Annons

Storslam för Taks Frida Ronge

zoom Frida Ronge blev kvällens stora vinnare när hon kammade hem priserna Årets Innovatör och Årets Smakkapare.
Frida Ronge blev kvällens stora vinnare när hon kammade hem priserna Årets Innovatör och Årets Smakkapare.
NYHETER. När Restauranggalan gick av stapeln för tionde gången var Frida Ronge kvällens stora vinnare. Taks stjärnkock gick hem med priserna Årets Innovatör och Årets Smakskapare. ”Det är mitt år”, sa hon i sitt tacktal.
Annons

Förväntningarna var höga och stämningen på topp när Restauranggalan, som premierar hela branschen, sparkade in sin tionde upplaga på Cirkus i Stockholm. Kvällen bjöd på mingel, middag och prisutdelning i femton tävlingskategorier. Kvällens stora vinnare var Frida Ronge, som kammade hem pris som Årets Innovatör (tillsammans med Petter Stordalen) och Årets Smakkapare.

 

Galan inleddes med ett späckat mingel i Cirkus foajé, följt av första akten där vinnarna i hälften av kategorierna i rask takt presenterades under livefanfarer av konferencier och komiker Thomas Järvheden.

 

Årets Barkoncept och Årets Matsalsteam

Nyöppnade gastrobaren Penny & Bill tog hem vinnartiteln i kategorin Årets Barkoncept i konkurrens med Stranger och Choice hotels Tak. Årets Matsalsteam blev en annan Stockholmskrog, Adam & Albin, medan titeln Årets Sommelier gick till Erik Schneider på L’Enotecha.

 

Fjolårets sommelier i Lily Bollinger Award, Emma Ziemann från Thörnströms Kök, korades till Årets Servitör 2017.

 

Under galans andra akt, som ägde rum till smakerna av fjällröding, gris från Lövsta, och ingefärskaka, komponerad av Stockholm Culinary team, presenterades resten av vinnarna.

 

Bland de första kategorierna hörde Årets Innovatör, där Petter Stordalen och Frida Ronge tog hem vinnartiteln. Årets Hälsokrog blev Le Nom, och priset för Årets Hållbara krog gick till Kalf & Hansen, som drivs av far och son Rune och Fabian Kalf-Hansen.

 

– Tänk att vi låg i samma kategori som Fäviken, det är ju inte klokt, sa en glad Rune Kalf- Hansen på scen. 

 

”En bra smakskapare ska vara djärv och modig (…), våga ta ut svängarna och experimentera. En raket på alla smakhimlar (…) genuint och spännande, och högt över allas förväntningar gör Årets Smakskapare varje smaknyfiken smakälskare alldeles salig”.

 

Så beskrevs vinnaren i kategorin Årets Smakskapare. I konkurrens med Lasse & Pia Schönemyr och Mathias Dahlgren, gick även denna utmärkelse till Taks Frida Ronge.

 

– Det känns som att det kanske är mitt år, sa stjärnkocken i sitt korta tacktal.

 

Hederspris och Årets Krögare

Årets Hederspris gick till konditorn Magnus Johansson från Magnus Johansson Bageri och Konditori, som kände sig ”oerhört hedrad”.

 

– Det är en oerhört kul bransch, den har berikat mig mycket och jag är inspirerad av alla här. Jag älskar er allihopa, tack för att jag får vara en del av er, sa Magnus Johansson.

 

Wedholms Fisks brödrapar Erik och Nils Molinder fick ta emot utmärkelsen för Årets Krögare efter tonerna till Tom Pettys ”Free Fallin”. En ny kategori för i år var Årets Arbetsplats, där Hantverket Mat & Bar tog hem första pris.

 

”Lyhördhet för medarbetarnas utveckling och personligheter. Här finns inspiration, erfarenhet och stor lärdom att hämta”, löd motiveringen.

 

– Sjukt jävla kul, och ett väldigt viktigt ämne för vår bransch, sa restaurangchef Josefin Carlsson. 

 

Kvällens kanske starkaste trumvirvel och högsta hurrarop ljöd när Lilla Ego tilldelades pris i kategorin Årets Krog.

 

– Vi har inte vunnit på så många år nu så det är så jävla skönt detta. Jättehärligt och chockerande, vi trodde att någon annan skulle vinna, sa Tom Sjöstedt i kvällens sista tacktal.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...