Redo för incheckning i hotellkvarteret Urban Escape

  • At Six incheckning Foto: Rasmus Forsgren

    Redo för service på At Six. Det omskrivna premiumhotellet har öppnat sin reception.

  • Hotellrum hos At Six. Foto: Rasmus Forsgren

    Hotellrum hos At Six.

  • Bardisk At Six Foto: Rasmus Forsgren

    Många meter bardisk hos At Six.

  • At Six lounge Foto: Rasmus Forsgren

    Många sociala ytor. Det är synonymnt för både At Six, som på bilden, och Hobo.

  • At Six entrétrappa Foto: Rasmus Forsgren

    Entrétrappan som Petter Stordalen är extra stolt över hos At Six.

  • Hobo hiss Foto: Rasmus Forsgren

    Hissval hos Hobo.

  • Sovrum på Hobo. Foto: Rasmus Forsgren

    Sovrum på Hobo.

  • Hobo byggkuliss Foto: Rasmus Forsgren

    Byggarbetsplats ska bli hotell Hobo. Under torsdagen rådde febril aktivitet i kulisserna.

  • Hobo bardisk Foto: Rasmus Forsgren

    En bit bardisk som snart ska fyllas av beställande gäster hos Hobo.

NYHETER. Tre tak om 2500 kvadratmeter som sammanlänkas av broar. Det är en unik byggkonstellation ovan Brunkebergstorg. Därinunder invigdes under torsdagen kvarteret Urban Escape, det största utvecklingsprojektet i Stockholm sedan 1970-talet och med en prislapp om 5 miljarder. 

I kvarteret Urban Escape ingår hotellen At Six och Hobo samt Frida Ronges restaurangdel Tak. När allt är klart år 2019 beräknas byggkostnaden att landa på 5 miljarder kronor.  Idag öppnades det för allmänheten.

Petters restaurang Käk öppnar

Inne i Gallerian på Hamngatan hörs en sågklinga och byggarbetare i skyddsvästar och hjälmar pilar fram och tillbaka utanför fönstren. Det råder en febril aktivitet för att få klart allt till invigningen av det nya kvarteret Urban Escape vid Brunkebergstorg. Vi når dit via en ännu hemlig gång, och passerar en vinbar tills vi står mittemot At Six lobby.Artikeln fortsätter under annonsen

– Det känns enormt bra, det är första delen som vi öppnar upp. Jag är både lättad och euforisk, säger Niklas Haglund, projekt- och byggchef på AMF Fastigheter.

Han berättar att fokus i arbetet är att göra torget levande. Och det har skett genom att omgärda det med publika verksamheter, som hotell och restauranger.

– Runt torget ryms At Six och Hobo samt Frida Ronges restaurang Tak. Och på själva torgytan kommer det att fyllas på med uteserveringar och planteringar. Vi har också tre restauranger som öppnar under året, bland annat artisten Petters hamburgerrestaurang Käk. Så det kommer att bli ett riktigt mat- och dryckestorg.

Både folkligt och lyx

Arbetet med kvarteret har pågått i tre år och är det största utvecklingsprojektet i Stockholm city sedan 1970-talet. Det handlar om en total byggkostnad på cirka 5 miljarder kronor.

– När projektet började 2011 så var det mycket prat om utflyttning från innerstan. Men vi var säkra på att trenden med urbanisering skulle fortsätta. Därför bestämde vi oss för att storsatsa och göra det här till något unikt, i samarbete med staden, våra hyresgäster och Choice. Det här är ett samarbete för att återskapa dragningskraften i city och vi har tillsammans gått all in.

Tanken är att skapa något som sticker ut genom att jobba med kontraster, berättar Niklas Haglund, medan vi promenerar genom Gallerian mot hotellet At Six. Det är det folkliga som ligger granne med lyx som är nyckeln. 

Som Besöksliv tidigare rapporterat om så har lyxhotellet At Six länge varit en snackis.

[LÄS MER: ”Stordalen: ”Vi ska öppna världens bästa hotell”]

Ronge gör sushi på svenska

En trappa upp från dess lobby luktar det sågspån. Några byggarbetare lutar sig över en bardisk och sågar lister. Samtidigt dukar serveringspersonalen upp hotellets första lunch i restaurangen. Efter en hissfärd högst upp i huset berättar Niklas Haglund att det är just taken som sticker ut i det nya kvarteret.

– Vi sammanbinder taken med tre broar och har totalt 2500 kvadratmeter takyta. Förutom restaurangen Tak så blir det ytterligare en takbar i huset bredvid, där ska våra hyresgäster även få ett utomhusgym. Det är unikt i norra Europa att knyta ihop taken i ett kvarter på det här sättet.

På våning 10 och 11 huserar Tak i regi av kocken Frida Ronge. Restaurangen erbjuder en 360-graders utsikt över Stockholms takåsar, slottet och stadens inlopp. Den öppnar i kväll men allt är inte klart ännu. En elektriker lägger sista handen vid att installera lokalens lampor.

– Jag ser fram emot att ta hand om våra första gäster i kväll. Vårt koncept är nordisk och japansk gastronomi, svenska råvaror med tekniker från Japan, så som sushi på svensk fisk. Vi har också en egenutvecklad sake som bryggs i Kobe, säger Frida Ronge.

Samarbetar med andra

Vi tar hissen ner till fjärde våningen och här öppnar sig Hobos lobby där man kommer att checka in de första gästerna i dag. "Hipsterlounge!" utbrister någon om en lång bardisk där en uppstoppad kakadua spejar ut över väggar täckta av konstböcker och resemagasin.

Hotellchefen Mattias Stengl slår sig ned i en av sofforna. Han har sett fram emot öppningen länge.

[LÄS MER: ”Han är 25 år gammal och redan gammal i gemet som hotell-vd”]

– För två timmar sedan var jag jättestressad, men nu känns det fantastiskt. Vi har planerat det här i ett och ett halvt år. Äntligen får vi köra igång.

Han berättar att det som skiljer Hobo från andra hotell är att de försöker skapa en puls genom att bjuda in samarbetspartners redan i utformningen av hotellet. Exempelvis designers, varumärken, dj:s och klubbarrangörer.

– Det unika är att vi samarbetar med andra. Ett exempel på det är Spaceby, en sex kvadratmeterstor yta där vi bjuder in kreatörer och startups som får interagera med gäster. Det skapar en härlig puls.

Makten i gästernas händer

Hotellets 201 rum är inredda med stora fönster och trädetaljer. Här kan gästerna producera sin egen musik via en så kallad Pocket Synth.

– Med Hobo vill vi utmana hur ett hotell sett ut och fungerat. Lekfullheten med de små syntarna är ett exempel. Ett annat är vår syn på housekeeping, säger Mattias Stengl.

Jenny Bark är House Manager på Hobo och hon har utvecklat hotellets housekeeping-koncept.

Vi vill lägga makten i gästernas händer, så att de kan ta ett eget beslut om när de vill ha rummet städat. Istället för den traditionella dörrskylten Do not disturb så vänder vi på det, till Please disturb. 

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
tylosand1

Efter renoveringen: Ännu högre tryck och ännu ett pris

NYHETER. Högtryck råder på Hotel Tylösand. 

Annons
skoter

Digital kampanj ska locka utländska turister till Lappland

NYHET. Semesterdrömmar om nattliv och shopping flyttas till en arktisk miljö.
Glashus

Hotellentreprenör öppnar ny restaurang i New York-stil

NYHETER. Åtta meter i takhöjd på Hellstens Glashus.
Uttern Lyllo

Utter ska bygga Lyckseles varumärke

NYHETER. Maskoten Lyllo ska samla stadens turistföretag.
naturturism

Viktig seger för naturturismen

NYHETER. Regeringen öppnar för egen gymnasieinriktning.
Jangbratt Scandic

Visitas lista: Scandic populäraste arbetsgivaren

NYHETER. Chefen: ”Är det någon gång man ska arbeta på Scandic så är det nu”.
scandicdröm2

Kedja toppar nya drömlistan

NYHETER. Visita börjar ranka besöksnäringens populäraste arbetsgivare.
skycity

Nytt råd ska lyfta Arlanda

NYHETER. Ska bli Nordens ledande storflygplats.
daftöland

Daftö förbereder för Storm

NYHET. Storsatsning ska locka de lite äldre barnen.
Scandic Downtown Camper

Scandics nya slår läger i Stockholm

NYHETER. Så blir restaurangen på Downtown Camper.
Pigalles svit 1

Är det här landets lyxigaste hotellsvit?

NYHETER. Checka in bland champagne, kaviar och exklusiva lånekläder.
Comfort Hotel Arlanda 1

Nordens största flygplatshotell byggs på Arlanda

NYHETER. Arlandas nya storhotell blir ännu större.
fireball

Succé när barnen fick provåka Fireball

NYHETER. Boomerang-banan är Furuviks största satsning hittills.
slao

Här är föregångarna i skidbranschen 2017

NYHETER. Skistar prisas dubbelt Idre Fjäll är årets skidanläggning.
Liseberg Instagram.

Liseberg störst i Sverige på Instagram

NYHETER. Här är de svenska turistdestinationerna som är störst på Instagram.
Henrik Berghult 1

Han tar med Clarion på framtidens hotellresa

PORTRÄTT. Henrik Berghult vill göra Clarion till Nordens största kedja.
Möte

Stockholm på topplista över bra mötesstäder

NYHETER. Visit Stockholm: ”Betyder mycket för oss som stad”.
stylt

FN-pris till Stylt för bästa hotellarkitektur

NYHETER. Svenska designbyrån spöade internationella eliten.
eva östling

”Det är ett tungt beslut”

NYHETER. Eva Östling om att lämna sin roll som vd för Visita.
Eva Östling

Visitas vd Eva Östling slutar på egen begäran

NYHETER. Eva Östling: "Nu är det dags att avsluta det här kapitlet i min karriär".
Sopor

Ny vägledning ska skapa klarhet i sopförvirringen

NYHETER. Återvinningsindustrierna vägleder i fråga om äganderätt till avfall.
Skallefteå Airport 1

Kraftigt lyft för Skellefteå Airport

 NYHETER. Ny linje gav 40 procent fler resenärer.
Cykelinsamling på Clarion

Clarion samlade in cyklar till nyanlända

NYHETER. Stora cityhotellet startade kampanj – fick in hela 80 cyklar.
Värtahamnen 1.

Fler kryssningsturister till Stockholm – så kan de spendera mer

NYHETER. Hela 650 000 besöker huvudstaden i sommar.
Pite Havsbad köper Cape East

Pite Havsbad i ny affär – köper spahotell i Haparanda

NYHETER. Har utsetts till "Årets Spa" – öppnar i ny regi om 1 år .
Framtiden restaurangbranschen

Ny trendrapport: "Det är restaurangbranschens utmaningar"

NYHETER. Sätter fingret på det nya digitala landskapets möjligheter. 
Robert Andersson, sommelier.

Skål för svenskt sommelieri – sjätte bästa i Europa!

NYHETER. Robert Andersson om i EM i Wien: "Nöjd med min insats".
Kalmars hotellnäring sover inte 1

Kalmars hotellnäring – en bokningsraket

NYHETER. Beläggningsgraden ökar mest här jämfört med hela landet.
Bra lärare

Yrkesgala startar pris till bra handledare och lärare

NYHETER. Under en gala i Västerås lyfts stadens YH-utbildningar.
Snökonferens – SLAO

Snökonferens med framtidens turism på agendan

NYHETER. Snökonferens om framtiden på landets skidanläggningar.
Sara Gustavsson

Hon ska sälja in Umeå: ”Här har vi allt”

KARRIÄR. Sara Gustavsson går från HBO Nordic till vd för Visit Umeå.
Storhogna

Här är högfjällshotellet som satsar året runt

NYHETER. Nybygge ska möta ökad efterfrågan från internationella gäster. 
Charlotte Halzius

Hon skakade hem en finalplats i internationell bartävling

HALLÅ DÄR. Charlotte Halzius, 26, ska tävla i Diplomaticos globala final.
Håkan Thörnström, kreativ matledare för Rasta Kulturrestauranger 1

Håkan Thörnströms nya uppdrag: Matleda kulturrestauranger

NYHETER. Plockas in av Rasta Group – blir kreativ ledare för 5 restauranger.
Nääs fabriker 1

Smart tänk kring matsvinn gav Svenska Mötespriset

HELA LISTAN. Alla anläggningar som vann pris under ärofylld gala.
White Guide Kafé 2017-1

De vann! Här är landets bästa kafé

NYHETER. Juice på syrsor – det trendar i kafévärlden.
Daniel Ogalde

Från volontär i Colombia till Stockholmshotell

KARRIÄR. Daniel Ogalde ska kommunicera Strand Hotels omvandling.
Kolmården app

Kolmården knyter ihop verksamheten med ny app

NYHETER. "Gamification" och forskning ska revolutionera parkupplevelsen.
Fjälluffen 1

STF vill få unga att välja fjällsemester istället för Magaluf

NYHETER. Startar utbildning för att ungdomar ska få "fjällkoll". 
Nordic Cookery 1

Tareq Taylor gör internationell mat-tv om Jokkmokk

NYHETER. Tv-serien Nordic Cookery når över 80 miljoner hushåll i 115 länder. 
Thomas Nilsson, Öland 1.

Kapelluddens campingaffär – siktar mot ny målgrupp

NYHETER. Siktar på att omsätta 19 miljoner med totalt 750 platser. 
husbil2

Bra siffror i ryggen: Nu satsar svensk camping framåt

NYHETER. Gästnätterna ökar och rekordmånga fordon registreras.  
Grönklittsgruppen, Öland

Campingjätte på expansionsfas: "Ölands marknad är stekhet"

NYHETER. Grönklittsgruppen köper Ekerum – första södra etableringen.
Best Western och Sweden Hotels 1

Best Western köper Sweden Hotels: "Nu är vi Sveriges största kedja"

NYHETER. Totalt har nu kedjan 135 hotell – så ska de nya konverteras.
Nordic Choice rapport 2016

Nordic Choice om 2016: "Vårt bästa resultat någonsin"

NYHETER. Vill ha 35% av marknaden i nordiska storstäder innan – 2020. 
Max anställda

Max goda service gav pris – igen

NYHETER. Christoffer Bergfors, Sverigechef: "Våra anställda trivs".
Susanne Dahlberg, Visit Sweden

Nya namn i toppen på Visit Sweden

NYHETER. Susanne Dahlberg är ny vd: "Utmaning jag drömt om att få".
Niclas Palmqvist, vd, Kolmården.

Han är Kolmårdens djurparks nya vd

KARRIÄR. Niclas Palmqvist: "Vi har stora planer".
Tävling

Sim- och klättertävling slussar turister till Linköping

NYHETER. Linköping & Co vill ta vara på publiksuccén.
Orsa

Strålande sommar för landets campingföretag

NYHETER. Bokningsläget hos Svenska Campingpärlor upp över 25%.
Ulla på Prinsen

Servitris med 35 stolta år på samma ställe

PORTRÄTT. Ulla Dunder ser restaurang Prinsen som sitt "andra hem".
liseberga

Lisebergs nya supergunga: ”Suger tag i magen”

NYHETER. Attraktionen Lokes prislapp – 170 miljoner.
Svenska Mässan 1

Svenska Mässan storsatsar: 2000 rum innan 2030

NYHETER. Prislapp: 5 miljarder – Målet: Att bli Europas mötesplats nummer 1.
Park Avenue Göteborg, skiss över nya restaurangen

Stefan Karlssons nya restaurang ska sätta Park Avenue på matkartan

NYHETER. Inleder samarbete med Elite – del av hotellets 100-miljonerssatsning.
Ikaros, nyhet Gröna Lund 2017.

Premiär-åk för Gröna Lunds Ikaros: ”Läskigaste någonsin”

LISTA. Kolla in: Det här är nöjesparkens alla nyheter 2017.
Flag Hotels 1

Hotelljätten till Landvetter: "Bygger ett super-Scandic"

NYHETER. Klar operatör för Flag Hotel – i anslutning till nya flygplatsen.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.
visitavimmel17

Vårens varmaste vimmel!

NYHETER. Fullt hus när Visita bjöd in till Tyrol.
Campingkrögare

Rutinerad krögare bakom ny campingkrog

NYHETER. Anders Vollmer nappade på att driva fisk- och skaldjursställe.
annas

Hon prisas som Årets Kvinna i besöksnäringen

NYHET. Hotelltoppen Anna Spjuth: "Jag har alltid tagit lite för svåra tjänster".
Accor

Bra start på året för jätten Accorhotels

NYHETER. Hotellmarknaden lyser starkt – franska marknaden vänder.
rutabaga

Mathias Dahlgren dumpar stjärnor och startar vegovåg

NYHETER. Experten: "Det gröna skiftet är mer än en fluga".

Aljoša Lagumdžija

Södertälje satsar som turistdestination – i Finland

NYHETER. Samarbete ska locka finska turister.

McDonald's säljer

McDonald's i storaffär: Säljer svenska verksamheten

NYHETER. Ingen skillnad för franschisetagare – vill öppna fler restauranger.