Skål för svenskt sommelieri – sjätte bästa i Europa!

Robert Andersson Foto: Colourbox, Association de la Sommellerie Internationale

Nöjd med sin insats. Robert Andersson knep en sjätteplats i Sommelier-EM.

NYHETER. I veckan gick sommelier-EM av stapeln i Wien. Resultatet? Det blev en extra skål för svenske tävlanden, Robert Andersson, som landade en sjätteplats.

I veckan anordnades sommelier-EM i Wien. Totalt 34 kandidater gjorde upp om titeln som Europas bästa sommelier. Det blev Raimond Tomsons som fick åka hem till Lettland med guldpokalen i bagaget.

– Han var med i VM också. Han är duktig och nog den första någonsin som vinner från de baltiska länderna. Oftast är det mycket klassiska länder och sedan Sverige som vinner, säger Robert Andersson, som till vardags driver vinbar och importfirma.Artikeln fortsätter under annonsen

Du var en av de 12 som gick vidare i semifinal. Hade du någon aning om att det skulle gå vägen?

– Det vet man aldrig. Jag gjorde ett dåligt teoretiskt prov. Det var många frågor om Östeuropa som jag missade på. Så det var faktiskt ganska förvånande.

Vilket var ditt starkaste moment under tävlingen?

– På det praktiska skulle jag säga. Servicemomenten. Jag är nöjd med min semifinal. Jag kom sexa totalt. Det jag förlorade jag på var teorin och det var förmodligen på den jag tappade min finalplats.

Hur mycket har du tränat?

– Rent praktiskt två gånger i veckan. Jag gör olika moment, allt från blindprovning till dekantering, spritprovning, mat och vin i kombination och lite annat. Det är för att sätta sig in i tävlingssammannahang så snabbt som möjligt. Och så testar jag vin, men det gör jag ju varje dag ändå. Men jag blindprovar två till tre gånger i veckan. Och pluggar teori 1,5-2 timmar om dagen.

Vad är det som gör det så kul att tävla i sommelieri?

– Jag gillar att lära mig saker. Jag har alltid hållit på med fotboll och iskhockey så jag gillar att tävla. Men kanske inte så mycket mot andra utan mer mot mig själv, att lära mig inom mitt yrke och bli bättre. Och så lär du känna mycket folk i branschen och får många roliga kontakter internationellt.

Vad blir nästa tävling?

– Jag får se om det blir någon. Det tar väldigt mycket tid. De som gick till final nu i EM gjorde det på sina teoretiska kunskaper och jag tyckte att man där förlorade själen i yrket. Att gå på restaurang ska vara som att gå på teater, en upplevelse. Jag tappade lite intresset där när service inte fick ta den platsen i tävlingen, det är ju det som jag själv brinner för.

Du kom sexa i EM. Förra året vann svensken Arvid Rosengren VM. Skulle du säga att Sverige som sommelierland har ett uppsving  just nu?

– Vi är duktiga på hela den gastronomiska biten, både inom restaurang och vin. I Sverige är vi fokuserade, målinriktade och har bra utbildningar. Jag har haft stor hjälp i min träning av coach Sören Polonius och hela sommelierlandslaget. Vi har en bra grund att stå på. Vi ligger i framkant.

Vilka andra länder sticker ut på tävlingsscenen?

– Tävlingsmässigt så handlar det om att plocka poäng. Du ska kunna spela spelets regler. Frankrike har varit med så länge att de kan dem och de nordiska länderna är duktiga, liksom England och Schweiz.

Du har jobbat som sommelier i 10 år. Hur tycker du att gästens kunskaper och intresse utvecklats under dina yrkesår?

– En gäst är idag öppen och nyfiken på ett sätt som jag uppskattar. Vi gillar att följa trender i Sverige, det märks. Och ibland skulle vi kanske satsa på att hitta vår egen smak, men samtidigt blir folk mer och mer intresserade för varje år. Kolla bara på hur många som inte ens jobbar som sommelierer som går på utbildningar i Stockholm.

Fakta

Robert Andersson, 33

Gör: Driver Hornstulls Bodega med Fredrik Iversjö och vinimporten Pompette Dryckeshandel.

Utbildning: Kockutbildad på hotell-och restauranggymnasiet i Växjö. KY-utbildning som restaurangchef i Halmstad.

Tävlingsmeriter: Tolfteplats i VM 2016, vinnare av SM 2012 och andraplats i NM 2012.

Cv: Jobbat på PM & Vänner i Växjö, gjort praktik på French Laundry i Napa Valley, jobbat på vinbaren Wino i Margaret River, på Mash i Köpenhamn och Fäviken utanför Åre för att nu landa i Stockholm.

Det här jag i glaset i sommar: ”Jag dricker väldigt lätt rosa Provence-rosé som ska vara läskande eller Riesling från Mosel eller Gin och fläder.”

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
studio2

Premiär för ”Studio 54” i Västerås

NYHETER. Nya Steam Hotel tror på sug efter stor nöjesscen.

Annons
tylosand1

Efter renoveringen: Ännu högre tryck och ännu ett pris

NYHETER. Högtryck råder på Hotel Tylösand. 
skoter

Digital kampanj ska locka utländska turister till Lappland

NYHET. Semesterdrömmar om nattliv och shopping flyttas till en arktisk miljö.
Glashus

Hotellentreprenör öppnar ny restaurang i New York-stil

NYHETER. Åtta meter i takhöjd på Hellstens Glashus.
Uttern Lyllo

Utter ska bygga Lyckseles varumärke

NYHETER. Maskoten Lyllo ska samla stadens turistföretag.
naturturism

Viktig seger för naturturismen

NYHETER. Regeringen öppnar för egen gymnasieinriktning.
Jangbratt Scandic

Visitas lista: Scandic populäraste arbetsgivaren

NYHETER. Chefen: ”Är det någon gång man ska arbeta på Scandic så är det nu”.
scandicdröm2

Kedja toppar nya drömlistan

NYHETER. Visita börjar ranka besöksnäringens populäraste arbetsgivare.
skycity

Nytt råd ska lyfta Arlanda

NYHETER. Ska bli Nordens ledande storflygplats.
daftöland

Daftö förbereder för Storm

NYHET. Storsatsning ska locka de lite äldre barnen.
Scandic Downtown Camper

Scandics nya slår läger i Stockholm

NYHETER. Så blir restaurangen på Downtown Camper.
Pigalles svit 1

Är det här landets lyxigaste hotellsvit?

NYHETER. Checka in bland champagne, kaviar och exklusiva lånekläder.
Comfort Hotel Arlanda 1

Nordens största flygplatshotell byggs på Arlanda

NYHETER. Arlandas nya storhotell blir ännu större.
fireball

Succé när barnen fick provåka Fireball

NYHETER. Boomerang-banan är Furuviks största satsning hittills.
slao

Här är föregångarna i skidbranschen 2017

NYHETER. Skistar prisas dubbelt Idre Fjäll är årets skidanläggning.
Liseberg Instagram.

Liseberg störst i Sverige på Instagram

NYHETER. Här är de svenska turistdestinationerna som är störst på Instagram.
Henrik Berghult 1

Han tar med Clarion på framtidens hotellresa

PORTRÄTT. Henrik Berghult vill göra Clarion till Nordens största kedja.
Möte

Stockholm på topplista över bra mötesstäder

NYHETER. Visit Stockholm: ”Betyder mycket för oss som stad”.
stylt

FN-pris till Stylt för bästa hotellarkitektur

NYHETER. Svenska designbyrån spöade internationella eliten.
eva östling

”Det är ett tungt beslut”

NYHETER. Eva Östling om att lämna sin roll som vd för Visita.
Eva Östling

Visitas vd Eva Östling slutar på egen begäran

NYHETER. Eva Östling: "Nu är det dags att avsluta det här kapitlet i min karriär".
Sopor

Ny vägledning ska skapa klarhet i sopförvirringen

NYHETER. Återvinningsindustrierna vägleder i fråga om äganderätt till avfall.
Skallefteå Airport 1

Kraftigt lyft för Skellefteå Airport

 NYHETER. Ny linje gav 40 procent fler resenärer.
Cykelinsamling på Clarion

Clarion samlade in cyklar till nyanlända

NYHETER. Stora cityhotellet startade kampanj – fick in hela 80 cyklar.
Värtahamnen 1.

Fler kryssningsturister till Stockholm – så kan de spendera mer

NYHETER. Hela 650 000 besöker huvudstaden i sommar.
Pite Havsbad köper Cape East

Pite Havsbad i ny affär – köper spahotell i Haparanda

NYHETER. Har utsetts till "Årets Spa" – öppnar i ny regi om 1 år .
Framtiden restaurangbranschen

Ny trendrapport: "Det är restaurangbranschens utmaningar"

NYHETER. Sätter fingret på det nya digitala landskapets möjligheter. 
Kalmars hotellnäring sover inte 1

Kalmars hotellnäring – en bokningsraket

NYHETER. Beläggningsgraden ökar mest här jämfört med hela landet.
Bra lärare

Yrkesgala startar pris till bra handledare och lärare

NYHETER. Under en gala i Västerås lyfts stadens YH-utbildningar.
Snökonferens – SLAO

Snökonferens med framtidens turism på agendan

NYHETER. Snökonferens om framtiden på landets skidanläggningar.
Sara Gustavsson

Hon ska sälja in Umeå: ”Här har vi allt”

KARRIÄR. Sara Gustavsson går från HBO Nordic till vd för Visit Umeå.
Storhogna

Här är högfjällshotellet som satsar året runt

NYHETER. Nybygge ska möta ökad efterfrågan från internationella gäster. 
Charlotte Halzius

Hon skakade hem en finalplats i internationell bartävling

HALLÅ DÄR. Charlotte Halzius, 26, ska tävla i Diplomaticos globala final.
Håkan Thörnström, kreativ matledare för Rasta Kulturrestauranger 1

Håkan Thörnströms nya uppdrag: Matleda kulturrestauranger

NYHETER. Plockas in av Rasta Group – blir kreativ ledare för 5 restauranger.
Nääs fabriker 1

Smart tänk kring matsvinn gav Svenska Mötespriset

HELA LISTAN. Alla anläggningar som vann pris under ärofylld gala.
White Guide Kafé 2017-1

De vann! Här är landets bästa kafé

NYHETER. Juice på syrsor – det trendar i kafévärlden.
Daniel Ogalde

Från volontär i Colombia till Stockholmshotell

KARRIÄR. Daniel Ogalde ska kommunicera Strand Hotels omvandling.
Kolmården app

Kolmården knyter ihop verksamheten med ny app

NYHETER. "Gamification" och forskning ska revolutionera parkupplevelsen.
Fjälluffen 1

STF vill få unga att välja fjällsemester istället för Magaluf

NYHETER. Startar utbildning för att ungdomar ska få "fjällkoll". 
Nordic Cookery 1

Tareq Taylor gör internationell mat-tv om Jokkmokk

NYHETER. Tv-serien Nordic Cookery når över 80 miljoner hushåll i 115 länder. 
Thomas Nilsson, Öland 1.

Kapelluddens campingaffär – siktar mot ny målgrupp

NYHETER. Siktar på att omsätta 19 miljoner med totalt 750 platser. 
husbil2

Bra siffror i ryggen: Nu satsar svensk camping framåt

NYHETER. Gästnätterna ökar och rekordmånga fordon registreras.  
Grönklittsgruppen, Öland

Campingjätte på expansionsfas: "Ölands marknad är stekhet"

NYHETER. Grönklittsgruppen köper Ekerum – första södra etableringen.
Best Western och Sweden Hotels 1

Best Western köper Sweden Hotels: "Nu är vi Sveriges största kedja"

NYHETER. Totalt har nu kedjan 135 hotell – så ska de nya konverteras.
Nordic Choice rapport 2016

Nordic Choice om 2016: "Vårt bästa resultat någonsin"

NYHETER. Vill ha 35% av marknaden i nordiska storstäder innan – 2020. 
Max anställda

Max goda service gav pris – igen

NYHETER. Christoffer Bergfors, Sverigechef: "Våra anställda trivs".
Susanne Dahlberg, Visit Sweden

Nya namn i toppen på Visit Sweden

NYHETER. Susanne Dahlberg är ny vd: "Utmaning jag drömt om att få".
Niclas Palmqvist, vd, Kolmården.

Han är Kolmårdens djurparks nya vd

KARRIÄR. Niclas Palmqvist: "Vi har stora planer".
Tävling

Sim- och klättertävling slussar turister till Linköping

NYHETER. Linköping & Co vill ta vara på publiksuccén.
Orsa

Strålande sommar för landets campingföretag

NYHETER. Bokningsläget hos Svenska Campingpärlor upp över 25%.
Ulla på Prinsen

Servitris med 35 stolta år på samma ställe

PORTRÄTT. Ulla Dunder ser restaurang Prinsen som sitt "andra hem".
liseberga

Lisebergs nya supergunga: ”Suger tag i magen”

NYHETER. Attraktionen Lokes prislapp – 170 miljoner.
Svenska Mässan 1

Svenska Mässan storsatsar: 2000 rum innan 2030

NYHETER. Prislapp: 5 miljarder – Målet: Att bli Europas mötesplats nummer 1.
Park Avenue Göteborg, skiss över nya restaurangen

Stefan Karlssons nya restaurang ska sätta Park Avenue på matkartan

NYHETER. Inleder samarbete med Elite – del av hotellets 100-miljonerssatsning.
Ikaros, nyhet Gröna Lund 2017.

Premiär-åk för Gröna Lunds Ikaros: ”Läskigaste någonsin”

LISTA. Kolla in: Det här är nöjesparkens alla nyheter 2017.
Flag Hotels 1

Hotelljätten till Landvetter: "Bygger ett super-Scandic"

NYHETER. Klar operatör för Flag Hotel – i anslutning till nya flygplatsen.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.
visitavimmel17

Vårens varmaste vimmel!

NYHETER. Fullt hus när Visita bjöd in till Tyrol.
Campingkrögare

Rutinerad krögare bakom ny campingkrog

NYHETER. Anders Vollmer nappade på att driva fisk- och skaldjursställe.
annas

Hon prisas som Årets Kvinna i besöksnäringen

NYHET. Hotelltoppen Anna Spjuth: "Jag har alltid tagit lite för svåra tjänster".
Accor

Bra start på året för jätten Accorhotels

NYHETER. Hotellmarknaden lyser starkt – franska marknaden vänder.
rutabaga

Mathias Dahlgren dumpar stjärnor och startar vegovåg

NYHETER. Experten: "Det gröna skiftet är mer än en fluga".

Aljoša Lagumdžija

Södertälje satsar som turistdestination – i Finland

NYHETER. Samarbete ska locka finska turister.

McDonald's säljer

McDonald's i storaffär: Säljer svenska verksamheten

NYHETER. Ingen skillnad för franschisetagare – vill öppna fler restauranger.