Redo för incheckning i hotellkvarteret Urban Escape

  • At Six incheckning Foto: Rasmus Forsgren

    Redo för service på At Six. Det omskrivna premiumhotellet har öppnat sin reception.

  • Hotellrum hos At Six. Foto: Rasmus Forsgren

    Hotellrum hos At Six.

  • Bardisk At Six Foto: Rasmus Forsgren

    Många meter bardisk hos At Six.

  • At Six lounge Foto: Rasmus Forsgren

    Många sociala ytor. Det är synonymnt för både At Six, som på bilden, och Hobo.

  • At Six entrétrappa Foto: Rasmus Forsgren

    Entrétrappan som Petter Stordalen är extra stolt över hos At Six.

  • Hobo hiss Foto: Rasmus Forsgren

    Hissval hos Hobo.

  • Sovrum på Hobo. Foto: Rasmus Forsgren

    Sovrum på Hobo.

  • Hobo byggkuliss Foto: Rasmus Forsgren

    Byggarbetsplats ska bli hotell Hobo. Under torsdagen rådde febril aktivitet i kulisserna.

  • Hobo bardisk Foto: Rasmus Forsgren

    En bit bardisk som snart ska fyllas av beställande gäster hos Hobo.

NYHETER. Tre tak om 2500 kvadratmeter som sammanlänkas av broar. Det är en unik byggkonstellation ovan Brunkebergstorg. Därinunder invigdes under torsdagen kvarteret Urban Escape, det största utvecklingsprojektet i Stockholm sedan 1970-talet och med en prislapp om 5 miljarder. 

I kvarteret Urban Escape ingår hotellen At Six och Hobo samt Frida Ronges restaurangdel Tak. När allt är klart år 2019 beräknas byggkostnaden att landa på 5 miljarder kronor.  Idag öppnades det för allmänheten.

Petters restaurang Käk öppnar

Inne i Gallerian på Hamngatan hörs en sågklinga och byggarbetare i skyddsvästar och hjälmar pilar fram och tillbaka utanför fönstren. Det råder en febril aktivitet för att få klart allt till invigningen av det nya kvarteret Urban Escape vid Brunkebergstorg. Vi når dit via en ännu hemlig gång, och passerar en vinbar tills vi står mittemot At Six lobby.Artikeln fortsätter under annonsen

– Det känns enormt bra, det är första delen som vi öppnar upp. Jag är både lättad och euforisk, säger Niklas Haglund, projekt- och byggchef på AMF Fastigheter.

Han berättar att fokus i arbetet är att göra torget levande. Och det har skett genom att omgärda det med publika verksamheter, som hotell och restauranger.

– Runt torget ryms At Six och Hobo samt Frida Ronges restaurang Tak. Och på själva torgytan kommer det att fyllas på med uteserveringar och planteringar. Vi har också tre restauranger som öppnar under året, bland annat artisten Petters hamburgerrestaurang Käk. Så det kommer att bli ett riktigt mat- och dryckestorg.

Både folkligt och lyx

Arbetet med kvarteret har pågått i tre år och är det största utvecklingsprojektet i Stockholm city sedan 1970-talet. Det handlar om en total byggkostnad på cirka 5 miljarder kronor.

– När projektet började 2011 så var det mycket prat om utflyttning från innerstan. Men vi var säkra på att trenden med urbanisering skulle fortsätta. Därför bestämde vi oss för att storsatsa och göra det här till något unikt, i samarbete med staden, våra hyresgäster och Choice. Det här är ett samarbete för att återskapa dragningskraften i city och vi har tillsammans gått all in.

Tanken är att skapa något som sticker ut genom att jobba med kontraster, berättar Niklas Haglund, medan vi promenerar genom Gallerian mot hotellet At Six. Det är det folkliga som ligger granne med lyx som är nyckeln. 

Som Besöksliv tidigare rapporterat om så har lyxhotellet At Six länge varit en snackis.

[LÄS MER: ”Stordalen: ”Vi ska öppna världens bästa hotell”]

Ronge gör sushi på svenska

En trappa upp från dess lobby luktar det sågspån. Några byggarbetare lutar sig över en bardisk och sågar lister. Samtidigt dukar serveringspersonalen upp hotellets första lunch i restaurangen. Efter en hissfärd högst upp i huset berättar Niklas Haglund att det är just taken som sticker ut i det nya kvarteret.

– Vi sammanbinder taken med tre broar och har totalt 2500 kvadratmeter takyta. Förutom restaurangen Tak så blir det ytterligare en takbar i huset bredvid, där ska våra hyresgäster även få ett utomhusgym. Det är unikt i norra Europa att knyta ihop taken i ett kvarter på det här sättet.

På våning 10 och 11 huserar Tak i regi av kocken Frida Ronge. Restaurangen erbjuder en 360-graders utsikt över Stockholms takåsar, slottet och stadens inlopp. Den öppnar i kväll men allt är inte klart ännu. En elektriker lägger sista handen vid att installera lokalens lampor.

– Jag ser fram emot att ta hand om våra första gäster i kväll. Vårt koncept är nordisk och japansk gastronomi, svenska råvaror med tekniker från Japan, så som sushi på svensk fisk. Vi har också en egenutvecklad sake som bryggs i Kobe, säger Frida Ronge.

Samarbetar med andra

Vi tar hissen ner till fjärde våningen och här öppnar sig Hobos lobby där man kommer att checka in de första gästerna i dag. "Hipsterlounge!" utbrister någon om en lång bardisk där en uppstoppad kakadua spejar ut över väggar täckta av konstböcker och resemagasin.

Hotellchefen Mattias Stengl slår sig ned i en av sofforna. Han har sett fram emot öppningen länge.

[LÄS MER: ”Han är 25 år gammal och redan gammal i gemet som hotell-vd”]

– För två timmar sedan var jag jättestressad, men nu känns det fantastiskt. Vi har planerat det här i ett och ett halvt år. Äntligen får vi köra igång.

Han berättar att det som skiljer Hobo från andra hotell är att de försöker skapa en puls genom att bjuda in samarbetspartners redan i utformningen av hotellet. Exempelvis designers, varumärken, dj:s och klubbarrangörer.

– Det unika är att vi samarbetar med andra. Ett exempel på det är Spaceby, en sex kvadratmeterstor yta där vi bjuder in kreatörer och startups som får interagera med gäster. Det skapar en härlig puls.

Makten i gästernas händer

Hotellets 201 rum är inredda med stora fönster och trädetaljer. Här kan gästerna producera sin egen musik via en så kallad Pocket Synth.

– Med Hobo vill vi utmana hur ett hotell sett ut och fungerat. Lekfullheten med de små syntarna är ett exempel. Ett annat är vår syn på housekeeping, säger Mattias Stengl.

Jenny Bark är House Manager på Hobo och hon har utvecklat hotellets housekeeping-koncept.

Vi vill lägga makten i gästernas händer, så att de kan ta ett eget beslut om när de vill ha rummet städat. Istället för den traditionella dörrskylten Do not disturb så vänder vi på det, till Please disturb. 

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
tennstopet

Meny och priser från förr lockade hundratals till anrik krog

NYHETER. Rusning efter bord när Tennstopet firar 150 år med sina gäster.

Annons
Stöten i Sälen

Storsatsning i Stöten förlänger säsongen

NYHETER. Ett nytt snösystem för 35 miljoner ger fler öppna backar till jul.
laddstolpar

McDonald's nya plusmeny? Lockar med laddad elbil på köpet

NYHETER. Laddstolpar har blivit ett sätt att locka kunder.
Pite havsbad

Pite Havsbad slår rekord – vill öppna fler hotell

NYHETER. 146 500 gästnätter – bara under juli i år.
Stars and Stripes 1

Stars and Stripes vill ha 20 restauranger inom 5 år

NYHETER. Steakhousekedjan vill etablera sig i Stcokholm via förorterna.
Scandinavian Expo 1

Arlandas nya mässområde kan stoltsera med 900 rum

NYHETER. Bygger en internationell mötesplats – Nordic Choice intresserade som operatör.
Lalandia 1

Jättebad i Motala kan ge hotellboom

NYHETER. Destinationschefen: ”Lalandia är  precis vad vi behöver”.
Falkenberg Strandbad 1

Här är hotellet som tar hem spavärldens Oscar

NYHETER. Senaste spatrenden: "Fler satsar på det sociala".
Stureplan

Stockholmarna emot rivning vid Stureplan

NYHETER. Sifo: "Flertalet säger nej till rivning och lång byggtid."
Clarion Riverside 1

Nordic Choice bygger hotell för 400 miljoner i Sundsvall

NYHETER. Stordalens tredje hotell i staden ger liv åt bortglömd stadsdel. 
Jesper Hyseus

Han ska utveckla konferenser vid Mälarens strand

KARRIÄR. Jesper Hyseus blir ny vice-vd för Hackholmssunds konferens.
Skellefteå Airport1

Skellefteå Airport topp tre i Europa

NYHETER. I täten bland regionala flygplatser efter våldsam trafikökning.
Hemavan

Investeringar om 100 miljoner ska stärka Hemavan Tärnabys turism

NYHETER. Skidorten kraftsamlar för att förlänga vintersäsongen.
fazer aurora

Fazer mättar militärövning med 19 000 personer

NYHETER. Hela 150 000 portioner per dygn när deltagare från 9 länder deltar.
Edin Dzemat, Kockarnas Kamp 2016

Edin Dzemats tips till deltagarna i Kockarnas Kamp: "Stressa inte!"

NYHETER. Vann och blev kändis över en natt – nu har han sagt upp sig efter 9 år.
The Box Hotel

Bygger The Box för 350 miljoner – nu vill ägarna öppna nio fler hotell

NYHETER. Siktar på 15 hotell i de tre största städerna: "Dramatisk tillväxtkurva".
Gabriella Gullberg

Konferenschefen: ”Snåla inte med kaffet!”

KARRIÄR. Gabriella Gullberg, ny på Uppsala Konsert & Kongress, tipsar. 
Barception 1

Nu lanseras Stordalens nya lågprishotell i Stockholm

NYHETER. Comfort Hotel Xpress öppnar på Kungsbron vid årsskiftet.
Camping Holland

Holländsk boom inom svensk camping – i dubbel bemärkelse

NYHETER. Antalet holländska turister ökar – hitflyttade campingägare likaså.
Vapiano.

Vapiano öppnar ny restaurang i Stockholm

NYHETER. Kedjan växer och lanserar nytt restaurangkoncept.
Sebastian Gibrand

Sebastian Gibrand vinner svenska Bocuse d’Or: ”Känns fantastiskt!”

NYHETER. ”Jag blir mörkrädd av mig själv över hur iskall jag är på tävling.”
Visitabaronen

Dröm för alla branschnördar

NYHETER. Ny sajt lyfter fram besöksnäringens framgångar.
Eva Östling Airbnb

Visitas vd: ”Svenska politiker för passiva”

NYHETER. Airbnb har kunnat undvika att betala svensk bolagsskatt.
UEFA STOCKHOLM

Fotbollsfans gav Stockholm klirr i kassan

NYHETER. Stockholm omsatte 290 miljoner under Europa League-matchen.
Sodexo 11

Sodexo toppar hållbarhetslista – för 13:e året i rad

NYHETER. I Sverige har serviceföretaget hälften kvinnor på ledande befattningar. 
Årets Placebrander 2017

Deras festival prisas för att ha satt Varberg på kartan

NYHETER. Festivalen Hallifornia ger staden mervärde enligt Årets Placebrander.
Akerlund

Jokkmokks heta hotellmarknad skapar investeringslusta

NYHETER. Hotel Akerlund vill dubblera antalet rum för att möta efterfrågan.
PM & Vänner, Växjö 1.

Här är restaurangen med Sveriges bästa vinkällare

NYHETER. Prestigefyllda Wine Spectator gav PM & Vänner Grand Award.
Hampus Risberg

Hampus Risberg jobbar 3-stjärnigt i Köpenhamn: ”Målet är Bocuse d’Or”

KARRIÄR. Prisvinnande commis – ny i köket hos Rasmus Kofoeds Geranium.
Fjällgården

Fjällgårdens expansion stoppas i domstol

NYHETER. Vd: ”Hade betytt mycket att åka skidor fram till dörren”.
Jonas Alvin, Årets Ekokock 2017

Årets Ekokock korad: "Jag fick in hållbarhet på rätt sätt"

NYHETER. Jonas Alvin kammade hem segern med hjälp av blåmusslor.
72 hour cabin 1

Så ska svensk natur locka utländska turister

NYHETER. Projektet 72 hour cabin: 5 stressade turister filmas i svensk natur.
Vinden

Lisebergs förlänger säsongen – med Halloween

NYHETER. Skräcktema en bra affär för landets nöjesparker.

”Matlagningsmästerskap är också en sport”

NYHETER. Kocklandslaget värmer upp inför VM med Göteborgsvarvet.
Mölle

Grand Hôtel i Mölle vill bygga ut med 50 rum

NYHETER. En drömvision som går loss på 70 miljoner kronor.
Stora Turismpriset

De kan vinna Stora Turismpriset

HELA LISTAN. Vem tror du kammar hem priset? Kolla in de olika kandidaterna!
Skola

Förslag kan höja status på gymnasiets yrkesutbildningar

NYHETER. Visita välkomnar förslaget efter remissvar från branschorganisationen.
Göta Kanal, M/S Diana 1

Mer pengar till Visit Sweden och Göta Kanal

NYHETER. Del av regeringens satsning på Sverige utanför storstäderna.
Kai Pasma

Öppnade Steam Hotel för en månad sen – nu lämnar Kai Pasma

NYHETER. Avgående vd:n: "Det känns helt rätt att lämna över stafettpinnen.”
Bonito, Göteborg 1

Erkända krögare bakom Göteborgs nyaste asiatiska krogar

NYHETER. Emma Kolback och Lars Olsson ritar om kartan över stans matutbud.
Nääs fabriker 111

Efter 2 års ombygge – det här är nya Nääs Fabriker

NYHETER. vd Linda Pettersson: "Ett stort lyft för oss". 
Sturehof, Stureplan 1

Snabba turer om Stureplan – rivning kan stoppas

NYHETER. Krögaren PG Nilsson: ”Vi ser att det är en väldig stor omsvängning”.
Ramundberget 1

Hit vill skandinaviska fjällresenärer helst åka tillbaka

NYHETER. List-ettan Ramundbergets vd: "Vi blir otroligt stolta". 
Prince Van Orangiën

Hotellbåt i Stockholm hyllas av amerikansk press

NYHETER. Ägaren: "Vi har valt bort bokningssajterna och sköter allt själva".
Frimurarehotellet

Best Westerns nya kedja vill bli ledande på mellanklasshotell

NYHETER. Startar med 8 enheter – siktar mot 20 hotell innan årskiftet.
Naturturism

Så ska nationalparkerna locka fler besökare

NYHETER. Sverige på efterkälken när det gäller naturturism.
Flyg Härjedalen

Hedlanda eller Sveg – var ska flygplatsen ligga?

NYHETER. Destinationsbolag vill utreda flytt av reguljärflyg i Härjedalen.
Ostronets Dag

Ostronexperten: ”Inga tillbehör tack!”

NYHETER. I Bohuslän firar man Ostronets Dag med SM-tävling. 
Downtown Camper invigning

Nu är Scandics nya superhotell Downtown Camper invigt

NYHETER. Sacndics vd Even Frydberg: "Det här är världsklass!".
Stureplanerna 1

Här visar PG Nilsson alternativa byggplaner av Stureplan

NYHETER. Krögaren intog sin motparts gamla plats: Intresset har varit "enormt".
Boulebar 1

Nu öppnar Boulebars 30-miljonerssatsning

NYHETER. Stort även till ytan: Lokal om 1300 kvadratmeter.
Furuviksparken 1

Så här bra snurrade nöjesparkerna i sommar

NYHETER. Furuviks nya attraktion för 32 miljoner lockade besökare.
Östersund

Krögaren: "Ska stockholmare få ha det roligare än Östersundsbor?"

NYHETER.  Efter 2 års kamp får Mathias Madsen ha öppet till 03: "Äntligen!".
Gullmarsstrand Hotell & Konferens 1

Tv-serie spelar roll i Skaftös turism

INBLICK. Efter Saltöns tv-premiär kom busslaster med besökare.
Clarion Hotel SeaU Helsingborg

Stordalen tar spadtag för Helsingborgs nya superhotell

NYHETER. Byggstart för Clarion Hotel SeaU – ska stå klart 2020.
Albin Edberg och Frida Ronge

Frida Ronge: "Öppnar min drömrestaurang"

NYHETER. Lanserar teppanyakin Unn där gästerna uppmanas byta nummer.
Lisa Lönner Pulkkinen 1

Ny turné för kockarna bakom TakeOver

NYHETER. Grundaren Lisa Lönner Pulkkinen tar nytt parallelt karriärkliv.
Stockholm Culinary Team

Culinary Team ska laga guld med hemlig coach från fotbollslandslaget

NYHETER. Nya laget med 12 medlemmar har haft sin första träningshelg.
Jobbträff Södra Teatern 1

Nya säsongare lockas till fjälls i vinter

NYHETER. Hela 1500 jobb utlovades under jobbträff i Stockholm.
camping

Så byggde landets yngsta campingägare sitt företag

INBLICK. 22-åriga Viktor Brännmark och Sebastian Jonsson siktar högt.
Paul Svensson 1

Svenska kockar på lista över världens 50 bästa vego-restauranger

LISTA. Paul Svensson på Fotografiska prisas av The Culinary Institute of America.
ICE Hotel 1

Året runt-öppet ishotell: ”Över all förväntan”

NYHETER. Nya lyxsviter lockade fler sommarbesökare än väntat.
Jacob Dahlberg

Han tar fjälluften till asfaltsdjungeln

KARRIÄR. Jacob Dahlberg ska ratta Scandics nya jättesatsning Downtown Camper.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Tinas näsa för rosé gav pallplats i sommeliertävling

HALLÅ DÄR. Tina Johansson om sin insats i Ruinart Challenge. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.