PG och Melker startar kockutbildning i Rinkeby

PG Nilsson 476 Foto: Daniel Hirsch

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar, säger PG Nilsson.

Kockbristen i Stockholm är välkänd. Nu planerar PG Nilsson och Melker Andersson att starta en restaurang och kockutbildning. Alla elever som godkänns garanterar de anställning.

Just nu bygger Familjebostäder, som ägs av Stockholms stad, om Rinkebystråket. Man skapar en ny handelsgata med restauranger, kaféer och uteserveringar.

En del i projektet är en kombinerad restaurang och kockskola. Den ska drivas av F12-gruppen och Svenska Brasserier i ett gemensamt bolag, berättar PG Nilsson, delägare i Svenska Brasserier där bland annat Sturehof ingår.Artikeln fortsätter under annonsen

– Tillsammans med Familjebostäder bygger vi en restaurang med utbildningslokaler i anslutning. Utbildningslokalerna kan man säga är förstorade kök. Tanken är att utbilda vid spisen, säger PG Nilsson.

Exakt vad det ska bli för utbildning är än så länge oklart, men den ska vara praktisk och rikta sig mot vuxna. Innehållsmässigt ska den ligga omkring de praktiska delarna på restaurangutbildningen på gymnasiet. Tänkt längd är nio månader och man ska utbilda 30 elever per år, inte minst arbetslösa personer från närområdet.

– Vår förhoppning och starka tro är att man kan vara så färdig efteråt att man kan arbeta vid spis hos oss. En av våra insatser är att vi garanterar alla som är godkända arbete hos oss, säger PG Nilsson.

De första eleverna beräknas kunna börja i januari 2015, restaurangen ska kunna öppna senare under våren. Restaurangen får omkring 100 platser och ska vara öppen för allmänheten.

– Det är halva idén, att det ska vara utbildning live, motsvarande lärlingssystem, eller i alla fall inspirerat av lärlingssystemet.

För F12 och Svenska Brasserier finns inget vinstsyfte.

– Vi ska driva restaurangverksamheten non profit. Tanken är att eventuellt överskott ska gå tillbaka till utbildningsverksamheten. Vår vinst är anställningsbara kockar.

Hur mycket F12 och Svenska Brasserier investerar vet inte PG Nilsson i dag.

– Inte så mycket pengar på det här stadiet, Familjebostäder investerar mest i kontanter, förstås. De bygger om en stor del av Rinkeby för det här. Vi har investerat väldigt mycket tid och har jobbat ett år med det redan.

Restauranger som använder elever som en del av arbetskraften brukar ibland få kritik för att de konkurrerar oschyst. Det anser inte PG Nilsson kommer hända.

– Restaurangen ska bära sig och den kommer ha anställd personal som inte är de elever som går i skolan. Det är ingen skillnad mot när man använder lärlingsplatser i annan verksamhet. Prisbilden kommer inte att vara lägre än i närområdet, snarare tvärtom. Dessutom kanske vi bidrar till att göra det enklare för andra att öppna i närområdet, i och med att det kommer att finnas anställningsbara kockar. 

Artiklar inom samma ämne

  • Grythyttanelever skapar nytt analysverktyg

    Grythyttan. De gjorde som gästerna ville – och ökade antalet gäster drastiskt. Andreas Lovén och Nicklas Salmin vill nu sprida sin metod till hela besöksnäringen.– Jag tror att hotell, nöjesparker, muséer och andra skulle tjäna på det, säger Nicklas Salmin.

  • Så blir 2015 för besöksnäringen i Stockholm

    Försiktigt positiv. Så kan man beskriva förväntningarna på besöksnäringens 2015, om man får tro experterna på Visita Stockholms seminarium Budgetpusslet som hölls i Folkets Hus i torsdagen.

  • "Stänga Bromma vore bisarrt"

    Investeringsstopp. De rödgröna i Stockholm är överens om att de vill stänga Bromma flygplats. Målet är att det gällande avtalet till 2038 ska kortas, skriver Dagens Nyheter. Bisarrt, tycker Visita.

Från startsidan
Lördagsintervjun
Paul Svensson Foto: Mårten Färlin

– Jag tror att vi i framtiden måste se växter som en mer självklar del av kosten och att animalier inte är huvuddelen. Det här är vårt sätt att sätta fokus på det. Vi lagar ju i första hand maten på det här sättet för att den är godast att äta så. Men vi får dessutom en hållbar gastronomi på köpet, säger Paul Svensson.

Grönt i sökaren för Paul Svensson på Fotografiska

Lördagsintervjun. När Paul Svensson öppnar ny restaurang på Fotografiska är själva menyn är gjord av valnötsfibrer. Begreppen grönsaker och kött räcker inte till – han pratar istället om ”växter och animalier”.

Annons
Quality Hotel Globe 476

Globe Hotel nyöppnar – som tredje störst

Nyöppning. Efter två års renovering har nu Quality Hotel Globe återinvigts. Man gör det som Stockholms tredje största hotell – med 524 rum, 18 konferenslokaler och bankettsal för 400 personer.
Turister Malmö pressbild

Fler tyskar än danskar besökte Malmö

Tysken kommer. Till och med augusti i år har Malmö haft fler gästnätter från tyskar än från danskar. Det är första gången sedan 2008.
PM & Vänner

Ett första ja till senare öppettider i Växjö

Tillstånd. Nämnden för arbete och välfärd i Växjö röstade för att serveringstiderna ska kunna förlängas från klockan 02 till 03 på helger. Nu återstår bara beslut i kommunfullmäktige.
Thomas Brühl

Mindre pengar till Visit Sweden

Budgeten. Mycket var väntat när regeringen idag släppte sin budget för 2015 – men inte allt. Som väntat ändras inte momsen på restaurangmat, medan arbetsgivaravgifterna för unga höjs under 2015. En skräll är att Visit Sweden får minskat anslag, så har det inte låtit tidigare.
Dans colourbox

Dans på krog gav 5000 kronor i böter

Kriminalitet. Det var mycket folk på restaurangen, trevlig stämning – och dans. Resultat: 5 000 kronor i böter. Orsak: Restaurangen saknade danstillstånd, skriver Dagens Juridik.
Hotel Astoria, St Petersburg 476

Europas 25 bästa hotell listade

Lyx. Tidningen Condé Nast Travelers läsare har sagt sitt. Här är de bästa hotellen i Europa just nu, tyvärr utan svensk närvaro.
Yelp 476

Yelp lanserar bordsbokning

Nu ska det kunna gå att boka bord via recensionsföretagets app och hemsida.
Restaurangerna kan också skaffa en gratis widget att lägga på sin egen hemsida.
Sayan Isaksson

White Guide släpper nordisk utgåva

Över 80 svenska restauranger får plats. Den 15 december lanserar White Guide en nordisk restaurangguide, med 250 av Nordens bästa restauranger från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island.
Kungen och drottningen

HRF: ”Avskaffa monarkin”

Otidsenligt. Snart har Hotell- och restaurangfacket kongress. En motion som kommit in föreslår att monarkin i Sverige bör avskaffas. Förbundsstyrelsen föreslår bifall.
Andreas Lovén Nicklas Salmin

Grythyttanelever skapar nytt analysverktyg

Grythyttan. De gjorde som gästerna ville – och ökade antalet gäster drastiskt. Andreas Lovén och Nicklas Salmin vill nu sprida sin metod till hela besöksnäringen.
– Jag tror att hotell, nöjesparker, muséer och andra skulle tjäna på det, säger Nicklas Salmin.
Mikael Ljunggren 476

Beijing8 växer – och går på export

På gång i flera länder. Beijing8 växer så det knakar – även internationellt. Enligt ägaren Mikael Ljunggren kan det finnas 20 till restauranger inom ett år.
– Vi tittar på lokaler överallt, säger han. 
Richard Bergfors

SSP öppnar Max på Landvetter

Nyöppnar. I februari öppnar Max en restaurang på Landvetters flygplats. Restaurangen, som ska drivas av SSP, blir Max femte i Göteborgsområdet.

Nytt nummer av Besöksliv ute

Besöksliv. Nu finns senaste numret av Besöksliv ute. Där skriver vi bland annat om varför ett OS inte behöver vara jackpot, hur man driver en femstjärnig camping och hur Mikael Ljunggren tar restaurangkedjan Beijing8 på export.
Budgetpusslet 2014 476

Så blir 2015 för besöksnäringen i Stockholm

Försiktigt positiv. Så kan man beskriva förväntningarna på besöksnäringens 2015, om man får tro experterna på Visita Stockholms seminarium Budgetpusslet som hölls i Folkets Hus i torsdagen.
Presentkort Handelsstaden Kalmar

Ett presentkort för hela Kalmar

Elektroniskt presentkort. Kalmar är först i Sverige med ett gemensamt elektroniskt presentkort för cityhandeln, stadens köpcentrum och handelsområde. Det skriver Kalmar City i ett pressmeddelande. 
Björn Falkeström Årets Ölperson

Björn Falkeström är Årets ölperson 2014

Årets ölperson. Grundaren av Oppigårds bryggeri, Björn Falkeström, är Årets ölperson 2014. Nu bygger han ett nytt bryggeri.
Naturhistoriska Riksmuseet 476

Då blir de statliga museerna gratis

Kultur. Den nytillträdda regeringen tar bort inträdet på statliga museer. Reformen väntas börja gälla från och med våren 2015.
White Guide engelska

White Guide finns nu på engelska

Expanderar. Idag lanserar White Guide en engelskspråkig version av restaurangguiden, i samarbete med Visit Sweden.
Astrid Lindgrens Näs

Stora Turismpriset till Astrid Lindgrens Näs

Utmärkelse. Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby mottog igår Stora Turismpriset, som delas ut av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism med Tillväxtverket som huvudman.
Comfort Hotel Xpress pressbild

Choice öppnade två hotell på en dag

Svensk etablering att vänta. Igår öppnade Nordic Choice två Comfort Hotel Xpress – ett i Oslo och ett i Tromsö. Kedjan, som är Choice motsvarighet till Scandics HTL, ska inom några år ha 15 hotell i Norden.
TGI 476

TGI Fridays öppnar i Köpenhamn 2015

Stor restaurang. Till sommaren öppnar den första TGI Fridays i Danmark, på Ströget i Köpenhamn. Bakom står NSP, som sedan i vintras är franchisetagare för den danska marknaden.
Bromma flygplats pressbild

"Stänga Bromma vore bisarrt"

Investeringsstopp. De rödgröna i Stockholm är överens om att de vill stänga Bromma flygplats. Målet är att det gällande avtalet till 2038 ska kortas, skriver Dagens Nyheter. Bisarrt, tycker Visita.
Uteservering restaurang Lingon pressbild

”Förbjud rökning på uteserveringar”

Förslag till ny lag. Folkhälsomyndigheten har utrett passiv rökning på uppdrag av regeringen. Idag överlämnar man utredningen. Bland annat föreslår myndigheten förbud mot rökning på uteserveringar.
Sebastian Seeman

Han startar nätverk för unga ledare

Ledarskap. Hur ska man få de unga talangerna att stanna kvar i besöksnäringen? Det funderade Sebastian Seeman från Södra Teatern på. Nu har han fått Visita Stockholm att skapa ett nätverk för unga ledare i näringen.
David Lundqvist Daniel Müllern pressbild

Lundqvist och Müllern till final

Första semifinalen avgjord. David Lundqvist från Operakällaren i Stockholm och Daniel Müllern från Ystad Saltsjöbad blev igår klara för final i Årets Kock.
Sigtunas klimatkompensation trädplantering i Malawi pressbild

Minskade utsläpp – trots fler gäster

Hotell som gör skillnad. 13 hotell i Sigtuna samarbetar för att minska sin klimatpåverkan. I fjol minskade de sina utsläpp av koldioxid med 11 procent – samtidigt som gästnätterna ökade.
Sushi colourbox

Drive-in-sushi öppnar i Luleå

Tar burgarfajten. I november öppnar sushi-krögaren Anders Hellman en drive-in-sushi på handelsområdet Storheden i Luleå, skriver Norrbottenskuriren.
Momsen blir kvar på 12 procent

Maud Olofsson

Nu höjer regeringen arbetsgivaravgifterna

Dubbelstöt blev enkelstöt. Finansdepartementet föreslår att arbetsgivaravgifterna för unga slopas i två steg under nästa år. Tanken är att det ska ingå i budgetpropositionen. Dessutom vill man trappa av jobbskatteavdraget för dem som tjänar mer än 50 000 kronor.

Sweden Rock pressbild

”Max två öl åt gången på Sweden Rock”

Hårdrock och öl. Serveringsupplägget borde ändras och kontrollerna bli hårdare på hårdrocksfestivalen Sweden Rock i Norje, Blekinge. Anledningen är bland annat att alkoholkonsumtionen på festivalen är svår att överblicka, skriver BLT/Sydöstran.

Pelle Lydmar

Grand köper resten av Lydmar Hotel

Maruska blir vd. Grand Group, där Grand Hôtel Stockholm är en del, köper resten av Lydmar Hotel av grundaren Pelle Lydmar.

PG Nilsson 187

Luzette ska locka med matsal och butik

Tjat gav PG ny krog. Idag öppnar Luzette på Stockholms central, PG Nilssons och Svenska Brasseriers senaste tillskott. Kombinationen matsal, kafé och butik med färdigrätter ska locka resenärer, hotellgäster och kontorsfolket.