Storslam under NM: Svenska kockar lagade hem dubbla guld

Jimmi Eriksson och Annie Lundin Foto: Privat

2 x segrare. Jimmi Eriksson, Kocklandslaget, och Annie Lundin, lagkapten för Juniorkocklandslaget, sopade banan under NM i Lahtis.

NYHETER. Det blev storslam för både Kocklandslaget och Juniorkocklandslagets kockar under helgens NM. För guldmedaljerna stod Jimmi Eriksson och Annie Lundin.

Det blev två gånger guld när Sverige tävlade i Nordiska Mästerskapen i finska Lahtis. Annie Lundin, som är lagkapten för Juniorkocklandslaget, besegrade tvåan Finland och trean Norge med sin tolkning av de obligatoriska råvarorna.

Tävlingen i NM går till så att alla tävlande får en råvarukorg, vars innehåll annonseras kvällen innan. Då har kockarna en timme på sig att skapa sin meny med papper och penna.Artikeln fortsätter under annonsen

Vissa huvudingredienser är obligatoriska att använda – i det här fallet bland annat hälleflundra till förrätten, lammrostbiff och lammlever till varmrätten samt lakrits, rabarber och choklad till desserten. Tre rätter ska lagas på sex timmar och 15 minuter.

− Det var väldigt roligt, både i köket och utanför, säger Annie Lundin.

Vad var svårast tycker du?

− Desserten, det tyckte nog alla. Det fanns bara två blasters, alltså snabbfrysar, så det var svårt att hinna med.

Vad tar du med dig vidare?

− Jag tycker det var en riktigt kul tävlingsform. Och det är något speciellt med att tävla med nordiska länder, eftersom alla blir goda vänner och hejar på varandra. Jag fick ny kunskap och bra erfarenheter som jag kommer kunna ta med mig till träningen med Juniorkocklandslaget.

”Jag gillar inte lever”

Jimmi Eriksson har tidigare tävlingserfarenheter – senast som vinnare av Årets kock 2016, och nu nordisk mästare.

− Det känns otroligt skönt, säger han. Men det var svårt, så jag var inte alltför självsäker.

Vad var svårast att få till?

− Tajmingen, att lägga ut ett schema. Förrätten ska ut efter fyra timmar, varmrätten efter fem och desserten efter sex timmar. Sen är lammlever inget jag är särskilt förtjust i personligen. Det är enkelt att jobba med råvaror som man tycker om, men det var svårt att tänka till hur kring man skulle göra med levern. Lakrits i desserten var också svårt att kombinera tillsammans med rabarber och choklad.

Även en tävling i servering hölls samtidigt, där svenske Gustav Cansund hamnade utanför prispallen. Med två guld vann det svenska laget ändå sammantaget. 

Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget påbörjar inom kort träningen inför VM i Luxemburg i november 2018.

Fakta

2 x vinnarmenyer

Annie Lundin:

Förrätt:

Sotad hälleflundra med bakat ägg smaksatt med busselbuljong, gelé på vilda örter från Lahti serveras med beurre blanc och grön sparris.

Varmrätt:

Lammrostbiff toppad med örtcrust, krämig och krispig potatis med örtsmör. Serveras med tartlett fylld med grönkål, finsk mossa, och picklade granskott samt lammsås.

Dessert:

Lakritsglazead citronbavaroise med rabarbersorbet, inkokt rabarber, chokladkräm & citronsabayonne.

 

Jimmi Eriksson:

Förrätt:

Bakad hälleflundra med vitvinskokta musslor, sås på rostad hälleflundra och gräslök. Serveras med cintronkokt fänkål, blomkålspuré, picklad gurka & majonnäs på vilda örter från Lahtiregionen.

Varmrätt:

Timjansstekt lammrostbiff med kålrulle fylld med rökt lammlever, rotselleripuré smaksatt med brynt smör, picklade granskott, finsk mossa & lammsås.

Dessert:

Ingefärskokt rabarber med choklad & lakritspannacotta, valnötskaka med citron & lakritscurd samt creme fraiche & örtsorbet.

 

Artiklar inom samma ämne

Från startsidan
grönklittsgruppen

Mer än utförs-åk skapade Grönklittgruppens uppåtkurva

NYHETER. Längdåkning och camping ger klirr i kassan.

Annons
Stordalen gräsklippare

Stordalen klippte vägen till nya Quality i Linköping

NYHETER. Spektakulär entré när nya Ekoxen invigdes.
Böda

Så bra gick de här campingarna under midsommarhelgen

NYHETER. Bådar väl inför säsongen, enligt SCR.
Geranium

De här är Nordens bästa restauranger

NYHETER. White Guide Nordics lista för 2017.
Charlotte Halzius

Hon är världens bästa bartender

NYHETER. Charlotte Halzius första kvinna att vinna. Vill inspirera andra att tävla.
MICE Malmö

Musrestaurang ska sälja Malmö som mötesstad

NYHETER. Il Topolino får huvudroll i ny kampanj.
Östersund

Efter många turer: Östersunds-krögare får ha öppet längre

NYHETER.  Mathias Madsen välkomnar beskedet: "En riktigt sportseger!".
Sturehof, Stureplan 1

Stureplanskrögare: "Det går att bygga om utan massrivningar"

NYHETER. Stureplan kan bli byggarbetplats i 7 år: PG Nilsson har alternativ plan.
Nedläggningshotad skärgårdstrafik

Skärgårdslinjer nedläggningshotade efter SL:s beslut

NYHETER.  Peter Henricson, Strömma: "Det blir ett offentligt monopol".
Scandic störst i Finland

Efter storaffär: Scandic blir störst på finska marknaden

NYHETER. Frank Fiskers om 43 nya hotell: ”Affären är nummer två efter Rica-köpet".
Wildfire, Kolmården 1

Kolmårdens glädjebesked: Wildfire får grönt ljus av kommunen

NYHETER. Fogelmarck: ”Otroligt roligt, en lättnad. Gästerna efterfrågar Wildfire.”
Visita sågar Snabbspåret

Eva Östling riktar skarp kritik mot för långsamt snabbspår

NYHETER. Visitas vd sätter ner foten: "Hitills är resultatet alldeles för dåligt".
Lao Lopes, Harrys Gävle

Krögare i Gävle jublar åt förlängt serveringstillstånd: "Kvitto att vi skött oss"

NYHETER. Lao Lopes, ägare av Harrys får servera alkohol till klockan 03 året ut.
Svensk turism 2016

Så bra gick svensk turism förra året: Omsatte nära 300 miljarder

NYHETER. Men Visitas Eva Östling tror att Sverige kan satsa "ännu mer". 
Susanne Wallin, Haparanda stadshotell

Drömmen blev sann – hon tar över Haparanda Stadshotell

NYHETER. Började jobba som nisse som 16 -åring – nu har Susanne Wallin köpt.
Parks and Resorts

Efter Parks and Resorts rekordår – vill investera mer

NYHETER.  vd Fogelmarck: "Ökade med 3% jämfört med tidigare rekordår".
Taku-Taku 1

Här öppnar landets första veganska snabbmatskedja

NYHETER. Kocken Sebastian Schauermann vill öppna fler enheter.
Flygskatt Eva Östling

Eva Östling: "Regeringen tror inte på sitt eget förslag om flygskatt"

NYHETER. Förvirring kring senaste turerna – USA och Turkiet får rabatt. 
Ligulas nya motell i Älvsjö

Ligulas nya motellkedja tar form

NYHETER. Öppnar enhet nummer två i Älvsjö. 
Frösö Park Arena 1

Frösö Park skapar ny reseanledning – öppnar aktivitetshall

NYHETER. Har inspirerats från parken Woodward i USA.
Restaurang Göteborg, Stockholm 1

Akut brist på krogpersonal i sommar

NYHETER. Ny rapport visar siffror för hotell- och restaurangbranschen. 
Kalmar Årets Sommarstad 2017

De vinner Årets sommarstad – igen!

NYHETER. Turistchefen: "Många känenr en stolthet för staden".
Sundbyholms gästhamn 1

Mälardalen lockar allt fler turister

NYHETER. "Besöksnäringen har mycket stark tillväxt i regionen".
Red Rooster, London 1

Marcus Samuelsson öppnar Red Rooster i London

NYHETER. Tar sitt koncept från Harlem till Europa: "Spännande".
Best Western Strand, Visby 1

Så fullbokad är Almedalsveckan: "Förberedda sen februari"

NYHETER. Hotellen i Visby på högvarv – boenden finns bara kvar utanför muren.
Mamma Mia The Party 1

Björn Ulvaeaus tar Mamma Mia The Party till London

NYHETER. Succén från Gröna Lund på export – bygger helt ny byggnad.
Oaxen Krog sommelierer

Svensk krog har en av världens bästa vinlistor

NYHETER. Nu vill Oaxen krog locka internationella vinnördar. 
Snälltåget 1

Extra nattåg förlänger Åres säsong

NYHETER. Turismutvecklaren: "Positivt" – efter nedläggningshotade nattåg.
Bocuse d'Or Sverige kandidater 2017

De kockarna gör upp om Bocuse d'Or Sverige

NYHETER. Kan bli tight på mållinjen – 8 kockar i kamp om titeln.

Dokumentärfilm

Turister sökes för huvudroll i dokumentär om naturturism i norr

NYHETER. Arktisk livsstil på film ska locka holländare till norra Sverige.