd?”

Almedalen. Höjd moms på restaurangmat skulle öppna för att de svarta jobben ökar igen, enligt ett seminarium från Moderaterna. Krögaren Anna Lallerstedt undrade varför det är bra att återgå till en differentierad moms på mat.
Fredrik Reinfeldt

Reinfeldt lovade jobb och stabilitet

Almedalen. Marknadsekonomi, fred och jobben, det var bärande delar i Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen. Han lovade en satsning på tåg och bostäder, och hotade med tappade jobb om de rödgröna får höja momsen på restaurangmat.
Eva Östling flyg

”Skärgården är vårt Eiffeltorn”

Almedalen. Det globala resandet kommer att växa kraftigt, mest av kineser och indier. Men att de skulle resa till Sverige är långtifrån självklart. För att klara konkurrensen krävs hög tillgänglighet, skräddarsytt värdskap och att vi satsar där vi är bäst, på naturupplevelser som skärgården.
Åsa Romson

"Stäng Bromma – satsa på tåg"

Almedalen. Åsa Romson lade full kraft på klimatfrågan och kopplade ihop den med jämställdhet när hon häll sitt tal i Almedalen på Miljöpartiets dag. Hon menade att det är bättre att bygga studentbostäder än att behålla Bromma flygplats och vill i närtid investera i tågtrafik.
Petter Stordalen

”Sverige behöver långsiktighet”

Almedalen. Höjd moms på restaurangmat skulle skada Sveriges trovärdighet bland investerare.
– Sverige är känt för långsiktighet. Ska man hävda att en reform inte fungerar efter bara en valperiod? Skulle man behandlat industrin så här hade de gått med plakat på gatorna, sa Petter Stordalen på ett seminarium i Almedalen.
Jennie Nilsson Martin Ådahl

”Samma moms ingen subvention”

Almedalen. Socialdemokraten Jennie Nilsson kallade 12 procents moms på restaurangmat för ett bidrag.
En gemensam momssats på mat är ingen subvention, svarade Centerns Martin Ådahl. 
Almedalen
Jimmie Åkesson

Åkessons vallöfte: genomföra dubbelstöten

Almedalen. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fokuserade sitt tal i Almedalen på invandringsfrågan. Bland annat sa han att det inte är en human flyktingpolitik att låta cyniska näringsidkare tjäna pengar på invandrare. Han lovade också att höja momsen på restaurangmat och arbetsgivaravgifterna för unga.
Erik Ullenhag

Ministern vill se ökad lönespridning

Almedalen. Större lönespridning skulle ge fler ungdomar jobb, dessutom skulle det lyfta ett yrkes status. Det sa integrationsminister Erik Ullenhag (FP) på Visitas seminarium i Visby om hur sänkta trösklar ger fler jobb.
Bolund Erlandsson

”Vi ska övertyga Socialdemokraterna”

Almedalen. Miljöpartiets Per Bolund tror att momsnivån på restaurangmat kan bli kvar, även vid en rödgrön valseger. Det sa han under en kockduell mot Centerns Eskil Erlandsson i Almedalen idag tisdag.
Melker Andersson pressbild

"Jag har ingen energi eller kraft"

Från rättegången. Hoten från de kriminella har tagit hårt på krögaren Melker Andersson. Till Dagens Nyheter säger han att han inte tror på någon framtid i branschen.
– Jag är aktiv i bolagen, men utan energi och kraft, sa han i Stockholms tingsrätt igår måndag.
Almedalen
Göran Hägglund

Hägglund frälste Visby med vitsar

Almedalen. Kristdemokraterna ska tillsammans med Alliansen fortsätta att leverera tillväxt, med de röd-grön-rosa väntar en skattechock. Det var Göran Hägglunds huvudbudskap när han talade i Almedalen. Men det var med  en mängd ordvitsar han drog ner de stora applåderna och skratten.
Dopping med flera

Så ska näringen växa – ännu mer

Almedalen. Högre löner, mer forskning och bättre infrastruktur, det är vad som behövs för att besöksnäringen ska fortsätta växa. När HRF arrangerade ett seminarium i Almedalen försökte de tona ner momsens betydelse – men de fick mothugg.
Luckan colourbox

Företagen måste locka till yrkesutbildning

Utbildning. Från i morgon den 1 juli är det premiär för en ny anställningsform, där företag kan anställa gymnasielärlingar. Utmaningen ligger i att locka ungdomar till yrkesutbildningar, det var politikerna överens om under en debatt i Almedalen idag.
Stefan Löfven

Ingen besöksnäring när Löfven talade

Almedalen. Stefan Löfven nämnde inte besöksnäringen eller turismen med ett ord när han talade i Visby ikväll. Besöksliv kommer att referera alla partiledarnas tal från politikerveckan i Almedalen som inleddes idag.
Magdalena Andersson 200

”Dagens momsnivå ett branschstöd”

Almedalen. 12 procents moms på restaurangmat är ett direkt branschstöd på samma sätt som stödet av varvsindustrin på 1970-talet. Det sa Magdalena Andersson (S) när hon utfrågades av Dagens Industri i Almedalen.
Take away 476

Livsmedelsverket backar delvis om hämtmaten

Nya regler. Det kommer bli krav på att vid kundens begäran kunna lämna bland annat fullständig information om ingredienser för hämtmat. Men Livsmedelsverket backar från planen att även kräva utförlig mängdinformation.
Etta nr 6 2014

Nytt nummer av Besöksliv ute

#Maxgate, sportbarsbråk, Historien om Brooklyns öl, hotellet Ett Hem - och en djupdykning i hur politiker svängt i frågan om matmomsen.
Här är innehållet i nya numret av Besöksliv.
Momsbild 476

Momshöjning kan kosta 6 000 jobbet

Dubbelstöten. Exakt vilken effekt den sänkta momsen på restaurangmat skulle ge finns det olika uppfattningar om. Vi frågade dem som vet – de som äger och driver krogarna. Svaret: 6 000 anställningar skulle kunna försvinna.
Annie Lööf 476

Så mycket växte turismen 2013

Lyfte 2013. Den svenska turismen växer i betydelse. Under 2013 fortsatte turismen, både inom Sverige och från utland, att öka. "De här siffrorna visar svart på vitt att besöksnäringen är en av Sveriges stora basnäringar", säger näringsminister Annie Lööf till Besöksliv.
Helsingborg Arena 476

Skånska Möten fortsätter växa

Nätverk. Skånska Möten har knutit till sig åtta nya anläggningar. "Det känns fantastiskt roligt att vi får fler medlemmar som ser värdet i nätverkande och gemensam marknadsföring", säger Elin Moritz, nätverkskoordinator på Skånska Möten.
Carola Parling

First Hotel Brage går emot ARN

Tar strid för branschen. First Hotel Brage kommer inte att följa Allmänna Reklamationsnämndens rekommendation att betala tillbaka pengar för ett rum som två gäster ville avboka.
– Vi tycker att ARN har fattat ett felaktigt beslut, säger hotelldirektör Carola Parling. 

Olofsson Östling

”Höjd moms slår mot utlandsfödda”

Integrationsdebatt. Höjd moms och höjda arbetsgivaravgifter skulle slå mot utlandsfödda och försvåra integrationen. Det skriver Visitas ordförande Maud Olofsson och vd Eva Östling i en debattartikel i Svenska Dagbladet idag.

Stora säkerhetsbrister på svenska hotell

Hemmagjord dyrk. Hotell med låssystem från Onity kan ha stora brister i säkerheten. Tidningen Expressen visar hur man på någon sekund kan låsa upp och ta sig in i gästernas rum på flera svenska hotell.

Opinionsundersökning moms 2

8 av 10 skulle säga upp personal

Stor enkät bland krögare. Exakt vilken effekt en höjning av momsen på restaurangmat skulle ge finns det olika uppfattningar om. Visita frågade dem som vet – de som äger och driver krogarna. Här är deras svar.

Häringe Slott

Jenny Ljungberg säljer Häringe

Slutet för en svensk kedja. Kedjan c/o Hotels försvinner nu från Sverige. Ägaren Jenny Ljungberg ska sälja Häringe Slott, det sista kvarvarande hotellet i Sverige, för att flytta till New York. Där fortsätter hon satsningen på The Maidstone.