Annons

Restaurangskola KRAV-märker sina restauranger

zoom Anders Eldö har länge drivit dialog om hållbarhet på Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Men nu var tiden mogen för KRAV-märkning.
Anders Eldö har länge drivit dialog om hållbarhet på Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Men nu var tiden mogen för KRAV-märkning.
NYHETER. Nu KRAV-märker Stockholms Hotell- och Restaurangskola sina fyra restauranger. ”En självklarhet att man jobbar med miljötänk och hållbarhet”, säger läraren Anders Eldö.
Annons

Idag finns cirka 1 170 certifierade restauranger, förskolekök, storkök och caféer i Sverige.

Stockholms Hotell- och Restaurangskolas enheter  blir certifierade med en stjärna vilket innebär att minst 25 procent av alla produkter som används är godkända enligt KRAV:s benämning. Skolan satsar på att produkter som fisk, mejeri, grönsaker och frukt ska vara ekologiska eller KRAV-märkta.

”Självklart miljöansvar”

Läraren Anders Eldö sitter i en hållbarhetsgrupp på skolan och är en av de som ligger bakom initiativet. För honom är det här skolans sätt att svara upp mot förväntningarna på branschen i ett allt mer miljömedvetet samhälle.

– Vi utbildar ju för den här branschen och idag så är det en självklarhet att man jobbar med miljötänk och så hållbarhet. Man kan ta det miljöansvaret och är medvetna om påverkan på jorden av resurserna vi använder.

Vems var initiativet till KRAV-målen?

– Jag var drivande i de här frågorna under längre tid. Sen så har vi moderna rektorer som hänger på tåget och tycker att det här är viktigt. Vi är ju inte ensamma i processen utan det är flera inblandade. Intendenter och lagerpersonal.

Varför är det viktigt?

– För att jorden ska räcka till nästa generation. Oj, vad storslaget det låter om man säger det så.

Vad hoppas ni att det ska leda till?

– En medvetenhet hos eleverna så de är förberedda för branschen. Och sen en medvetenhet bland personalen också. Vi är ju en 80, 90 personer anställda. Skolans personal är väl ett slags tvärsnitt av hur det ser ut i samhället. Det är både hög och låg kunskap om det här och det är flera som hoppar på tåget.

Skolan har tidigare lyft miljö- och hållbarhetsfrågor genom att till exempel låta eleverna delta i tävlingen Årets Unga Ekokockar och att skänka skolans matavfall till framställning av biobränsle. Så varför har de inte satsat på KRAV-märkning tidigare?

– Det krävs rätt förutsättningar och tid. Och en mognad också kanske. Det var nu som det fungerade. Rätt tajming, säger Anders Eldö.

Vad säger eleverna?

– För eleverna tror jag det här är helt självklart. De är ju den första generationen som sopsorterade redan på dagis så för dem är inte det här konstigt.