PG och Melker startar kockutbildning i Rinkeby

PG Nilsson 476 Foto: Daniel Hirsch

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar, säger PG Nilsson.

Kockbristen i Stockholm är välkänd. Nu planerar PG Nilsson och Melker Andersson att starta en restaurang och kockutbildning. Alla elever som godkänns garanterar de anställning.

Just nu bygger Familjebostäder, som ägs av Stockholms stad, om Rinkebystråket. Man skapar en ny handelsgata med restauranger, kaféer och uteserveringar.

En del i projektet är en kombinerad restaurang och kockskola. Den ska drivas av F12-gruppen och Svenska Brasserier i ett gemensamt bolag, berättar PG Nilsson, delägare i Svenska Brasserier där bland annat Sturehof ingår.Artikeln fortsätter under annonsen

– Tillsammans med Familjebostäder bygger vi en restaurang med utbildningslokaler i anslutning. Utbildningslokalerna kan man säga är förstorade kök. Tanken är att utbilda vid spisen, säger PG Nilsson.

Exakt vad det ska bli för utbildning är än så länge oklart, men den ska vara praktisk och rikta sig mot vuxna. Innehållsmässigt ska den ligga omkring de praktiska delarna på restaurangutbildningen på gymnasiet. Tänkt längd är nio månader och man ska utbilda 30 elever per år, inte minst arbetslösa personer från närområdet.

– Vår förhoppning och starka tro är att man kan vara så färdig efteråt att man kan arbeta vid spis hos oss. En av våra insatser är att vi garanterar alla som är godkända arbete hos oss, säger PG Nilsson.

De första eleverna beräknas kunna börja i januari 2015, restaurangen ska kunna öppna senare under våren. Restaurangen får omkring 100 platser och ska vara öppen för allmänheten.

– Det är halva idén, att det ska vara utbildning live, motsvarande lärlingssystem, eller i alla fall inspirerat av lärlingssystemet.

För F12 och Svenska Brasserier finns inget vinstsyfte.

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar.

Hur mycket F12 och Svenska Brasserier investerar vet inte PG Nilsson i dag.

– Inte så mycket pengar på det här stadiet, Familjebostäder investerar mest i kontanter, förstås. De bygger om en stor del av Rinkeby för det här. Vi har investerat väldigt mycket tid och har jobbat ett år med det redan.

Restauranger som använder elever som en del av arbetskraften brukar ibland få kritik för att de konkurrerar oschyst. Det anser inte PG Nilsson kommer hända.

– Restaurangen ska bära sig och den kommer ha anställd personal som inte är de elever som går i skolan. Det är ingen skillnad mot när man använder lärlingsplatser i annan verksamhet. Prisbilden kommer inte att vara lägre än i närområdet, snarare tvärtom. Dessutom kanske vi bidrar till att göra det enklare för andra att öppna i närområdet, i och med att det kommer att finnas anställningsbara kockar. 

Artiklar inom samma ämne

  • Grythyttanelever skapar nytt analysverktyg

    Grythyttan. De gjorde som gästerna ville – och ökade antalet gäster drastiskt. Andreas Lovén och Nicklas Salmin vill nu sprida sin metod till hela besöksnäringen.– Jag tror att hotell, nöjesparker, muséer och andra skulle tjäna på det, säger Nicklas Salmin.

  • Så blir 2015 för besöksnäringen i Stockholm

    Försiktigt positiv. Så kan man beskriva förväntningarna på besöksnäringens 2015, om man får tro experterna på Visita Stockholms seminarium Budgetpusslet som hölls i Folkets Hus i torsdagen.

  • "Stänga Bromma vore bisarrt"

    Investeringsstopp. De rödgröna i Stockholm är överens om att de vill stänga Bromma flygplats. Målet är att det gällande avtalet till 2038 ska kortas, skriver Dagens Nyheter. Bisarrt, tycker Visita.

Från startsidan
Kungen och drottningen Foto: Bruno Ehrs/Kungahuset.se

Om HRF får sin vilja igenom kommer monarkin i Sverige att avskaffas.

HRF: ”Avskaffa monarkin”

Otidsenligt. Snart har Hotell- och restaurangfacket kongress. En motion som kommit in föreslår att monarkin i Sverige bör avskaffas. Förbundsstyrelsen föreslår bifall.

Annons
Andreas Lovén Nicklas Salmin

Grythyttanelever skapar nytt analysverktyg

Grythyttan. De gjorde som gästerna ville – och ökade antalet gäster drastiskt. Andreas Lovén och Nicklas Salmin vill nu sprida sin metod till hela besöksnäringen.
– Jag tror att hotell, nöjesparker, muséer och andra skulle tjäna på det, säger Nicklas Salmin.
Mikael Ljunggren 476

Beijing8 växer – och går på export

På gång i flera länder. Beijing8 växer så det knakar – även internationellt. Enligt ägaren Mikael Ljunggren kan det finnas 20 till restauranger inom ett år.
– Vi tittar på lokaler överallt, säger han. 
Richard Bergfors

SSP öppnar Max på Landvetter

Nyöppnar. I februari öppnar Max en restaurang på Landvetters flygplats. Restaurangen, som ska drivas av SSP, blir Max femte i Göteborgsområdet.

Nytt nummer av Besöksliv ute

Besöksliv. Nu finns senaste numret av Besöksliv ute. Där skriver vi bland annat om varför ett OS inte behöver vara jackpot, hur man driver en femstjärnig camping och hur Mikael Ljunggren tar restaurangkedjan Beijing8 på export.
Budgetpusslet 2014 476

Så blir 2015 för besöksnäringen i Stockholm

Försiktigt positiv. Så kan man beskriva förväntningarna på besöksnäringens 2015, om man får tro experterna på Visita Stockholms seminarium Budgetpusslet som hölls i Folkets Hus i torsdagen.
Presentkort Handelsstaden Kalmar

Ett presentkort för hela Kalmar

Elektroniskt presentkort. Kalmar är först i Sverige med ett gemensamt elektroniskt presentkort för cityhandeln, stadens köpcentrum och handelsområde. Det skriver Kalmar City i ett pressmeddelande. 
Björn Falkeström Årets Ölperson

Björn Falkeström är Årets ölperson 2014

Årets ölperson. Grundaren av Oppigårds bryggeri, Björn Falkeström, är Årets ölperson 2014. Nu bygger han ett nytt bryggeri.
Naturhistoriska Riksmuseet 476

Då blir de statliga museerna gratis

Kultur. Den nytillträdda regeringen tar bort inträdet på statliga museer. Reformen väntas börja gälla från och med våren 2015.
White Guide engelska

White Guide finns nu på engelska

Expanderar. Idag lanserar White Guide en engelskspråkig version av restaurangguiden, i samarbete med Visit Sweden.
Astrid Lindgrens Näs

Stora Turismpriset till Astrid Lindgrens Näs

Utmärkelse. Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby mottog igår Stora Turismpriset, som delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism med Tillväxtverket som huvudman.
Comfort Hotel Xpress pressbild

Choice öppnade två hotell på en dag

Svensk etablering att vänta. Igår öppnade Nordic Choice två Comfort Hotel Xpress – ett i Oslo och ett i Tromsö. Kedjan, som är Choice motsvarighet till Scandics HTL, ska inom några år ha 15 hotell i Norden.
TGI 476

TGI Fridays öppnar i Köpenhamn 2015

Stor restaurang. Till sommaren öppnar den första TGI Fridays i Danmark, på Ströget i Köpenhamn. Bakom står NSP, som sedan i vintras är franchisetagare för den danska marknaden.
Bromma flygplats pressbild

"Stänga Bromma vore bisarrt"

Investeringsstopp. De rödgröna i Stockholm är överens om att de vill stänga Bromma flygplats. Målet är att det gällande avtalet till 2038 ska kortas, skriver Dagens Nyheter. Bisarrt, tycker Visita.
Uteservering restaurang Lingon pressbild

”Förbjud rökning på uteserveringar”

Förslag till ny lag. Folkhälsomyndigheten har utrett passiv rökning på uppdrag av regeringen. Idag överlämnar man utredningen. Bland annat föreslår myndigheten förbud mot rökning på uteserveringar.
Sebastian Seeman

Han startar nätverk för unga ledare

Ledarskap. Hur ska man få de unga talangerna att stanna kvar i besöksnäringen? Det funderade Sebastian Seeman från Södra Teatern på. Nu har han fått Visita Stockholm att skapa ett nätverk för unga ledare i näringen.
David Lundqvist Daniel Müllern pressbild

Lundqvist och Müllern till final

Första semifinalen avgjord. David Lundqvist från Operakällaren i Stockholm och Daniel Müllern från Ystad Saltsjöbad blev igår klara för final i Årets Kock.
Sigtunas klimatkompensation trädplantering i Malawi pressbild

Minskade utsläpp – trots fler gäster

Hotell som gör skillnad. 13 hotell i Sigtuna samarbetar för att minska sin klimatpåverkan. I fjol minskade de sina utsläpp av koldioxid med 11 procent – samtidigt som gästnätterna ökade.
Sushi colourbox

Drive-in-sushi öppnar i Luleå

Tar burgarfajten. I november öppnar sushi-krögaren Anders Hellman en drive-in-sushi på handelsområdet Storheden i Luleå, skriver Norrbottenskuriren.
Bookatable gästernas restaurangpris pressbild

Oaxen är årets restaurang enligt Bookatable

Utmärkelse. Igår delade restaurangbokningssajten Bookatable ut Gästernas restaurangpris. En av pristagarna var Oaxen Slip.
Jamie's Italian Anglais pressbild

Nu öppnar Jamie’s Italian i Sverige

Målet är fler restauranger. På torsdag öppnar Nordens första Jamie’s Italian på Scandic Anglais i Stockholm. Med 195 sittplatser och de flesta varmrätter under 200 kronor hoppas Scandic på succé.
Vib

Best Western lanserar utmanare till HTL

Kedjenytt. Best Western lanserar två nya koncept internationellt: Vib som blir en konkurrent till HTL och Premier Collection för fristående hotell som vill vara komma in i Best Westerns bokningskanaler och bonussystem. Se Best Westerns film om Vib här.
Markus Westh pressbild

Stockholm och Lilla Ego dominerar i Årets Kock

Totalt tre kvinnor. Idag blev det känt vilka deltagarna är i den andra Årets Kock-semifinalen, som går i Borlänge den 24 oktober. Alla tolv är från Stockholm.
Flygplan colourbox

Räkna med höjd flygskatt

Klimat. Regeringen lär inte föreslå höjd flygskatt i årets budget, men väl de kommande åren. Finansminister Magdalena Andersson flaggar dock för skattehöjningar.
Ångbåten Gustaf Wasa på Siljan pressbild

Turismen gjorde rekordsommar

Utländska gästnätter ökade mest. Det gjordes 25 miljoner kommersiella övernattningar i Sverige under de tre sommarmånaderna, vilket är rekord.
Sweden Rock pressbild

”Max två öl åt gången på Sweden Rock”

Hårdrock och öl. Serveringsupplägget borde ändras och kontrollerna bli hårdare på hårdrocksfestivalen Sweden Rock i Norje, Blekinge. Anledningen är bland annat att alkoholkonsumtionen på festivalen är svår att överblicka, skriver BLT/Sydöstran.
Therese Guovelin pressbild

Hon kan bli HRF:s nya ordförande

Byte i toppen. I november avgår Ella Niia från ordförandeposten i Hotell- och restaurangfacket. Som efterträdare föreslår valberedningen vice ordförande Therese Guovelin, skriver Hotellrevyn.
HTl i Norge 476

HTL öppnar första hotellen i Norge

Expanderar. Scandic låter nu HTL-kedjan göra entré i Norge. Två Rica-hotell i Oslo byter i vinter skepnad till det nya konceptet HTL.
Massimo Bottura pressbild

Kvinnlig kock får chans till praktik hos Bottura

Stjärnchans. White Guide har utlyst ett stipendium. Det ger en kvinnlig kock möjlighet att praktisera på Massimo Botturas trestjärniga restaurang Osteria Francescana i Italien.
Sayan Isaksson 476

Alla finalister på Restauranggalan

Prisutdelning. Den 3 november går Restauranggalan av stapeln. Här finner du finalisterna i alla kategorier.
Per Åhrlin pressbild

Först By:fiket – nu öppnar LRF By:torget

Bönderna intar Kungens Kurva. I somras öppnade LRF By:fiket på Kungsholmen i Stockholm, som ett sätt att uppmärksamma svenska bönders råvaror. Nu öppnar man enhet nummer två i Kungens Kurva – By:torget.
Sanna Hermansson pressbild

Salt & Sill till Malmö Central

Växer söderut. Efter årsskiftet växer Salt & Sill – igen. Då etablerar restaurangen från Klädesholmen på Tjörn en matbar och delikatessdisk på Malmö Central.
Pelle Lydmar

Grand köper resten av Lydmar Hotel

Maruska blir vd. Grand Group, där Grand Hôtel Stockholm är en del, köper resten av Lydmar Hotel av grundaren Pelle Lydmar.
Maud Olofsson

Nu höjer regeringen arbetsgivaravgifterna

Dubbelstöt blev enkelstöt. Finansdepartementet föreslår att arbetsgivaravgifterna för unga slopas i två steg under nästa år. Tanken är att det ska ingå i budgetpropositionen. Dessutom vill man trappa av jobbskatteavdraget för dem som tjänar mer än 50 000 kronor.
Vägrestaurang skylt 476

Trafiknära restauranger sålde bäst i augusti

Statistik. Siffror från SCB över restaurangförsäljningen fortsätter att peka uppåt. Bäst i augusti gick de trafiknära restaurangerna och restauranger i hotell.
Stekpanna 476

Stockholms krogar renare

Hygien. Restaurangerna i Stockholm blir allt renare. Det konstaterar stadens Miljöförvaltning, som genomför regelbundna kontroller, rapporterar P4 Stockholm.
TUR-mässan 476

Så ska TUR förändras

Ledarforum bakas in. TUR-mässan som den sett ut historiskt försvinner. Bland annat kommer TUR innehålla en kongress för besöksnäringen. – Vi kan inte anpassa oss efter behoven som fanns när det startade 1984, säger Farhad Kakavand, affärsansvarig på TUR.
Sabina Nykänen 476

Sabina tog silver i hotellreception

Pallplats. Det blev silver för hotellreceptionisten Sabina Nykänen när yrkes-EM avgjordes i franska Lilles i helgen.
Sara Aasum Hultberg 476

Sara Aasum Hultberg är Årets Konditor

På fredagen avgjordes finalen i Årets Konditor 2014.
Segrare blev Sara Aasum Hultberg från Taverna Brillo.
– Det här känns superhäftigt, säger hon i ett pressmeddelande.
Sabina Nykänen 476

"Jag känner absolut att jag har en chans"

Euroskills. I helgen har Sabina Nykänen chans att bli Europas vassaste unga hotellreceptionist. När Euroskills avgörs i Lille, Frankrike, är hon den svenska besöksnäringens stora hopp.
Ekerum

Ekerum bygger hotell – söker operatör

Miljardsatsning. Ekerum Resort på Öland ska bygga ett 200-rumshotell, och även 300 privatbostäder. Investeringen ligger på över 1 miljard kronor. Nu söker man en hotelloperatör.
Saori Ichihara pressbild

De tävlar i Årets Kock 2015

Start i Halmstad. Nyligen tillkännagavs de tolv kockar som tävlar i den första semifinalen av Årets Kock 2015. Två av dem är kvinnor – Saori Ichihara från Shibumi och Emma Erlandsson från Oaxen.
Per Dahlberg pressbild

Bankpalats blir ny lokal för Gastro

Expansion. Helsingborgskrogen Gastro flyttar till 1800-talsfastighet på stadens paradgata. Uppemot 20 miljoner kronor investeras när byggnadens gamla detaljer ska återskapas.
PG Nilsson 187

Luzette ska locka med matsal och butik

Tjat gav PG ny krog. Idag öppnar Luzette på Stockholms central, PG Nilssons och Svenska Brasseriers senaste tillskott. Kombinationen matsal, kafé och butik med färdigrätter ska locka resenärer, hotellgäster och kontorsfolket.
Starbucks Södermalm 476

Starbucks öppnar flaggskepp på Södermalm

Starbucks expanderar. Det blir en till flagskeppsbutik i Stockholm för Starbucks. På torsdagen avslöjade de planer för att öppna på Götgatan vid årsskiftet.
Momsen blir kvar på 12 procent
Ledare Johan Såthe
Chefredaktör Johan Såthe. "För besöksnäringen och Visitas medlemmar är det här ett oerhört välkommet besked. Att ge Sveriges nya basnäring möjlighet att fortsätta konkurrera och växa med rättvisa villkor är viktigt."
Aros kongress 476

Aros först med att bli Svanen-märkt

Miljö. Aros Congress Center i Västerås är det första kongresscentret att bli Svanenmärkt.
– Stort grattis, säger Susanne Hellman, miljöhandläggare på Miljömärkning Sverige, i ett pressmeddelande.
Håkan Swahn 187 pressbild

Två stjärnor till Aquavit

Framgång för köksmästaren Emma Bengtsson. Igår släpptes Guide Michelin för New York. Svenskägda Aquavit gick från en till två stjärnor.
Överserverad somnat colourbox

Krog avvisade inte berusad gäst – varnades

Rättsfall. Kraftigt berusade gäster avvisades inte från en krog i Västsverige. Det resulterade i en varning av kammarrätten.   
Kristofer Sandström och Christian Olsson pressbild

Vass duo tar kommando på Östermalm

Nyöppnar. Den 10 oktober öppnar kvarterskrogen Kommendören i korsningen Kommendörsgatan och Brahegatan i Stockholm. Bakom står Kristofer Sandström och Christian Olsson som sedan tidigare driver bland annat Vassa Eggen.
Pistkarta Stöten

Stöten miljonsatsar i nytt skidområde

Planer på ny ski lodge. 21 miljoner kronor investerar Stöten i nya nedfarter, lift och snöläggningssystem. Nu kan hela området snöläggas på åtta dagar, mot tidigare 18.
Östarps Gästgivaregård Lennart Vollmer 476

”Trodde inte det skulle ge sådant genomslag”

Ekologiskt. I somras certifierades Östarps Gästgivaregård med två Kravmärken. Även om de använt ekologiska produkter länge är responsen större från gästerna nu, berättar ägaren Lennart Vollmer.
Turister båt Drottningholm

Sverige turismraket på växande global marknad

Turism. Den globala turismen ökar snabbare än förväntat, plus 4,6 procent det första halvåret i år. I Sverige var ökningen ännu större – plus 10 procent.
Johan Rosenblom Starbucks 476

Starbucks letar i Mälardalen

"Öppna i rask takt". Snart öppnar Starbucks första flaggskeppsbutik vid Stureplan. Samtidigt letar man efter nya lokaler – i och utanför Stockholm.
Susanna Ståhl pressbild

Danmark får sitt första Clarion Collection

Franchise. Prindsen Hotel i Roskilde ansluter sig den 1 januari till Clarion Collection. Det blir varumärkets just nu enda hotell i Danmark.
Räkningar faktura colourbox

Sena betalningar gissel för besöksnäringen

Offentliga sektorn värst. Företag i besöksnäringen är bland dem som hårdast av sena betalningar. Och senast med att betala är den offentliga sektorn, visar en undersökning av Intrum Justitia.
Ystad Saltsjöbad 476

Ystad Saltsjöbad växer – med 850 kvm

Uppgradering. Avslappningsrum med panoramafönster mot havet, relaxrum med eldstad och en champagnebar. Det är några av förändringarna när Ystad Saltsjöbad bygger ut.
Linus Palm Läckö Slott 476

Läckö Slott blir Krav-certifierat

Ekologiskt. Läckö Slott arbetar med lokala och ekologiska råvaror. Nu Krav-certifieras restaurangen med två märken.
Bris Best Western 476

Best Western utökar Bris-samarbete

Skänker 10 procent. Best Western utökar sitt samarbete med Bris. Från och med oktober går 10 procent av konferensomsättningen från hotellen till organisationen.
Golfkocken 476

Krögare twittrar på @sweden

Sociala medier. Falkenbergskrögaren Per Häggqvist når den här veckan ut till storpublik. Han twittrar på @sweden-kontot – som har drygt 74 000 följare.
Clarion SFI 476

Clarion Stockholm startar SFI för anställda

Svenskkurs. I ett nystartat projekt låter Clarion Hotel Stockholm sina medarbetare gå en SFI-kurs på jobbet.
– Många jobbar mycket och har svårt att hinna med SFI i sina vanliga liv, säger Amie Liddle på Clarion Hotel Stockholm.
Valfjäll stuga pressbild

Valfjäll växer med 600 bäddar

Tror på ökad försäljning. Värmländska skidanläggningen Valfjäll kommer från och med säsongspremiären att erbjuda övernattning. Då står 200 bäddar klara och 400 till är på gång till nästa säsong.
Quality Hotel Selma Lagerlöf

Choice stänger Selma Lagerlöf

Vikande konferensmarknad. Nyårsafton blir sista dagen för förlusttyngda Quality Hotel Selma Lagerlöf i Sunne, sedan stänger hotellet och fastigheten säljs. Choice satsar i stället på systerhotellet Selma Spa, som går allt bättre.
Sven-Olov Daunfeldt pressbild

”Höjda kostnader ger ökad arbetslöshet”

Påpekar brist i resonemanget. Att höja arbetsgivaravgifterna kommer att ge ökad arbetslöshet – trots att sänkningen bara gav marginella effekter på sysselsättningen. Att tro något annat är ett tankefel, anser Sven-Olov Daunfeldt, professor i nationalekonomi.

Wilhelm Vintilescu pressbild

O’Learys öppnar ny kedja – Boston Grill

Premiär idag. Idag öppnar Boston Grill i restauranggallerian Tolv Stockholm. Bakom står O’Learys som räknar med att inom fem år ha 15–20 restauranger i Sverige, men även öppna internationellt.

Per Samuelson

Krögarens vallöfte till Stefan Löfven

Sverigeresan. Socialdemokraternas Stefan Löfven och Magdalena Andersson är välkomna på besök när som helst. Jönköpingskrögaren Per Samuelson vill ge politikerna en grundkurs i restaurangbranschens villkor och verklighet.
– Om momsen höjs kommer mitt vallöfte tyvärr bli att säga upp folk. Vi har inget annat val.

Danyel Couet pressbild

F12 öppnar nytt med hälsofokus

Stor nyetablering. Om drygt ett år öppnar F12-gruppen ett nytt restaurangkoncept i Stockholms city, med fokus på hälsa. Dessutom får Köttbaren en systerkrog – Fiskbaren. Satsningarna är ett skäl till att F12-gruppen nyligen sålde verksamheter.

Maud Olofsson och Eva Östling ihopklippt 476

”Vi fortsätter kämpa mot Dubbelstöten”

Dubbelstöten. Valet är över och nu kan Dubbelstöten mot besöksnäringen bli verklighet. Visitas vd Eva Östling är inställd på att fortsätta kämpa.
– Vi kommer inte sluta arbeta med Dubbelstöten förrän hotet är undanröjt.