Soptaxa chockhöjs i Stockholm – krögare vill slippa monopol

Chockhöjning av soptaxa i Stockholm Foto: Colourbox, Pressbild

: ”Bäst vore om vi slapp sopmonopolet. Då skulle vi kunna ställa krav och ha möjlighet att byta leverantör, när det inte fungerar”, säger Mikael Sköldmark, vice vd på Panini Internazionale.

NYHETER. Stockholms stad chockhöjer soptaxan med 26 procent för restauranger som inte sorterar sitt matavfall. Det drabbar flera tusen verksamheter. Många krögare känner sig maktlösa av det kommunala sopmonopolet.

Sara Sundquist.

– Jag önskar att vi slapp sopmonopolet. Det är enormt frustrerande att man inte kan byta leverantör när det inte fungerar, säger Mikael Sköldmark, vice vd på Panini Internazionale, som driver food courten K25 på Kungsgatan 25 i Stockholm.

25 procents högre pris

Vid årsskiftet införde Stockholms stad en miljöstyrande soptaxa. I praktiken innebär det en chockhöjning för sophämtningen hos många Stockholmskrogar. Restauranger som blandar vanligt sopavfall med matavfall tvingas betala 25,7 procent mer för sophämtningen i år jämfört med 2016.Artikeln fortsätter under annonsen

Det finns 3 000 – 4 000 restauranger och storkök i Stockholm. 1 400 av dessa verksamheter sorterar sitt matavfall.

– Hälften av allt matavfall kommer från restauranger. Ska vi nå stadens höga mål och utvinna biogödsel och biogas av matavfallet för en mer klimatsmart stad måste restauranger och storkök bli bättre på att matsortera, säger Marita Söderqvist, projektchef på Stockholm Vatten och Avfall.

Det finns flera anledningar till att inte fler restauranger sorterar sitt matavfall, till exempel ont om utrymme i kök och på bakgårdar. Men även på grund av de orimligt höga krav som ställs verksamheterna för att sopåkarna över huvud taget ska hämta soporna.

– Sophanteringen har varit vår största huvudvärk. på K25. När det var som värst för ett par år sedan funderade vi allvarligt på att köpa en egen sopbil. Men eftersom det råder sopmonopol skulle vi ändå inte kunna transportera bort våra egna sopor, säger Mikael Sköldmark.

Investerade en halv miljon

Han berättar om sopåkare som krävde betalning under bordet för att ta vissa sopor, något som Panini vägrade betala. Men också om sopackord som gjorde att sopåkare försökte stoppa krögare att använda sopkärl, eftersom den dyrare sopsäckshämtningen gav sopåkarna mer pengar i den egna plånboken.

I dag fungerar sophämtningen bättre. Alla restaurangerna i K25 sorterar sitt matavfall i köket, men för hushållssoporna och matavfallet från gästerna har Panini valt en lösning som minimerar risken för ”sopkonflikter”. Det är en stor kompressator som rymmer 5,5 ton komprimerade sopor. I stället för sophämtning 6 dagar i veckan hämtas soporna en gång varje eller varannan vecka.

Men det har inte varit gratis – en halv miljon gick investeringen på.

–Det kapar våra kostnader enormt och vi slipper tjafset med sopåkarna. Men bäst vore om vi slapp sopmonopolet. Då skulle vi kunna ställa krav och ha möjlighet att byta leverantör, när det inte fungerar. Precis som vi kan göra med återvinningsleverantörer.

"Bör undantas monopolet"

Många mindre restauranger känner en maktlöshet inför ständigt ökade krav från Stockholm Vatten och Avfall, särskilt de som driver verksamhet i äldre hus med små bakgårdar. För restauranger som inte har utrymme sortera matavfall i köket i kärl är alternativet enligt Stockholm Vatten en matavfallskvarn. Enligt krögare Besöksliv talat med kostar det runt 250 000 kronor, mycket pengar för en liten verksamhet.

Från Visitas vill man att restauranger ska undantas från sopmonopolet.

– Det faktum att de kommunala bolagen med rätta är inriktade mest på egentliga hushåll skapar problem. Rutter, hämtning, sortering och mätning är inte anpassad för företag och det är ofta svårt för en kommun att erbjuda verksamheterna den service som de behöver i form av mätvärden, feedback och hanteringskrav, säger Sara Sundquist, livsmedelsstrateg på Visita.

Fakta

Så här mycket höjs soptaxan i Stockholm

Årsavgiften avser kr/kubikmeter sopor för den enklaste hämtning, det vill säga en gång i veckan och inga tillägg för dragstånd eller liknande.

 

Avfallsslag                                                                           Kostnad 2017                                 Ökning 2017/16                           

Blandat hushållsavfall,
(vanliga sopor blandat med matfall)                             12 130 kr                                            25,7 %

Utsorterat matavfall                                                          6 314 kr                                               0%

Restavfall

Från startsidan
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".

Annons
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Susanne Wallin, Haparanda stadshotell

Drömmen blev sann – hon tar över Haparanda Stadshotell

NYHETER. Började jobba som nisse som 16 -åring – nu har Susanne Wallin köpt.
Parks and Resorts

Efter Parks and Resorts rekordår – vill investera mer

NYHETER.  vd Fogelmarck: "Ökade med 3% jämfört med tidigare rekordår".
Taku-Taku 1

Här öppnar landets första veganska snabbmatskedja

NYHETER. Kocken Sebastian Schauermann vill öppna fler enheter.
Flygskatt Eva Östling

Eva Östling: "Regeringen tror inte på sitt eget förslag om flygskatt"

NYHETER. Förvirring kring senaste turerna – USA och Turkiet får rabatt. 
Ligulas nya motell i Älvsjö

Ligulas nya motellkedja tar form

NYHETER. Öppnar enhet nummer två i Älvsjö. 
Frösö Park Arena 1

Frösö Park skapar ny reseanledning – öppnar aktivitetshall

NYHETER. Har inspirerats från parken Woodward i USA.
Restaurang Göteborg, Stockholm 1

Akut brist på krogpersonal i sommar

NYHETER. Ny rapport visar siffror för hotell- och restaurangbranschen. 
Kalmar Årets Sommarstad 2017

De vinner Årets sommarstad – igen!

NYHETER. Turistchefen: "Många känenr en stolthet för staden".
Sundbyholms gästhamn 1

Mälardalen lockar allt fler turister

NYHETER. "Besöksnäringen har mycket stark tillväxt i regionen".
Red Rooster, London 1

Marcus Samuelsson öppnar Red Rooster i London

NYHETER. Tar sitt koncept från Harlem till Europa: "Spännande".
Best Western Strand, Visby 1

Så fullbokad är Almedalsveckan: "Förberedda sen februari"

NYHETER. Hotellen i Visby på högvarv – boenden finns bara kvar utanför muren.
Jimmi Eriksson och Annie Lundin 1

Storslam under NM: Svenska kockar lagade hem dubbla guld

NYHETER. Jimmi Eriksson och Annie Lundin sopade banan i finska Lahti.
Mamma Mia The Party 1

Björn Ulvaeaus tar Mamma Mia The Party till London

NYHETER. Succén från Gröna Lund på export – bygger helt ny byggnad.
Oaxen Krog sommelierer

Svensk krog har en av världens bästa vinlistor

NYHETER. Nu vill Oaxen krog locka internationella vinnördar. 
Snälltåget 1

Extra nattåg förlänger Åres säsong

NYHETER. Turismutvecklaren: "Positivt" – efter nedläggningshotade nattåg.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.