Prisvinnande restaurang: "Hetaste öltrenderna just nu"

Murat Togan, Fiskmagasinet Foto: Privat

Försöker ständigt att hitta nya kombinationer. Murat Togan är krögare på prisvinnande Fiskmagasinet i Norrköping.

NYHETER. Öl får mer och mer plats på restaurangers dryckeslistor. Hos restaurang Fiskmagasinet i Norrköping rekommenderas det genomgående som måltidsdryck på samma sätt som vin. Nu får stället Gotlandsbryggeriernas pris.

Kan öl passa till all typ av mat? Som gäst på restaurang Fiskmagasinet får du den rekommendationen. Här är öl och vin lika mycket värda som måltidsdryck. Ända sedan start har restaurangen jobbat så – och nu har de fått Gotlandsbryggeriernas diplom Guldbågen.

– Det känns jätteroligt, det är stort för oss att få den här utmärkelsen, den visar att gästerna uppskattar oss. Jag hade hand om Johan Spendrups när han var på plats hos oss inför prisutdelningen och han gillade vår service och kunnighet om mat och öl.Artikeln fortsätter under annonsen

Hur jobbar ni med öl och mat?

– Våra gäster frågar allt oftare efter öl, många är kunniga i dag. Och öl passar väldigt bra till de rätter vi serverar. Vi försöker kontinuerligt hitta nya kombinationer, vi jobbar ungefär som andra gör med vin, mat och dryck ska lyfta varandra.  

Kan du ge exempel?

– Vår portermarinerade laxbit ihop med en färsköl, kanske en Klosteröl. Den har fruktighet och beska som lyfter fisken. Eller ta en ryggbiff med en mustig rödvinssås, då passar en stout utmärkt eftersom den har en rostad smak. Men om du väljer en stout till en grönärtsoppa så blir det inte bra, då fungerar istället en somrigare öl. Några tumregler är: smakrik öl till kraftig mat, stark öl till feta rätter och läskande till salta.

Hur mottas era rekommendationer?

– De uppskattas väldigt mycket, det blir en upplevelse för gästen när vi hittar en bra kombination. Många är vana vid att dricka vin till maten, och när vi rekommenderar en veteöl till en lättare rätt så blir gästen imponerad. Dessutom är det en prisfråga, en öl är ju oftare billigare än ett glas vin. Det uppskattas också.

Hur tänker ni kring ert utbud?

– Vi har sexton öl på fat och fyrtio på flaska. Vi brukar följa säsong, Spendrups jobbar mycket med specialutgåvor till sommar, höst och vinter. Deras Summer Pale Ale, Winter Pale Ale och Röd oktober är riktigt bra.

Vilka öltrender är hetast just nu?

– Det är mycket suröl nu, fruktiga suröl är en stark trend. Sedan har vi fortfarande en liten trend vad gäller mikrobryggerier, vi erbjuder tre sorter från Norrköpings Bryggeri, det är trevligt med en lokal anknytning och vi gillar att gynna dem.

Med vilken öl ska du fira vinsten?

– Det är svårt att säga, jag skulle nog välja en veteöl, en Great White Bulldog. Den är lätt blommig och härlig. Och den går förövrigt utmärkt att kombinera med en pocherad torskrygg med räkor, smörstekta kantareller och kokt potatis.  

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.

Annons
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Eva Ledare

Eva Östling: "Kom igen politiker – smörj Sveriges jobbmotor!"

KOLUMN. Nära 40% av företagarna och anställda inom näringen utlandsfödda. 
sturep

Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen

ALMEDALEN. Krögaren PG Nilsson tar debatten med fastighetsägaren ADIA.
STF Hajka

STF uppmanar: Ta en dejt med naturen

ALMEDALEN. "Friluftsliv ses fortfarande som exkluderande."
kungsberget

Rekordår för skidbranschen: Kungsberget i topp

NYHETER. Såldes Skipass för hela 1,46 miljarder kronor. 
Novi

Så ska de här nya hotellägarna lyfta sin Almedalsvecka

ALMEDALEN. Shervin Razani och Bo Fuglsang köpte gamla Tott hotell förra året.
stipendiaterna

De vann Malin Söderströms stipendium

NYHETER. Fyra med chans att få tävla med Kocklandslaget.
almedalen

Almedalsveckan igång – men var tar "de vanliga" turisterna vägen?

ALMEDALEN. Turistchefen tipsar: Campa nära Visby eller sök hotell på andra delar av ön.
HKC

HKC Hotels storsatsar i Göteborg

NYHETER. Investering på över 500 miljoner kronor.
Stockholms skärgård 1

Fler svenskar väljer Sverige på semestern

NYHETER. ”Det ser ut att bli en rekordsommar igen”.
siljhammar2

Ny vd utsedd på Visita – börjar 1 januari

NYHETER. Jonas Siljhammar tar över efter Eva Östling. 
furuviksparken

Furuvik bygger havshotell och interaktiv spöktunnel

NYHETER. Gamla Spökborgen byggs om för 25 miljoner.
Höga Kusten 1

Höga Kusten utvecklas som besöksmål – ska skapa 800 nya jobb

NYHETER. Besöksnäringen viktig motor att nå målet med innan 2025.
Teleborgs slott

Slottet som blir hem åt tv-succén i sommar

NYHETER. Teleborgs slott landade ”Stjärnorna på Slottet”.
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.
Hotel Diplomat

Anrika Hotel Diplomat bygger ut – med saluhall och vinbar

NYHETER. Hotellet på Strandvägen är unikt i Stockholm med utbudet.
Södertuna Slott

De vinner Årets Slottshotell – igen

NYHETER. Kammar hem vinsten för tredje gången.
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.