Annons

Tredje gången gillt för Nobel-konditorn

zoom
NYHETER. Det blir kocken Sayan Isaksson och konditorn Daniel Roos som för andra respektive tredje gången kreerar Nobel-menyn. Tillsammans med ett team om cirka 40 personer ska de laga all kvällens mat – och Roos känner sig extra utmanad med desserten. ”I år vågar jag mer”, säger han.
Annons

För två år sedan skapade konditorn Daniel Roos, till vardags konditor på K-märkt med två enheter i Stockholm, en dessert som blev oerhört uppmärksammad – både för smak och utseende. Saffran och salmbär utgjorde huvudsmakerna och skapelsen bestod av kulörta bollar i en ringformation.

–Första året då hade jag sådant flyt att det var sådan hajp. Jag var nöjd förra året men det kunde aldrig bli lika haussat som första gången. Nu ska det bara bli väldigt kul, säger Daniel Roos.

 

Med tidigare års succédesserter, känner du prestationsångest?

– I år vågar jag mer. Jag ska göra någonting som inte liknar något vi sett tidigare. Förra året var det extremt mycket förjobb men det gick snabbt att lägga den desserten. I år är det mycket mer krävande detaljer, avslöjar konditorn.

 

Vad mer kan du säga om desserten?

–Huvudråvaran är väldigt svenskt. Någon smak kommer att vara helt ny för många. Det är kul. Men desserten har mycket japanska influenser. Sayan jobbar mycket nordiskt och med japanska inslag så jag tycker maten och desserten gifter sig mycket bra.

 

Stort hemlighetsmakeri

Men så mycket mer får Daniel Roos inte säga. Hemlighetsmakeriet kring Nobel-menyn är stor. Den brukar offentliggöras cirka en halvtimme innan gästerna sätter sig till bords.

Det var i mars som han lagade upp två olika desserter som presenterades för Nobel-kommittén med de två gastronomiska ledarna: kockarna Fredrik Eriksson och Gert Klötzke. Efter deras val har han lagat desserten minst en gång i månaden för att fila på teknik och utseende. Den dessert de valde bort hade hallon som huvudråvara, så det blir det i alla fall inte.

Det är den 10 december som Nobelfesten traditionsenligt går av stapeln. Daniel Roos berättar att han kommer vara på plats i köket vid tio-tiden under morgonen.

Hur förbereder man sig för att laga en Nobelmiddag?

–Nu har jag en liten bebis så jag hoppas att jag får sova någonting. Annars är att sova och äta bra så att man orkar.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...