Skola öppnar exklusivt chokladrum: ”En dröm för oss”

  • Chokladrummet Foto: Pressbild

    Den 25 januari invigs Stockholms Hotell- och Restaurangskolas nya chokladrum. Runt en miljon kronor har investerats i avancerad teknik och i tempererade marmorbänkar, berättar skolans rektor Anna Örjebo.

  • Chokladrummet 2 Foto: Pressbild

    Sammanlagt har skolan investerat 16 miljoner kronor i de nya lokalerna.

NYHETER. Det låter som en scen ut Kalle och Chokladfabriken. Men det är hos Stockholms Hotell- och Restaurangskola som portarna öppnas för ett nytt exklusivt chokladrum. Satsningen är en del i en mångmiljoninvestering i skolans bageridel: ”Det är en dröm för oss att öppna rummet”, säger rektor Anna Örjebo.

Anna Örjebo.

Sedan i somras har Stockholms Hotell- och Restaurangskola genomgått en omfattande ombyggnation. Och nu är det premiär för två nya bagerier och ett chokladrum med avancerad teknik.

– Just nu håller vi på med en sista finputsning av chokladrummet inför invigningen på onsdag. Det är en dröm för oss att öppna rummet, choklad är ju en del av branschen som verkligen är i ropet, med festivaler, mässor och provningar. Vi ser att intresset har ökat de senaste åren, säger rektor Anna Örjebo.Artikeln fortsätter under annonsen

Specialbeställda bänkar

Bakgrunden till satsningen är att Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Enskede Gård flyttats till Stockholms Hotell- och Restaurangskola, allt för att samla verksamheterna under ett tak. Och i samband med det föddes tanken på ett nytt chokladrum.  

– Idén med rummet kommer från våra lärare. Det har byggts för att ge rätt förutsättningar för att hantera choklad. Här finns till exempel specialbeställda tempererade marmorbänkar som gör att eleverna kan arbeta på ett professionellt sätt.

Det är Stjepan Papac, intendent på skolan, som har samordnat arbetet.

– Chokladrummet är utrustat med en klimatanläggning som garanterar att temperaturen aldrig överstiger 18 grader. Och kylar och frysar innehåller ett styrningssystem som gör det möjligt att följa temperaturflödet både dag och natt. Det säkerställer att inget smälter och att livsmedelssäkerheten hålls. Rummets belysning består av lysrör som ger dagsljus, vilket bidrar till en inspirerande miljö, säger han.

Lokalernas sammanlagda yta är på 300 kvadratmeter och kostnaden uppgår till cirka 16 miljoner kronor. En knapp miljon av summan har investerats i chokladrummet.

Vill göra elever nyfikna

Tack vare att de nya delarna byggs i befintliga lokaler på samma plan som skolans restaurangprogram så ökar möjligheterna till utbyte mellan de olika programmen, berättar Anna Örjebo.

 – Det här innebär att bageri och olika delar av restaurangprogrammet lättare kan samarbeta. Och chokladrummet gör det möjligt att kunna erbjuda avancerade chokladkurser, vi kan även skapa varianter för bageri och konditori där vi blandar in choklad och låter eleverna jobba med olika tillverkningstekniker.

Varför satsar ni på det här?

– Vi vill att eleverna ska bli nyfikna på nya delar av matvärlden. Många av dem som söker bageriprogrammet är konstnärligt intresserade och med choklad går det att skapa sådant som tilltalar både ögat och munnen. Det är också ett sätt för oss att spetsa utbildningen och att sticka ut som skola, det ger oss en bredd och visar att vi är ledande inom det här. Vi är landets största restaurangskola och då ska det märkas att vi har många olika specialiteter. 

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.

Annons
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Susanne Wallin, Haparanda stadshotell

Drömmen blev sann – hon tar över Haparanda Stadshotell

NYHETER. Började jobba som nisse som 16 -åring – nu har Susanne Wallin köpt.
Parks and Resorts

Efter Parks and Resorts rekordår – vill investera mer

NYHETER.  vd Fogelmarck: "Ökade med 3% jämfört med tidigare rekordår".
Taku-Taku 1

Här öppnar landets första veganska snabbmatskedja

NYHETER. Kocken Sebastian Schauermann vill öppna fler enheter.
Flygskatt Eva Östling

Eva Östling: "Regeringen tror inte på sitt eget förslag om flygskatt"

NYHETER. Förvirring kring senaste turerna – USA och Turkiet får rabatt. 
Ligulas nya motell i Älvsjö

Ligulas nya motellkedja tar form

NYHETER. Öppnar enhet nummer två i Älvsjö. 
Frösö Park Arena 1

Frösö Park skapar ny reseanledning – öppnar aktivitetshall

NYHETER. Har inspirerats från parken Woodward i USA.
Restaurang Göteborg, Stockholm 1

Akut brist på krogpersonal i sommar

NYHETER. Ny rapport visar siffror för hotell- och restaurangbranschen. 
Kalmar Årets Sommarstad 2017

De vinner Årets sommarstad – igen!

NYHETER. Turistchefen: "Många känenr en stolthet för staden".
Sundbyholms gästhamn 1

Mälardalen lockar allt fler turister

NYHETER. "Besöksnäringen har mycket stark tillväxt i regionen".
Red Rooster, London 1

Marcus Samuelsson öppnar Red Rooster i London

NYHETER. Tar sitt koncept från Harlem till Europa: "Spännande".
Best Western Strand, Visby 1

Så fullbokad är Almedalsveckan: "Förberedda sen februari"

NYHETER. Hotellen i Visby på högvarv – boenden finns bara kvar utanför muren.
Jimmi Eriksson och Annie Lundin 1

Storslam under NM: Svenska kockar lagade hem dubbla guld

NYHETER. Jimmi Eriksson och Annie Lundin sopade banan i finska Lahti.
Mamma Mia The Party 1

Björn Ulvaeaus tar Mamma Mia The Party till London

NYHETER. Succén från Gröna Lund på export – bygger helt ny byggnad.
Oaxen Krog sommelierer

Svensk krog har en av världens bästa vinlistor

NYHETER. Nu vill Oaxen krog locka internationella vinnördar. 
Snälltåget 1

Extra nattåg förlänger Åres säsong

NYHETER. Turismutvecklaren: "Positivt" – efter nedläggningshotade nattåg.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.