Soptaxa chockhöjs i Stockholm – krögare vill slippa monopol

Chockhöjning av soptaxa i Stockholm Foto: Colourbox, Pressbild

: ”Bäst vore om vi slapp sopmonopolet. Då skulle vi kunna ställa krav och ha möjlighet att byta leverantör, när det inte fungerar”, säger Mikael Sköldmark, vice vd på Panini Internazionale.

NYHETER. Stockholms stad chockhöjer soptaxan med 26 procent för restauranger som inte sorterar sitt matavfall. Det drabbar flera tusen verksamheter. Många krögare känner sig maktlösa av det kommunala sopmonopolet.

Sara Sundquist.

– Jag önskar att vi slapp sopmonopolet. Det är enormt frustrerande att man inte kan byta leverantör när det inte fungerar, säger Mikael Sköldmark, vice vd på Panini Internazionale, som driver food courten K25 på Kungsgatan 25 i Stockholm.

25 procents högre pris

Vid årsskiftet införde Stockholms stad en miljöstyrande soptaxa. I praktiken innebär det en chockhöjning för sophämtningen hos många Stockholmskrogar. Restauranger som blandar vanligt sopavfall med matavfall tvingas betala 25,7 procent mer för sophämtningen i år jämfört med 2016.Artikeln fortsätter under annonsen

Det finns 3 000 – 4 000 restauranger och storkök i Stockholm. 1 400 av dessa verksamheter sorterar sitt matavfall.

– Hälften av allt matavfall kommer från restauranger. Ska vi nå stadens höga mål och utvinna biogödsel och biogas av matavfallet för en mer klimatsmart stad måste restauranger och storkök bli bättre på att matsortera, säger Marita Söderqvist, projektchef på Stockholm Vatten och Avfall.

Det finns flera anledningar till att inte fler restauranger sorterar sitt matavfall, till exempel ont om utrymme i kök och på bakgårdar. Men även på grund av de orimligt höga krav som ställs verksamheterna för att sopåkarna över huvud taget ska hämta soporna.

– Sophanteringen har varit vår största huvudvärk. på K25. När det var som värst för ett par år sedan funderade vi allvarligt på att köpa en egen sopbil. Men eftersom det råder sopmonopol skulle vi ändå inte kunna transportera bort våra egna sopor, säger Mikael Sköldmark.

Investerade en halv miljon

Han berättar om sopåkare som krävde betalning under bordet för att ta vissa sopor, något som Panini vägrade betala. Men också om sopackord som gjorde att sopåkare försökte stoppa krögare att använda sopkärl, eftersom den dyrare sopsäckshämtningen gav sopåkarna mer pengar i den egna plånboken.

I dag fungerar sophämtningen bättre. Alla restaurangerna i K25 sorterar sitt matavfall i köket, men för hushållssoporna och matavfallet från gästerna har Panini valt en lösning som minimerar risken för ”sopkonflikter”. Det är en stor kompressator som rymmer 5,5 ton komprimerade sopor. I stället för sophämtning 6 dagar i veckan hämtas soporna en gång varje eller varannan vecka.

Men det har inte varit gratis – en halv miljon gick investeringen på.

–Det kapar våra kostnader enormt och vi slipper tjafset med sopåkarna. Men bäst vore om vi slapp sopmonopolet. Då skulle vi kunna ställa krav och ha möjlighet att byta leverantör, när det inte fungerar. Precis som vi kan göra med återvinningsleverantörer.

"Bör undantas monopolet"

Många mindre restauranger känner en maktlöshet inför ständigt ökade krav från Stockholm Vatten och Avfall, särskilt de som driver verksamhet i äldre hus med små bakgårdar. För restauranger som inte har utrymme sortera matavfall i köket i kärl är alternativet enligt Stockholm Vatten en matavfallskvarn. Enligt krögare Besöksliv talat med kostar det runt 250 000 kronor, mycket pengar för en liten verksamhet.

Från Visitas vill man att restauranger ska undantas från sopmonopolet.

– Det faktum att de kommunala bolagen med rätta är inriktade mest på egentliga hushåll skapar problem. Rutter, hämtning, sortering och mätning är inte anpassad för företag och det är ofta svårt för en kommun att erbjuda verksamheterna den service som de behöver i form av mätvärden, feedback och hanteringskrav, säger Sara Sundquist, livsmedelsstrateg på Visita.

Fakta

Så här mycket höjs soptaxan i Stockholm

Årsavgiften avser kr/kubikmeter sopor för den enklaste hämtning, det vill säga en gång i veckan och inga tillägg för dragstånd eller liknande.

 

Avfallsslag                                                                           Kostnad 2017                                 Ökning 2017/16                           

Blandat hushållsavfall,
(vanliga sopor blandat med matfall)                             12 130 kr                                            25,7 %

Utsorterat matavfall                                                          6 314 kr                                               0%

Restavfall

Från startsidan
Skåne

Rekordmånga danska turister i Skåne

NYHETER. Danska kronan är stark och det lockar till besök.

Annons
Thomas Brühl Visit North

Thomas Brühl digitaliserar besöksnäringen

NYHETER. Visit North utvecklar ny app och plattform.
Kocklandslaget

Svenska Kocklandslaget tog hem segern mot Danmark

NYHETER. Efter landskampsvinsten laddar Svenska Kocklandslaget för VM.
Unga i fjällen

Svenska fjällen trendar bland unga

NYHETER. En ny generation upptäcker fjällen – nu anpassar STF.
kfc

Kedjan KFC växer i Sverige

NYHETER. Fem restauranger med 200 000 gäster per månad.
Torbjörn Wallin

Torbjörn Wallin ska säkra Idre Himmelfjälls framtid

KARRIÄR. Hans mål: 2 600 bäddar inom 500 meter från liften före jul 2019.
Möten

Svenska Möten slår rekord

NYHETER. Allt fler väljer mer okonventionella mötesformer.
Vibeke Raddum

Hon ska ta First in i framtiden

KARRIÄR. Vibeke Raddum vill forma framtidens hotellupplevelser.
Phil's

Så ska kedjan Phil's Burger växa

NYHETER. Ger sig in i konkurrensen på trendkänsliga Söder.
Baljeu

Därför lämnar Baljeu Grönklittsgruppen

NYHETER. ”Vi har diskuterat olika linjer men inte varit oeniga”.
Sayan

Bommar igen Råkultur – det ska Sayan Isaksson göra nu

NYHETER. Stället som banade väg för Stockholms nya sushi-våg stänger.
Fanny Sturén

Så ska Svenska Brasserier satsa på hållbarhet

KARRIÄR. Fanny Sturén blir kedjans första hållbarhetschef.
Karlatornet

Nordic Choice öppnar i Nordens högsta byggnad

NYHETER. Petter Stordalen om supersatsningen: ”Ett unikt projekt”.
Surströmmingsskiva på Tennstopet 2017

Rusning i hundratals till krogens stinkande fest

NYHETER. Gäster kommer från hela världen för att äta surströmming här.
Kebnekaises topp

Allt fler svenskar semestrar i Sverige – Kebnekaise extra trendigt

NYHETER. 25% fler beräknas vilja bestiga Sveriges högsta berg i år.
Way Out West 2017

Nytt rekord för Way Out West

NYHETER. Gav ringar på vattnet för Göteborgs besöksnäring.
Jukka Turku, Elite Hotels 1

Han fick 3 nya arbetsplatser – i ett jobb

KARRIÄR. Jukka Turku blir hotelldirektör för flera Elite-hotell i Malmö.
Fiskeskola på Getnö Gård, Åsnen

Ny nationalpark – ett grönt lyft för Smålands turism

NYHETER. Öppnar 2018: "Liknar ingen annan nationalpark i landet".
Hotellrum

Bra sommarstart för hotellen – trots junivädret

NYHETER. Antal gästnätter ökade med 7,5 procent – flest var privatgäster.
Gothia Towers Osteria

Gothia Towers växer: Öppnar ny restaurang

NYHETER. Med hela 330 sittplatser ska mässan bredda sitt ätutbud.
Kent-turism i Eskilstuna

Kent-turism är Eskilstunas nya melodi

NYHETER. Lockar besökare från hela Sverige – vill resa minnesmärke.
Idre Fjäll 1

Idre går mot supertidig säsong: "Snörekord i oktober"

NYHETER. Ökad efterfrågan ligger bakom höstsatsningen.
Helena Ahldén 1

Går till nytt toppjobb på snabbväxande Pinchos

KARRIÄR. Helena Ahldén blir COO på kedjan som öppnar 16 ställen i år.
Sivans ost

Är det här Nordens bästa matdestination?

NYHETER. Det smakar bättre västerut – enligt Embla Food Awards.
The Steam 11

The Steam Hotel har öppnat: "Helt fullbokat"

NYHETER. Efter stor invigningsfest – bokningsläget över all förväntan.
Skallefteå Airport 1

Nytt trafikrekord på Skellefteå Airport: "Otroliga siffror"

NYHETER. Flyg-vd:n om dubblat resenärsantal – andra månaden i rad.
Lily Bollinger Award 2017

Sommelierer snurrar glasen för prestigetitel

NYHETER. De 3 tävlar om titeln ”Årets Lily Bollinger”.
Äldre

Glöm inte 40 plus: "Äldre är vip!"

NYHETER. Kim Walker värnar om vikten av åldersneutralitet.
Linda Christoffersson

På hennes jobb är det Vilda Västern varje dag

SOMMARINTERVJU. Hon är ny affärsområdeschef på High Chaparral.
Sissie Svärdström

Efter 45 år som servitris: ”Jag har världens bästa jobb!”

SOMMARINTERVJU. Sissie Svärdström: ”Ju krångligare gäst – desto roligare”.
Trädgår'n

Trädgår'n växer så det knakar

NYHETER. Ikoniska Göteborgs-stället ökar omsättningen.
Abba Björn Eva

Björn Ulvaeus: ”För att bli engagerad måste jag känna lust”

EVA MÖTER. ABBA-profilen om hur han tog steget in i besöksnäringen.
Cykel Skåne

Skåne tar hjälp av Australien – ska bli bättre på naturturism

NYHETER. Ska hjälpa besöksnäringen att skapa nya erbjudanden.
Charlotte Skott

Hon har lyft ett flygande samarbete över nationsgränserna

SOMMARINTERVJU. Charlotte Skott är Scandinavian Mountains ansikte utåt.
Sturehof, Stureplan 11.

Efter het debatt – nu har parterna setts i samtal om Stureplanerna

NYHETER. Krögare och fastighetsägare ska diskutera vidare.
Almedalsveckan 2017

Rekordbra siffror för Almedalsveckan – så här kan den växa

NYHETER. Inspiration Gotlands vd: "Varit fullbokat överallt i Visby".
 
Andreas Stenberg

Han blir ny vd för Årets Kock

NYHETER. Andreas Stenberg: ”Ett drömjobb!” 
Ronneby brunn puff

Smart drag för Ronneby Brunn

NYHETER. SM-mästerskap ska locka folk till hela Blekinge.
Petter

”Krogbranschen är en jäkla bra testpilot för unga”

EVA MÖTER. Artisten och krögaren Petter i samtal med Visitas Eva Östling.
Grönklitt snö

Mer vitt i Grönklitt

NYHETER. Säsongen ska förlängas med toppmodernt snösystem.
Björn Hotell

Ekonomen: ”Det blir en bra hotellsommar”

NYHETER. Visitas Björn Arnek spår bra business för besöksnäringen.
Pontus tekniska

Pontus Frithiof öppnar restaurang på Tekniska museet

NYHETER. Strategin: Går från fine dining till mer publika enheter.
Mingel Almedalen

Är det här Almedalsveckans coolaste mingel?

VIMMEL. Kolla in! De var där Visita bjöd in till sina årliga fest.
karma

Karma expanderar internationellt

NYHETER. Tar klivet ut från den svenska marknaden.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.