Sebastian Gibrand vinner svenska Bocuse d’Or: ”Känns fantastiskt!”

  • Sebastian Gibrand Foto: Linda Dybeck

    Sebastian Gibrand representerar Sverige i Bocuse d’Or Europa i Turin nästa år.

  • Sebastian Gibrand Bocuse Foto: Linda Dybeck

    Fredrik Ander, coach, Gustav Leonhardt, commis, Sebastian Gibrand och Isabelle Hannula Cederblad.

NYHETER. Det har aldrig varit tajtare på mållinjen när den svenske Bocuse-vinnaren skulle koras. Men. Bland sju starka kandidater så blev det Sebastian Gibrand med team som ska representera Sverige i världens mest prestigefyllda matlagningstävling.

– Allt jag gjort fram tills nu i min karriär har varit för att nå det här målet där jag är idag, säger en glädjestrålande men samlad Sebastian Gibrand strax efter att han korats som den svenske Bocuse d’Or-kandidaten under torsdagen.

Hur kändes det när du fick höra ditt namn?Artikeln fortsätter under annonsen

– Det kändes helt fantastiskt.

Bocuse är ju världens mest prestigefyllda och tuffaste matlagningstävling. Har du nerverna som krävs?

– Jag blir mörkrädd av mig själv över hur iskall jag är på tävling. Jag är mer orolig på träningarna. Det är klart att det här kommer innebära en otrolig press. Men man växer med press också.

När väcktes drömmen om att representera Sverige i Bocuse d’Or?

– Jag var skitdålig på fotboll. Så jag började laga mat istället vid 14, 15-årsåldern och redan då bestämde jag att jag skulle bli bäst. När jag berättade det för mina föräldrar sa de bara ”glöm det”. Men när jag sa att jag skulle bli bland de fem bästa i landet inom fem år då köpte de det.

Det var i god konkurrens med tunga kocknamn som Jonas Dahlbom, Pi Le och tidigare Årets Kock-vinnare som han vann.

– Det här var i särklass den bästa uttagning vi haft. Urvalet av ansökningar har aldrig någonsin hållit så bra kvalité, säger svenske Bocuse d’Or-presidenten Henrik Norström.

Resan börjar nu

Nu börjar nedräkningen mot Bocuse d’Or Europa i Turin 11-12 juni nästa år.

– Det här är bara ett delmål. Från sekunden då de läste upp mitt namn på scenen så ställde jag och mitt team in oss på den här resan som börjar nu.

Sebastian Gibrand är en oerhört tävlingsmeriterad kock. Han varit lagkapten i Kocklandslaget, medlem i Juniorlandslaget och tävlat i Årets Kock. Men nästa tävling blir inte Bocuse d’Or. Om bara några veckor så coachar han sin commis, Gustav Leonhardt, som tävlar i World Skills i Abu Dabi. De två träffades för fyra år sedan och redan då bestämde de att gemensamt jobba mot att få representera Sverige i Bocuse d’Or. Gustav var då bara 17 år gammal.

– Han och jag är stöpta i samma form. Vi pushar varandra och jag lär mig massor av honom. Det är det som är så bra med att jag får hänga med på de här ungdomstävlingarna. Man kan snappa upp massor från de yngre, det är ju dom som står och praktiserar på alla de vassaste krogarna.

Fler kvinnliga tävlande

I teamet runt Sebastian Gibrand ingår även bäste vännen Fredrik Ander som coach.

– En oerhört strukturerad kock och ett bra bollplank.

Isabelle Hannula Cederblad är assisterande kock.

– Det var viktigt för mig att få in henne. Inte för att hon är tjej utanför att hon är fantasiskt duktig yrkesperson. Men jag vill lyfta henne så att hon kan tävla i den här tävlingen sen. För den här tävlingen behöver fler kvinnor.

Här har även svenska Bocuse d’Or-ledningen tagit sig själva i kragen för att få fler kvinnliga tävlande. Då juryn nästan bara består av tidigare vinnare, alla män, så har man bjudit in Ulrica Brydling som inspiratör.

– Vårt mål är att tävlingen inom tio år ska ha fifty-fifty kvinnor och män som tävlar, säger Henrik Norström.

Fakta

Sebastian Gibrand

Ålder: 29.

Bor: Södermalm.

Gör: Driver egna bolaget Gibrands Gastronomi. Representerar Sverige i Bocuse d’Or Europa 11-12 juni 2018 och går förhoppningsvis vidare därifrån till Bocuse d’Or i Lyon 2019.

Tidigare arbetsplatser: Frantzén och Oaxen.

Kockförebild: ”Finns otroligt många. Men i det här sammanhanget så väljer jag Peter Jelksäter och Tommy Myllymäki.

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Gustav Yrkes-VM

Inga medaljer - men värdefull erfarenhet

NYHETER. Servitris Sofie Langkjaer: "Jag fick en dipp tredje dagen".

Annons
Petter Stordalen

Stordalen: ”Här har saknats ett stort konferenshotell”

NYHETER. Bygger ett 18 våningar högt hotell med utsikt över Vättern.
Stureplan

Stureplans ombyggnad skjuts upp – igen

NYHETER. PG Nilsson: ”Ingen politisk majoritet för att gå vidare”.
Skistar

Färre säsongssökande till fjällen

NYHETER. ”Har sina naturliga förklaringar”, säger Branäsgruppens vd.
Sophie Helin

Nu ska hon styra Scandic Bollnäs

KARRIÄR. Sophie Helin tar över som hotelldirektör.
dubbel

Dubbel Dubbel rider på Göteborgsk Asienvåg

NYHETER. Slår upp dörrarna till sin fjärde krog - hoppas på kinesisk lunchsuccé.
Twister

Rekordsäsong för nöjesparkerna

NYHETER. Nöjesparksgruppen Parks and Resorts slår nya besöksrekord.
Mat

De är Årets restaurangkedja 2017

NYHETER. Långsiktiga samarbeten placerar Fazer Food Services i topp.
Personalbrist

Brist på medarbetare – nu i ännu fler yrken

NYHETER. Hovmästare och bartender räknas nu bland bristyrkena.
Stella

Finalisterna klara i debuterande Stella-galan

NYHETER. Finalister klara – Malin Söderström i tre kategorier.
Box Destilleri

Box Destilleri storsatsar – ska locka fler kvinnor

NYHETER. Fördubblar produktionen och utvecklar verksamheten.
Yrkes-VM

Bra start i Yrkes-VM: Flera topprestationer

NYHETER. Hård kamp om medaljerna i Abu Dhabi.
Restauranggalan

Trångt och trevligt då restaurangbranschen prisades

VIMMEL. Kolla in! De var där på den tionde Restauranggalan.
Ronge Restauranggalan

Storslam för Taks Frida Ronge

NYHETER. Galan bjöd på vinnare och rätter av Stockholm Culinary Team.
Emma Ziemann

Vinnaren i Årets Servitör: ”Jag log och tittade upp”

NYHETER. Fjolårets sommeliervinnare kan nu även kalla sig Årets Servitör.
Västsverige Norge

Norrmän skapar högtryck i Västsverige

NYHETER. Västsverige storsatsar på norska sommarbesökare.
Pierre

Han gör 40 krogbesök på 7 timmar

NYHETER. Under Matnatten ska matbloggaren i Malmö slå världsrekord.
Halloween Liseberg

Ännu större satsning på Halloween i år

NYHETER. Halloween har blivit ett sätt att förlänga säsongen.
Yrkes-VM

”Vi räknar med många medaljer”

NYHETER. Det svenska laget taggat inför Yrkes-VM i Abu Dhabi.
Christoffer Bergfors

Han utmanar branschen att bli mer hållbar

NYHETER. Christoffer Bergfors prisas för fokus på hållbarhet.
Storhogna sport

Storhogna satsar på sportanläggning

NYHETER. Aktiviteter året runt ska lyfta högfjällshotellet.
at park

Stefan Karlsson har öppnat At Park

NYHETER. Götaplatsgruppens femte restaurang.
whiskeykrog

De är bästa whiskykrogen – igen

NYHETER. Brygghuset i Fiskebäckskil lockar tio gånger fler provare än vanligt.
David Bergling

Han blir ny vd på Nordic Light Hotel

KARRIÄR. David Bergling ska få hotellet att ta ett större grepp om Norden.
Kåbdalis

Kåbdalis storsatsar på hemmapubliken

NYHETER. Kåbdalis skidanläggning ska lyfta destinationen.
Fredrik lindfors

Fredrik Lindfors vinner NM i sommellerie

NYHETER. Chefssommelieren vinner två guld på en vecka.
72 hour cabin

Så lugnar svensk natur stressade turister

NYHETER. Framgång för program som lyfter svensk natur. 
husbilscamping

Ny skatt kan grusa husbilsboomen

NYHETER. Campingar riskerar drabbas dubbelt av ny skatt.
Linje Tio barteam 1

Linje Tio i Hornstull är en av världens bästa barer

NYHETER. Knep plats 44 på prestigefyllda World’s 50 Best Bars.
Global pastry chef

Sverige vidare till VM i Global Pastry Chef

NYHETER. Kocklandslagets konditorer klara för finalen i Kuala Lumpur.
Gränsö slott

Gränsö Slott bygger ut sitt spa

NYHETER. Nu dubbleras spaavdelningen på Gränsö Slott till 600 kvadratmeter. 
Paul Svensson

Paul Svensson gröna krog prisas – och växer till London

NYHETER. Vill att gästerna ska förstå att ”växtbaserat är gott”.
Bruksvallarna

Många skidorter laddar snabb säsongsstart med sparad snö

NYHETER. Bruksvallarna lägger 10 miljoner för att spara 25 000 kubikmeter snö.
SAS höga kusten

Nytt flyg till Stockholm gynnar turismen på Höga Kusten

NYHETER. Nu återupptar SAS flyg mellan Örnsköldsvik och Stockholm.
Lydmar Hotell 1

Sverige – ny resefavorit för amerikanska turister

NYHETER. Intäkter från ökat antal gästnätter steg med 6,6% i somras.
Eva Östling om SD:s skuggbudet

Eva Östling: ”SDs förslag ökar splittring på arbetsmarknaden”

NYHETER. Chockhöjd restaurangmoms - hot mot ”Sveriges integrationsmotor”.
Aquavit London

Efter första Michelin-stjärnan – nu ska Aquavits koncept spridas

NYHETER. Krogen där stammisen Rihanna beställer köttbullar prisas.
Petter Stordalen, Arlanda 1

Stordalen vill bygga ut på Arlanda

NYHETER. Koncernen kan komma att ha över 1000 rum på flygplatsen.
Eva Östling höstbudget

Eva Östling om konkursökning: "Höjda arbetsgivaravgifter för unga är orsaken"

NYHETER. Hotell och restauranger drabbades av 22% fler konkurser än 2016.
Kanelbullens Dag 2017

Här var det uppbullat – nu firas Kanelbullens Dag!

NYHETER. Bagaren Magnus Johansson säljer tusentals bullar idag.
SM-mästare sommelieri 2016: Fredrik Lindfors

Höj glaset – Fredrik Lindfors fixade svenskt guld i sommelieri!

NYHETER. Grand Hotels chefssommelier om den tuffa tävlingen.
Plus, 1

Kritiken växer mot Booking.com: "Ranking ska vara ärlig"

NYHETER. Eva Östling välkomnar Plus granskning av OTA:ernas fulspel.
Ripjakt 1

Stopp för utländska jägare slår mot besöksnäringen

NYHETER. Stängda anläggningar och färre jobb i fjällen efter kritiserat beslut.
Kalle Jangbratt

Han startade med sommarjobb som vaktmästare – idag vd

KARRIÄR. Kalle Jangbratt ska ta koncernen Melanders group vidare. 
eva möter Sara Öhrvall

Så påverkar digital utveckling besöksnäringen

EVA MÖTER. Sara Öhrvall om hur digitalisering påverkar besöksnäringen.
Good Mornings hotellbåt, Sundsvall

Flytande hotell tar ny kurs

NYHETER. Hotellbåt blir budgetalternativ i Sundsvall.
Göran Jonsson

Liftskötare med 40 år på toppen

PORTRÄTT. Göran Jonsson basar över 34 liftar i Västbranten. 
Eva Östling 1

Eva Östling: ”Momsförslaget slår mot jobben och integrationen”

NYHETER. Visita kritiska mot Moderaternas momsförslag: "En dubbelstöt".
Waxholms hotell, fasad 1

Efter dubbel otur reser sig nu Waxholms hotell

NYHETER. vd Tobias Ekman: "Som tur är har vi sluppit avboka gäster".
Långe Jan, Öland

Ölands skördefest drar in 300 miljoner

NYHETER. Bo Pensionat: "Bättre än midsommar för oss".
Vadstena Camping 1

Vadstena Camping applåderar sommaren: ”Totalt fullt varje dag”

NYHETER. Trycket till trots – anläggningen vill men får inte bygga ut.
Harrys

Karlstadkrogar nekas uteservering på vintern

NYHETER. Restauratören: ”Förhoppningen var att vi skulle få tillstånd”.
Hotel Rogge

Efter hotellets stjärnstatus – vill dubbla antal rum

NYHETER. vd:n: "För att inte behöva tacka nej till gäster".
Skeppsholmen, Af Chapman

Vilken framtidsbransch! Svensk turisms omsättning ökade med 18,3 miljarder

NYHETER. Idag firas World Tourism Day – med svenska rekordsiffror.
Fredrik Elfgren

Han sadlade om från safariguide i Kenya – idag hotell-vd

KARRIÄR. Fredrik Elfgren: ”Alla kan lära sig, men man måste gilla sitt jobb”.
Sibylla i Viksjö 1

Rekordmånga nya restauranger ger Sibylla "ketchupeffekt"

NYHETER. Kedjan väntas omsätta 800 miljoner kronor under 2017.
Roller coaster 1

Europas bästa nöjesparker har korats – här är de svenska vinnarna

NYHETER. Så gick det när European Star Awards 2017 delades ut i Berlin igår.
Appar

7 appar som klickar besöksnäringen in i framtiden

LISTA. Digitala plattformer som erbjuder nya lösningar.
Tina Johansson, Vinkällan 1

Hon är landets bästa kvinnliga sommelier

NYHETER. Tina Johansson skålade sig till seger i Lily Bollinger Award. 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.