Annons

Prisvinnande restaurang: ”Hetaste öltrenderna just nu”

zoom Försöker ständigt att hitta nya kombinationer. Murat Togan är krögare på prisvinnande Fiskmagasinet i Norrköping.
Försöker ständigt att hitta nya kombinationer. Murat Togan är krögare på prisvinnande Fiskmagasinet i Norrköping.
NYHETER. Öl får mer och mer plats på restaurangers dryckeslistor. Hos restaurang Fiskmagasinet i Norrköping rekommenderas det genomgående som måltidsdryck på samma sätt som vin. Nu får stället Gotlandsbryggeriernas pris.
Annons

Kan öl passa till all typ av mat? Som gäst på restaurang Fiskmagasinet får du den rekommendationen. Här är öl och vin lika mycket värda som måltidsdryck. Ända sedan start har restaurangen jobbat så – och nu har de fått Gotlandsbryggeriernas diplom Guldbågen.

– Det känns jätteroligt, det är stort för oss att få den här utmärkelsen, den visar att gästerna uppskattar oss. Jag hade hand om Johan Spendrups när han var på plats hos oss inför prisutdelningen och han gillade vår service och kunnighet om mat och öl.

 

Hur jobbar ni med öl och mat?

– Våra gäster frågar allt oftare efter öl, många är kunniga i dag. Och öl passar väldigt bra till de rätter vi serverar. Vi försöker kontinuerligt hitta nya kombinationer, vi jobbar ungefär som andra gör med vin, mat och dryck ska lyfta varandra.  

 

Kan du ge exempel?

– Vår portermarinerade laxbit ihop med en färsköl, kanske en Klosteröl. Den har fruktighet och beska som lyfter fisken. Eller ta en ryggbiff med en mustig rödvinssås, då passar en stout utmärkt eftersom den har en rostad smak. Men om du väljer en stout till en grönärtsoppa så blir det inte bra, då fungerar istället en somrigare öl. Några tumregler är: smakrik öl till kraftig mat, stark öl till feta rätter och läskande till salta.

 

Hur mottas era rekommendationer?

– De uppskattas väldigt mycket, det blir en upplevelse för gästen när vi hittar en bra kombination. Många är vana vid att dricka vin till maten, och när vi rekommenderar en veteöl till en lättare rätt så blir gästen imponerad. Dessutom är det en prisfråga, en öl är ju oftare billigare än ett glas vin. Det uppskattas också.

 

Hur tänker ni kring ert utbud?

– Vi har sexton öl på fat och fyrtio på flaska. Vi brukar följa säsong, Spendrups jobbar mycket med specialutgåvor till sommar, höst och vinter. Deras Summer Pale Ale, Winter Pale Ale och Röd oktober är riktigt bra.

 

Vilka öltrender är hetast just nu?

– Det är mycket suröl nu, fruktiga suröl är en stark trend. Sedan har vi fortfarande en liten trend vad gäller mikrobryggerier, vi erbjuder tre sorter från Norrköpings Bryggeri, det är trevligt med en lokal anknytning och vi gillar att gynna dem.

 

Med vilken öl ska du fira vinsten?

– Det är svårt att säga, jag skulle nog välja en veteöl, en Great White Bulldog. Den är lätt blommig och härlig. Och den går förövrigt utmärkt att kombinera med en pocherad torskrygg med räkor, smörstekta kantareller och kokt potatis.