Redo för incheckning i hotellkvarteret Urban Escape

  • At Six incheckning Foto: Rasmus Forsgren

    Redo för service på At Six. Det omskrivna premiumhotellet har öppnat sin reception.

  • Hotellrum hos At Six. Foto: Rasmus Forsgren

    Hotellrum hos At Six.

  • Bardisk At Six Foto: Rasmus Forsgren

    Många meter bardisk hos At Six.

  • At Six lounge Foto: Rasmus Forsgren

    Många sociala ytor. Det är synonymnt för både At Six, som på bilden, och Hobo.

  • At Six entrétrappa Foto: Rasmus Forsgren

    Entrétrappan som Petter Stordalen är extra stolt över hos At Six.

  • Hobo hiss Foto: Rasmus Forsgren

    Hissval hos Hobo.

  • Sovrum på Hobo. Foto: Rasmus Forsgren

    Sovrum på Hobo.

  • Hobo byggkuliss Foto: Rasmus Forsgren

    Byggarbetsplats ska bli hotell Hobo. Under torsdagen rådde febril aktivitet i kulisserna.

  • Hobo bardisk Foto: Rasmus Forsgren

    En bit bardisk som snart ska fyllas av beställande gäster hos Hobo.

NYHETER. Tre tak om 2500 kvadratmeter som sammanlänkas av broar. Det är en unik byggkonstellation ovan Brunkebergstorg. Därinunder invigdes under torsdagen kvarteret Urban Escape, det största utvecklingsprojektet i Stockholm sedan 1970-talet och med en prislapp om 5 miljarder. 

I kvarteret Urban Escape ingår hotellen At Six och Hobo samt Frida Ronges restaurangdel Tak. När allt är klart år 2019 beräknas byggkostnaden att landa på 5 miljarder kronor.  Idag öppnades det för allmänheten.

Petters restaurang Käk öppnar

Inne i Gallerian på Hamngatan hörs en sågklinga och byggarbetare i skyddsvästar och hjälmar pilar fram och tillbaka utanför fönstren. Det råder en febril aktivitet för att få klart allt till invigningen av det nya kvarteret Urban Escape vid Brunkebergstorg. Vi når dit via en ännu hemlig gång, och passerar en vinbar tills vi står mittemot At Six lobby.Artikeln fortsätter under annonsen

– Det känns enormt bra, det är första delen som vi öppnar upp. Jag är både lättad och euforisk, säger Niklas Haglund, projekt- och byggchef på AMF Fastigheter.

Han berättar att fokus i arbetet är att göra torget levande. Och det har skett genom att omgärda det med publika verksamheter, som hotell och restauranger.

– Runt torget ryms At Six och Hobo samt Frida Ronges restaurang Tak. Och på själva torgytan kommer det att fyllas på med uteserveringar och planteringar. Vi har också tre restauranger som öppnar under året, bland annat artisten Petters hamburgerrestaurang Käk. Så det kommer att bli ett riktigt mat- och dryckestorg.

Både folkligt och lyx

Arbetet med kvarteret har pågått i tre år och är det största utvecklingsprojektet i Stockholm city sedan 1970-talet. Det handlar om en total byggkostnad på cirka 5 miljarder kronor.

– När projektet började 2011 så var det mycket prat om utflyttning från innerstan. Men vi var säkra på att trenden med urbanisering skulle fortsätta. Därför bestämde vi oss för att storsatsa och göra det här till något unikt, i samarbete med staden, våra hyresgäster och Choice. Det här är ett samarbete för att återskapa dragningskraften i city och vi har tillsammans gått all in.

Tanken är att skapa något som sticker ut genom att jobba med kontraster, berättar Niklas Haglund, medan vi promenerar genom Gallerian mot hotellet At Six. Det är det folkliga som ligger granne med lyx som är nyckeln. 

Som Besöksliv tidigare rapporterat om så har lyxhotellet At Six länge varit en snackis.

[LÄS MER: ”Stordalen: ”Vi ska öppna världens bästa hotell”]

Ronge gör sushi på svenska

En trappa upp från dess lobby luktar det sågspån. Några byggarbetare lutar sig över en bardisk och sågar lister. Samtidigt dukar serveringspersonalen upp hotellets första lunch i restaurangen. Efter en hissfärd högst upp i huset berättar Niklas Haglund att det är just taken som sticker ut i det nya kvarteret.

– Vi sammanbinder taken med tre broar och har totalt 2500 kvadratmeter takyta. Förutom restaurangen Tak så blir det ytterligare en takbar i huset bredvid, där ska våra hyresgäster även få ett utomhusgym. Det är unikt i norra Europa att knyta ihop taken i ett kvarter på det här sättet.

På våning 10 och 11 huserar Tak i regi av kocken Frida Ronge. Restaurangen erbjuder en 360-graders utsikt över Stockholms takåsar, slottet och stadens inlopp. Den öppnar i kväll men allt är inte klart ännu. En elektriker lägger sista handen vid att installera lokalens lampor.

– Jag ser fram emot att ta hand om våra första gäster i kväll. Vårt koncept är nordisk och japansk gastronomi, svenska råvaror med tekniker från Japan, så som sushi på svensk fisk. Vi har också en egenutvecklad sake som bryggs i Kobe, säger Frida Ronge.

Samarbetar med andra

Vi tar hissen ner till fjärde våningen och här öppnar sig Hobos lobby där man kommer att checka in de första gästerna i dag. "Hipsterlounge!" utbrister någon om en lång bardisk där en uppstoppad kakadua spejar ut över väggar täckta av konstböcker och resemagasin.

Hotellchefen Mattias Stengl slår sig ned i en av sofforna. Han har sett fram emot öppningen länge.

[LÄS MER: ”Han är 25 år gammal och redan gammal i gemet som hotell-vd”]

– För två timmar sedan var jag jättestressad, men nu känns det fantastiskt. Vi har planerat det här i ett och ett halvt år. Äntligen får vi köra igång.

Han berättar att det som skiljer Hobo från andra hotell är att de försöker skapa en puls genom att bjuda in samarbetspartners redan i utformningen av hotellet. Exempelvis designers, varumärken, dj:s och klubbarrangörer.

– Det unika är att vi samarbetar med andra. Ett exempel på det är Spaceby, en sex kvadratmeterstor yta där vi bjuder in kreatörer och startups som får interagera med gäster. Det skapar en härlig puls.

Makten i gästernas händer

Hotellets 201 rum är inredda med stora fönster och trädetaljer. Här kan gästerna producera sin egen musik via en så kallad Pocket Synth.

– Med Hobo vill vi utmana hur ett hotell sett ut och fungerat. Lekfullheten med de små syntarna är ett exempel. Ett annat är vår syn på housekeeping, säger Mattias Stengl.

Jenny Bark är House Manager på Hobo och hon har utvecklat hotellets housekeeping-koncept.

Vi vill lägga makten i gästernas händer, så att de kan ta ett eget beslut om när de vill ha rummet städat. Istället för den traditionella dörrskylten Do not disturb så vänder vi på det, till Please disturb. 

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Trädgår'n

Trädgår'n växer så det knakar

NYHETER. Ikoniska Göteborgs-stället ökar omsättning – och bygger ut.

Annons
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Eva Ledare

Eva Östling: "Kom igen politiker – smörj Sveriges jobbmotor!"

KOLUMN. Nära 40% av företagarna och anställda inom näringen utlandsfödda. 
sturep

Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen

ALMEDALEN. Krögaren PG Nilsson tar debatten med fastighetsägaren ADIA.
STF Hajka

STF uppmanar: Ta en dejt med naturen

ALMEDALEN. "Friluftsliv ses fortfarande som exkluderande."
kungsberget

Rekordår för skidbranschen: Kungsberget i topp

NYHETER. Såldes Skipass för hela 1,46 miljarder kronor. 
Novi

Så ska de här nya hotellägarna lyfta sin Almedalsvecka

ALMEDALEN. Shervin Razani och Bo Fuglsang köpte gamla Tott hotell förra året.
stipendiaterna

De vann Malin Söderströms stipendium

NYHETER. Fyra med chans att få tävla med Kocklandslaget.
almedalen

Almedalsveckan igång – men var tar "de vanliga" turisterna vägen?

ALMEDALEN. Turistchefen tipsar: Campa nära Visby eller sök hotell på andra delar av ön.
HKC

HKC Hotels storsatsar i Göteborg

NYHETER. Investering på över 500 miljoner kronor.
Stockholms skärgård 1

Fler svenskar väljer Sverige på semestern

NYHETER. ”Det ser ut att bli en rekordsommar igen”.
siljhammar2

Ny vd utsedd på Visita – börjar 1 januari

NYHETER. Jonas Siljhammar tar över efter Eva Östling. 
furuviksparken

Furuvik bygger havshotell och interaktiv spöktunnel

NYHETER. Gamla Spökborgen byggs om för 25 miljoner.
Höga Kusten 1

Höga Kusten utvecklas som besöksmål – ska skapa 800 nya jobb

NYHETER. Besöksnäringen viktig motor att nå målet med innan 2025.
Teleborgs slott

Slottet som blir hem åt tv-succén i sommar

NYHETER. Teleborgs slott landade ”Stjärnorna på Slottet”.
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.
Hotel Diplomat

Anrika Hotel Diplomat bygger ut – med saluhall och vinbar

NYHETER. Hotellet på Strandvägen är unikt i Stockholm med utbudet.
Södertuna Slott

De vinner Årets Slottshotell – igen

NYHETER. Kammar hem vinsten för tredje gången.
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.