Annons

Vego på tävlingsmenyn i Årets Kock

zoom De åtta ska tävla med fem vegetariska smårätter.
De åtta ska tävla med fem vegetariska smårätter.
NYHETER. Grönsaker trendar i de stora mattävlingarna. Efter att Bocuse d’Or lanserat en av två tävlingsrätter som helt vegansk följer nu svenska Årets Kock samma spår. Den första tävlingsrätten för de åtta finalisterna blir vegetariska smårätter.  
Annons

Fem smårätter av grönsaker står på menyn när finalen av Årets Kock går av stapeln i Malmö. Två av de fem rätterna ska vara varma. Ägg, mejeriprodukter och ost är dock tillåtet att använda.

”Ligger i tiden”

–Tävlingsuppgiften ligger helt rätt i tiden och är en utveckling av förra årets ena tävlingsuppgift då 50 procent av det som presenterades på tallriken skulle bestå av grönsaker som balanserade proteinet. I årets tävling har Årets Kock tagit uppgiften ytterligare ett steg och har helt uteslutit proteinet, säger kocken Jonas Dahlbom som sitter i utvecklingsruppen för Årets Kock.

Han blir uppbackad av Hanna Halpern, vd, Årets Kock som ser utvecklingen som mycket positiv.

–Många restauranger idag arbetar redan med att lyfta fram det gröna på tallriken och låta proteinet vara ett komplement. Årets Kock ligger i framkant och vill driva branschen mot mer hållbar utveckling, säger hon.

Finalen av Årets Kock går av stapeln den 2 februari. Åtta finalister har fyra timmar och tio minuter färdigställa den första tävlingsrätten som serveras i 14 portioner. 

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Tältet som kan bli sommarens marginalförstärkare

Glampingkonceptet blir alltmer populärt och inte undra på det. ”Med ett riktigt bra glampingtält känns det som att sova under bar himmel”, säger Ulf Waldekrantz, som representerar Nordisk på den svenska marknaden...