Annons

Pontus Frithiofs lyxsemla: ”Ska inte konkurrera med originalet”

zoom
"Vi har gjort semlan med lika delar ödmjukhet och ironi", säger Pontus Frithiof.
TREND. Att göra om traditionella bakverk i ny modern tappning ligger i tiden. Krögaren Pontus Frithiof ville inte vara sämre – och lanserade en lyxsemla med anklever och tryffel. Så här har den mottagits av gäster.
Annons

Förra veckan lanserade du lyxsemlan Rossini med anklever och tryffel. Hur har försäljningen gått?   

–Man kan säga att intresset har varit väldigt stort! Det är ingen kioskvältare försäljningsmässigt. Det hade vi heller inte väntat oss eftersom att semlan är dyr och inte en konkurrent till vanlig semla utan egentligen en helt särskild produkt som mer kan ses som ett tilltugg till fördrink exempelvis.

 

Vad har du fått för reaktioner av gäster?  

–Väldigt positivt, smakerna är faktiskt fantastiska och funkar till och med bättre än vad vi trodde från början. Men jag vill understryka att denna semla inte ska konkurrera med vanlig semla.

 

Nya varianter på traditionella bakverk trendar ända sedan semmelwrappen. Vi har sett prinsessemlan och prinsesstacon, till exempel. Finns det något bakverk du aldrig skulle kunna göra om i modern tappning?  

–Egentligen ingen alls. Vår bagare Pelle och vår köksmästare Andreas är de som varit med och tagit fram Rossini-semlan. Vi gjorde detta med glimten i ögat och för att vi är lite skeptiska till alla hitte-på-semlor som görs runtom i Sverige. Andreas som är skolad hos oss och en del i Frankrike, har ju ätit anklever och tryffel sedan barnsben och därav blev det naturligt att skapa en sådan semla i vårt hus, där vi faktiskt serverar Tournedos Rossini på löpande band. Vi har gjort semlan med lika delar ödmjukhet och ironi.

 

Hur ser du på att semlan blir mindre och mindre säsongsbetonad, utan något som bagerier säljer året om?  

–Jag är skeptisk. Jag tycker vi skall värna om våra säsonger och gastronomiska almanackan. Jag vill längta efter semlan precis som efter kräftor eller kantareller.

 

Slutligen, hur äter du din favoritsemla?  

–För mig ska det vara en klassisk semla, luftig god bulle, god mandelmassa gärna med rostade bitar av mandel i, och en perfekt vispad grädde och i lagom proportion. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...