Annons

Så ska samiska besöksmål spridas över världen

zoom Skolavslutning på Samiska Folkhögskolan. Leila Nutti (andra från vänster) är entreprenör och en av aktörerna i det samiska besöksnäringsklustret som nu bildats i Jokkmokk för att sälja samiska upplevelser till utländska turister.
Skolavslutning på Samiska Folkhögskolan. Leila Nutti (andra från vänster) är entreprenör och en av aktörerna i det samiska besöksnäringsklustret som nu bildats i Jokkmokk för att sälja samiska upplevelser till utländska turister.
NYHETER. En win-win. Så kan situationen i Jokkmokk sammanfattas. Efterfrågan på samiska besöksmål är nämligen större än utbudet. Därför går 15 samiska aktörer inom besöksnäringen ihop för att formellt samarbeta för att öka antalet internationella besökare i Jokkmokk. 
Annons

Den samiska kulturen är het. Så het att det finns utrymme för betydligt fler företagare inom besöksnäringen att erbjuda samiska upplevelser.

 

Skapat paketlösningar

I Jokkmokk kommun finns en stor bredd av samiska aktörer som genom att samarbeta ska fånga upp turister från när och fjärran. Arbetet har redan börjat, och redan i sommar kommer samarbetet, som ska resultera i besöksmål i paketerad och lättillgänglig form, att vara i full gång, om allt går enligt plan.

Tanken är att besökarna redan på hemmaplan snabbt och enkelt ska kunna boka besöksmål som har med den unika samiska kulturen att göra.

– Paketen ska enkelt kunna köpas genom ett gemensamt digitalt bokningsverktyg, säger Petra Holmbom, som är affärsutvecklare på Destination Jokkmokk i ett pressmeddelande. 

Det 15 aktörer stora nätverket har också förhoppningar om att deras initiativ kommer att spilla över på hela resmålet Swedish Lapland, men också på det egna landområdet Sápmi.

 

Upplevelser på teman

Exakt hur samarbetet kommer att se ut är ännu hemligt, men klart är att upplevelserna kommer att paketeras i olika teman. Tanken är också att de samiska företagarna ska kunna lotsa besökarna vidare till andra i nätverket.

För Petra Holbom är det här samarbetet något av en dröm som går i uppfyllelse. Ända sedan hon läste naturturismutbildningen på Lapplands Lärcentra 2015 har hon haft tanken på ett samiskt besöksnäringskluster. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...