Annons

Så hyllar kockprofilerna Tore Wretman

zoom Hyllas av svenska kockar på det som skulle ha blivit Tore Wretmans  100-årsdag.
Hyllas av svenska kockar på det som skulle ha blivit Tore Wretmans 100-årsdag.
NYHETER. Idag skulle kocken Tore Wretman ha fyllt 100 år. Han var under sin levnad en banbrytare inom svensk gastronomi och den som introducerade avokado på svenska middagstallrikar. Så här hyllar kockarna honom på hans jubileumsdag.
Annons

Tommy Myllymäki, kock och EM-mästare Bocuse d’OR:

”Tore Wretman har betytt otroligt mycket för branschen och han jobbade hårt med att få till en restaurangutbildning. Han förändrade krogscenen genom att sätta helheten i fokus där mat, dryck, miljö och konst med mera med mera skapade hela restaurangbesöket. Han var även initiativtagare till Årets Kock och de varit en viktig faktor till att vi lyft kockyrket till dagens nivå.”

 

Anders Oskarsson, Årets Konditor:

”Jag fick kontakt med Tore i slutet av -90 talet då jag skickade ett brev till honom. Han svarade direkt och så brevväxlade vi några gånger! Fantastiskt att en sådan stor människa tog sig tid att svara och visa intresse för en ung spoling som jag var då. För mig har han alltid varit den största. Att han introducerade avokado i Sverige, grönpeppar och satte salt och peppar på restaurangborden. Och så gjorde han den svenska gastronomin till vad den är i dag! Ett ord för honom – kung!

 

Frida Ronge, köksmästare, At Six:

”Tyvärr fick jag aldrig en personlig relation till Tore. Det jag beundrar är att han varit en så stark drivkraft och inspiratör för den svenska gastronomin, inte minst för att lyft den svenska husmanskosten. Jag delar även samma åsikt som Tore att det är restauratörens uppgift att förstå vad gästen vill med besöket, som han sa ’Lyckan ligger därför i att förstå gästens idévärld’.”

 

Lisa Lönner Pulkkinen, kock:

”Tore betyder otroligt mycket. Under alla år jag tränat och övat på teknik och metoder har jag alltid använt hans böcker. Jag älskar hans detaljerade metodbeskrivningar och självklara instruktioner om råvarors kvalitet och tillagningsteknik. Jag tror att de flesta av mina rätter har någon slags ursprung i Tores recept! Grunden i den franska matlagning som finns här idag är det han som tagit till Sverige, den är viktig för alla oss kockar.”

 

Pontus Frithiof, kock och krögare:

”Jag har personligen aldrig träffat Tore, men han har ju varit tongivande och präglat den svenska gastronomin till vad den är och har blivit. Dessutom är han för mig husmanskostens fader och en viktig del i hela kallskänkans yrke, som tyvärr idag är en utdöende roll. Hans fantastiska böcker betyder otroligt mycket för mig och har en hedersplats i min bokhylla och när jag läser dem så drömmer jag mig tillbaka i tiden med glädje.”

 

Håkan Thörnström, kock och krögare:

”Tore har betytt och betyder oerhört mycket för mig. Jag låter mig ständigt inspireras av hans klassiker i både originalutförande och även i nya modernare versioner. Tore är alla Svenska kockars legend!”

 

[LÄS MER: Stefan Ekengrens blogg: ”Tore Wretman skulle ha fyllt 100 år idag …”]