Annons

Politiker positiva till längre öppettider på Östersundskrogar

zoom I ett första steg vill krögarna kunna ha öppet till klockan 03, vilket exempelvis restauranger i Sundsvall, Kalmar och Visby har.
I ett första steg vill krögarna kunna ha öppet till klockan 03, vilket exempelvis restauranger i Sundsvall, Kalmar och Visby har.
NYHETER. Östersundskrögarna som vill ha förlängda öppettider är optimistiska efter mötet med stadens politiker, som lovade att se över dagens strikta regler. Men frågan är om krogarna kan få ha öppet till klockan 03 redan i sommar.
Annons

– Mötet kändes bra och jag blir förvånad om de inte luckrar upp reglerna. Det är inga orimliga önskemål vi har. Vi ber ju bara om att få testa, säger Mathias Madsen, som äger All Star i Östersund och initiativtagare till mötet tillsammans med Scandic Citys vd Johnny Jonsson.

Som Besöksliv tidigare har rapporterat sätter dagens regler i Östersund stopp för längre öppettider för alkoholserveringe än klockan 02.

[LÄS MER: Östersundskrog vill ha öppet dygnet runt]

I ett första steg vill krögarna kunna ha öppet till klockan 03, vilket exempelvis restauranger i Sundsvall, Kalmar och Visby har. Vid mötet med politikerna tidigare i veckan fick krögarna stort stöd av oppositionsrådet Per Jönsson (M), som själv varit krögare. Han lovade att ta initiativ till en översyn av alkoholreglerna.

Mycket att vinna på längre öppettider

– Vill Östersund vara en attraktiv ort bör vi kunna tillåta ett längre öppethållande för en del restauranger. Jag tror Östersund har mycket att vinna på ett längre öppethållande. Det blir jämnare efterfrågan på taxi och inte lika mycket stök på alla nattmatställen exempelvis, säger han till Östersundsposten.

Även kommunalrådet och kommunstyrelsens vice ordförande, socialdemokraten Anders Edvinsson, lovade se över dagens regelverk enligt ÖP.
Mathias Madsen menar dock att det fortfarande finns skepsis hos vissa politiker, men hoppas att frågan kan komma upp på politikernas bord vid socialnämndens möte 17 juni.

– Vi krögare ska få chansen att visa att vi är ansvarsfulla och klarar av det här – och att politikerna ska känna sig stolta över oss.

Behöver ett snabbt beslut

Nu påbörjas den politiska processen. Mathias Madsen hoppas, men vågar inte riktigt tro, att längre öppettider blir verklighet redan i sommar. Teres Vågelind, kommunikationsansvarig på Visita Norrland, deltog också i mötet och kommer att trycka på hos politikerna för ett snabbt beslut.

 – Vi har full respekt för deras arbete gällande framtagandet av en ny tillämpning. Men det vore till allas glädje om Östersundsborna tillsammans med alla turister som kommer till Östersund kan få njuta en timma längre av sommarnatten redan i år, säger hon.