Annons

”Så får vi fler kvinnor att stanna i branschen”

zoom En förebild. Pernilla Lundberg, till vardags sous chef på Riche, är Karin Fransson-pristagare 2017.
En förebild. Pernilla Lundberg, till vardags sous chef på Riche, är Karin Fransson-pristagare 2017.
KARRIÄR. Ett pris som premierar kvinnliga mentorer inom restaurangbranschen. När Årets Kock nyligen avgjordes i Malmö delades även Karin Fransson-priset ut. Årets vinnare är kocken Pernilla Lundberg som arbetar aktivt för att få fler kvinnor att stanna kvar i branschen.
Annons

Ett av hennes första jobb var som kallskänka hos Karin Fransson på Hotell Borgholm. 25 år senare prisas Pernilla Lundberg, sous chef på Riche, med sin tidigare chefs stipendium. Priset belönar mentorer och förebilder som har lyft och utvecklat kockar som är kvinnor.  

 

Vad betyder det för dig att få det här priset?

– Det känns oerhört hedrande att bli uppmärksammad som en förebild för kvinnor och att få detta viktiga pris. Kockyrket domineras av män och det är viktigt att arbeta för att skapa förutsättningar för att kvinnor ska välja och trivas i vårt yrke. Många slutar när de får familj men jag är ett exempel på att det går att finna en balans mellan karriär och privatliv.

 

Har du själv haft någon förebild eller mentor?

– Jag har haft ganska många. Karin Fransson, såklart, och när jag sökte jobb i Stockholm så var det hos Malin Söderström för att hon var den enda kvinnan då som var med i Kocklandslaget. Utöver dem så är Mathias Dahlgren en stor förebild. 

 

Vad kan man göra för att få kvinnor att stanna kvar längre i yrket?

– Där jag jobbar skapar vi förutsättningar för att kvinnor ska stanna längre. På Riche anpassar vi schemat för att ta hänsyn till dem som har barn och därmed inte kan jobba så många kvällar. Det gör det enklare både för kvinnor och män att kombinera jobb och föräldraskap. 

 

I din roll som chef, hur får du yngre kollegor att växa på jobbet?

– Vi försöker uppmuntra och pusha och få de yngre att växa med uppgiften. Vi möter ofta sådana anställda som man måste ge ett större ansvar för att de ska kunna utvecklas. Jag tror att det handlar mycket om att vara lyhörd. 

 

Varför bestämde du dig för att bli kock?

– Jag hade ett tydligt matintresse. Jag är uppväxt i Småland, i en familj där man lagar mycket mat. Jag valde mellan två linjer i gymnasiet – konditor och restaurang – och jag kom in på båda, men valde det senare.