Skål för svenskt sommelieri – sjätte bästa i Europa!

Robert Andersson Foto: Colourbox, Association de la Sommellerie Internationale

Nöjd med sin insats. Robert Andersson knep en sjätteplats i Sommelier-EM.

NYHETER. I veckan gick sommelier-EM av stapeln i Wien. Resultatet? Det blev en extra skål för svenske tävlanden, Robert Andersson, som landade en sjätteplats.

I veckan anordnades sommelier-EM i Wien. Totalt 34 kandidater gjorde upp om titeln som Europas bästa sommelier. Det blev Raimond Tomsons som fick åka hem till Lettland med guldpokalen i bagaget.

– Han var med i VM också. Han är duktig och nog den första någonsin som vinner från de baltiska länderna. Oftast är det mycket klassiska länder och sedan Sverige som vinner, säger Robert Andersson, som till vardags driver vinbar och importfirma.Artikeln fortsätter under annonsen

Du var en av de 12 som gick vidare i semifinal. Hade du någon aning om att det skulle gå vägen?

– Det vet man aldrig. Jag gjorde ett dåligt teoretiskt prov. Det var många frågor om Östeuropa som jag missade på. Så det var faktiskt ganska förvånande.

Vilket var ditt starkaste moment under tävlingen?

– På det praktiska skulle jag säga. Servicemomenten. Jag är nöjd med min semifinal. Jag kom sexa totalt. Det jag förlorade jag på var teorin och det var förmodligen på den jag tappade min finalplats.

Hur mycket har du tränat?

– Rent praktiskt två gånger i veckan. Jag gör olika moment, allt från blindprovning till dekantering, spritprovning, mat och vin i kombination och lite annat. Det är för att sätta sig in i tävlingssammannahang så snabbt som möjligt. Och så testar jag vin, men det gör jag ju varje dag ändå. Men jag blindprovar två till tre gånger i veckan. Och pluggar teori 1,5-2 timmar om dagen.

Vad är det som gör det så kul att tävla i sommelieri?

– Jag gillar att lära mig saker. Jag har alltid hållit på med fotboll och iskhockey så jag gillar att tävla. Men kanske inte så mycket mot andra utan mer mot mig själv, att lära mig inom mitt yrke och bli bättre. Och så lär du känna mycket folk i branschen och får många roliga kontakter internationellt.

Vad blir nästa tävling?

– Jag får se om det blir någon. Det tar väldigt mycket tid. De som gick till final nu i EM gjorde det på sina teoretiska kunskaper och jag tyckte att man där förlorade själen i yrket. Att gå på restaurang ska vara som att gå på teater, en upplevelse. Jag tappade lite intresset där när service inte fick ta den platsen i tävlingen, det är ju det som jag själv brinner för.

Du kom sexa i EM. Förra året vann svensken Arvid Rosengren VM. Skulle du säga att Sverige som sommelierland har ett uppsving  just nu?

– Vi är duktiga på hela den gastronomiska biten, både inom restaurang och vin. I Sverige är vi fokuserade, målinriktade och har bra utbildningar. Jag har haft stor hjälp i min träning av coach Sören Polonius och hela sommelierlandslaget. Vi har en bra grund att stå på. Vi ligger i framkant.

Vilka andra länder sticker ut på tävlingsscenen?

– Tävlingsmässigt så handlar det om att plocka poäng. Du ska kunna spela spelets regler. Frankrike har varit med så länge att de kan dem och de nordiska länderna är duktiga, liksom England och Schweiz.

Du har jobbat som sommelier i 10 år. Hur tycker du att gästens kunskaper och intresse utvecklats under dina yrkesår?

– En gäst är idag öppen och nyfiken på ett sätt som jag uppskattar. Vi gillar att följa trender i Sverige, det märks. Och ibland skulle vi kanske satsa på att hitta vår egen smak, men samtidigt blir folk mer och mer intresserade för varje år. Kolla bara på hur många som inte ens jobbar som sommelierer som går på utbildningar i Stockholm.

Fakta

Robert Andersson, 33

Gör: Driver Hornstulls Bodega med Fredrik Iversjö och vinimporten Pompette Dryckeshandel.

Utbildning: Kockutbildad på hotell-och restauranggymnasiet i Växjö. KY-utbildning som restaurangchef i Halmstad.

Tävlingsmeriter: Tolfteplats i VM 2016, vinnare av SM 2012 och andraplats i NM 2012.

Cv: Jobbat på PM & Vänner i Växjö, gjort praktik på French Laundry i Napa Valley, jobbat på vinbaren Wino i Margaret River, på Mash i Köpenhamn och Fäviken utanför Åre för att nu landa i Stockholm.

Det här jag i glaset i sommar: ”Jag dricker väldigt lätt rosa Provence-rosé som ska vara läskande eller Riesling från Mosel eller Gin och fläder.”

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.

Annons
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Eva Ledare

Eva Östling: "Kom igen politiker – smörj Sveriges jobbmotor!"

KOLUMN. Nära 40% av företagarna och anställda inom näringen utlandsfödda. 
sturep

Efter massiva protester: Stureplans framtid het fråga i Almedalen

ALMEDALEN. Krögaren PG Nilsson tar debatten med fastighetsägaren ADIA.
STF Hajka

STF uppmanar: Ta en dejt med naturen

ALMEDALEN. "Friluftsliv ses fortfarande som exkluderande."
kungsberget

Rekordår för skidbranschen: Kungsberget i topp

NYHETER. Såldes Skipass för hela 1,46 miljarder kronor. 
Novi

Så ska de här nya hotellägarna lyfta sin Almedalsvecka

ALMEDALEN. Shervin Razani och Bo Fuglsang köpte gamla Tott hotell förra året.
stipendiaterna

De vann Malin Söderströms stipendium

NYHETER. Fyra med chans att få tävla med Kocklandslaget.
almedalen

Almedalsveckan igång – men var tar "de vanliga" turisterna vägen?

ALMEDALEN. Turistchefen tipsar: Campa nära Visby eller sök hotell på andra delar av ön.
HKC

HKC Hotels storsatsar i Göteborg

NYHETER. Investering på över 500 miljoner kronor.
Stockholms skärgård 1

Fler svenskar väljer Sverige på semestern

NYHETER. ”Det ser ut att bli en rekordsommar igen”.
siljhammar2

Ny vd utsedd på Visita – börjar 1 januari

NYHETER. Jonas Siljhammar tar över efter Eva Östling. 
furuviksparken

Furuvik bygger havshotell och interaktiv spöktunnel

NYHETER. Gamla Spökborgen byggs om för 25 miljoner.
Höga Kusten 1

Höga Kusten utvecklas som besöksmål – ska skapa 800 nya jobb

NYHETER. Besöksnäringen viktig motor att nå målet med innan 2025.
Teleborgs slott

Slottet som blir hem åt tv-succén i sommar

NYHETER. Teleborgs slott landade ”Stjärnorna på Slottet”.
Erik Åreng

Norrländsk drinkexpert vann nordisk drinkkamp i Oslo

HALLÅ DÄR. Emil Åreng vill se barvärldens svar på Bocuse d’Or.
Hotel Diplomat

Anrika Hotel Diplomat bygger ut – med saluhall och vinbar

NYHETER. Hotellet på Strandvägen är unikt i Stockholm med utbudet.
Södertuna Slott

De vinner Årets Slottshotell – igen

NYHETER. Kammar hem vinsten för tredje gången.
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.