Annons

Skrotad toppenplan blev nytt centrum i Orsa

zoom Säsongen 2015/2016 ökade antalet skidåkardagar i Orsa Grönklitt med mer än 5 procent jämfört med året innan och nu planeras nya boenden.
Säsongen 2015/2016 ökade antalet skidåkardagar i Orsa Grönklitt med mer än 5 procent jämfört med året innan och nu planeras nya boenden.
NYHETER. Planerna på ett hotell uppe på toppen av skidbacken i Orsa läggs ner. Istället vill Grönklittsgruppen storsatsa på ett nytt centrum vid backens fot, med hotellboende, lägenheter, restauranger och shopping – allt för att locka fler målgrupper
Annons

Det blir inget sex våningar högt Sky Logde Hotell intill toppstugan i Orsa Grönklitt. Det har ledningen för Grönklittsgruppen beslutat. Anledningen är att satsningen riktade sig till en för snäv målgrupp och nu pågår arbetet med en bredare plan.

– Vi har kommit fram till att hotellet på toppen i huvudsak skulle gagna de alpina gästerna. Nu vill vi istället utveckla boende och service för alla våra gäster och locka så många nya kunder som möjligt, säger Mark Baljeu, vd för Grönklittsgruppen.

Vill skapa reseanledning

Det aktuella området ligger mellan bolagets reception, husvagnscamping, längdskidcentrum och entrén till Orsa Rovdjurspark. Här finns också anläggningens konferensdel.

– Vid foten av backen börjar även längdspåren, vi har 10 mil spår och mycket längdgäster. Sammantaget innebär det att vi har ett startområde för alla våra målgrupper. Och här finns ingen service eller boende i dag. Gästerna saknar någonstans att äta, hyra skidor, köpa utrustning och nöjesshoppa.

Mark Baljeu säger att det handlar om att skapa nya möjligheter för gästerna där själva reseanledningen finns. Exakt vad som ska växa fram på området är ännu inte klart, men han har stora visioner.

– Det här är en långsiktig förändring av vår anläggning. Jag hoppas att vi om fem år har ett hotell med ett par hundra bäddar och att det även finns andra boendeenheter med upp till sex lägenheter per huskropp. Jag vill också se en ny skidshop och att vi fått igång en restaurang i hotellet. Det ska bli mer liv och rörelse kring bergets fot.

Bygger nytt område

Just nu pågår ett planarbete på Stadsbyggnadsförvaltning Mora Orsa och det innebär att det nya området kan stå klart tidigast vintern 2018, 2019. Parallellt med detta arbetar Grönklittsgruppen med ytterligare ett utvecklingsprojekt.

– Vi bygger ett nytt område med 66 fritidstomter och en ny transportlift, tanken är också att utveckla ännu ett snökanonsystem.

När öppnar ni för säsongen?

– Vi har sparad snö sedan förra året, så om vädergudarna är med oss öppnar vi 4 november.