Annons

Så ska nya ägarna lyfta Parken Zoo

zoom Nya ägaren Henry Selenius vill få upp värdet på Parken Zoo i Eskilstuna.
Nya ägaren Henry Selenius vill få upp värdet på Parken Zoo i Eskilstuna.
NYHETER. Parken Zoo i Eskilstunas nya ägare vill satsa på längre säsong, fler målgrupper än barn och familjer och få fart på kongresscentret. Men först i höst ska konkreta planer presenteras.
Annons

– Det finns liknande parker i Sverige som går bra. Så inget som talar emot att Parken Zoo skulle kunna gå lika bra, säger Henry Selenius från ägarbolaget Mimir Capital.

Köpte för symbolisk summa

När Besöksliv intervjuar Henry Selenius har det gått drygt två veckor sedan förvärvet presenterades i Eskilstuna. Det privata investeringsbolaget Mimir Capital köper Parken Zoo inklusive badet och campingplatsen för en symbolisk krona. I bolaget finns kapital på 20 miljoner kronor. Nu har ett intensivt arbete påbörjats att kartlägga verksamheten, mejsla fram framtidsstrategin och anställa nya nyckelpersoner.

– Vi kommer att behöva komplettera med kompetens, men mer än så kan jag inte säga nu eftersom det handlar om det berör anställda, säger han.

Mimir Capital har inte ägt några bolag inom besöksnäringen förut. I höstas förvärvade de  Karlssons varuhus, en lågpriskedja med 13 butiker i Sverige. Parken Zoo blir således bolagets andra köp. Mimir Capitals strategi är att gå in i nordiska bolag som underpresterar och går dåligt, vända och utveckla verksamheten – och i slutänden sälja med vinst. Inför köpet studerade man andra nöjesparker, exempelvis parkerna i Park and Resorts.

Tar bort ordet ”zoo”


– Från början var vi fundersamma om vi skulle köpa Parken. Men med det geografiska läget och den fina infrastruktur som finns, bland annat med badet och campingen, och att upplevelseindustrin är en växande näring tror vi på parkens framtid, säger Henry Selenius.


Barnfamiljer kommer även fortsättningsvis vara en viktig målgrupp, men ska breddas. Ordet Zoo försvinner ut namnet. Det ska bli fler evenemang och konserter kvällstid. Man sneglar även på till exempel Liseberg som förlängt säsongen genom att ha  julöppet. Trädgård och fler konferenser är andra utvecklingsområden. Men tidigaste i augusti och september kommer Mimir Capital att presentera sina planer mer konkret.


Hur länge vill ni äga Parken?

– Till skillnad från traditionella riskkapitalister har vi ingen tidtabell för en exit. Vi kan sälja tidigare än planerat om en intresserad köpare dyker upp, eller så kan vi behålla bolaget längre än tänkt. Vi ska göra ett bra jobb, få upp värdet på bolaget och tjäna pengar.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...