Annons

Vilken framtidsbransch! Svensk turisms omsättning ökade med 18,3 miljarder

zoom Skeppsholmen, Stockholm. Den museitäta ön är ett populärt besöksmål för turister. Den tremastade fullriggaren Af Chapman inrymmer ett vandrarhem.
Skeppsholmen, Stockholm. Den museitäta ön är ett populärt besöksmål för turister. Den tremastade fullriggaren Af Chapman inrymmer ett vandrarhem.
NYHETER. I dag, onsdag den 27 september, är det World Tourism Day. Och det finns all anledning att fira – den globala turismen växer betydligt snabbare än väntat.
Annons

Turismen i världen ökar kraftigt. Enligt ny statistik från FN:s turismorganisation UNWTO reste 598 miljoner turister i världen under årets första sex månader, vilket är en ökning med 6 procent jämfört med samma period 2016 och det starkaste halvårsresultatet sedan 2010. Störst var ökningen i länderna runt Medelhavet samt i Nordafrika och Mellanöstern, något som kan förklaras med att länder som Egypten, Tunisien och Turkiet har börjat återhämta sig efter de senaste årens oroligheter.

Snabbaste växande basnäringen

Besöksnäringen växer även i Sverige. Turismens totala omsättning ökade med 18,3 miljarder kronor eller 6,6 procent till 296 miljarder kronor under 2016, enligt siffror från Tillväxtverket. Det gör besöksnäringen till den snabbast växande basnäringen i Sverige. Och det ser positivt ut för turismen i Sverige även i år – till och med juli ökade antalet övernattningar med 3,6 procent eller 350 000 övernattningar jämfört med förra året.

– Allt fler utländska turister kommer till Sverige och upplever fantastiska saker över hela landet. Att Sverige blir mer populärt som destination betyder mycket för tillväxten i Sverige, för både intäkter och för sysselsättning, säger Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden.

Även Visitas vd Eva Östling gläds åt den positiva utvecklingen. 

– Den svenska besöksnäringen växer så det knakar. Exportvärdet för besöksnäringen vad gäller utländska besökare var förra året 120 miljarder, alltså dubbelt så mycket som Sveriges stål- och järnexport tillsammans, säger hon. 

Viktig integrationsmotor

Besöksnäringen är även viktig för att skapa jobb och integration. Mellan åren 2007 och 2015 stod besöksnäringen för 20 procent av alla nya jobb i Sverige.

– Jobb skapar integration. Många unga och många utlandsfödda tar sitt första kliv in på arbetsmarknaden via besöksnäringen. Det är förstås otroligt viktigt att besöksnäringen har rätt förutsättningar för att kunna skapa ännu fler arbetstillfällen, säger Eva Östling.