Annons

Uppåtkurva i Sverige men sämre utomlands för Rezidor

zoom Bra halvårsresultat i Sverige. På bilden: Radisson Blu Royal Viking Hotel i Stockholm.
Bra halvårsresultat i Sverige. På bilden: Radisson Blu Royal Viking Hotel i Stockholm.
NYHETER. Rezidors svenska hotell gick strålande det första halvåret. "Detta är vårt näst bästa kvartal någonsin" säger Rezidors koncernchef Wolfgang Neumann. 
Annons

Radisson Blu med hotell i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg och Park Inn by Radisson är svenska hotell som ingår i Rezidor. Gruppen har också hotell i Norden och övriga Europa liksom i Mellanöstern och Afrika.

Stigande rumspriser

Enligt deras senaste halvårsrapport landade Rezidors samlade intäkter på 260 miljoner euro för andra kvartalet. Det är marginellt lägre än samma period i fjol. Samtidigt förbättrades lönsamheten. Intäkten per tillgängligt rum (RevPAR) ökad med 4 procent jämfört med 2015.

– Detta är vårt näst bästa kvartal någonsin, säger Rezidors koncernchef Wolfgang Neumann.

Den starka svenska hotellmarknaden bidrar till den förbättrade lönsamheten. Stigande rumspriser och bättre beläggning gjorde att intäkten per tillgängligt rum steg med 17 procent för Rezidors svenska hotell.

Radisson Blu Scandinavia i Göteborg har övergått till att drivas på franchisebasis, vilket fört med sig avvecklingskostnader som dragit ner resultatet i den svenska verksamheten.

Sverige, Danmark, Irland och Tyskland är ljuspunkter för Rezidor men i flera andra länder ser det tufft ut.

Svagare siffror i Norge

– Det låga oljepriset fortsatte påverka nyckelmarknader som Norge såväl som marknader som Saudiarabien, Ryssland och Nigeria, säger Wolfgang Neumann.

I Norge föll rumsintäkterna med 10 procent under andra kvartalet och Rezidor har stängt verksamheter i det norska oljebältet. I mars beslöt bolaget att lägga ned Radisson Blu i Bergen. I Stavanger, Bergen och Kristiansand avvecklas hyreskontrakt för tre hotell som ska driva vidare på franchisebasis. I höst stängs Radisson Blu Atlantic i Stavanger för renovering och öppnar inte igen förrän i slutet av 2017.

Samtidigt sätter terror och politisk oro press på Rezidor på i flera länder. Belgien och Frankrike har drabbats av minskat resande i terrordådens spår. I Bryssel föll rumsintäkterna med 30 procent som en följd av attackerna i slutet av mars.

Ännu värre ser det ut i Istanbul där intäkterna gick ned med 42 procent under andra kvartalet. Detta var alltså före det misslyckade kuppförsöket i Turkiet. Sedan dess har oron ökat med ännu fler avbokningar som följd.

– Vi följer detta noggrant, säger Wolfgang Neumann.

Utvecklar hotellens säkerhet

Samtidigt jobbar Rezidor med att förbättra säkerheten på hotellen.

– I linje med vårt åtagande att upprätthålla hög standard vad gäller safety och security utökade vi vårt samarbete med Safehotels Alliance för oberoende tredjepartcertifiering av fastigheterna, säger Rezidors koncernchef.

Svängningarna på valutamarknaden sätter också press på Rezidor. Försvagningen av den norska kronan men även den ryska rubeln och andra oljeberoende valutor dra ner resultatet.

Storbritanniens beslut att lämna EU har också sänkt det brittiska pundet mot dollarn, något som väntas ha negativ effekt på Rezidors resultat framöver.

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...