Annons

Storsatsning på åretruntcamping i Arvidsjaur

zoom Hotel Laponias ägare Kristofer Lundström vill locka turister till Arvidsjaur sommartid.
Hotel Laponias ägare Kristofer Lundström vill locka turister till Arvidsjaur sommartid.
NYHETER. Hotel Laponias ägare Kristofer Lundström storsatsar på en åretruntöppen camping i Arvidsjaur: ”Vi vill etablera oss som en sommardestination i större utsträckning”.
Annons

Hotel Laponia räknar med att investera 40 miljoner i campingen som ska ha plats för 300 husvagnar och ett 40-tal stugor. Hotellet har köpt ett större markområde intill hotellet av kommunen för att få plats med campingen och olika aktiviteter. Prislappen för det 17 hektar stora området ligger på 550 000.

 

– Det är aktiviteterna som skapar campingen, säger Kristofer Lundström.

Området ligger invid en sjö och här finns möjlighet till bad och fiske. Äventyrsgolf, gokart och andra motoraktiviteter finns med i planerna för locka folk.

 

Motorer är det som driver besöksnäringen i Arvidsjaur. Internationella biltillverkares testkörningar på isbanorna i kommunen lockar affärsresenärer i stora skaror vintertid. Hotel Laponia inkvarterar många av gästerna och erbjuder även paket med nöjeskörningar på isbanor.

 

– Vintertid kommer vi definitivt att lyckas hyra ut boendet. Utmaningen är säsongsvariationerna, säger Kristofer Lundström.

 

Inspiration från Pite Havsbad

 

Sedan tio år driver han Hotel Laponia och för två år sedan tog han över Pite Havsbad där en av Nordens största campinganläggningar finns. Med inspiration därifrån funderar han nu över hur säsongen kan förlängas i inlandskommunen Arvidsjaur.

 

– Vi vill skapa en reseanledning för folk att komma hit sommartid i större utsträckning.

 

Arvidsjaur ligger bra till och kan snabbt nås från de norrländska kuststäderna, konstaterar Kristofer Lundström. Många turister passerar men få stannar till i Arvidsjaur sommartid. Det hoppas han kunna ändra på. Arvidsjaur har i likhet med många norrländska inlandskommuner en storslagen vild natur att locka med.

 

– Det här blir mer en camping med en naturupplevelse för den aktiva familjen.

Han räknar med att få klartecken från kommunen i detaljplanen. Utmaningen att campingen planeras på en sank myrmark som måste dikas ut. Men om allt går som planerat kan campingen stå klart nästa år och öppna för den första sommarsäsongen 2019.

 

Bra för besöksnäringen

 

Kommunstyrelsens ordförande i Arvidsjaur Lotta Åman (s) stöder planerna på en ny camping.

 

– Vi ser det som väldigt bra för besöksnäringen, som växer varje år. Det är bra att någon vågar, säger hon.

I Arvidsjaur finns sedan tidigare den kommunala campingplatsen Camp Gielas. Men Lotta Åman räknar med att det finns utrymmet för en ny camping.

– Jag tror att de vänder sig till olika målgrupper, säger hon.

 

Enligt Christer Jansson, rådgivare på SCR Svensk Camping, är det vanligtvis svårt att köpa loss kommunal mark för att anlägga en camping. Men i glesbygden är det ofta lättare.

 

– I de attraktiva områdena där det är mest folk är kommunerna njugga med att sälja ut, säger han.

Här rör det sig också om helt andra priser. På västkusten kan man få betala 50-60 kronor per kvadratmeter, vilket motsvarar dryga halvmiljonen per hektar, enligt Christer Jansson.

 

Totalt finns ett tusental campingplatser i Sverige.